مراسم ازدواج و آیین‌های مذهبی در استان گیلان

مراسم ازدواج و آیین‌های مذهبی در استان گیلان

ازدواج
برای تشکیل خانواده، حضور زوجی که خواهان یکدیگرند، عامل تعیین کننده است. در گیلان، به خصوص در مناطق روستایی به دلیل مشارکت و همپایی زنان و مردان در امور معیشتی، ارتباط و آشنایی‌های اولیه از برخوردهای ساده و روزمره اهالی آغاز می‌شود.
با توجه به گسترش فعالیت هایی که در بطن زندگی روستایی جریان دارد مثل آیش، وجین و درو و ... شناخت ابتدایی پسران و دختران به وجود می‌آید. این شناخت بعدها به انتخاب و سپس در صورت پذیرش خانواده‌ها به تهیه مقدمات ازدواج منجر می‌شود. به این ترتیب که با جلب موافقت خانواده طرفین و پس از مراسم خواستگاری، دوره نامزدی طی می‌شود.
حنابندان؛ پیش از فرار رسیدن عروسی مراسمی به نام "حنابندان" در شهرها بر پا می‌شد. در این مراسم عروس می‌باید در این شب دست و پایش را حنا ببندد.
نارنج زنی؛ از دیگر مراسم ازدواج "نارنج زنی" است. رابینو که در اوایل قرن بیستم در گیلان به سر می‌برد، خود شاهد این مراسم بود. وی می‌نویسد که هنگام ازدواج، داماد نقل و سکه بر سر عروس می‌پاشد، بعد نارنج یا پرتقالی به طرف او می‌اندازد. آنگاه عروس و داماد دور چاه می‌گردند. عروس سکه ای به نشانه خوشبختی در چاه می‌اندازد و پس از آن درخت توتی در خانه می‌نشانند.
گیشه بری؛ گیشه بری از دیگر مراسم مربوط به ازدواج است. بردن عروس به خانه داماد را گیشه بری می‌نامند. این مراسم پرشور با صدای ساز و نقاره و ترانه خوانی و شادمانی خانواده عروس و داماد و دیگر مهمانان همراه است.
در شهرها معمولاً ازدواج با پا درمیانی خانواده و معرفی چند دختر به پسر مورد نظر صورت می‌پذیرفت. گاه دلاک حمام را برای آشنایی و پرسیدن نظر دختر نزد او می‌فرستادند و یا در حمام‌های عمومی دختر مورد نظر را برانداز کرده و پس از پسندیدن به خواستگاری او می‌رفتند. مراسم خواستگاری و تعیین مهریه و شیربها از موارد مطرح برای دو خانواده است.
مراسم ازدواج و آیین‌های مذهبی در استان گیلان

مطالب بیشتر
[username]

[username] [shamsidatetime]

[postbody]