اقلیم : گرم
نام قدیم : گامارااو یا گامبرون
شهرستان
بندرعباس مرکز استان
هرمزگان است که در شمال تنگه هرمز قراردارد .
بلندی این شهرستان ازسطح دریا 6 متر است واز شمال به
حاجی آباد ، از غرب به بندرلنگه ، از شرق به
رودان و از جنوب به تنگه هرمز محدود میشود . براساس برآورد آمارسال 1385 ، جمعیت آن 469692 نفر است .
آب هوای آن به دلیل شرایط
...مشاهده کامل متن ویژه اش گوناگون بوده و در ناحیه کرانه ای و دشتی گرم ومرطوب است . تابستان در این ناحیه 9 ماه ادامه مییابد واز اوایل آبان کم کم از گرما کاسته میشود .
وزش بادهای شمالی همراه با گرد و غبارو رطوبت زیاد دریا ، هوایی شرجی را به وجود میآورد . بیشتر بخشهای آن کوهستانی است که از جنوب به سمت شمال کشیده میشود و در برخی نقاط ، دشتهای حاصلخیز و همواری میان کوهها پدید آمده است .
برخی از کوههای آن عبارت است از :
بناب، بندهوشدان، بهرغ ، بهمدی ، بی بی شهربانو ، پشت کوه ،سیرو ،شاهانی ، شرتک ، کافری ، گنو ، گیشو ، ملوس و ...
برخی رودهای بندرعباس عبارت است از :
آب شور ، آب قلمون ، جلابی ، حسن لنگی ، رستم ، رودبار،سرزه ،شمیل ، شورآبین ، شوربستک ،شورداراب ، شورسرخون ، شورطارم ، گلم آبی ، مشاری و...
آب بیشتر این رودها شور و فصلی است .
در قرن چهارم هجری دراین منطقه بندر وروستای ماهیگیری کوچکی به نام " سورواتهرو " وجود داشته که جغرافی نویسان از آن یاد کرده اند . کشف تعدادی ازسکههای دوره ساسانی در اسکله قدیم سورو نشان دهنده اهمیت تجاری بندرعباس در این دوره میباشد .
درسال 924 هجری به آن " بندرجرون " میگفته اند . پرتغالیها در 1514 میلادی از این دهکده برای بارگیری اجناس وپیاده شدن استفاده میکردند . به دلیل خرچنگ زیاد به آن بندر " گامارااو " یا " گامبرون " هم گفته میشده است .
نام بندرعباس
در سال 1622 میلادی شاه عباس توانست با توانمندی سردار ایرانی امام قلی خان دست پرتغالیها را از این بندر کوتاه کند. به افتخار این پیروزی بندر گمبرون به بندر عباس تغییر نام داد.
در تقسیمات فعلی کشوری شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان و یکی از مهمترین مراکز استراتژیکی و تجاری ایران در جوار خلیج فارس و دریای عمان میباشد. شهر بندرعباس به عنوان مرکز استان هرمزگان، شهری در حال پیشرفت و توسعهاست.
اگر چهره شهر را با چند سال قبل مقایسه کنید متوجه خواهید شد که ساختمان سازی وخصوصا آپارتمان سازی با سرعت قابل ملاحظهای در حال انجام است. احداث پل ارتباطی خیابان استانداری و بلوار طالقانی، ایجاد پارکینگ عمومی با خشک سازی دریا در بلوار ساحلی، راه اندازی پارکهای تفریحی مهرگان، پارک شهر توحید، پارک ساحلی سورو و پارک ساحلی دولت از دیگر عواملی است که در تغییر شکل شهر و فرهنگ آن تاثیر بسزایی داشتهاست.
این شهر یکی از مهمترین مراکز استراتژیکی و تجاری ایران در جوار خلیج فارس ، تنگه هرمز و دریای عمان است .
بندرعباس از 4 بخش ،2 شهر و 10 دهستان تشکیل شده است :
بخش مرکزی : شهربندرعباس ،دهستان گچین ، تازیان ، ایسین .
بخش فین : شهرفین ، دهستان فین ، سیاهو ، گهره .
بخش قلعه قاضی : ذهستان سرخون ، قلعه قاضی .
بخش تخت : دهستان تخت ، شمیل .
مزیتهای اقتصادی
بندرعباس با منابع غنی و کارخانههای کوچک وبزرگ و شهرکهای صنعتی در عرصه اقتصادی پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است ، از جمله بنادر شهید رجایی وباهنر ، خطوط گسترده راه آهن ، مراکز مهم آموزش عالی ، مراکز بزرگ تجاری مانند مجتمعهای تجاری زیتون ، نیلی ، ستاره جنوب ، سرو ، سیتی سنتر ، اندیشه ، مرجان ، بازاراوزیها ،بازارلاریها حمل ونقل
بندرعباس دارای تمامی راههای ارتباطی ( زمینی ، هوایی ، دریایی و ریلی ) است .
شبکه حمل ونقل زمینی بندرعباس به سرعت در حال پیشرفت است وجاده ترانزیت بندرعباس – سیرجان درآینده ای نزدیک افتتاح خواهد شد .
شبکه راهآهن
راه آهن از دیگر محورهای ارتباطی که از نظر حجم مسافر و حمل و نقل کالا به کلیه نقاط ایران درصد بالایی را به خود اختصاص دادهاست. از شهر بندرعباس روزانه یک قطار مسافری به مقصد تهران حرکت میکند.
یک قطار دیگر با نام قطار غزال نیز یک روز در میان مسیر بندرعباس – تهران و بلعکس را طی میکند. از ایستگاه مسافری راه آهن بندرعباس یک قطار به مقصد اصفهان و قطار دیگری به مقصد مشهد نیز مسافرین را جابجا میکند.
استان هرمزگان پنج فرودگاه فعال دارد که یکی از آنها فرودگاه بین اللملی بندرعباس است . این فرودگاه علاوه بر پروازهای داخلی به کشورهای حاشیه خلیج فارس هم هر هفته پرواز دارد .
درحمل ونقل دریایی نیز اسکلههای شهید حقانی ، شهید رجایی وشهبد باهنر از مهمترین بنادر محسوب میشود .
منبع :http://ipjp.ir/
http://ichto.ir/
http://bandarabas20.blogfa.com/
http://hr.tsml.ir/