نام قدیم : سپیگان
شهرستان
بناب در جــــــــــــــنوب غربی اســـــــــــتان آذربایجان شرقـــی قرار دارد و ارتفاعش از ســـطح دریا 1285 متر است .
بنــــــــــاب از گذشته از یک موقعیت ممتــــاز جغرافیائـــی برخوردار بوده وراههای بزرگ تجارتـــــــــی وکاروانی از آذربایجان به بین النهرین,شامات,حجاز وغرب کشــور از آن عبور میکرده اســــــت وامروزه نیز با قرار گرفتن در نقطه تلاقـــی محورهای اصلی
آذربایجان شرقی,
...مشاهده کامل متن کردستان , کرمانشاه , عتبات عالیات ودسترسی به راههـــــای آهن وهوائی ضمن این که موقعیت خـود را حفظ کرده بلکه بر موقعیتش نیــــــــــز افزوده شده است وهمیشه به عنوان یک شهر مطرح در شمال غربی کشور مــورد توجه قرا ر گرفته است
بنــــاب از نظر لغوی به معنی بن آب,قعر آب در لغت نامــــــــه آمــــده است و وجه تسمیه وانگیزه ایجاد شهـــــر بـــــــناب را نیز به جلگه ای بودن وهمچنـــــــین بالابـــــــــودن سطح آب و مستعد بودن خاک برای کشـــاورزی در آن میتوان اشاره نمود.
طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1375 جمعیت شهرستان بالغ بر 112985 نفر میباشد و در سطح استان در رده دهم قرار میگیرد و از این جمعیت 7328 نفر مرذ و 55657 نفر زن در منطقه وجود داشته و 24565 نفر از زنان و 25180 نفر از مردان در روستاها و مابقی در شهر ساکن میباشند و در سال 1375 جمعیت شهرستان 39/3 درصد جمعیت کل استان را تشکیل میدهد.
پیشینهٔ آثار تاریخی کشفشده در ارتفاعات جنوبی گورستانهای قرهقشون به سدههای هشتم و نهم هجری میرسد و نشانگر رونق و آبادانی بناب در عصر صفویان است.
ساکنان شهر بناب به زبان ترکی آذربایجانی سخن گفته و پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازدهامامی هستند.
شهرستان بناب در دامنه کوه سهند و در جلگهای حاصل خیز واقع شدهاست. این شهرستان از سمت شمال به شهرستان عجب شیر، از سمت جنوب به شهرستان ملکان، از سمت شرق به شهرستان مراغه واقع در دامنه کوه سهند و از سمت غرب به دریاچه ارومیه محدود شدهاست.
این شهرستان به شهر دوچرخه ایران معروف میباشد و هر ساله همایش بزرگ دوچرخه سواری با حضور بیش از۳۰۰۰۰ دوچرخه سوار برگزار شده و در آخر به قید قرعه جوایزی نیز اهدا میشود.
کباب بناب به عنوان مشهورترین کباب ایران شناخته میشود. شعبههایی از کباب بناب در سراسر کشور و حتی در کشورهای خارجی مثل امارات (دبی) و بحرین دایر میباشد.
اقتصاد شهرستان بناب مثل اغلب نقاط کشور ایران بستگی به تولیدات کشاورزی و دامی دارد.
در امور کشاورزی در بعضی موارد علاوه بر تامین نیازهای منطقه مقداری از محصولات مختلف به سایر شهرهای استان آذربایجان و همچنین به نقاط مختلف کشور صادر میشود
درصد بیشتری از شاغلین بناب را کارها و فعالیتهای مربوط به کشاورزی تشکیل میدهد.در بعضی موارد حتی بخش صنعتی نیز متاثر از فعالیتهای کشاورزی وابسته به آن است علاوه بر کشاورزی و صنعت در حالت کلی اموری مانند کارهای ساختمانی، تشکیل بازارهای دواب، خدمات و حمل و نقل و غیره نیز بخشی از فعالیتهای اقتصادی را شامل میشود.
شهرستان بناب از محدود شهرهایی است که نزدیکترین فاصله از دریاچه ارومیه داشته و آب و هوای آن تحت الشعاع این دریاچه قرار میگیرد.
در شهر بناب انواع و اقسام مختلف صیفی جات، سردرختها و باغات انگور پرورش داده میشود ولی از نظر تولید غلات روستاها در اولویت قرار دارند.
منطقه بناب از نظر پوشش گیاهی دارای پوششهایهای زیر است
1- زمینهای مزروعی و باغات شامل تاکستانها ، مزارع صیفی، مزارع آبیو دیمی گندم و جو میباشد. و در باغات آن انواع میوههای منطقه معتدل بعمل میآید.
2- مراتع که نوع خوب آن در منطقه زاوشت و در کوهپایههای شمالی منطقه دیده میشود و نوع فقیر و پست آن زمینهای سمت دریاچه ارومیه و قسمتهای جنوبی را شامل میشود.
قابل ذکر است که مراتع مرغوب در اثر فشار چرا آسیب دیده اند.
3- گزنه زار (منطقه یورقون) در قسمت شمال و شمال غربی بناب در مسافت حدود 3 الی 5 کیلومتر زمینهای پوشیده از درخت گز
چون این منطقه ابریز کوههای اطراف بخصوص کوه سهند میباشد و نیز به علت شیب طبقات زمین به سمت جلگه بناب و شاید بعلت سنگین بودن آب دریاچه ارومیه بدلیل شوری زیاد آب دریاچه، آبهای زیرزمینی در طبقات زیرین جلگه بناب سفره وسیعی را تشکیل میدهند.
لذا چاههای این منطقه در عمق کمی به آب میرسد و همین چاهها قسمت عمده مصرف آب مشروب و کشاورزی و صنعتی این منطقه را تامین مینماید و به همین جهت منابع آب زیرزمینی مهمترین منابع آب مصرفی این منطقه بشمار میرود.
بناب ۲۵ اثر تاریخی ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران دارد که از این میان، ۸ اثر مورد حفاظت قرار گرفتهاست.
برخی از آثار تاریخی بناب عبارتند از:
حصار تدافعی شهر
حمام تاریخی حاج فتحالله (حاجی بدلی) که توسط حاج فتح الله حاجی بدلی به عنوان اولین حمام عمومی بناب تاسیس شد.
حمام تاریخی مهرآباد (موزه مردمشناسی بناب، اولین موزه مردم شناسی استان آذربایجان شرقی)خواندن خبر
خانهٔ تاریخی حاجعلی بزاز
خانهٔ تاریخی خسروشاهی
خانهٔ تاریخی شیخ قاضی سیفالعلما
خانهٔ تاریخی نیکپی
قلعهٔ دختر
گورستان تاریخی زوارق
مسجد اسماعیلبیگ
مسجد جامع گزاوشت
مسجد جامع مهرآباد
مسجد گوی
معماری صخرهای صور
معماری روستای توتهخانه
راستهبازار
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://www.bonabnews.com
http://www.bonabu.ac.ir/?PageID=41
http://eastazarbayjan.blogfa.com/post/7/5