اقلیم : سرد
شهرستان
دلفان یا شهر مفرغ ، منطقهای در شمال غربی استان
لرستان ودر فاصله 90 کیلومتری شرق
کرمانشاه ودر مجاورت استان
همدان از شمال و استان
ایلام از جنوب غربی
ایران است.
ودر ارتفاع 1864 متری ازسطح دریا قرارگرفته است.
مرکز آن نورآباد است ودر مغرب آن رودخانههای
...مشاهده کامل متن سیمره و گاماسیاب جریان دارند.و در جنوب شرقی ان رودخانه کشکان جاری است همچنین رودخانه بایور(باداور)از میان شهر نوراباد میگذرد.
زبان مردم این منطقه لکی است. نام دلفان در اصل بر مجموعه طوایفی ساکن در غرب فلات ایران اطلاق میشود وهمچنین دلفانیهای تبعیدی به کلاردشت مازندران وحوالی قزوین وشمال خراسان ونقاط دیگر ایران از همین طوایف میباشند.
وسعت:
وسعت این شهرستان 2750 کلیومتر بوده ویک شهر بنام نورآبادودوبخش مرکزی وکاکاوند دارد.تعدادآبادیهای آن 524 روستا میباشد.
شکل گیری شهر:
بعداز شهریور سال 1320 پاسگاه ژاندارمری دراین منطقه مستقرمی گردد.
ودرسال 1328 این شهر با 150 خانوار دراراضی طایفه نورعلی شکل میگیرد .اولین طایفه ای که در شهر سکونت پیداکردند طایفه نورعلی بود.وبه تدریج طوایف دیگر مانند اولادقبادوبعد طایفههای ایتوند ،میربگ وکولیوند درشهرسکونت پیداکردند.
و درسال 1343 شهرداری دراین شهر تاسیس میگردد .
نرخ رشد جمعیت:
بین سالهای 45-55 نرخ جمعیت 14.5 درصد بوده ودربین سالهای 65-55 این عددبه 12.8 درصدرسیده ودرفاصله سالهای 65-70 حدود 6.5 درصد وبین سالهای 70-75 حدود 4.2 درصد میباشد.جمعیت شهری در سرشماری سال 90 نسبت به سال 85 حدود 1.2 درصد و جمعیت روستایی نیم درصد رشد داشته است
نوع مصالح درابنیه
ازمجموع 5686 واحدمسکونی 17 درصد ساختمانها دارای اسکلت فلزی ، 1درصد بتن آرمه ، 69.7 درصد آجروآهن و10 درصد آجروچوب میباشد.
شالوده فیزیکی شهر سه خیابان اصلی است.که همچون دانههای تسبیح با محور اصلی شهر محلات با هم مرتبط میباشند.
آب وهوا
آب وهوای این شهر کوهستانی بوده وفصل سرما گاهی تا 8 ماه طول میکشد.
ورنج دما بین 37-(5.9-) میباشد.وتعدادروزهای یخبندان تا95 روز نیز به ثبت رسیده است
وضعیت تاریخی
این شهرقدمت تاریخی زیادی دارد در نقشه ایران سه هزار سال قبل از میلاد این منطقه بنام دلفان ذکر شده است جایی که اقوام لولو بیها میزیسته اند ودر نقش بیستون پادشاه آنها آنوبانی نی را که بردشمنانش غلبه کرده است نشان میدهد.از طرفی با مفرغهای بدست آمده از این منطقه محل زندگی قوم کاسیان نیز ذکر شده است قومی که پادشاه آنها سکونخا بعد از شورش برداریوش پادشاه هخامنشی شکست خورده و تصویر آن با کلاهی نوک تیز در نقش بیستون دیده میشود.
این شهرستان بیش از 300 تپه باستانی و 12 پل تاریخی دارد که در استان رتبه نخست را دارد.
مهمترین تپههای باستانی در شهرستان دلفان که تاکنون حفاری شده اند تپههای بابا جان ، عبدالحسینی، گندمبان ، با با جیلان و تلیاب است که باستان شناسان با حفاریهای انجام شده به نتایج درخشانی از تاریخ فرهنگ ایران زمین دست یا فته اند.
در این شهرستان تپههای باستانی مهمی وجود دارد که بررسیهای شناخت آنان نشان از اهمیت آنان میدهد بطوریکه برخی تپهها چهار دورتاریخی را نشان میدهد.
همچنین در شهرستان دلفان ۱۲ پل تاریخی وجود دارد که مهمترین آنان پل گرمابه مربوط به دوره ساسانی است.
منبع :http://lorestan-delfan.blogfa.com/
http://lorestan.irib.ir/
http://lakekm.blogfa.com/
moheban82.i