شهرستان
سراب در استان
آذربایجان شرقی ایران قرار دارد و مرکز آن شهر
سراب است
این شهرستان به دلیل واقع شدن در بین دو
کوه سبلان و بزقوش در زمستان دارای آب و هوای سرد و در تابستان خنک و ملایم میباشد.
طبق سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت شهرستان
سراب حدود ۱۵۰۰۰۰ نفر میباشد که به
...مشاهده کامل متن زبان ترکی آذربایجانی تکلم میکنند.
ساراب نامی که اهالی و ساکنان دیرین شهر سراب این سرزمین را به آن مینامند مرکب از سار+آب میباشد که در لغت ترکی قدیم سار به معنی نور و آتش و آب معرب پسوند آپ (پسوند تاکید کثیر )بر این اساس نام این محل با توجه به وجود آتشکدههای متعدد در محل و وجود آتشکده بزرگی در این مکان به نام( بسیار منور) نامگذاری شده است.
مهمترین رودخانههای جاری در منطقه سوین، آغمیون، پسلر، و تاجیار هستند که از دامنههای سبلان سرچشمه میگیرند واز شمال به جنوب جریان مییابند و رودخانه وانقچای از کوههای بزقوش سرچشمه گرفته و در جنوب سراب با پیوستن به سایر رودخانهها، آجیچای را تشکیل میدهد و در منطقهٔ مهربان، رودخانهٔ ارزنق به آنها ملحق میشود.
این شهرستان با زمین هموار و حاصلخیز از نظر کشاورزی مستعد است و گندم، سیب زمینی، سبزیجات، حبوبات و باغهای سیب، گلابی، گردو و زردآلو در سراب از شهرت خاصی برخوردار است.
اقتصاد منطقه باتوجه به موقعیت جغرافیائی با محوریت کشاورزی بوده است .آب و هوای مناسب و خاک خوب و نیروی انسانی کافی دلیل فعالیت بیشترمنطقه درامر کشاورزی است حدود60%جمعیت شاغل این شهرستان دربخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند.
در کنار کارهای کشاورزی نگهداری دام شغل اصلی روستائیان منطقه به حساب میآید دامداری به صورت سنتی دراغلب خانوارهای روستایی رواج داردوبخشی ازهزینههای زندگی روستائیان تامین میشود.
درکناردامداری سنتی درسالهای اخیرچندواحددامداری صنعتی درنقاط مختلف شهرستان بااستفاده ازتسهیلات بانکی ایجادشده است که عمدتابه پرورش گاوهایی ازنژادخارجی میپردازند.
یکی ازنژادهای گاوهای بومی ایران گاو بومی سراب است که از نژاد اصیل میباشد. با مشخصهها وخصوصیاتی که این گاوداردکاملا باآب وهوای سرد شهرستان سازگاری یافته است.
طبق تحقیقات صنایع دستی و بویژه قالیبافی تاریخچه طولانی دراین منطقه دارد ازقدیم مردم شهرو روستا درکنار کارهای روزمره خود به کارهای دستی اشتغال داشته اند
نوع فرشی که در سطح شهرستان سراب درایام گذشته معروف بود فرش مشایخی بوده که خواهان زیادی داشته است.
از نقاط دیدنی این شهرستان، علاوه بر دامنههای ساوالان و بزگوش و باغهای روستاهای اطراف سراب میتوان به آبگرمهای معدنی آلله حق، آب گرم کنونی روستای سردهاکه حمامی بوده منسوب به فتحعلی شاه قاجار،اردها و ساری قیه اشاره کرد.
این شهرستان دارای قدمت طولانی بوده و از جمله آثار باستانی آن سنگنوشتههای اورارتویی(بخصوص رازلیقو قلاع تاریخی در اطراف کوهها میباشد. حمدالله مستوفی تاریخ نویس مشهور که از این منطقه دیدن کرده بود در کتاب نزهه القلوب مردم آن را ترکزبان، قوی هیکل، سفیدرو و اکول تعبیرکرده است.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://sarabphc.tbzmed.ac.ir/page/about-sarab.htm
http://mahnazbahmani.com/?p=page_show&i=1&e=3