1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : گرم
شهربابک یکی از شهرستانهای تاریخی استان کرمان میباشدکه در فاصله ۲۴۰ کیلومتری از مرکز استان قرار دارداین شهرستان در مسیر جاده ترانزیت تهران - بندرعباس و در ابعاد نزدیکتر بین یزد و سیرجان واقع شده است .
وجود آثار تاریخی همچون شهر صخره ای میمند با بیش از ۴ هزار ...مشاهده کامل متن خانگی سنگی دستکند که در دل کوهستان کنده شده قدمت شهربابک را به ۱۲۰۰۰ سال قبل می‌رساند این شهرستان در گذشته شهری آباد و به روایتی محل تولد بابک بنیانگذار سلسله ساسانی بوده مراجعه به اسناد تاریخی حکایت از ویرانی این شهر بر اثر حوادث طبیعی ٬ جنگهای مختلف ٬ هجوم اعراب ٬ افغانها و مغولها دارد .
اما نکته جالب توجه این است که این شهر علیرغم تحمل تمام سختی‌های و ویرانیهای گذشته و پس از هر بار ویرانی مجددا توسط مردمان سخت کوش آن بنا شده و پس از هر ویرانی همچون حمله مغولها و افغانها شهری جدید برروی ویرانهای شهر قدیم بنا شده است .
وهرگاه که تاریخ و تمدن در ایران اهمیت پیدا کند کاوشگران آثار تمدن‌های قدیم را از دل خاک بیرون خواهند آورد . گرچه تا کنون بسیاری از آثار تاریخی این شهرستان توسط سودا گران تاریخ ایران به تاراج رفته و خواهد رفت .
شهرستان شهربابک در غربی‌ترین نقطه استان کرمان و در همسایگی استانهای یزد و فارس واقع گردیده است.
مساحت این شهرستان در حال حاضر 12524 کیلومتر مربع است که دارای ۲ شهر ، ۲ بخش و ۸ دهستان و ۸۲۸ آبادی با جمعیتی بالغ بر ۸۵۰۰۰ نفرمی باشد از لحاظ تعیین حدود سیاسی شهربابک ازشمال به یزد و انار٬از جنوب به سیرجان٬ ازمشرق به رفسنجان ٬ از غرب به یزد و فارس محدود است و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۸۴۵ متر می‌باشد .
پوشش گیاهی:
پوشش گیاهی شهرستان بیشتر از نوع استپ کوهپایه ای است. با توجه به بوته‌های کوتاه و درختان جنگلی پراکنده مانند درختان ارژن (ارچن)، بادام کوهی(مَر)، بنه(پسته کوهی)، اسکنبیل، گز، قیچ و گیاهان کوتاه قد مانند: جاز، کوشترک، جفنه، ترقو، ریواس، کنگر، ارسلان(سرشو)، جاشیر، قُمس، تَلّه، کاه کوتی،گوده و ... و در ارتفاعات، مَرغزار که مورد استفاده‌ی دامداران قرار می‌گیرد.
در باغ‌های شهرستان درختانی مثل: بادام، گردو، انگور، آلو، انار، توت، آلبالو، زردآلو، پسته و ... و در زمین‌های کشاورزی گندم، جو، یونجه، اسپرس، پنبه و ... به عمل می‌آید.
زندگی جانوری:
در نواحی کوهستانی شهربابک جانورانی از قبیل: بُز کوهی، قوچ، پلنگ، یوزپلنگ، گور، گرگ، روباه، خرگوش، سنجاب، آهو، سیخور و گراز یافت می‌شود.
همچنین حیوانات اهلی مثل: میش، بز، بره، گاو و الاغ و ... و پرندگانی مثل: آهوبره، عقاب، تیهو، سینه سیاه، کبک، کبوتر، گنجشک، کلاغ، دارکوب و …یافت می‌شود.
خصوصیات اقلیمی:
آب و هوای نواحی دشت شهرستان شهربابک از نوع نیمه بیابانی و آب و هوای مناطق کوهستانی آن معتدل کوهستانی می‌باشد. آب و هوای نیمه بیابانی بیشتر در نواحی دشت حکومت دارد و مقدار باران سالانه‌ی آن کم است (حدود140-120میلیمتر) که باعث رطوبت ناکافی در منطقه و اختلاف شدید درجه حرارت بین سردترین و گرمترین ساعات شبانه روز می‌شود.
کمی باران سبب فقر پوشش گیاهی و مراتع گشته و فرسایش بادی نیز در آن به چشم می‌خورد.
آب و هوای کوهپایه ای بیشتر در مناطق کوهستانی شهربابک حکمفرمایی دارد که از ویژگی‌های آن زمستانهای سرد و یخبندان و تابستانهای معتدل می‌باشد. نزولات آسمانی بیشتر به صورت برف و تگرگ بوده و ارتفاعات بلند بعضی از کوه‌های شمال و شمال غربی شهرستان را در بر می‌گیرد.
میزان بارش در نواحی کوهستانی شهربابک بیش از340 تا 400 میلیمتر به ثبت رسیده است.
شهربابک امروز در حاشیه‌ی راه استراتژتیک کشورهای میانه و جمهوری اسلامی ایران به دریای آزاد (خلیج فارس و دریای عمان) قرار دارد.
جاده‌ی ترانزیتی تهران-بندرعباس بعد از یزد به انار و از آنجا از طریق شهربابک به سیرجان و بندرعباس متصل می‌شود.
این شهرستان از سه مسیر با کرمان (مرکز استان) ارتباط دارد.
1- مسیر کرمان- بردسیر- سیرجان- خاتون آباد- شهربابک:
طول این مسیر280 کیلومتر و از نظر تردد به ویژه در فصول سرد و یخبندان سال با مشکل چندانی مواجه نیست.
2- مسیر کرمان- رفسنجان- سرچشمه- شهربابک:
طول این مسیر 258 کیلومتر است ولی علیرغم کوتاهی مسیر در فصول سرد سال به علت وجود گردنه‌های مرتفع و برفگیر حوالی سرچشمه با مشکلاتی مواجه است.
3- مسیر کرمان- رفسنجان- انار- شهربابک- طول این مسیر295کیلومتر است و از نظر تردد در فصول یخبندان به علت گذر از گردنه‌های جوزم ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد ولی به دلیل عبور جاده‌ی ترانزیتی تهران- بندرعباس از این گردنه‌ها این مشکل چندان قابل ملاحظه نیست.
نزدیکترین مسیر هوایی به شهربابک از طریق فرودگاه سیرجان حاصل می‌شود. خوشبختانه پروازهای مستقیم سیرجان تهران نیز به طور منظم و حداقل هفته ای سه بار (رفت و برگشت) انجام می‌شود.
لهجه و زبان:
زبان رایج مردم شهربابک فارسی است همراه با لهجه‌های متفاوت و مخصوص هر منطقه از قبیل: میمندی، دهجی، قنات النوجی، مدواری، پیرجلی، محله خالویی و ... .
نژاد:
اکثر مردم این خطه سفیدپوست می‌باشند و از نژاد آریایی ایران مرکزی.
مذهب:
دین اکثر قریب به اتفاق مردم شهربابک اسلام و مذهب آنها شیعه است، که بیش‌تر آنها شیعه‌ی جعفری بوده و شمار بسیاری از شیعیان، پیرو مذهب شیعه‌ی اسماعیلی اند.
جمعیت بسیار کم مسلمانان اهل تسنن را اتباع خارجی تشکیل می‌دهند. فرقه‌ی بهائیت نیز پیروانی مخصوصاً در منطقه‌ی دهج دارد که پس از انقلاب رکود داشته است.
آیین میترا و زرتشت نیز پیروانی داشته که امروزه اثری از آنها در شهربابک به چشم نمی‌خورد.
اوضاع اقتصادی:
اقتصاد عمده‌ی شهرستان شهربابک بر اساس باغداری و دامداری استوار است.
در سطح شهرستان قریب7000 هکتار اراضی مزروعی و20014 هکتار باغ وجود دارد. محصول عمده‌ی زراعت، گندم، جو، علوفه و یونجه است. محصولات باغات را عمدتاً پسته (به مساحت حدود7000 هکتار) و بقیه را بادام، گردو، انگور، زردآلو و... تشکیل می‌دهند.
با راه اندازی کارخانجات صنعتی در شهرستان ، صنعت نقش بسزایی در اوضاع اقتصادی این شهرستان ایفا می‌کند.
دامداری نیز در سطح شهرستان رایج است و یکی ازمنابع اصلی درآمد شهرستان را لبنیات تشکیل می‌دهد.
صنعت و معدن:
در بخش صنعت و معدن، شهربابک اوضاع پیشرفت خوبی داشته است و می‌توان شهربابک را یک شهر نیمه صنعتی تلقی کرد (هر چند امکانات بالقوه‌ی زیادی را جهت صنعتی شدن داراست).
البته مراکز عمده‌ی صنعتی شهربابک دولتی هستند و برای سرمایه گذاری صنعتی متأسفانه حمایت خوبی از بخش خصوصی نشده است.
شهربابک دارای یک پارک صنعت و یک شهرک صنعتی جدید است.
یک کارخانه ذوب مس به ظرفیت 80000 تن در خاتون آباد در حدود 25 کیلومتری شهربابک احداث شده است که ضمن ایجاد اشتغال مستقیم برای اهالی موجب راه اندازی زنجیره ای از صنایع جنبی و رونق اقتصادی بیشتر منطقه شده.
اما متأسفانه به دلیل عدم رعایت استاندارد‌های زیست محیطی ضربه‌ی سختی به وضعیت کشاورزی و دامپروری منطقه زده است و حواشی خبری این کارخانه خشم و نفرت مردم شهربابک را برانگیخته.
ای کاش مسئولین نیم نگاهی به ما و نابودی آب و خاک و جوانان ما می‌انداختند.
در حال حاضر تعداد نسبتاً قابل توجهی از اهالی شهر در کارخانه‌ی مس سرچشمه، ذوب مس خاتون آباد و مجتمع مس میدوک شاغل هستند. به تازگی معدن دیگری در شمال غربی شهربابک کشف شده است که مراحل اکتشاف را طی می‌کند و پژوهش‌ها خبر از وجود ذخایر فراوان مس در این محدوده می‌دهند.
همچنین مجتمع مس میدوک شهربابک نیز از مراکز مهم صنعتی و معدنی شهرستان و کشور است و باعث ایجاد اشتغال و تغییر چهره‌ی شهرستان و منطقه گردیده است.
منبع :http://www.irancities.ir/
http://shahrbabak.blogfa.com/
http://www.shahrbabakcity.ir/
روستای میمند

روستای میمند

آدرس : کرمان-بخش مرکزی شهرستان شهربابک میمند روستایی صخره‌ای با ۴۲۰ کیلومترمربع، در ۳۸ کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان شهربابک بین شهرهای یزد، کرمان و شیراز قرار دارد. این روستا از اولین و باستانی‌ترین سکونتگاه‌های بشری در ایران به حساب می‌آید. این منطقه قدمت ۸۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ ساله دارد و تا...

اطلاعات | نقشه
عمارت موسی خانی

عمارت موسی خان...

عمارت موسی خانی یکی از شاهکارهای معماری ایرانی و همچنین ازجاذبه‌های زیبای گردشگری شهرستان شهربابک از توابع استان کرمان می‌باشد که ، از نظر موقعیت مکانی در خیابان شریعتی و در محله سفلای این شهر قرار دارد. تاریخ احداث آن ۱۲۶۵-۱۲۷۰ هجری قمری است. مساحت بنا: ۷۵۰۰ متر مربع (۲۳۰۰متر مربع زی...

اطلاعات | نقشه
دشت ریواس

دشت ریواس

بزرگترین و زیباترین دشت ریواس کشور دشت ریواس شهربابک است که با وسعت دو هزار و چهارصد هکتار در قسمت جنوبی کوه‌های مسینان، میدوک و کنگ وهمچنین در شمال شهرستان شهربابک و در فاصله ۲۰ کیلومتری این شهرستان واقع شده است. زمان گل‌دهی که اوایل اردیبهشت تا اواسط این ماه است کاملاً به رنگ قرم...

اطلاعات | نقشه
غار ایوب

غار ایوب

ایوب نام غاری است که بزرگترین غار آذرین ایران با بزرگترین دهانه همچنین نقش زیارتگاهی نیز دارد و در کوهی به همین نام در هفت کیلومتری جنوب شهر دهج از توابع شهرستان شهربابک واقع شده است. کوه ایوب که غار ایوب در آن قرار دارد در جنوب شرقی شهر دهج واقع در استان کرمان با ارتفاع حدود سه هزار و ...

اطلاعات | نقشه
روستای مسینان

روستای مسینان

مسینان نام روستایی در شهربابک است که در منطقه ای بسیار خوش آب وهوا واقع شده است. از بیاض که به سمت غرب حرکت کنیم با پیمودن کمتر از 10 کیلومتر در یک جاده خاکی وارد منطقه کوهستانی می‌شویم که ابتدای آن موسوم به «دهنه بیاض» و ادامه آن به دهستان مسینان در شهرستان شهربابک منتهی می‌گردد. ا...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده دهج

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده دهج در 72 کیلومتری شمال غرب شهرستان شهر بابک واقع شده است.این منطقه از سال 1370 تا کنون به واسطه پتانسیل‌های خوب منطقه همواره توسط واحد گشت سیار شهرستان شهر بابک نظارت غیر مستقیم در منطقه صورت می‌گیرد. ضمناً در سال1374 توسط یکی از خیرین شهر دهج محیط بانی به وسعت 1500 ...

اطلاعات | نقشه

روستای میمند

روستای میمند در نزدیکی شهر بابک در شمال شرقی شهر کرمان، یکی از روستاهای شگفتی‌ساز ایران است. ساختمان‌ها در میمند مانند کندوان در آذربایجان شرقی، در دل کوه و صخره‌ها ساخته شده و از این نظر مورد توجه است که طی سه هزار سال گذشته چندان دستخوش تغییر نشده است.
مردم این روستا، هنوز در خانه‌هایی زندگی می‌کنند ... ادامه مطلب
روستای میمند

دریاچه نمک مخرگه ، آیینه ایران

این دریاچه در ۳۲ کیلومتری جنوب شهر بابک، در دشت وسیع ریگ سفید قرار گرفته و بسیار بزرگه. از نکات جالب دریاچه مخرگه این است که می‌توان با حرکت در هر نقطه آن از انعکاس حیرت انگیز و زیبای تصاویر آسمان و محیط اطراف لذت برد. از این لحاظ میشه اون رو با شوره زار “سالار اویونی” درکشور بولیوی، ملقب به بزرگترین ... ادامه مطلب
دریاچه نمک مخرگه ، آیینه ایران

دریاچه نمک مخرگه شهربابک

منطقه مرتعی مخرگه در 30 کیلومتری جنوب شهربابک قرار دارد . مخرگه از کلمه مخ به معنای خرما گرفته شده است و طبق تعریف قدیمی‌های منطقه در این ناحیه خرما کشت می‌شده است ، هرچند دراین مقطع زمانی باورکردنش مشکل است ، اما پیدا کردن چوبها و پوسته‌های درخت خرما می‌تواندشاهد واقعیت این ادعا باشد .
مخرگه ... ادامه مطلب
دریاچه نمک مخرگه شهربابک

اطلاعات بیشتر...