1 1 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
شهرستان تالش (طوالش) با مرکزیت شهر تالش (هشتپر) بزرگ‌ترین شهرستان استان گیلان از لحاظ وسعت بوده که از سمت شمال به آستارا ، از شرق به دریاچهٔ خزر ، از غرب به استان اردبیل و از جنوب به رضوانشهر و ماسال محدود می‌شود.
نام آن، ...مشاهده کامل متن « تول - ش (تولش)» بوده است که «تول» به معنی گِل و «ش» پسوند مکان می‌باشد و تولش به معنای گِل خیز است. این کلمه در طی زمان به تالش تبدیل گردیده است.
این شهرستان، دارای یک قسمت کوهستانی است که همان کوههای مرتفع تالش می‌باشد و در جهت شمالی ـ جنوبی کشیده شده است و یک قسمت آن، جلگه ای است که به صورت نوار باریکی بین ناحیه کوهستانی و دریای خزر قرار دارد.
مرکز این شهرستان در گذشته، شهر شفارود و سپس کرگانرود بوده است اما در طی جنگ دوم جهانی، متفقین به منظور رساندن قوای کمکی و تجهیزات نظامی به شوروی، با کمک این دولت، جاده ای از طریق انزلی ـ تالش ـ آستارا ایجاد نمودند و در نتیجه شهر کرگانرود مرکز تالش از این جاده به دور مانده و منزوی گردید.
مردم شهر به کنار جاده جدید کوچ نموده و شهری را بنا نمودند و چون در مکان احداث شهر، کاخی با هشت در بزرگ در طرفین وجود داشت و به زبان تالشی، (در) را (بر) می‌گویند شهر جدید را هشتبر نام نهادند که به مرور زمان به «هشتپر» تغییر نام پیدا کرد .
کم کم این نام هم عوض شده و آن را تالش نامیدند .
از لحاظ تاریخی این منطقه که جدای از تقسیمات سیاسی کنونی سرزمینهای پهناوری را از جنوب کشور آذربایجان تا درهٔ سفید رود را در بر می‌گیرد جایگاه اقوامی بوده که در متون یونانی کادوس و در کتیبه‌های فارسی باستان ستگوشیه از ان نام برده شده است.تالش نام یکی از تیره‌های آریایی است که سکونت گاه اصلی آن‌ها در البرز باختری از جنوب خاوری جمهوری آذربایجان آغاز شده و تا شمال باختری استان گیلان و همه استان اردبیل ادامه دارد.
در استان گیلان زبان خود را حفظ کرده‌اند و بر پایه قانون اساسی جمهوری اسلامی حق آموزش به این زبان را دارند.
زبان مردم این شهر همانطور که از نامش پیداست تالشی می‌باشد.جالب است بدانید در بخش‌هایی از استان خراسان هم به زیان تالشی صحبت می‌کنند. تالش با داشتن آثار باستانی و تاریخی و همچنین جاذبه‌های طبیعی فراوان می‌تواند بستر مناسبی جهت رشد و توسعه صنعت گردشگری میباشد.
از جمله مناطق دیدنی تالش می‌توان به ییلاقهای آق اولر،مریان، سوباتان، ارده و از نقاط زیارتی به بقعه شاه میلرزان واقع در روستای خطبه سرا، بقعه آقا سید احمد نال تربه از نوادگان امام موسی کاظم امام شیعیان واقع در روستای نال تربه، بقعه سلطان سید در مرکز شهر تالش و بقعه سیاه علم خاله سرا در روستای خاله سرا اشاره کرد.قلعه لیسار معروف به دژسلسال در روستای لیسار که از قلعه‌های مهم دوران اسماعیلیان بوده و همچنین کاخ قشلاقی نصراله خان سردار امجد واقع در داخل شهر تالش که قدمت تاریخی آن مربوط به دوره قاجاریه می‌باشد و کاخ ییلاقی نصراله خان سردار امجد که در روستای مریان آق اولر قرار دارد، از جلوه‌های مهم تاریخی شهر تالش می‌باشند.پارک جنگلی گیسوم تالش با مساحتی حدود ۸۰ هکتار، سواحل دریای گیسوم و جاده جنگلی منتهی به آن دارای منظره‌ای بسیار بدیهی می‌باشد که هر ساله مسافران بسیاری را پذیرا می‌باشد.اقتصاد شهرستان تالش متکی بر کشاورزی و دامداری می‌باشد و از محصولات مهم کشاورزی آن می‌توان برنج، گندم، جو، توتون و حبوبات را نام برد.
به علت وجود نواحی کوهستانی در این منطقه، دامداری رونق دارد. در شهرستان تالش در کنار جنگلهای انبوه ، کارخانه مهم چوب بری اسالم قرار دارد که محصولات آن، به صورت تراورس، الوار و تخته، آماده و عرضه می‌گردد و از سرشاخه‌های درختان افتاده در جنگل به صورت هیزم و بمنظور تهیه ذغال استفاده می‌شود.
در مسیر جاده آستارا ـ انزلی در شهرستان تالش از برکت همین کارخانه شمار زیادی کارگاه خراطی، مبل سازی، تختخواب سازی، میز و صندلی و درب و پنجره سازی و غیره فعالیت دارند.
از صنایع دستی تالشیان می‌توان جاجیم بافی، گلیم بافی، جوراب بافی و تهیه یک نوع شال از پشم گوسفند را نام برد.تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای زیبای خزر منتهی می‌شود.
کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق آق اولر تالش جلوه‌های بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده‌است.
شهرستان تالش یکی از زیباترین شهرهای طبیعی جهان از نظر آب و هوا و پوشش گیاهی و حیوانات ساکن در جنگلهای آن شهرت جهانی دارد.همه ساله جهانگردان زیادی با انگیزه استفاده از فضاها و نمادهای طبیعی تالش به این شهر سفر می‌کنند.
از لحاظ مذهبی و وجود ترکیب عقیدتی متفاوت در این شهر ، نیمی از جمعیت آن اهل تسنن هستند.
شالیزارهای تالش با چشم انداز زیبا - کاخ سبز سردار امجد در هشتپر تالش- کاخ میر احمد خان تالشخان اف در لنکران (مرکز تالشخانات در قرن ۱۸و جدا شده از ایران) و جاده گیسوم تالش که همه ساله پذیرای میلیونها ایرانی و جهانگرد می‌باشد دیده می‌شود.
ز محصولات تولید شده در تالش می‌توان به برنج، توتون و مرکبات اشاره کرد. این تنوع و فراوانی محصولات سبب شده که تالش بازارهای هفتگی پررونقی داشته باشد. از آن جمله می‌توان به یکشنبه بازار چوبر که اختصاص به معاملات دام دارد، پنجشنبه بازار شاندرمن که در آن انواع نهالها، دست ساخته‌های پشمی و نخی و فراورده‌های محلی مواد غذایی عرضه می‌شود همچنین می‌توان به پنجشنبه بازار هشتپر اشاره کرد که در آن اغلب زنان و مردان با لباسهای محلی حاضر شده و محصولات منطقه‌ای خود شامل برنج، انواع سبزیها و میوه‌های درختی را به فروش می‌رسانند.
تالش از سه جهت به کوههای تالش که ادامه رشته کوههای البرز هستند و از طرف دیگر به دریای زیبای خزر منتهی می‌شود. کشف آثار تمدن ۴۵۰۰ ساله در ییلاق آق اولر تالش جلوه‌های بیشتری به این منطقه خوش آب و هوا داده‌است.
شهرستان تالش یکی از زیباترین شهرهای طبیعی جهان از نظر آب و هوا و پوشش گیاهی و حیوانات ساکن در جنگلهای آن شهرت جهانی دارد.همه ساله جهانگردان زیادی با انگیزه استفاده از فضاها و نمادهای طبیعی تالش به این شهر سفر می‌کنند.
مردم تالش به زبان تالشی تکلم می‌نمایند. بخش اعظمی از تالش طی عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای از آن جدا شده و به روسیه ملحق شدند. امروز تقریباً بالای ۹۷٪ مردم تالش باسواد هستندو لازم به ذکر است که اولین کتابخانه ایران نیز در این منطقه بنا شده‌است.
شالیزارهای تالش با چشم انداز زیبا - کاخ سبز سردار امجد در هشتپر تالش- کاخ میر احمد خان تالشخان اف در لنکران (مرکز تالشخانات در قرن ۱۸وجدا شده از ایران)-و جاده گیسوم تالش که همه ساله پذیرای ملیونها ایرانی و جهانگرد می‌باشد دیده می‌شود.
جاده‌های تالش در ایران از بالاترین درصد تصادفات (طبق آمار منتشره از راهنمایی و رانندگی ایران) برخوردار است.
تالش
نخستین کسی که در منطقه شمال ایران به تحقیقات باستان شناسی پرداخت "ژاک دمرگان" فرانسوی است. وی که مدت‌ها در نواحی ساحلی جنوب دریای مازندران تحقیق می‌کرد، حاصل مطالعات خویش را در مورد تالش تحت عنوان تحقیقات باستان شناسی هیأت علمی فرانسه به چاپ رساند.
حفریات وی به همراه برادرش هانری در حوالی سال‌های 1899 و 1902 ق در مناطق تالش و نقاط همجوار آن در خاک آذربایجان انجام شد.
کاوش‌های اینان در مناطق شرق آذربایجان و اطراف شهر نمین و ناحیه تالش در گورستان‌های پیش از تاریخ نواحی حسن زمینی ، شیر شیر ، دوخالیان ، آق اولر ، قیلاخانه ، لرداغی ، وجالیک ، تاش کپرو، خواجه دودکپرو و گورستان‌های باستانی ناحیه نمین انجام شد.
در نتیجه این عملیات و کاوش‌ها مشخص شد که قبور گورستان‌های این مناطق به صورت دخمه یا "تومولوس" است که در فارسی به آن "گورکان" می‌گویند . قسمت عمده ای از این گورستان‌ها مورد تجاوز عتیقه جویان قرار گرفته بود و از قبور دست نخورده ، اشیایی مانند ظروف سفالین به رنگ سیاه و قرمز و خاکستری بدون نقش و اشیای فلزی محدودی از جنس برنز و آهن به دست آمد.
از آثار دیگر کشف شده ، وسایل زینتی و نیز زیورآلات طلایی و نقره ای مربوط به زنان بود.
با بررسی آثار به دست آمده می‌توان آنها را متعلق به عصر برنز جدید یا آهن قدیم دانست. این منطقه احتمالاً قلمرو اقوام "کادوسی" بود و نوع قبور آنها با آرامگاه سکاییان و سنت تدفین این قوم تشابه دارد.
در کاوش‌های باستان شناسی سال 1379 در محوطه مریان ، آق اولر ، توجه هیأت اعزامی روی گورستان شماره دو معطوف شد.
طی این کاوش‌ها بخشی از گورهای چهار چینه‌ی گورستان که با تراکم فوق العاده ای در کنار هم قرار داشتند ، به دست آمد. با کشف تعدادی گور حاوی اسکلت انسانی و آثار سفالی و مفرغی همچون ظرف ، سلاح ، اشیای تزیینی و ... متعلق به دوره هزاره یکم پیش از میلاد مسیح ، کار مطالعات انسان شناسی و آسیب شناسی و باستان شناسی بر روی این آثار آغاز شد.
در یکی از گورهای کاوش شده ، پیکر یک زن به دست آمده که در دست آن ، یک زره جنگی قرار داشت. محمدرضا خلعتبری ، سرپرست هیأت کاوش ، معتقد است که دلیل برجای ماندن اسکلت‌ها پس از سالیان دراز دراین گورستان ، قلیایی بودن خاک این منطقه است.
در تمامی گورهای کاوش شده ؛ در کنار پیکر افراد مدفون ، اشیایی همچون ظروف سفالی و مفرغی ، ابزار و ادوات جنگی ، وسایل تزیینی و آیینی ( همچون گردنبند ، دست بند و .... ) به دست آمده است ، که این امر نشان دهنده رواج نظریه اعتقاد به زندگی پس از مرگ در میان این مردمان در حدود سه هزار سال پیش از این است.
تالش با داشتن آثار باستانی و تاریخی و همچنین جاذبه‌های طبیعی فراوان می‌تواند بستر مناسبی جهت رشد و توسعه صنعت گردشگری باشد. از جمله مناطق دیدنی تالش می‌توان به ییلاقهای آق اولرمریان، سوباتان، ارده و از نقاط زیارتی به بقعه شاد میلرزان (شاه میلرزان) واقع در روستای خطبه سرا، بقعه آقا سید احمد نال تربه از نوادگان موسی کاظم امام شیعیان واقع در روستای نال تربه، بقعه سلطان سید در مرکز شهر تالش و بقعه سیاه علم خاله سرا در روستای خاله سرا اشاره کرد.
قلعه لیسار معروف به دژ سلسال در روستای لیسار که از قلعه‌های مهم دوران اسماعیلیان بوده و همچنین کاخ قشلاقی نصراله خان سردار امجد واقع در داخل شهر تالش که قدمت تاریخی آن مربوط به دوره قاجاریه می‌باشد و کاخ ییلاقی نصراله خان سردار امجد که در روستای مریان آق اولر قرار دارد، از جلوه‌های مهم تاریخی شهر تالش می‌باشند.
پارک جنگلی تالش با مساحتی حدود ۸۰ هکتار، سواحل دریای گیسوم و جاده جنگلی منتهی به آن دارای منظره‌ای بسیار بدیهی می‌باشد که هر ساله مسافران بسیاری را پذیرا می‌باشد.
منبع :http://miladfarzaneh.blogfa.com/
http://golshn12.blogfa.com/
http://kondesar.gigfa.com/images/post14.html
پارک جنگلی گیسوم ( درستکار )

پارک جنگلی گیس...

پارک جنگلی گیسوم در ۱۸کیلومتری جاده تالش به انزلی قرار دارد. در جنوب آن رضوانشهر به فاصله ۱۴کیلومترو شمال آن شهر هشت پر با فاصله حدود ۲۰کیلومتر قرار دارد. درختان جنگلی انبوه و انواع گونه‌های گیاهی چشم انداز زیبایی دارد به خصوص در فصل پائیز طبیعتی زیبا و دل انگیز برای دوستداران طبیعت د...

اطلاعات | نقشه
قلعه صلصال

قلعه صلصال

قلعه صلصال در فاصله ۱۵ کیلومتری شهر تالش و مرکز لیسار (روستای قلعه دوش) بر روی تپه ای سنگی قرار دارد,مساحت تقریبی این قلعه نیم هکتار و جنس باروهای مستحکم آن از سنگ لاشه و ساروج است و دارای قطری بیش از 1.5متر است. مساحت تقریبی کوهی که این قلعه بر آن قرار گرفته است 40 متر در 50 متر است ک...

اطلاعات | نقشه
آبشار ورزان

آبشار ورزان

آبشار ورزان (ورازان ) در 36کیلومتری شمالغرب شهر تالش و 22 کیلومتری جنوب (از ایست و بازرسی جنگلبانی سوباتان تا دریاچه) دریاچه نئور اردبیل (ازمسیر فیبر نوری اردبیل گیلان) قرار دارد. این آبشار در روستای ورزان که در ضلع شمال غربی سوباتان واقع شده و فاصله آن تا شهرک سوباتان حدود 4 کیلومتر ...

اطلاعات | نقشه
روستای مریان

روستای مریان

مریان از توابع شهرستان تالش محسوب می‌شود که در صد و چهل و سه کیلومتری شهر رشت و سی و هفت کیلومتری شمال غربی هشتپر واقع شده است. مریان از شمال به روستای ناوان ، از جنوب به جنگل از شرق به روستای سینا هونی و از غرب به روستای آق اولر منتهی می‌شود. این روستا حدود هزار و هشتاد متر از سطع د...

اطلاعات | نقشه
ییلاق سوباتان

ییلاق سوباتان

این دهکده و ییلاق زیبا در سی و شش کیلو متری شمال غربی شهرستان تالش و هفده کیلومتری دریاچه نئور اردیبل قرار دارد که ارتفاع آن از سطح دریا یه حدود هزار و نهصد متر تا هزار و نهصد و هفتاد متر می‌باشد. سوباتان رو به روی کوه ریشکاجی که به آن ریشگاسر نیز می‌گویند واقع شده است که بلند‌ترین ک...

اطلاعات | نقشه
جاده اسالم - خلخال

جاده اسالم - خ...

این جاده شهر خلخال استان اردبیل را به اسالم گیلان متصل می‌کند که به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی که دارد و ترکیب جنگل و دشت، زیبا‌ترین جاده کشور نام گرفته است. این جاده حدود هفتاد کیلومتر طول دارد و گردشگران می‌توانند از طبیعت زیبا و بکر ، عسل‌های طبیعی ، مناظر زندگی سنتی و دشت‌های زیبا و...

اطلاعات | نقشه
آبشار زمرد حویق

آبشار زمرد حوی...

حویق شهری تازه تاسیس است که از ترکیب دو روستای چوبر و حویق به وجود امده است . این شهر در چهل کیلومتری شمال شهرستان تالش واقع شده است که روستاهای صیدگاه ، آغاسی محله ، صولی محله ، اوتار محله و ریک محله محدوده گسترده ای از کوهپایه‌های جنگلی و ساحل دریا را در برگرفته است.حویق شهری بسیار ...

اطلاعات | نقشه
تالشون چیله شو

تالشون چیله شو

پاییز هزار رنگ هم رو به پایان است و زمستان سرد و فصل برف سپید در راه و باز به مناسبتی بازمانده تمدن کهن و باستانی ایرانیان نزدیک می‌شویم و این مناسبت چیزی نیست جز “چیلَه شَو^” که همان بلند‌ترین شب سال که تا نیمه شبش در پاییز است و بعد از آنهم در زمستان. ایرانیان که سابقه ای دیرین در ب...

اطلاعات
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
لباس محلی تالشی

لباس محلی تالش...

زنان تالش از روزگار کهن تاکنون رنگها را به پهنای طبیعت زیبای تالش درهم تنیده و پوشش زیبایی را تهیه کردند که هنوز هم زنده است و هر کس با دیدن این لباس به وجد می‌آید. لباسی که چندین رنگ در تار و پود پارچه در آمیخته و با دوخت‌های متنوع طراحی و آراسته شده است. تالشی‌ها سینه به سینه آموخت...

اطلاعات
موسیقی تالشی

موسیقی تالشی

موسیقی بخشی از سرشت آدمی است و از نخستین نیاز‌های انسانی و وسیله ای برای ارضاء و تلطیف روحی بشر به شمار می‌آید. موسیقی هر ملت تجلی سیر تکاملی دقت، هوش، چگونگی مشاهده و استنباط و عواطف روحی آن ملت در طول تاریخ است. موسیقی هر قوم ضمن آنکه به توصیف زندگی آنان می‌پردازد، زبان دل ، مظهر ع...

اطلاعات
رنگ آمیزی خانه ( کَه ویشوشتِه )

رنگ آمیزی خانه...

اسفندماه در بین تالشان چند اسم دارد. چیلی پیلی یَه ما chilipiliya ma- لَرَکشَه ما larak,sha ma- نَوروزَه ما navruza ma سه نام تالشی این ماه است. از آن جا که تالشان معتقدند یک ماه مانده به پایان هر فصل در واقع آغاز فصل دیگر است ، اسفندماه را نَوروزَه ما یعنی ماه نوروز نامیده اند. در ...

اطلاعات
پنیر تالشی

پنیر تالشی

زنان تالشی در فصل بهار حدود ساعت 11 تا 12 و در فصل تابستان در حدود ساعت 13 تا 14 گوسفندان را می‌دوشند و سپس شیر را از یک صافی پارچه‌ای یا توری نازک عبور می‌دهند، بعد از گذراندن از صافی، به شیری که هنوز گرم است، مایع پنیر زده و در یک دیگ با آب ترکیب می‌کنند. این مخلوط بعد از مدتی می‌بن...

اطلاعات

موزه‌ای در ارتفاع ۱۹۰۰ متری تالش

در ارتفاعات ۱۹۰۰ متری از سطح دریای آزاد، جایی بالاتر از جنگل هیرکانی تالش، موزه‌ای بنا شده که روایتگر زندگی دامداری و عشایری مردمانی با تمدن ۳۵۰۰ ساله است که اکنون رو به زوال رفته‌اند.
بهمن جلیلی - مدیر موزه مردم‌شناسی عشایری سوباتان - درباره این مجموعه خصوصی که سه سال است در ارتفاعات تالش راه‌اندازی ... ادامه مطلب
موزه‌ای در ارتفاع ۱۹۰۰ متری تالش

بهروز بهمنی

بهروز بهمنی دوشنبه 16 اسفند 95 - 09:33

دیدنش واجب شد

سوباتان

منطقه ییلاقی روستای سوباتان یکی از زیباترین مناطق شمال کشور است که می‌تواند گردشگران بسیاری از داخل و خارج کشور به گیلان بیاورد.
روستای سوباتان نرسیده به لیسار، در فاصله 32 کیلومتری شمال غرب شهرستان تالش و چند کیلومتری جنوب شرقی دریاچه نئور اردبیل قراردارد. سوباتان دارای جمعیت کمی است که در اواخر ... ادامه مطلب
سوباتان

تنها رویشگاه درختان شاه بلوط در ایران

تنها رویشگاه درختان شاه بلوط در ایران منحصر به غرب استان گیلان در جنگل‌های تالش، قلعه رودخان فومن و در منطقه‌ی "ویسرود" شفت است.
درخت شاه بلوط در منطقه ویسرود شفت با وسعتی معادل‪ 40 ‬هکتار، به صورت بومی و جنگلی درآمده و میوه آن درآمد اصلی روستاییان این منطقه را تشکیل می‌دهد.
شاه بلوط دارای ویتامین ... ادامه مطلب
تنها رویشگاه درختان شاه بلوط در ایران

محمد محرابی

محمد محرابی جمعه 26 آذر 95 - 13:46

من این میوه رو پاییز از لاسک و امام زاده ابراهیم خریدم. میوه خوش مزه ایه.

ییلاق دو خاله کوه

منطقه ییلاقی دوخاله (کوه دو شاخه)کوه تالش از مناطق بکر و خوش آب هوای استان گیلان است.
تالش نام یکی از مردم‌های ایرانی‌تبار است که سکونتگاه اصلی آن‌ها در البرز غربی از جنوب شرقی جمهوری آذربایجان آغاز شده و تا شمال غربی استان گیلان و استان اردبیل در ایران ادامه دارد.
منطقه قومی تالش که یکی از نواحی ... ادامه مطلب
ییلاق دو خاله کوه

زمرد آبشارها...

حَویق حدود چهل کیلومتر بعد از شهر تالش و نرسیده به شهر چوبَر در مسیر آستارا قرار دارد.
برای رسیدن به این آبشار باید از خیابان ولی عصر آن شهر به طرف بالا دست طی طریق کنید. به نظرم حدود 10 کیلومتر راه هست. خاکی و نسبتاً ناجور. البته حدود یک سوم راه آسفالته است و مابقی خاکی. از حویق باید تا روستای زُمُرُّد بروید. روستای زمرد بعد از فتح الله محله قرار دارد. بهتر است اگر اتومبیل تان سواری و ظریف است،آن را در جلوی مسجد یا کنار مدرسه ابتدایی نصر روستای فتح الله محله بگذارید و مابقی راه را پیاده بروید. از فتح الله محله تا آبشار حدود 45 دقیقه تا یک ساعت پیاده روی لازم است. البته اگر اتومبیل تان جیپ یا لندرور یا نیسان یا پاترول و... باشد رفتن به روستای زمرد که آخرین روستای مسیر آبشار است خیلی سخت نیست. ولی برای ماشین‌های سواری مانند پراید و ... سخت است و نباید ریسک کرد.
از روستای زمرد تا آبشار سراشیبی ست و 10 تا 15 دقیقه طول می‌کشد.دو آبشار در نزدیک هم قرار دارند که به دوقلو معروف اند ولی یکی از قلوها بزرگ‌تر و پرآب‌تر و بعدی کم آب‌تر و کوچک‌تر است. البته آبشار کم آب‌تر پلکانی ست و چند متر بالاتر از خودش دو پله آبشار با ارتفاع حدود چهار و حدود هشت تا متر هم دارد.ولی آبشار بزرگ حدود 15 متر ارتفاع دارد. می‌گویند ده دقیقه پیاده روی لازم است تا به آبشاری دیگر که بالاتر از آبشار بزرگ قرار دارد برسید. ولی آبشار بالادستی کم ارتفاع‌تر است.

http://my-gilan.mihanblog.com/
... ادامه مطلب
زمرد آبشارها...

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره تالش

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید