اقلیم : معتدل
شهرستان چگنی یا
دوره با 1500 کیلومتر مربع وسعت در حدفاصل شهرستانهای
خرم آباد و
کوهدشت واقع شده است و دارای 203 روستا، 2 شهر و 46 هزار نفر جمعیت میباشد.
مرکز شهرستان شهر
سراب دوره در 35 کیلومتری شهر
خرم آباد قرار گرفته است. 171 اثر ثبت شده ملی و تاریخی
...مشاهده کامل متن چگنی را از سایر شهرستانهای استان متمایز نموده است.
پل کشکان از زمره این آثار است و مربوط به دوره ساسانی است.
طبق سرشماری ابتدای سال 92 دارای 43771 نفر جمعیت میباشد که از این تعداد
38207 نفر در روستاها و 4455 نفر آن در شهرهای سراب دوره و ویسیان و چم
پلک زندگی میکنند .
میزان شهرنشینی در این شهرستان 2/7 درصد محاسبه شده
است . میزان باسوادی در این شهرستان طبق آمار سال 1388 معادل 97 درصد میباشد.
براساس اطلاعات موجود، دوره چگنی بیش از 85 سال است که به صورت بخش و بخشداری اداره میشود.
صرف نظر از جمعیت چگنی، تقریبا 90 درصد از اهالی 16 هزار نفری ویسیان و 70درصد ساکنان بخش معمولان نیز از طوایف چگنی محسوب میشوند و ساکنین این مناطق شامل طوایف بزرگی همچمون میرزاوند،فتح الهی، طولابی، ویسکرمی، شاکرمی، حاتموند، شاهیوند، شیراوند، بهرامی، امیری، رکرک، قلاوند، شرفی، نادری، سادات گرانقدر و تعدادی از طوایف لک زبان مهاجر میباشد.
وضعیت اقلیمی شهرستان چگنی:
دارای آب و هوایی گرم و معتدل است به نحوی که زمستانی معتدل و تابستانی نسبتاً گرم دارد . این شهرستان از غرب و شمال توسط رشته کوههای زاگرس محصور شده است.
وجود امامزادگان پیر شمس الدین و حیات الغیب و همچنین طبیعت چهار فصل و سرابهای زیبای ناوه کش، رفتخان و کلهو و منابع طبیعی بکر و گونههای منحصر به فرد گیاهی و جانوری در سلسله جبال سفید کوه، مه پل و سماق باعث رونق صنعت گردشگری، سیاحتی و زیارتی شهرستان شده است.
چگنی دارای ظرفیت قابل توجهی در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، تاریخی و فرهنگی است.
برنج ویسیان از لحاظ سطح زیر کشت و مرغوبیت مقام اول را در استان به خود اختصاص داده است. انار منطقه بیژوند تشکن نیز از لحاظ کیفیت با انار منطقه زیر تنگ سیاب کوهدشت و ساوه رقابت میکند.
سنگ گوهره در کشور به طور اختصاصی به نام چگنی شناخته میشود و با بیش از سه دهه سابقه استخراج این سنگ از منابع غنی شهرستان، علاوه بر اشتغالزایی و رونق بخشی سنگهای تزیینی و ساختمانی زمینه صادرات را به کشورهای منطقه و آسیای دور و حتی اروپا فراهم نموده است.
بزرگترین شهرک دامپروری استان لرستان نیز در این شهرستان ایجاد شده که توجه بیشتر به این منطقه اقتصادی میتواند نقش موثر و مهمی در رشد و شکوفایی اقتصادی این شهرستان تازه تاسیس داشته باشد.
عبور رودخانه کشکان و رودخانه فصلی در این شهرستان بستر مناسبی را برای احداث کارخانههای شن و ماسه و همچنین واحدهای تولیدی بالادستی کشاورزی فراهم نموده است.
وضعیت گردشگری دوره چگنی:
با توجه به اقلیم، توپوگرافی وژئومورفولوژی متنوع وعجیب شهرستان دوره چگنی و جنگلهای سرسبزبلوط( طلای سبز)، گیاهان دارویی متنوع تجدید شونده وکانسارها و سنگهای قیمتی( طلای سفیدکوه) وبواسطه این منابع غنی خدادادی اگربگوییم چگنی ایران دوم است، سخنی به گزاف نگفته ایم.
از روستاهای سرسبز دامنههای سفید کوه گرفته تا روستاهای نسبتا سرد بخش شاهیوند و مناطق نسبتاگرم بخش ویسیان وهمچنین تنگ گاوشمار درانتهای بخش شاهیوند که مرز شهرستان دوره چگنی را ازشهرستان نورآباد جدا میکند، بهترین و دیدنیترین منطقه بکر این شهرستان است وپل شکسته که بر روی حوضه آبریزکشکان ساخته شده و قدمت آن به دوره ساسانیان برمی گردد و معماری ومصالح بومی به کار رفته در آن نشان از تمدن چندبعدی و چندهزارساله همراه با تخصص دراین منطقه از دوره چگنی است که مهندسان با اندازه گیری دبی لحظه ای آب و دوره بازگشت سیل، این پل را برای تجارت وانتقال قوای نظمی و عبوراحشام احداث کرده اند.
منبع :http://khabarchegenee.ir/
http://safireaflak.ir/
http://www.abfa-lorestan.ir/
هفته نامه بامداد لرستان