2 2 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
نام قدیم : ساوجبلاغ - سابلاغ
شهرستان مهاباد که به کردی، مەھابادتلفظ می‌گردد یکی از شهرستان‌های بزرگ و کردنشین استان آذربایجان غربی ایران است که در جنوب استان و در دامنه رشته جبال لند شیخان کوهستانی و منطقه ای خوش آب و هوا قرار دارد و به علت قرار گرفتن در مرکز تلاقی سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان ...مشاهده کامل متن غربی و کردستان از اهمیت خاصی برخوردار است.
مرکز آن شهر مهاباداست. این شهر در جنوب استان و در دامنه رشته جبال لند شیخان کوهستانی و خوش آب و هوا قرار دارد. مهاباد شهری است که در ساحل شرقی رودخانه مهاباد واقع شده‌است و امروز به خاطر قرار گرفتن در مرکز تلاقی سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان از اهمیت خاصی برخوردار است و به دلیل همین موقعیت استراتژیک اقامتگاه مسافران زیادی می‌باشد.

مهاباد دارای آب و هوای کوهستانی با زمستانهای سرد و تابستانهای نسبتاً معتدل و چهار فصل بسیار جذاب است، رودخانه مهاباد از داخل شهر عبور می‌کند.
شهرستان مهاباد منطقه ایکوهستانی است که بیش از نیمی از سطح آن را کوهستانهای رفیع تشکیل می‌دهند. دشتمهاباد که حاصلخیزترین منطقه شهرستان است ، مانند مثلثی است که قاعده آن از شمالغربی تا شمال شرقی کشیده شده و ارتفاع این مثلث درجنوبی‌ترین نقطه در مسیر رودخانهمهاباد تا روستای خانگه ادامه می‌یابد.
علاوه بردشت مهاباد منطقه ای نیز در جنوبشرقی شهرستان به دلیل وجود انشعاباتی از رودخانه‌های دائمی شهرستان جزو دشتهایحاصلخیز وکشاورزی به حساب می‌آید.

مهاباد در ابتدا آبادی کوچک و بی اهمیتی بوده است که در سال 1038 قمری و در اواخر حکومت شاه عباس صفوی، «بداق سلطان» حاکم وقت مکریان محل حاکمیت خود را به مهاباد انتقال داد و در اقدامات ماندگاری مهاباد را توسعه بخشید که از جمله اقدامات او می‌توان به ساخت «مسجد سرخ یا مسجد سور، پل سرخ یا پردی سور» که قدمت آن‌ها به 400 سال پیش برمی گردد اشاره کرد.
تحقیقات مورخین و آثار کشف شده توسط باستان شناسان حاکی از آن است که منطقه شهرستان مهاباد حداقل از سده‌های اول هزاره اول پیش از میلاد مسیح یکی از مناطق مسکونی ایران باستان بوده‌است.
یکی از این آثار کتیبه‌ای به خط میخی منسوب به (مینوآ) می‌باشد که بین سالهای ۸۱۲ تا ۷۷۸ قبل از میلاد سلطنت داشته‌است. کتیبه مذکور تا سال ۱۸۹۰ موجود بوده‌است.
آثار دیگری مانند پلکان‌های سنگی و راهروهای زیرزمینی مشهور به برده کنته کشف گردیده که بر نفوذ و هجوم قوم دیگری بنام وانیها به منطقه دلالت دارد. از دوره مادها نیز آثاری از جمله یک گور بنام فقرهقا (فرهادگاه) بجامانده‌است.
بررسی آثار برجای‌مانده از زمانهای دور گذشته، نشانگر این امر است که تمدن و شهرنشینی در این منطقه از دوره مادها بوجود آمده‌است.
در حال حاضر شهرستان مهاباد با 2592 کیلومتر مربع، 6/9 در صد از مساحت استان را داشته و از لحاظ وسعت در رتبه چهارم قرار دارد. این شهرستان دارای یک مرکز شهری بنام شهر مهاباد، دو بخش مرکزی و خلیفان است، 5 دهستان با 200 روستا می‌باشد که از این تعداد 87 روستا در بخش مرکزی و 113 روستا در بخش خلیفان می‌باشد.
دهستان‌های بخش مرکزی از دهستان‌های آختاچی غربی، مکریان شرقی و مکریان غربی تشکیل گشته است. دهستان‌های کانی بازار و منگور شرقی نیز دهستان‌های بخش خلیفان می‌باشند.
نام شهرستان مهاباد در گذشته به زبان ترکی ساوجبلاغ(در لهجه مهابادی: سابلاغ) بود که در زمان حکومت رضاخان به نام مهاباد تغییر داده شد. دربارهٔ واژه مهاباد تاکنون تعبیرات و معناهای گوناگونی گفته شده‌است.
مهاباد را مادآباد نیز گفته‌اند که این تعبیر هیچ گونه دلیل قابل قبولی همراه ندارد. این شهر را مه‌آباد نیز گفته‌اند که اگر به معنای جایی باشد که همیشه مه آلود است این تعبیر نیز با واقعیت وفق نمی‌کند.
در فرهنگ فارسی برهان قاطع درباره واژهٔ مهاباد چنین نوشته شده‌است که نام اولین پیغمبری است که به عجم مبعوث شد و کتابی آورد که آن را «دساتیر» خوانند. بعضی نیز براین اعتقاد هستند که مهاباد به معنای جایی است که بزرگان آن جا را آباد کرده‌اند.
این منطقهٔ قدیمی در زمان‌های پیشین مرکز نواحی کردنشین بوده و بطلیموس آن را داروشاه و راولیستون به نام داریاس نامیده‌است.
فاصله آن با مرکز استان حدود 120 کیلومتر می‌باشد. بر اساس آخرین سرشماری بعمل آمده در سال 85 حدود 42652 خانوار در مهاباد ساکن هستند و جمعیت شهرستان حدود 201098 نفر است که از این تعداد 102373 نفر مرد و 98725 نفر زن هستند که حدود 135971 نفر آن در شهر و 65127 نفر در روستاهای آن زندگی می‌کنند.

اکثر مردم این منطقه سنی مذهب می‌باشند بطوریکه مذهب 95% مردم این شهرستان سنی (شافعی) می‌باشد. تنها دو درصد از کل جمعیت این شهرستان را شیعیان تشکیل می‌دهند که اکثرا ترک زبان می‌باشند جمعیت این افراد در حدود چهار هزار نفر تخمین زده می‌شود.
در این شهرستان اقلیتی از کلیمی‌ها و ارمنی‌ها نیز زندگی می‌کنند. گویش اکثر مردم به زبان کردی سورانی است و مردم می‌توانند به زبانهای فارسی و ترکی تکلم کنند.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.mahabadcity.ir/HomePage.aspx?TabID=4632&Site=DouranPortal&Lang=fa-IR
http://www.mohabad-ag.ir/tabid/1358/Default.aspx
فخریگاه ( فقره‌قا )

فخریگاه ( فقره...

در حدود 15 کیومتری شمال شهرستان مهاباد و در جنوب روستای اگریقاش اثر تاریخی و باعظمت فقره‌قا که بصورت یک دخمه سنگی در دل کوه می‌باشد و شمالی‌ترین آرامگاه از مقابر دوران ماد است و بر دشت وسیع «شهر ویران» مشرف می‌باشد، واقع شده است. این آرامگاه دارای چهار ستون سنگی، دو پله، سه قبر، و ارت...

اطلاعات
غار سهولان

غار سهولان

سهولان یکی از مهمترین و کم نظیرترین غارهاى آبی تاریخی و طبیعی کشور و از شگفت‌انگیزترین جلوه هاى طبیعت زیباى استان آذربایجان غربی بشمار می‌رود. براى رسیدن به این غار از شهر سرسبز مهاباد، باید تپه ماهورهاى جاده برهان را پشت سرگذاشت تا در نقطه اى به روستاى «عیسى کند» رسید. در روستاى عیسى...

اطلاعات | نقشه
مقبره‌ی باستانی بداق سلطان

مقبره‌ی باستان...

مقبره باستانی بداغ سلطان در جنوب شهر مهاباد در آذربایجان غربی بر روی تپه‌ای واقع شده است. قبرستانی کهنه در این منطقه قرار گرفته که به واسطه قرار گرفتن آرامگاه بداغ سلطان در آن، قبرستان (بداغ سلطان) نامیده می‌شود و همچنین به گومبه زان (گنبدان) نیز مشهور است. آرامگاه بداق سلطان مکری یک...

اطلاعات | نقشه
دریاچه سد مهاباد

دریاچه سد مهاب...

سد مهاباد یکی از سدهای استان آذربایجان غربی است با ارتفاع ۴۷٫۵ متر و طول ۷۰۰ متر که در شهر مهاباد واقع شده است. سد مهاباد در سال ۱۳۴۸ توسط مهندسان یوگوسلاویایی ساخته شده است. نوع این سد، سنگریزه‌ای با هسته رسی مایل می‌باشد. این سد جزو ده سد پرآب کشور است و در حالت کلی مجموع حجم کل ورو...

اطلاعات | نقشه
تالاب کانی برازان

تالاب کانی برا...

تالاب کانی برازان طی مصوبه شماره ۳۴۲ شورای عالی محیط زیست (کمیسیون زیر بنائی دولت) مورخ ۱۳۹۰/۵/۴ بعنوان پناهگاه حیات وحش تالاب کانی برازان به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوسته است. پناهگاه حیات وحش تالاب کانی برازان با مساحت ۸۷۶ هکتار در استان آذربایجان غربی و در جنوب دریا...

اطلاعات | نقشه
تالاب قوپی بابا علی

تالاب قوپی باب...

تالاب قوپی بابا علی با ویژگیهای طبیعی و پرندگان خاص خود در میان مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست یکی از تالابهای مهم منطقه مهاباد محسوب گشته، در لیست تالابهای مهم بین‌المللی کنوانسیون رامسر قرار دارد و از بهترین زیستگاه پرندگان آبزی و کنار آبزی بشمار می‌رود. این تالاب در کیلوم...

اطلاعات | نقشه
حمام تاریخی میرزا رسول

حمام تاریخی می...

حمام تاریخی میرزا رسول مهاباد در استان آذربایجان غربی در کنار یکی از گذرگاه‌های قدیمی بازار در مرکز شهر ( تقاطع خیابان طالقانی و سید نظام ) قرار گرفته است و قدمت آن به همراه مسجد جامع و حوضخانه‌های سنتی این شهر به دوران صفویه و قاجاریه بر می‌گردد . این حمام که ساختاری مشابه دیگر گرماب...

اطلاعات | نقشه

عکس برفی مهاباد، عامل انفجار اینستاگرام فرناندو

این عکس هوایی زیبا از شهرستان مهاباد در روزهای اخیر با لنز دوربین فرناندو ورداسکو تنیسور معروف اسپانیایی ثبت شده است.
فرناندو ورداسکو، تنیس باز مشهور اسپانیایی در حالی که در هواپیما عازم قطر بود، از پوشش برفی شهر مهاباد در سفر هوایی خود عکسی منتشر کرد.
این عکس با استقبال بسیار زیاد کاربران ایرانی مواجه شد و با رفتن به صفحه اینستاگرام او واکنش‌های مثبتی نسبت به این عکس ابراز کردند.
استقبال زیاد ایرانی‌ها باعث شد، فرناندو دوباره عکسی از این شهر منتشر و از ایرانی‌ها تشکر کند
... ادامه مطلب
عکس برفی مهاباد، عامل انفجار اینستاگرام فرناندو

غار فقرقا

در دهکدهٔ اندرقاش در ۱۸ کیلومترى مهاباد دخمهٔ نسبتاً بزرگى در دل کوه ایجاد شده است که احداث آن را به فراآتیس پدر دیاکو (اولین پادشاه ماد) نسبت مى‌دهند و طبق نوشته‌هاى مورخین آرامگاه اوست. ساختمان این غار که اهل دهکده اندرقاش آن را فقرقا مى‌نامند بسیار استادانه طراحى شده و ارتفاع آن تا سطح زمین در حدود ... ادامه مطلب
غار فقرقا

آئین کهن بیلن دانا

آئین کهن بیلن دانا قدیمی‌ترین آئین مناطق کردنشین ایران که ریشه در تار و پود تاریخ داشته و هنوز در میان کردهای غرب کشور زنده و پویا است.
این جشن در روزهای 14 و 15 اسفند ماه هر سال مصادف با زمان تغییر آب و هوا و گرم شدن تدریجی زمین برگزار می‌شود. هدف اصلی این مراسم شکر گزاری و بخشش است. همکاری و همنوایی ... ادامه مطلب
آئین کهن بیلن دانا

فخریگاه (فقره‌قا)

در دهکدهٔ اندرقاش یا اگریقاش در ۱۸ کیلومترى مهاباد دخمهٔ نسبتاً بزرگى در دل کوه ایجاد شده است که احداث آن را به فراآتیس پدر دیاکو (اولین پادشاه ماد) نسبت مى‌دهند و طبق نوشته‌هاى مورخین آرامگاه اوست. ساختمان این غار که اهل دهکده اندرقاش آن را فقرقا مى‌نامند بسیار استادانه طراحى شده و ارتفاع آن تا سطح زمین در حدود ۱۰ متر است.
ساکنین اندرقاش برخلاف مورخین دربارهٔ دخمهٔ مزبور نظر دیگرى دارند و مى‌گویند این دخمهٔ بزرگ که در دل کوه کنده شده، مدتى اقامتگاه فرهاد بوده است. این عاشق شوریده حال مدت زمانى که در این محل اقامت کرده، به یاد معشوق حجارى‌هایى انجام داده است و احتمالاً کلمهٔ فقرقا مخفف فرهادگاه باشد.
متاسفانه فخریگاه مکانی برای ثبت یادگاری بازدیدکنندگان شده است. ... ادامه مطلب
فخریگاه (فقره‌قا)

محوطه باستانی برده کنته

یکی از آثار کهن و باستانی بسیار ارزشمند و باشکوه بازمانده از حکومت ماننایی‌ها (mannaeans) در مهاباد که با گذشت هزاران سال همچنان استوار و پابرجاست، آتشکده کهن و خاموش برده کنته است.
محوطه باستانی برده کنته در فاصله حدود 6 تا 7 کیلومتری شمال شهر مهاباد بر سر راه مهاباد به ارومیه و در نزدیکی روستای ... ادامه مطلب
محوطه باستانی برده کنته

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره مهاباد

یونس ذاکری فرد

یونس ذاکری فرد یکشنبه 2 آبان 95 - 10:31

شهر مهاباد یکی از شهرهای زیبا یی استان آذربایجانغربی هست که دارای بازارهای هست که خالی از لطف نیست ارزش رفتن به مهاباد داره

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید