3

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
شهرستان محلات یکی از شهرستان‌های بسیار زیبای استان مرکزی است و از یک بخش به نام بخش مرکزی و دو دهستان تشکیل شده است. مرکز آن شهر محلات است فعالیت عمده شهرستان محلات پرورش گلهای تزئینی، پرورش آبزیان زینتی و معادن سنگ و سنگبری است.
این شهرستان یکی از قطب‌های اصلی تامین گل و گیاه ایران ...مشاهده کامل متن می‌باشد و به واسطه مزارع گل و گلخانه‌های فراوان در این شهرستان، محلات به نام هلند ایران نیز مشهور می‌باشد.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
محلات از نقاط قدیمی کشور است که گویا از چهار محله و یا روستا همچون «پیل پایان»، «‌ریوکان»، «زنجیردان» و «گوشه» تشکیل شده و به همین جهت نیز در اسناد بسیار قدیمی و کهن نامی از آن آورده نشده است، اما از نام هایی مانند «انابار» و «سایرالبلوک» سخن به میان آمده که منظور همین منطقه یا شهر محلات است.
محلات را از آن جهت «سایرالبلوک» گفته‌اند که بر حسب نقشه آن زمان از بلوکات قم و کاشان نبوده است. به هر حال، همان طور که از نام شهر پیداست محلات جمع محله است که منظور همان روستاهای مورد نظر می‌باشد.
زمان این نام گذاری معلوم نیست، اما به گفته مطلعین محلی این نام در زمان حمله افاغنه (آزادخان) مورد استفاده قرار گرفته است. در زمان صفویه مبادلات تجاری شهرستان محلات عمدتا با اصفهان بود و در این دوره آلو، قالی، خوان و خوانچه نقاشی از محلات به اصفهان حمل و در کاروانسراها مبادله می‌شده است.
فتحعلی شاه محلات و سایرالبلوک را در عوض مواجب دختر خود که همسر آقاخان محلاتی بود به تیول ابدی داده بود. در زمان قاجاریه که میرزا محمدخان از طرف ظل السلطان به عنوان نایب الحکومه محلات تعیین شده بود این شهر پایگاه فرقه اسماعیلیه محسوب می‌شد و هنور هم برخی از اهالی و روستاهای جنوبی منطقه به این کیش گرایش دارند.
در همان سال که حکومت زیر نظر ظل السلطان بود (1309 هـ . ق ) ناصرالدین شاه سفر طولانی مدتی به نواحی مرکزی و جنوبی ایران انجام داد و برای بار دوم به محلات آمد و به مدت پنج روز در این شهر اقامت کرد.
در این دوره گلپایگان، خوانسار، محلات و کمره (خمین) یکی از ولایاتی را تشکیل می‌دادند که مرکز آن گلپایگان بود. در زمان رضاشاه (1316 هـ . ش) در تقسیمات جدید ایران تغییرات صورت گرفت و ناحیه قم که محلات نیز یکی از بخش‌های آن بود به شهرستان جداگانه ای تبدیل شد.
در محدوده کنونی این شهرستان روستای خورهه و شهر نیم ور سابقه ای بسیار طولانی‌تر از شهر محلات دارند.
وجه تسمیه نام محلات:
انگیزه ایجاد شهر، وجود اب، از چشمه ای طبیعی است که جهت کشاورزی استفاده می‌شود. همان طور که از نام شهر پیداست محلات یک اسم عربی است که جمع محله می‌باشد زمان این نام گذاری دقیقا" معلوم نیست ولی به گفته یکی از مطلعین محلی فردی بنام سهراب امین این اسم را در زمان حمله افغانها ( ازاد خان) به این منطقه بر روی این شهر گذشته شده است و اینکه چرا این شهر را محلات می‌خوانند به علت وجود محله‌های مختلفی بوده که با یکدیگر تجانسی نداشته اند در گذشته اختلاف بین محله‌ها گاهی به حدی می‌رسیده که کسی جرات پا گذاشتن به محله دیگر را نداشته در حال حاضر این اختلافات به دلیل وسیعتر شدن شهر و افزایش جمعیت و بالا رفتن سطح فرهنگ مردم و زیاد شدن مشغله کمرنگ شده است ولی هنوز هم با وجود نام گذاری خیابان‌ها به اسامی مختلف باز هم هر محل را به نام قدیمی اش می‌خوانند از محله‌های قدیمی شهر می‌توان از محله بالا، محله زیر، آبرویه، قلعه و گوشه نام برد.
دهستان‌ها
دهستان‌های بخش مرکزی:
دهستان خورهه
دهستان باقر آباد
نقاط شهری:
شهرستان محلات
شهرستان نیمور
جغرافیای شهر:
شهرستان محلات با 2079 کیلومتر مربع در جنوب شرقی استان واقع شده و از شمال به قم و آشتیان، از شمال شرقی به دلیجان ، از جنوب به خمین و گلپایگان(اصفهان) و از غرب به اراک محدود می‌شود.
امکانات اقتصادی :
کاشت انواع محصولات کشاورزی همچون : گندم، ج.، نخود، لوبیا، کنجد، عدس، گردو، بادام، فندق، انگور، انار، سیب، گلابی، زردآلو، سنجد، خربزه، گوجه فرنگی، بادمجان، هندوانه، پنبه، تخم آفتابگردان و پیاز رایج است و این شهرستان از شهرستانهای مستعد برای تولید انواع محصولات باغی و کشاورزی و صیفی است، علاوه بر مصرف خود شهرستان و روستاها و بخشهای تابعه به بیرون از شهرستان نیز صادر می‌کند.
دامپروری: پرورش انواع دام از قبیل گوسفند، گاو- بز، میش، گوساله در روستاهای محلات رایج و با توجه به مستعد بودن مراتع این شهرستان و سرسبزی آن در فصول معتدل و گرم سال، تولید محصولات لبنی و دامها این شهرستان بسیار قابل توجه است و رونق خوبی دارد.
«گل و گل کاری در محلات»
هنر گلکاری و پورش گل به عنوان یک فعالیت اقتصادی در ایران به آغاز قرن حاضر و حدود 1300 شمسی برمی گردد و شهر محلات به عنوان پایه گذار، ایجاد کننده و توسعه دهندة این صنعت، نقش پر اهمیت و ویژه ای داشته است سالانه علاوه بر دو میلیون علاوه گلدان و بیست میلیون شاخه گل در سطح 900 هکتار اراضی و گلخانه‌های شیشه ای و پلاستیکی شهرستان محلات تولید و به دو ستراران گل در سطح کشور و خارج از کشور و خارج از کشور عرضه می‌شود.
صنایع و معادن
صنایع ماشینی این شهرستان مشتمل بر کارخانه‌های سنگبری، کارخانه گچ و کارخانه تولید نمک می‌باشد. شهرستان محلات از لحاظ داشتن معادن سنگ‌های الوان ساختمانی و به خصوص سنگ‌های تراورتن یکی از غنی‌ترین شهرستان‌های ایران به شمار می‌رود.
معادن سنگ تراورتن فعال در این شهرستان آتشکو، تخت مهدی، عباس آباد، حاجی آباد، دره نجاری، علی آباد، آبگرم بوده و معدن خاک آبگرم واقع در شمال خاوری محلات که بهره برداری از خاک آن جهت کاشی سازی نیلو در اصفهان می‌باشد.
معدن سرب واقع در سیاه رود 9 کیلومتری باختر محلات نیز وجود دارد.
انواع گل‌های زینتی و گلدانی، انواع سنگ ساختمانی به خصوص سنگ تراورتن، گندم، جو، تره بار، بنشن، مرغ گوشتی، انواع قالی و قالیچه‌های نخ فرنگ، ژاکت، گیوه و جوراب اقلام صادراتی محلات را تشکیل می‌دهند و واردات این شهرستان سنگ گچ خام و نمک می‌باشد که از شهرستان قم به محلات وارد شده و توسط کارخانه‌های گچبری و تولید نمک این شهرستان آماده بهره برداری و صادر می‌گردد.
کشاورزی و دام داری
کشاورزی در این شهرستان بیش‌تر به صورت آبی و نیمه مکانیزه بوده و جهت آبیاری زمین‌های تحت کشت از چشمه سارها (به خصوص چشمه محلات)، کاریزها، چاه‌های نیمه ژرف، و رودخانه استفاده می‌شود.
طریقه آبیاری به صورت نشتی و غرقابی است. ازعمده‌ترین فرآورده‌های کشاورزی و باغ‌داری محلات می‌توان گندم، جو، انواع گل‌های زینتی و گلدانی، تره بار، بنشن، کاهو، به و سیب درختی را نام برد.
پس از کشاورزی دام داری و دام پروری از مشاغل مهم اهالی محسوب می‌شود. انواع دام و فرآورده‌های دامی و لبنی و طیور از جمله دیگر تولیدات این شهرستان به شمار می‌آیند.
منبع :http://heyatsayedalshohada.blogfa.com/
markazi.irib.ir
mahallatiha.blogfa.com/
http://portal2.moi.ir/
آتشکده آتشکوه محلات - مرکزی

آتشکده آتشکوه ...

بدون شک یکی از مهمترین آثار بجا مانده از دوران باستان در سرزمین کهن ایران، بقایای آتشکده آتشکوه نیم ور در استان مرکزی است آتشکده آتشکوه نیمور محلات در 12 کیلومتری غرب دلیجان در استان مرکزی قرار دارد و متعلق به دوره ساسانی است. عظمت بنا به حدی است که جزء برترین آتشکده‌های زردتشتیان جها...

اطلاعات | نقشه
چشمه‌های آبگرم محلات

چشمه‌های آبگرم...

در فاصله 15 کیلومتری شمال شرق محلات در ارتفاعات بلند منطقه، چشمه آبگرم محلات جوشان است که از معروفیت خاصی برخوردار می‌باشد. بطور کلی چشمه‌های آبگرم به دو نوع تقسیم می‌شوند: نوع اول چشمه هایی هستند که آب آنها از روی زمین سرچشمه گرفته و در ابتدا دارای حوادث طبیعی بوده، اما پس از فرورفتن د...

اطلاعات | نقشه
بنای خورهه

بنای خورهه

مجموعه بقایا و آثار بجا مانده در منطقه تاریخی خورهه محلات از جمله مهمترین آثار تاریخی کشور است که ابهامات زیادی را در خصوص قدمت، معماری، کاربرد و نوع استفاده از بنا را در بین مورخان و باستان شناسان داخلی و خارجی ایجاد نموده است. مورخان از این مجموعه به نام آتشکده، معبد، کاخ و مرکز برگز...

اطلاعات | نقشه
غار بابا جابر

غار بابا جابر

غار باباجابر در استان اصفهان، در 53 کیلومتری جنوب غربی شهر دلیجان، و یک کیلومتری روستای جودان از توابع شهرستان محلات واقع است. غار بابا جابر در دامنه شمالی کوه باباجابر قرار گرفته و رودخانه لعل بار، از شاخه‌های اصلی قم رود، از پایین آن میگذرد. غار دارای دو دهانه و در ارتفاع 1700 م...

اطلاعات | نقشه
غار یکه چاه

غار یکه چاه

غار یکه چاه در استان مرکزی و در کوه‌های جنوب شرقی شهرستان محلات، در مجاورت روستایی به همین نام قرار دارد.این غار از جمله غار‌های طبیعی بوده و دارای محوطه وسیعی است که از دو قسمت تشکیل شده و با حفره‌ای به یکدیگر متصل می‌شوند. غار یکه چاه دارای ستون‌های آهکی، استالاگمیت و استالاکتیت فر...

اطلاعات | نقشه
جشن و مراسم بیل گردانی

جشن و مراسم بی...

جشن بیل گردانی به عنوان نمادی از تلاش و همدلی همه ساله در بهار و در آستانه فصل آبیاری مزارع با حضور خود جوش گروههای مختلف مردم در شهر نیم ور محلات استان مرکزی برگزار می‌شود. این جشن با قدمت حدود دوهزار ساله به عنوان نمادی برای تشکر الهه آب بوده و ریشه در فرهنگ آب و آبیاری و نمادی برای...

اطلاعات
مراسم اهو اهو

مراسم اهو اهو

مراسم اهو اهو، در روستای خورهه از توابع دهستان خورهه، بخش مرکزی شهرستان محلات استان مرکزی برگزار می‌گردد. روستای خورهه، یکی از تاریخی‌ترین نقاط استان مرکزی است و پیشینه سکونت در آن بر اساس شواهد یافت شده از محوطه پیش از تاریخی شهریاری در نزدیکی خورهه به هزاره دوم پیش از میلاد می‌رسد. ...

اطلاعات

کشف فسیل‌های ۴۰هزارساله در محلات

کشف فسیل‌های ۴۰هزارساله در محلات/ قدمت برخی بقایا ۱۰۰هزار سال است
اراک- معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی از کشف فسیل‌های ۴۰ هزار ساله، در جریان برداشت‌های معدنی سنگ در شهرستان محلات خبر داد.
علیرضا عزیزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: چندی پیش حفره ای در یک معدن سنگ ... ادامه مطلب
کشف فسیل‌های ۴۰هزارساله در محلات

آشنایی با محوطه تاریخی خورهه

محوطه تاریخی و باستانی خورهه در مجاورت روستایی به همین نام و در 48 کیلومتری شمال شرق شهرستان محلات، در استان مرکزی قرار دارد
محوطه تاریخی خورهه محلات از آثار تاریخی به جا مانده از دوره اشکانی، اسلامی و سلجوقی است که 3 هزار متر مربع وسعت دارد و از یک بنای اربابی شامل: بخش درونی، اتاق‌های متعدد و محوطه ... ادامه مطلب
آشنایی با محوطه تاریخی خورهه

چهاردهمین جشنواره ملی گل‌های داوودی

محلات، میزبان علاقمندان گل‌های داوودی
چهاردهمین جشنواره ملی گل‌های داوودی از 29 مهر تا 10 آبان در پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی در محلات برگزار می‌شود.
در این جشنواره و نمایشگاه که در فضایی به وسعت سه هزار متر مربع برگزار می‌شود، بیش از 600 نوع گل داوودی اصلاح شده در این پژوهشکده با رنگ، اندازه ... ادامه مطلب
چهاردهمین جشنواره ملی گل‌های داوودی

یخچال آجری!

این یخچال در یک کیلومترى غرب نیمور نرسیده به میدان سنگ واقع شده است. این بنا تنها یخچال از یخچال‌هاى موجود در محور خمین – دلیجان – محلات است که همچنان پا بر جا مانده، ولى کارکرد اصلى خود را از دست داده است.
نمای بیرونی یخچال که به شکل گنبد مخروطی است که بر اثر بارش‌های جوی فرسایش یافته و در بدنهٔ ... ادامه مطلب
یخچال  آجری!

غار آزاد خان

غار آزاد خان در فاصله حدود 10 کیلومتری شهر محلات استان مرکزی در شمال روستای سنجه‌باشی منطقه سفید دَر، قرار دارد.
در هنگام بارندگی، از سقف این غار آب چکیده و در کف غار آبی گوارا و فراوان جمع می‌شود.
غار آزادخان یک غار باستانی است و در خصوص وجه تسمیه آن گفته می‌شود که در زمان حمله آزادخان (یکی از سرکردگان افغانی) به روستای پورکان (که بعدها به محلات تبدیل شد)، عده زیادی از مردم پورکان به این غار پناه می‌برند. در این هنگام افراد زیردست آزادخان به دستور وی دهانه غار را با سنگ مسدود می‌نمایند و در نتیجه تمام کسانی که داخل غار بودند، در اثر گرسنگی جان خود را از دست می‌دهند. تا چند سال پیش استخوان‌های این افراد در غار قابل رؤیت بود.
جاده دلیجان- خمین از جنوب این غار می‌گذرد. ... ادامه مطلب
غار آزاد خان

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره محلات

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید