خوشاب از شهرستانهای
خراسان رضوی است
این شهرستان از شمال به شهرستان
اسفراین از جنوب به
سبزوار و بخش
مرکزی و ازطرف شرق به بخش سرولایت و تحت جلگه و ازغرب به بخش
جوین محدود میشود .
براساس بقایای بجا مانده از حرکت فرهنگی انسانها مستند به بررسی سطح الارض به روش پیمایشی
...مشاهده کامل متن پیشینه باستانی محل به هزاره دوم و اول قبل از میلاد میرسد .
بر اساس و جه تسمیهی بجا مانده بر روستاهای این بخش ، پیشینهی اساطیری آن به دوره کیانیان میرسد صرفنظر از این که کیانیان نام سلسله ای نیمه تاریخی و نیمه افسانه ای است که مطابق تاریخ سنتی ایران پس از سلسلهی پیشدادیان و پیش از سلاله اشکانیان در ایران پادشاهی میکردند .
علت نام گذاری آن است که برسر نام چند تن از افراد این سلسله لقب کی آمده است واژه کی تطور شده کلمه اوستایی کی است که معنای دقیق آن به طور متقن معلوم نیست و لیکن در زبان اوستایی کوه عنوان ایران یا شهریارانی است که در ایالتهای شرقی ایران درزمان دین آوری زرتشت و پیش از او حکمرانی میکردند دراوستاها از هشت تن افراد این سلسله یاد شده که کیخسرو از جملهی این نامهاست.
خوشاب همچون دیگر شهرهای خراسان به سال 29تا 30هجری قمری قبول اسلام کرد سبزوار و نیشابور در سال 30هجری به تصرف مسلمین در آمد و در آن سال عبدالله بن عامر کریز که مامور تسخیر خراسان بود از راه کرمان بیهق آمد و پس از تصرف آن منطقه اسودبن کلثوم عدوی را بربیهق حاکم نمود از دوران طاهریان تا قاجاریه .
دیاکونوف درکتاب تاریخ ماد آورده :روایات متاخر قرون وسسطی به تقریب متفق اند زرتشت از مردم ماد بوده است ولی دربار ویشتاسب جایی که عرصه وعظ و تبلیغ او بوده بلخ و یا توس قرار داشته است آنچه مسلم است دو قوم پارت و ساگارتی در خراسان بزرگ زندگی میکرده اند که پارتها درشمال خراسان بوده اند .
خنوشاب ازترکیب خوش آب به معنی مائ بهائ و رونق و جلائ باشد .بنقل از الجماهیر بیرونی ،با ثانی مجهول بروزن دو تاب ، هر چیز سیراب و تازه و آبدار باشد عموما و جواهر و مروارید را گویند خصوصا و نام قصبه ایست از مضافات لاهور
گویش محلی مردم به ترکی 80درصد وبه زبان فارسی 15درصد وبه زبان کردی 5درصد میباشد, تمام بخش دارای مذهب شیعه میباشد .
در بخش خوشاب قالی بافی ،فرد بافی از عمده صنایع دستی این بخش است که چنانچه ایجاد تعاونیهای فرش دست بافت دربخش شکل گیرد نقش بسزایی در شناخت بازار هدف داخلی و خارجی خواهد داشت و از این رهگذر اشتغالزایی مفید و مؤثر توام با ایجاد درآمد شکل خواهد گرفت .
گردو و بادام این بخش ،همچنین خشکبار مانند انواع برگهی زرد آلو و کشمش ،تخمهی هندوانه و داروهای گیاهی مانند آویشن از جمله سوغات محلی این شهرستان میباشد
منبع:
http://www.khorasan.ir/khooshab/tabid/9124/Default.aspx
http://www.soltanabadcity.ir/index.php/1390-02-09-11-10-11