2 2 7 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
نام قدیم : هگمتانه
مساحت : 19368
جمعیت : 1758268
استان همدان یکی از استان‌های ایران است. مرکز این استان، شهر باستانی و کهن همدان است که هرودوت بنای آن را در سدهٔ هشتم پیش از میلاد در دوران مادها به‌دست دیاکو ذکر کرده‌است.
مادها این شهر را هگمتانه نامیدند و همدان صورت جدید هگمتانه‌است. استان همدان ...مشاهده کامل متن از لحاظ جمعیت، چهاردهمین و از لحاظ مساحت، بیست و سومین استان کشور محسوب می‌گردد.
استان همدان از دورترین زمان محل استقرار و نشو و نمای تمدن‌های باستانی بوده است . کاوش‌های ( تپه گیان ) نهاوند نشان می‌دهد که مردمان ساکن استان در شش هزار سال پیش از تمدن بسیار پیشرفته ای برخوردار بودند .
در قدیمی‌ترین سنگ نوشته آشوری ، از همدان به عنوان آکسایا به معنی شهر کاسیان نام برده شده است و این امر نشان می‌دهد که پیشینه مدنیت شهر همدان حداقل به هزاره سوم قبل از میلاد باز می‌گردد .
شهر همدان طی 150 سال حکومت مادها از نعمت و آبادانی فراوان برخوردار و بعد از انقراض آنها هر چند مرکزیت نخستین را از دست داد ولی به عنوان یکی از سه پایتخت هخامنش مورد توجه خاص بود .
وجود کتیبه‌های گنج نامه ،بقایای ستونهای سنگی ، جام‌ها و الواح زرین و سیمین به دست آمده از همدان حاکی از اهمیت این منطقه در دوره هخامنشی است . این استان از سمت شمال به استان‌های زنجان و قزوین، از سمت جنوب به استان لرستان، از سمت شرق به استان مرکزی و از سمت غرب به استان‌های کردستان و کرمانشاه محدود شده‌است.
این استان بین مدارهای ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۸ دقیقهٔ عرض شمالی از خط استوا و ۴۷ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقهٔ طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ قرار گرفته و شامل ۹ شهرستان، ۲۵ بخش، ۲۷ شهر، ۷۳ دهستان و ۱۱۲۰ روستا است.
توده‌های هوایی که استان را تحت تأثیر قرار می‌دهند عبارتند از:
توده‌های شمالی:این توده هوا در ماه‌های سرد از عرض‌های شمالی کشور حرکت می‌کند و هوای استان را تحت تأثیر قرار می‌دهدو سبب کاهش دما و بارندگی – بیشتر به صورت برف- می‌شود.
توده‌های جنوبی:این توده هوا در ماه‌های گرم سال از عرض‌های جنوبی کشور و منطقه حرکت می‌کند،استان را تحت تاثیر قرار می‌دهدو موجب افزایش دما و کاهش یا قطع بارندگی می‌شود.
توده‌های غربی:این توده‌ها در ماه‌های مرطوب سال (آبان تا خرداد) از غرب،جنوب غرب و شمال غرب وارد کشور شده و موجب افزایش نسبی دما و بارندگی درسطح استان می‌شود.
به طورکلی آب وهوای استان در نتیجه وجود کوه‌های مرتفع،رودخانه‌ها وچشمه سارهای فراوان و پرآب و پستی و بلندی‌های زیاد،متغیراست.بدین ترتیب که هوای دره‌های شمالی کوه الوند،سرد وهوای دره‌های بخش مرکزی ملایم می‌شود.زمستان‌های این استان سرد و پربرف و باران و تابستان‌های آن معتدل است.


ناهمواری‌های استان در طی دوران زمین شناسی دچار تغییرات زیادی شده است.یکی از عوامل تغییر شکل ناهمواریهای استان،آب‌های روان در برخی مناطق است که باتخریب ارتفاعات و انباشتن مواد در چاله ها،سبب کاهش ارتفاع کوه‌ها و پیدایش دشت‌های متعددی شده است.در برخی مناطق نیز،شدت عمل آب‌های روان شکل ناهمواری‌ها را معکوس کرده است،مثلاً کوه به دره تبدیل شده یا درۀ عمیق دوره‌های گذشته،اکنون به صورت کوه در آمده است.کوه"خان گرمز"درغرب تویسرکان نمونه ای جالب از این پدیده است.
ارتفاعات استان عموماً جهت شمال غربی-جنوب شرقی دارندوبه طور کلی در شمال،مرکزوجنوب استان قرار گرفته اند.
1.ارتفاعات شمالی:این کوه‌ها در قسمت شمال غربی کوه‌های مرکزی ایران قرار دارندو خط الرأس آن‌ها مرز بین استان همدان واستان قزوین است.جنس کوه‌های شمالی،عمدتاً از سنگ‌های آذرین بیرونی و سنگ‌های آهکی است.
2.ارتفاعات میانی:شامل سلسله جبال "الوند"است که به موازات ارتفاعات شمالی،ازمرزهای غربی استان شروع می‌شودو تاحوالی شهر"ازندریان"در نزدیک جادۀ همدان-ملایر ادامه دارد.قله الوندبا ارتفاع 3574 متر از سطح دریا در این سلسله جبال قرار گرفته است.جنس این کوه‌ها از سنگ‌های آذرین درونی(گرانیت) است.
3.ارتفاعات جنوبی:این ارتفاعات-معروف به کوه های"گرین"-همانند ارتفاعات شمالی و میانی استان،جهت شمال غربی-جنوب شرقی دارندو بخشی از رشته کوه "زاگرس" محسوب می‌شوند.این کوه‌ها به صورت دیواره ای بین استان‌های همدان و لرستان کشیده شده اندو جنس آن‌ها بیشتر از سنگ‌های آهکی است.مرتفع‌ترین قله این کوه به نام کوه "ورخاش" به ارتفاع 3639 متر،حدفاصل استان‌های همدان و لرستان را تشکیل می‌دهد.
4.کوه‌های پراکنده:در بین ارتفاعات شمالی و میانی استان،کوه هایی به طورپراکنده دیده می‌شود،کوه‌های "قلی آباد"و "قره داغ" در شهرستان کبودرآهنگ ازآن جمله اند.در جنوب شرقی استان،نیزارتفاعات پراکنده ای دیده می‌شودکه ازمهمترین آن‌ها می‌توان از کوه"سرده" وکوه"گرمه" نام برد.شهر ملایر در دامنه کوه گرمه واقع شده است.درغرب استان و در شمال دشت همدان- بهار از ارتفاعاتی وجود دارد که از نظر ارتفاع چندان مهم نیستندو بیشتر از آهک‌های بلورین تشکیل شده اند.غار معروف "علی صدر"در 75 کیلومتری شمال غربی همدان،در این تشکیلات به وجود آمده است.

دشت‌ها دشت‌های استان از نظر شکل گیری به دو دسته تقسیم می‌شوند:
- دشت‌های تراکمی.
- دشت‌های فرسایشی(کاوشی).
دشت‌های تراکمی در اثر انباشت آبرفت‌ها در مناطق پست به وجود آمده اند و دشت‌های فرسایشی در اثر تخریب و جابه جایی مواد سازنده ارتفاعات ایجاد شده اند.دشت‌های ملایر و تویسرکان ازنوع فرسایشی وبقیه دشت‌های استان ازنوع تراکمی است.پست‌ترین اراضی استان در دشت نهاوند و در محل خروج رود"گاماسیاب" از استان همدان قرار داردو1420 مترارتفاع دارد.
دراستان همدان اقوام مختلفی با فرهنگ‌ها و آداب و سنن ویژه سکونت دارند که عبارتنداز:


ترک ها:در شمال و غرب استان،به ویژه در شمال و غرب شهرستان همدان ساکن هستند ودر562 روستای استان سکونت دارند.
لر و لک:این اقوام درشهرستان‌های ملایر،نهاوند و بخش سامن در255 روستا ساکن هستند.
کردها:این قوم در 159 روستا در غرب و شمال غربی و در مجاورت استان‌های کردستان و کرمانشاه سکونت دارند.
فارس ها:بیشتر ساکنان مرکز استان را تشکیل می‌دهند.این عده از قدیمی‌ترین مردم این منطقه محسوب می‌شوند واز دوران مادها در این سرزمین اسکان داشته اند.
بیشتر ساکنان استان همدان مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری اثنی عشری هستند.دربین عشایر استان مذهب سنی و فرقه اهل حق نیز وجود دارند.اقلیت‌های مذهبی و مسیحی و یهودی وزرتشتی نیز در استان همدان به تعداد اندکی ساکن هستند.
.
در بخش هایی از استان همدان گروههایی از دراویش مسلک اهل حق و مسلک علی الهی ساکنندبه ویژه در شهرستان اسدآباد و تعدادی از روستاهای جنوب غربی آن مسلک اهل حق پیروان بیشتری دارند.آداب مذهبی وسنتی آنها در هر روستا به روش خاص برگزار می‌شود.
الگوی خوراک و مواد غذایی تشکیل دهنده آن تابع انواع محصولات کشاورزی و بومی موجود در منطقه است. در رژیم غذایی استان همدان معمولاً محصولات کشاورزی به صورت خشکبار و تازه استفاده می‌شود.
انواع آش شامل بروش، تله کنجی، تاماشی، سرکوله، آبگوشت،بخچه گوشت،چنجه، نان شامل گرده، کاک، کولره، ساجی و فتیر و اقسام شیرینی‌ها مانند برساقی، سوجوق، باسوق، واگردک و پیکه چو و مرباها و ترشی‌ها نشان دهنده تنوع غذایی مردم استان است.
پوشاک مردان
سرپوش:شامل انواع کلاه‌های پشمی و نخی است که در طرح‌های گرد وساده و رنگ‌های نخودی،خاکستری و مشکی دیده می‌شود. کلاه نمدی یاکلاو کرکی،لنگی یا شاپو،بخارایی،گنجه بورک،دری بورک و ایپ بورکی سرپوش‌های مردانه است که به فراخور فصل،کار و مناسبت‌های مختلف،به سر گذاشته می‌شود.
تن پوش:عمده‌ترین تن پوش مردانه که در تمام مناطق استان به نام‌های مختلف دیده می‌شود،"کونیک" است که در زبان کردی "کراس" خوانده شده وپیراهنی است که با یقه آخوندی که بلندای آن تاپایین کمر می‌رسد وجلوباز است.این تن پوش اغلب ازجنس کرباس است.جلیقه،سرداری،شلوار یا شووال،دن یا قوا،و کرک از دیگر تن پوش‌های مردانه محسوب می‌شود.
پاپوش:پای افزارهای مردان در گذشته که محصولات دیگر نقاط کشور کم‌تر به استان راه می‌یافت،عبارت بود از چاروق که در شهر اسدآباد به آن "آجی" می‌گفتند و رویه و کف آن از چرم گاو بود،گیوه یا "کلاش" که در نواحی ترک نشین به آن "تخته جوراب" نیز می‌گفتند ورویه آن نخی و کف آن از چرم بود و گاه به جای چرم از پارچه‌های کهنه فشرده نیز استفاده می‌شدو "گالش" که اغلب در فصل زمستان استفاده می‌شد.گالش امروزه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.





پوشاک زنان
سرپوش:سرپوش‌های زنانه شامل چارقد،روبند،عرقچین و"کل ایاغی" یا"شده" بود.
چارقد:چارقد درمناطق کردنشین استان چون اسدآباد و تویسرکان "سربین" یا "سرکی" نامیده می‌شود و از جنس متقال،نجمه،اطلسی وابریشم است.چارقد معمولاً به رنگ مشکی با گل‌ها یا خطوط قرمز است.
روبند:از روبند امروزه بسیار کم استفاده می‌شود،در حالی که در گذشته اغلب زنان هنگام آمد وشد در مناطق شلوغ از آن استفاده می‌کردند.
عرقچین:عرقچین کلاه زنانه ای از جنس متقال یا مخمل بود که در رنگ‌های سفید یا مشکی مورد استفاده زنان قرار می‌گرفت.زنان با ذوق روستایی گاه دور عرقچین‌های خود را با سکه یا اشرفی تزیین می‌کردند.
"شده":نوع دیگری از سرپوش زنانه است که امروزه به خصوص در مراکز شهری استفاده نمی‌شود.جنس آن از ابریشم و رنگ آن اغلب قرمز است ومعمولاً زنان مسن آن را به سر می‌کنند.

تن پوش
کونیک:تن پوش زنان استان همدان در گذشته نه چندان دور از پیراهنی آستین دار و جلوبسته تشکیل می‌شد که بلندی آن تا پایین کمر بود.یقه این پیراهن اغلب گرد بود و در جلوی سینه سه دکمه داشت.به این پیراهن "کونیک"یا "کراس" می‌گفتند.زنان جوان یا افراد متمول روی کراس جلیقه یا کلنجه هایی برتن می‌کردند که اغلب ازجنس ساتن یا مخمل بودو حاشیه‌های آن را بانوارهای رنگی و سکه تزیین می‌شد.
تومبان:تومبان یا"پاتول" را زنان زیر دامن‌های چین دارکوتاهی به نام شوال قری یا قرقره تومبان،می پوشیدند.جنس تومبان قری متقال یا گودری بودو در رنگ‌های سفید یا آبی استفاده می‌شد.
آرخالق:درفصول سرد،زنان کت‌های مردانه را که معمولاًپشمی یا مخملی است،برتن می‌کردند.این کت‌ها که آرخالق نامیده می‌شود هنوز هم از سوی روستاییان همدان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
دوش لوق:دوش لوق پیش بندی از جنس متقال است که هنگام کار در مزرعه یا فعالیت‌های دامداری استفاده می‌شود.


پاپوش
بوتون:بوتون،پای افزاری زنانه که تمام قسمت‌های آن از جنس چرم است.این پای افزار جرباشماق،نلک وپاله نیز نامیده می‌شد.
ساغری:نوع دیگر پاپوش زنان ساغری نامیده می‌شد.ساغری رویه ای بافته شده از ریسمان و کفی چرمی داشت.
ارسی:ارسی پای افزاری پاشنه دار بود و شکل رسمی‌تری داشت و اغلب در مراسم و مناسبت‌ها پوشیده می‌شد.
گالش:گالش در زمستان یا هنگام کار مورد استفاده قرار می‌گرفت.امروزه زنان روستایی و شهری پای افزارهای تقریبا مشابه و منطبق بر مدل‌های روز به پا می‌کنند.
با توجه به حضور اقوام مختلف در این استان،پراکندگی زبان‌ها و لهجه‌های گوناگون در سطح استان به خوبی مشاهده می‌شود؛


زبان فارسی:اغلب ساکنان مرکز استان به زبان فارسی تکلم می‌کنند.
زبان آذری:اغلب ساکنان شمال غرب استان،به ویژه در شمال و غرب به زبان ترکی سخن می‌گویند.
گویش لری ولک:ساکنان ملایر،نهاوند وسامن به این گویش‌ها تکلم می‌کنند.
گویش کردی:اغلب ساکنان شمال غرب و غرب استان که در مجاورت استان‌های کرمانشاه و کردستان قرار دارند به زبان کردی صحبت می‌کنند.
غار علیصدر

غار علیصدر

غار علیصدر غار شگفت انگیزی است که طولانی‌ترین غار آبی دنیا لقب گرفته است. این غار در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علی‌صدر شهرستان کبودراهنگ در استان همدان و در یکی از مرتفع‌ترین مناطق استان در دامنه رشته کوه زاگرس واقع شده است. ارتفاع دهانه غار از سطح دریا 2180 متر است. محوطه غار د...

اطلاعات | نقشه
گنجنامه

گنجنامه

یکی از دیدنی‌های تاریخی و طبیعی همدان گنجنامه می‌باشد که به آبشار و کتیبه‌های تاریخی اش معروف می‌باشد. در امتداد جاده عباس آباد شهر همدان به میدان قائم میرسیم که ابتدای جاده گنجنامه است. جاده ایی کوهستانی و زیبا مخصوصا در فصل پاییز و زمستان که پر از باغ‌های زیبا و چشمه‌های پر آب است....

اطلاعات | نقشه
آرامگاه بوعلی سینا

آرامگاه بوعلی ...

آرامگاه شیخ‌الرئیس ابوعلی سینا، فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی ملقب به نابغه شرق (۴۲۸-۳۷۰هق) در میدانی به نام بوعلی سینا در شهر همدان واقع شده است. میدانی بیضوی، با درختان چنار کهنسال، باغچه‌های موزون، بنای زیبا و تندیسی که معرف این میدان است، آرامگاه بوعلی سینا در زمینی به مساح...

اطلاعات | نقشه
آرامگاه بابا طاهر

آرامگاه بابا ط...

باباطاهر همدانی ، معروف به « بابا طاهر عریان » ، عارف ، شاعر و دو بیتی سرای اواخر سده چهارم و اواسط سده پنجم هجری ایران و معاصر طغرل بیک سلجوقی بوده است . بابا لقبی بوده که به پیروان وارسته می‌‌داده اند و عریان به دلیل بریدن وی از تعلقات دنیوی بوده است . آرامگاه باباطاهر در شمال شهر ...

اطلاعات | نقشه
شهر باستانی هگمتانه

شهر باستانی هگ...

شهر هگمتانه را اقوام آریایی ماد (سده ۱۷ پیش از میلاد) بنا نهادند و آن را پایتخت نخستین شاهنشاهی ایرانی قرار دادند. شهرباستانی هگمتانه تپه بیضی شکلیست ، در داخل محدوده شهر فعلی همدان، و در دو سوی خیابان اکباتان واقع شده است. "هگمتانه"، یا " هنگمتانه " که به زبان پارسی قدیم به معنی محل ت...

اطلاعات | نقشه
گنبد علویان

گنبد علویان

گنبد علویان در چهار باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار دارد. این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچ‌بری بعد از اسلام در همدان است، و طی شماره ۹۴ در تاریخ ۱۵/۱۰/۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌است. بر اساس شناسنامه فنی بنا، این گنبد یکی از یادمان‌های متعلق به ا...

اطلاعات | نقشه
سراب گیان

سراب گیان

سراب گیان نهاوند یکی از زیبا‌ترین و پر آب‌ترین سرابهای استان همدان ایران است. این چشمه در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر نهاوند و ۲ کیلومتری تپه باستانی کیان و در شمال شهرگیان قرار گرفته‌است و دارای آب بسیار غنی و مرغوب و درختان چنار کهن و جنگلی زیبا است. گیان واژه یی کردی به معنای جان است ...

اطلاعات | نقشه
شیر سنگی همدان

شیر سنگی همدان

شیر سنگی یکی ازآثار تاریخی شهر همدان است که قدمت آن به دوران مادها می‌رسد. این مجسمه سنگی با 5/2 متر طول و یک متر و 15 سانتی متر عرض دارای یک متر و 20 سانتی متر ارتفاعدارد و در شهر همدان قرار دارد. تپه‌ای که در حال حاضر مجسمه شیر سنگی بر روی آن واقع شده تپه باستانی است زیرا تابوت متعل...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
سرداشی

سرداشی

به گزارش جام جم آنلاین؛ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان اعلام کرد: پرونده ثبت ملی پنج غذای محلی همدان آماده شده و به زودی به ثبت خواهند رسید. کاچی، سرداشی، آبگوشت بزباش، کلم و یخنی از جمله غذاهای محلی همدان هستند که پرونده آنها برای ثبت ملی آماده شده است. روش ...

اطلاعات
لباس محلی همدان

لباس محلی همدا...

پوشاک استان همدان شامل تن پوش،سرپوش و پای افزار است.با این که چهار محور فرهنگی در استان همدان قابل تمیز است،اما انواع و شیوه‌های پوشاک زنان و مردان اغلب مشابه است.بافت پارچه وکفش به ویژه گیوه قبل از ورود اجناس خارجی یا انواع کارخانه ای آن در روستاها و آبادی‌های استان متداول بود و به خصو...

اطلاعات
شیره پزی

شیره پزی

استان همدان دارای آیین‌ها و سنت هایی است که ریشه در قدمت سه هزار ساله این استان دارد و شیره پزی در اغلب نقاط استان همدان به خصوص در شهرستان ملایر و روستای مانیزان انجام می‌شود. قدمت پخت شیره انگور به کاشت آن رسیده و داشتن زمین مساعد و محصول کشاورزی به وفور، از ویژگی‌های خاص منطقه مانیز...

اطلاعات
کوفته نخود

کوفته نخود

کوفته نخودی یکی از چندین غذای سنتی و محلی تویسرکانی‌‌هاست. مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر: گوشت مغز ران: ۵۰۰ گرم نخود: ۴۰۰ گرم تخم‌مرغ: یک عدد پیاز داغ: ۲ قاشق غذاخوری رب‏ گوجه‌‏فرنگی: یک قاشق غذاخوری سرکه: یک دوم لیوان شیره انگور: یک دوم لیوان نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم برا...

اطلاعات
الک دولک

الک دولک

بازی‌های قومی سنتی، در کنار قصه‌ها، افسانه‌ها، ترانه‌ها و سایر آداب و رسوم جزء جدایی‌ناپذیر فرهنگ انسان‌ها هستند. این بازی‌ها از بطن زندگی متولد شده‌اند، از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و به مرور تغییر یافته‌اند. از گذشته‌های دور انسان‌ها از ساده‌ترین مواد موجود در طبیعت همچون خاک، سنگ، ...

اطلاعات
آش گوجه فرنگی

آش گوجه فرنگی

آش گوجه فرنگی، یک آش گیاهی بسیار خوشمزه با طعمی متفاوت که با گوجه‌فرنگی درست می‌شود و بسیار خوش‌رنگ و اشتها بر‌انگیز است. این آش، غذای محلی همدان است و در منطقه رزن زیاد طبخ میشود و دارای طعم ترش و لذیذی است. دستور پخت مواد لازم: سبزی (جعفری، نعنا، تره) ۵۰۰ گرم، برنج ۱۵۰ گرم، ل...

اطلاعات
مراسم کوسه گلین

مراسم کوسه گلی...

در طول تاریخ در ایران به مراسمی بر می‌خوریم که اغلب جنبه نمایشی داشته و در این نمایش‌ها از گریم با صورتک استفاده می‌شود، یکی از مراسم سنتی ایران کوسه بر نشستن یا کوسه گردی نام دارد که ریشه آن را در دوران ساسانی یا حتی پیش از آن می‌توان یافت. نقش اصلی این مراسم را (کوسه) که شخصیتی پیام ...

اطلاعات
تعزیه در گزین همدان

تعزیه در گزین ...

تعزیه: عزاداری‌کردن (مطلقا)، برپاداشتن مجلس عزا برای حسین ابن علی(ع) (مخصوصا)، نمایش دادن وقایع کربلا و حوادثی که بر سر بعضی ائمه آمده است، نمایش مذهبی، شبیه خوانی.(محمد معین، فرهنگ فارسی، مدخل تعزیه) در تعریف تعزیه‌خوان چنین آمده است: تعزیه‌خوان: کسی که در تعزیه وظیفه‌ای را ایفا ...

اطلاعات
حلوا زرده

حلوا زرده

حلوا زرده از نظر شکل ظاهری شبیه به فرنی است. با این تفاوت که رنگ زرد پر رنگ متمایل به نارنجی دارد و کمی غلیظ‌تر و سفت‌تر از فرنی است. کمی هم حالت کش‌سان دارد؛ یعنی مثل عسل کش می‌آید. این دسر خوشمزه را معمولا به صورت سرد مصرف می‌کنند. بنابراین اگر خواستید آن را در منزل تهیه کنید، بهتر ا...

اطلاعات
سفال و سرامیک

سفال و سرامیک

یکی از مهمترین رشته‌های صنایع دستی استان همدان سفال و سرامیک است که دارای شهرت جهانی است. مرکز اصلی تولید این رشته در شهر لالجین- در حدود 25 کیلومتری همدان- و فرسفج در شهرستان تویسر کان است. قدمت تولید سفال و سرامیک در این منطقه به 700 سال پیش می‌رسد. وجود اساتید و هنرمندان برجسته در ...

اطلاعات
صنایع دستی چوبی

صنایع دستی چوب...

صنایع دستی چوبی یکی دیگر از رشته‌های هنری است که به شکل بسیار بدیع وهنرندانه ای روی چوب صورت می‌گیرد.تولید انواع صنایع دستی با استفاده از چوب ازدیرباز در استان همدان بویژه مناطق شهری از جمله همدان، ملایر، تویسرکان، سرکان رواج داشته است.صنایع دستی چوبی شامل خراطی، نازک کاری، منبت کاری و ...

اطلاعات
انگشت پیچ

انگشت پیچ

انگشت پیچ عسل سفید با قدمت 130 ساله مخصوص همدان: انگشت‌پیچ یک نوع خوردنی شیرین است که سوغات شهر همدان به شمار می‌آید. مواد اولیه انگشت‌پیچ را سفیده تخم مرغ، گلاب، شکر و آب تشکیل می‌دهد و قنادها آن‌قدر آن را بهم می‌زنند تا ظاهر آن سفت شده و حالتی مانند عسل به خود بگیرد. این شیرینی ب...

اطلاعات
نان کماج همدان

نان کماج همدان

غذاهای محلی، مواد خوراکی و شیرینی‌جات بخشی از فرهنگ و سبک و سیاق زندگی مردم را نشان می‌دهند نان کماج یکی از سوغات‌های خوشمزه و منحصر به فرد همدان میباشد . مواد لازم برای تهیه خمیر: آرد ۷۵۰ گرم آب ۳۰۰ میلی لیتر تخم مرغ کامل ۳ عدد روغن مایع ۱۰۰ گرم خمیر مایه فوری ۲۰ گرم شکر ۱۸۰ گر...

اطلاعات
گردو تویسرکان

گردو تویسرکان

گردو از قدیم سمبل عقلانیت بوده است زیرا دانه آن در پوششی داخل پوسته آن قرار دارد، درست مثل مغز! آجیل و خشکبار موادمغذی پرفایده بسیاری در خود دارند، به‌ویژه اسیدهای چرب مفید که برای سلامت بدن لازمند. ستان همدان یکی از مهم‌ترین استانهای تولید گردو در کشور است و هر ساله مقدار قابل توجهی گ...

اطلاعات
سیب زمینی

سیب زمینی

شهر "بهار" در نوزده کیلومتری شمال غرب "همدان" واقع شده که به علت تنوع آبرفتهای حاصلخیز از موقعیت مناسبی برای فعالیتهای کشاورزی برخوردار است . عمده تولید کشاورزی این شهر را سیب‌زمینی تشکیل میدهد که این شهر را از تولید کنندگان عمده‌ی این محصول در ایران میکند. عمده شهرت زراعی این شهرستان ...

اطلاعات

تجربه ای متفاوت از سفرهای نوروزی و رزرو هتل

با وجود اینکه در تعطیلات نوروز اکثر هموطنانمان به سفر می روند و شهرها میزبان میهمانان بسیاری از گوشه و کنار کشورمان است، اما کم نیستند افرادی که به دلیل مشغله های زیاد تنها در تعطیلات نوروز می توانند به مسافرت بروند، بنابراین با وجود تراکم مسافر در این ایام ترجیح می دهند از این فرصت استفاده کنند و ... ادامه مطلب
تجربه ای متفاوت از سفرهای نوروزی و رزرو هتل

بازرگان حسن زاده

بازرگان حسن زاده چهارشنبه 11 بهمن 96 - 15:33

تور تبریز یکی بزرگترین قطب‌های طبیعت گردی در ایران است. شهر تبریز پرجمعیت‌ترین و مرکز استان آذربایجان شرقی است. ارتفاع این منطقه از سطح دریا بالغ بر ۱۳۴۸ متر تا ۱۵۶۱ متر است. این شهر به عنوان قطب اقتصادی منطقه شمال غرب و مناطق آذری نشین شناخته شده است. برخی از باستان شناسان بر این باورند که بهشت عدن در محل فعلی شهر تبریز بنا شده بود.

روستای رنسانسی ایران

ورکانه روستایی در نزدیکی شهر همدان واقع در استان همدان ایران است. روستای ورکانه همدان که به عنوان نگین گردشگری روستایی این استان شهرت یافته است با سنگ‌های لاشه که تمام کوچه‌های آن را احاطه کرده‌اند زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه‌ای سوخته در می‌آیند که تصاویر اروپای دوران رنسانس را یادآور می‌شود. پیشینه ... ادامه مطلب
روستای رنسانسی ایران

روستای چشمه قل قل کجاست؟

تا چند هفته پیش کسی اسم روستای چشمه قل قل را نشنیده بود اما با شروع عید نوروز 96 پخش سریال علی البدل از شبکه یک سیما شروع شد. اسم لوکیشن سریال علی البدل چشمه قل قل است که دو خان دارد و ماجرای درگیری‌های بسیار اما فارق از بحث فیلم که مورد توجه مردم قرار گرفته است. محل فیلم برداری این سریال هم مورد توجه ... ادامه مطلب
روستای چشمه قل قل کجاست؟

بازدید گردشگران نوروزی از غار علیصدر همدان

غار علیصدر تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان است. این غار در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علیصدر شهرستان کبودر آهنگ (استان همدان) واقع شده است. ارتفاع این غار از سطح دریا 2100 متر است. در محوطه غار دالان‌های پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد. از مجموعه رشته آب ها، دریاچه بزرگی در درون ... ادامه مطلب
بازدید گردشگران نوروزی از غار علیصدر همدان

میدان میشانمیدان میشان

میدان میشان یا دشت میشان یکی از دشت‌های کوهستان الوند است. این میدان در مسیر اصلی صعود به قلهٔ الوند قرار دارد و وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۶۰۰ متر است. در قدیم عشایری که دورهٔ ییلاق خود را در دامنهٔ شمالی الوند می‌گذراندند، در میدان میشان که دارای آب‌های روان، چمن زار و مناظر زیبای ... ادامه مطلب
میدان میشانمیدان میشان

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره همدان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید