اقلیم : معتدل
نام قدیم : دین تیر - مامیترا_مامطیر-بارفروش
بابل شهر
بهار نارنج، یکی از مهمترین شهرستانهای شمال کشور و پرجمعیتترین شهرستانِ استان
مازندران است.
این شهر تقریبا در ۴۵ کیلومتری شمال غربی
ساری و ۲۳۰ کیلومتری شمال شرقی
تهران واقع شده است.
بابل حدود ۲ متر از سطح
...مشاهده کامل متن دریاهای آزاد پایینتر است.
اولین نامی که از بابل در تاریخ ذکر شده ( دین تیر) میباشد که کوروش کبیر در بیانیه خود – که از حفاریهای بابل بدست آمده و در موزه انگلستان نگهداری میشود - از آن به ( تین تیر) یاد کردهاست.
شهر بابُل را پیشینیان با نام مامیترا میخواندهاند. در نوشتههای عربی و دوران پس از اسلام این شهر را مامطیر و ممطیر هم نوشتهاند.
به شهر دانشگاهی مشهور است و تعدد وجود مراکز آموزش عالی در آن بیشتر از شهرهای دیگر میباشد و بازدید از آنها نیز برای علاقه مندان جالب خواهد بود . در کنار آنها میتوان برای جاذبههای اکوتوریستی دامنههای زیبای البرز شمالی مانند جنگلهای لفور و بابل کنار ، سد شیاده ، آبگرم معدنی آزرو و ییلاق شیخ موسی را نیز برنامه ریزی نمود .
گنجینه بابل ، پل محمد حسن خان و برج کاخ سلطنتی از جاذبههای دیگر این شهرستان میباشند . برای اقامت نیز هتل مرجان برای ارائه خدمات دیگر به گردشگران آماده میباشد .
موقعیت جغرافیایی
بابل یکی از شهرستانهای مرکزی استان مازندران است که از شمال به شهرستان بابلسر ، از مشرق به شهرستانهای قائم شهر و سوادکوه ، از مغرب به شهرستان آمل و از جنوب به کوهپایهها و دامنههای شمالی رشته کوههای البرز محدود میشود .
تقسیمات سیاسی
شهرستان بابل ، شامل 5 بخش مرکزی ، بندپی شرقی ، بندپی غربی ، بابل کنار و لاله آباد ، 11 دهستان و 2 شهر ( بابل و امیرکلا ) میباشد .
سابقه تاریخی
بابل از شهرهایی است که در دوران اسلامی نیز وجود داشته است . نام این شهر در قدیم مامطیر ( مسکن پیروان میترا ) بوده است . در قرن دهم هنگامی که محمدخالد حاکم آن بود بازار و عمارتی در آن بنا کرد که به بارفروش ده معروف شد .
درسال 160 هـ .ق مازیار بن قارن مسجد جامع آن را بنا نهاد که شامل مساجد، عمارت، مدارس، دکاکین، سراها، بیوتات و سایه بود . بارفروش به عنوان مرکز تجاری به ویژه در دوره صفوی از رونق ، آبادی ، وسعت و گستردگی برخوردار شد .
شاه عباس اول فرمان داد باغ ارم را در قسمت جنوبی شهر بنا کنند . بابل در زمان فتحعلی شاه قاجار نیز اهمیت قابل توجهی پیدا کرد . قبل از انقلاب اکتبر روسیه، بابل از طریق بندر مشهدسر ( بابلسر ) با کشور روسیه ارتباط تجاری داشت و به یکی از مراکز مهم بازرگانی استان مازندران تبدیل شده بود .
در سال 1311 این شهر به بابل تغییر نام داد ، زیرا رود بابل در غرب آن جریان دارد . شهر بابل با توجه به موقعیت جغرافیایی ، نزدیکی به دریا و شرایط طبیعی مناسب در سالهای اخیر به سرعت توسعه یافته است .
تاریخ دوران معاصر
در روز یکم آذر سال ۱۳۱۰ هجری خورشیدی نام بارفروش همراه با ساخت ساختمانهای تازه دولتی همچون اداره پست (۱۳۱۵)، در کنار سبز میدان و ساختمانهای شهرداری و شهربانی(۱۳۱۴) به شهر بابل تغییر نام یافت.
نام بابل از نام رودخانه باوُل گرفته شد، که در بر غربی شهر روان است و اکنون به رود بابل معروف است.البته امروزه با توجه به ساخت و سازهای فراوان و گسترش فضای شهر این رودخانه تقریباً در قسمتهای مرکزی شهر قرار گرفتهاست.
جنگلهای طبیعی شهرستان بابل ۴۹۹۳۶ هکتار بوده و رودخانه بابلرود از رودهای مهم این شهر به شمار میرود. این شهر دارای آب و هوای معتدل و مرطوب میباشد.
بابل دارای ۷ شهر تاسیس شده و ۱ شهر مصوب، ۶ بخش، ۱۳ دهستان و ۶۵۳ روستا و ۹۵ دهیاری میباشد.
وسعت این شهرستان ۱۵۷۸ کیلومتر مربع است. پل محمدحسنخان توسط محمدحسن خان قاجار با قدمتی بیش از ۲۰۰ سال و دراواخر دوره افشار بر روی رودخانه بابل ساخته شدهاست.
در دروه صفوی دریاچهای بسیار بزرگ و زیبا در جنوب شهروجود داشته که در وسط آن تپهای همانند یک جزیره کوچک خودنمادی میکرده که بعلت سرسبزی و زیبائی باغهای اطراف این دریاچه زیبا این محل بنام (بحر ارم) نامگذاری شدهاست.
این دریاچه سالها پیش خشکیده و در حال حاضر محل سکونت مردم میباشد که به دوقسمت بحرارم غربی و بحرارم شرقی معروف است.
فرهنگ و ادب و هنر-مطبوعات
بابل نیز به تناسب اندازه و جمعیتش مجلات محلی خاص خود را دارد که میتوان از آنها به دو نمونه بابلنامه (هفته نامه خبری) و چشمه توسعه (ماهنامه فرهنگی اقتصادی) را نام برد.
همچنین بابلیهای مقیم تهران نیز خبرنامه ای فرهنگی و هنری به اسم بارفروش را منتشر میکنند که البته مطالبش منحصر به بابل نیست و با هنرمندان و ادیبان استان مازندران مصاحبه میکند.
آب و هوا
آب و هوای شهر بابل به دلیل قرار گرفتن میان کوه و دریا آب و هوای معتدل و مرطوب دارد و شهرهای جنوبی شهرستان بابل به دلیل دارا بودن پوشش کوهستانی و ارتفاع زیاد آب و هوای سرد و کوهستانی دارد.
ارتباط با دریا
شهر بابل میتواند از راههای مختلف با دریا ارتباط داشته باشد.یکی از این راهها جادهی بابل به بابلسر است که از شمال شهر بابل آغاز میشود و تا جادهی ساحلی بابلسر ادامه دارد.دیگری جادهی بابل به بهنمیر است که پس از گذشتن از بهنمیر توسط محله میرود به دریا متصل میشود و راه دیگر جادهی زرگرمحله به جادهی ساحلی ای است که میان بابلسر و فریدونکنار قرار دارد.این جاده از شهر زرگرمحله شروع میشود و تا جاده ساحلی دریای مازندران ادامه دارد.
منبع :http://www.babolshora.com/mida-news-1403.html
http://farmandari-babol.ir/?PageID=75
http://www.rahedanesh.ac.ir/about-aboutbabol-fa.html
http://farmandari-babol.ir/?PageID=75&MID=1&PMID=15&MRID=5