1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
بجستان از شهرستان‌های استان خراسان رضوی است که در فاصله 278 کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد
این شهرستان ازشمال به خلیل آباد و از جنوب به فردوس، ازشرق به گناباد و از غرب به بشرویه منتهی می‌شود.
بلندترین نقطه بجستان درمحدوده ...مشاهده کامل متن روستای آهنگ(ارتفاعات سیاه کوه) بالغ بر 2440 متر و پست‌ترین نقطه دراطراف مرندیز و سردق به ارتفاع 836 متر از سطح دریا می‌باشد.
قدمت بجستان احتمالا به دوره هخامنشی می‌رسد. این شهر در گذشته بعنوان بوزستان، بزستان وبژستان نیز نامیده شده وبه اعتقاد برخی از مورخین توسط سام نریمان قهرمان افسانه ای ایران ساخته شده است.
همچنین معتقدند نام بجستان یا بغستان(سرزمین ایزد) خود گویای وجوداین است که این آبادی از دوران قبل از زرتشت ویا دستکم وابستگی آن به آیین‌های قبل از زرتشت است.
گویا، یاقوت حموی نخستین جغرافیانویس مسلمانی است که آن را اسم برده و گوید:دهکده ای است.
بجستان در دوران تیموریان ازاهمیت برخوردار بوده واعتبار آنجا آنقدر بوده که حاکمان و بزرگان معاصر تیمور قادر بوده اند تیمور را از خرابی آن شهر باز دارند.
ازحیث تجارت و داد و ستد بجستان در دوران قاجاریه از رونق بالایی برخوردار بوده است شبکه گسترده راهها ورباط‌های متعدد از جمله فخرآباد، قاسم آباد، زین آباد و ... در راه فیض آباد به بجستان وفردوس دلایل رونق و داد و ستد در این ناحیه است.
وجود محوطه‌ها و آثار باستانی اطراف بجستان و مسجد جامع با اهمیتی که در دوران شاهرخ تیموری ساخته شد دلییل بر اهمیت و اعتبار تاریخی این شهرستان می‌باشد.
زعفران و انار سوغاتی بجستان است که به بسیاری از کشورهای شرق دور صادر می‌شود
کلوچه و حلوا زیره، حنا، پسته و محصولات خشکباری دیگر سوغات این شهرهستند
هنرهای سنتی و مشاغل سنتی از دیر باز در شهرستان بجستان جایگاه ویژه‌ای در تامین معیشت مردم این سرزمین داشته‌اند.
هنوز در گوشه و کنار شهر و روستاهای این منطقه می‌توان بخشی از این مشاغل بومی را مشاهده کرد.
گیوه دوزی، گلیم بافی، قالی بافی، نمدمالی، حوله بافی و سبدبافی صنایع دستی منطقه هستند
در فرهنگ معین از شال بافی به عنوان هنر معروف سنتی بجستان نامبرده است.
در گذشته قالیچه‌های آن با نقش بلوچی به دلیل کیفیت به خارج صادر می‌شد.
بجستان دارای معادن عظیم سنگ، نمک و گِل سرخ است که از جمله مهمترین منابع طبیعی بجستان به حساب می‌آیند. در لغتنامه دهخدا از معروف بودن سنگ آسیای آن یاد کرده است.
لفظ بجستان از لفظ‌های بسیار قدیمی است وبه همین دلیل ریشه شناسی دقیق آن کار دشواری است. فرضیه‌های مطرح شده ، پیرامون وجه تسمیه‌ی بجستان به طور خلاصه عبارتنداز:عده ای معتقدند بجستان دراصل باجستان به معنی ستاننده‌ی باج ، بوده است.
دراین مورد حذف مصوت « ا » بدون دلیل ونیز عدم تناسب باج وباج ستان با شرایط جغرافیایی ، اقلیمی واقتصادی منطقه نشان می‌دهد، این ریشه یابی چندان صحیح نیست.
بعضی ازصاحب نظران ازجمله مرحوم ملک الشعراء بهارواحمد کسروی « بج » راتغییر یافته‌ی کلمه‌ی « بغ » به معنی خدامی دانند که ازنظر زبان شناسی تناقضی ندارد وبا توجه به این که شهر بیدخت (بغ دخت= دخترخدا=ناهید) در نزدیکی بجستان است.
این وجه تسمیه بعید به نظر نمی‌رسد.
بعضی دیگر ، « بج » را به معنی نوعی نی ویا بوته رویی نی می‌دانند که با ریشه‌ی کلمه‌ی « بشرویه » (بش+رویه)در نزدیکی بجستان متناسب است.4-برخی کلمه‌ی « بج » را به معنی چشمه‌ی آب یا چشمه‌ی کوچکی که آب کمی دارد دانسته اند که این وجه تسمیه نیز با آب وهوای کویری منطقه سازگار است.

منبع
http://www.khorasan.ir/tabid/6594/Default.aspx
http://amozesh2.blogfa.com/category/9
http://zaferannabbajestan.blogfa.com/
رباط زین آباد

رباط زین آباد

این بنای با ارزش در 60 کیلومتری گناباد و به فاصله 15 کیلومتریی جنوب شرقی بجستان و در امتداد جاده بجستان- فردوس واقع است . رباط زین آباد با وسعت تقریبی 2500 متر مربع به صورت نقشه چهار ضلعی و فضاهای معماری متفاوت توقف گاه کاروانیانی بوده است که مسیر کویر را طی می‌نموده اند . در اضلاع شم...

اطلاعات | نقشه
رباط فخرآباد

رباط فخرآباد

رباط فخرآباد، رباطی چهار ایوانی است که در حاشیه روستای فخر آباد قرار دارد، این مکان با فضاهای وسیع خود ظاهرا در زمان رونق و آبادانی مورد استفاده کاروانیانی بوده است که از این طریق قصد سفر به سوی کویر را داشته اند . این رباط متعلق به دوره قاجار است , معماری بنا شامل سردر ورودی ایوانچه...

اطلاعات | نقشه

نظر شما درباره بجستان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید