مسجد سلیمان از شهرستانهای استان
خوزستان است و در حاشیه شرقی استان
خوزستان واقع گردیده است.
این شهرستان از شمال به شهرستان
دزفول از شرق به استان چهارمحال بختیاری و شهرستان
ایذه، از جنوب به شهرستان رامهرمزو از غرب به شهرستان
شوشتر محدود میگردد.
مسجدسلیمان از لحاظ اقلیمی
...مشاهده کامل متن دارای آب و هوای نیمه بیابانی است
آثار و بقایای یک پرستشگاه قدیمی که قبلا به گفته گیرشمن به دورههای پیش از ساسانیان مربوط است، در این شهر که قبلا مردم بومی آن را مسجد سلمان یا سلیمان میگفتند موجب شد که این شهر مسجد سلیمان نام گذاری شود.
این شهرستان در سدههای وسطی«تلغر» نامیده میشد و این نام به سرزمینی گفته میشود که از کنار رودخانه کارون تا زمینهای خاوری چشمه نفت امتداد داشت.
در این ناحیه، قسمت بالایی آن را«ترک دز» و پایینتر را «مسجد سلیمان» میخواندند. بلوک تلغر در قدیم سرزمین آبادی بوده و روستاهایی داشته است.
یاقوت میگوید که در حوالی ایذه ( احتمالا مسجد سلیمان فعلی) آتشکده ای بوده که تا زمان هارون الرشید فروزان بوده است. شرکت نفت «دارسی» بنای شهر مسجد سلیمان را درسال 1906 شروع کرد و چون اولین حفاریها در این منطقه ایران به نفت رسید مرغوبیت آن توجه شرکت را جلب کرده و شروع به ساختن راهها و کندن چاههای دیگر نمودند وخانههای زیادی را برای کارکنان اروپایی، هندی و ایرانی بنا کردند.
چون کار در آن جا فراوان شد مردم بسیاری از هر سو به این منطقه آمده و این سرزمین رو به توسعه و پیشرفت نهاد و اکنون از شهرهای مهم صنعتی خوزستان به شمار میرود
نام ابتدائی مسجد سلیمان پارسوماش بوده است و پس از آن بنام انشان محل حکومت چیش پیش اول هخامنشی خواهند شد.
شهر پارسوماش یا مسجد سلیمان کنونی در حیات خود از لحاظ مذهبی نیز اهمیت فراوانی یافته و آتشکده ای در آن ایجاد گشت و همچنانکه یاقوت حومی اعتقاد دارد آتش آن تا دوران خلافت هارون الرشید و پس از اسلام روشن بوده است.
علت تغییر نام شهر به مسجد سلیمان را گروهی جهت جلوگیری از تخریب آن توسط اعراب میدانند و گروهی متعقدند در این محل عبادتگاهی وجود داشت که به دستور حضرت سلیمان بنا شده بود.
شکل گیری و پیدایش مسجد سلیمان کنونی را میبایستی از زمان کشف اولین چاه نفت ایران یعنی چاه شماره یک نفتون که در سال 1908 میلادی به نفت رسید دانست. با کشف نفت و استخراج و صدور آن مسجد سلیمان حیات جدید خویش را آغاز نمود.
مردم این منطقه به زبان لری بختیاری و فارسی صحبت میکنند
اقتصاد شهرستان مسجدسلیمان بر اساس دامداری ، کشاورزی ، خدمات، بخش دولتی و صنایع نفتی است.
علاوه بر صنعت نفت که سبب گسترش تاسیسات نفتی در این منطقه شده است کارخانههای متعدد دیگری از جمله کارخانه گوگرد سازی، کارخانه تانک سازی و کارخانه تصفیه شکر از نیشکر را نیز میتوان در این ناحیه نام برد.
عمدهترین معادن این شهرستان نفت، گچ و سنگهای ساختمانی هستند.
کشاورزی در این منطقه به صورت دیمی و آبی انجام میشود. عمدهترین محصول کشاورزی مسجد سلیمان گندم و جو بوده و قسمتی از این منطقه را مزارع دیم گندم و جو تشکیل میدهد.
منبع:
http://www.portal-khz.ir/Default.aspx?tabid=143
http://golshn12.blogfa.com/post/491
http://r-jalili.blogfa.com/post-3.aspx
http://asemari.blogfa.com/post-10.aspx