اقلیم : معتدل
نام قدیم : سولده
نور که تاچند سال قبل سولده نامیده میشد از شهرستان مهم رستمدار و یکی از مراکز ملوک استندار و رستمدار، بخشی میان رویان و
مازندران بوده است.شهری گردشگری، که محبوبیت فراوانی میان مسافران داخلی و خارجی داراست.
دید جنوبی شهر به سمت کوههای پوشیده از درختان پهنبرگ واز سمت شمال نیز به دریای خزر مشرف میباشد. جنگلهای شمال
ایران جزء جنگلهای هیرکانی هستند؛
...مشاهده کامل متن که قدمتشان به دورههای دوم و سوم زمینشناسی میرسد.
تاریخچه شهرستان نــور
چارلز فرانسیس مکنزی، که در سال ۱۸۵۹ میلادی از این محل عبور کرده، اینطور توصیف میکند. «دهکده سولده، هشتصد متر از دریا فاصله داشت… سولده دهکده بزرگی میباشد و میرزا آقاخان نوری، توجه خاصی به ان داشته است.
این ده، دویست خانه، بیست دکان و دو حمام دارد و یک پل آجری به سه دهنه روی رودخانهای به همین نام بنا نموده اند.»
شهر نور در یک نگاه
پوشش گیاهی شهرستان نور، شامل دو قسمت جنگل و مرتع میباشد؛ که قسمت جنگلی آن، به خصوص در فصول بهار و پاییز بسیار زیبا و جذاب میباشد.
اکنون شهرستان نور، دارای ۲۳۲ نقطه روستایی و پنج نقطه شهری، شامل شهرهای: نور، رویان، چمستان، بلده، ایزدشهر و شهرکهای مسکونی گوناگون میباشد.
در طول تاریخ، این سرزمین سبز، وطن مردان بزرگ علمی، سیاسی، مذهبی و فرهنگی؛ چون شیخ فضل الله نوری، علامه نوری، نیما یوشیج، ابوعبدالله ناتلی، استاد ابوعلی سینا، استاد بنان، دکتر پیروز مجتهدزاده، شهیدعباسعلی ناطق نوری، شیخ علی اکبر ناطق نور ی، حاج احمد ناطق نوری، رحمان رضایی و حامد کاویانپور بوده است.
شهر نور، از دو جاده ارتباطی با نامهای هراز و کندوان با استان تهران، ارتباط دارد. و نیز جاده دیگری در دمرحله ساخت میباشد؛ که با عبور ازشرق شهر بلده، نور را به شمال تهران وصل میکند.
گستردگی شهر نور، از سواحل دریا تا ارتفاعات البرز میانی، وجود تنوع آب و هوایی، رودخانه ها، آبشارهای طبیعی، همراه با آثار تاریخی و باستانی اعتبار خاصی به این شهر داده؛ که میتواند در زمینه برنامه ریزی سفر و سرمایه گذاری تاثیر زیادی داشته باشد.
وضعیت جغرافیایی شهرستان نور؛ شهرستان نور، با وسعت ۹۷۴/۲ کیلومتر مربع و با حدود ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، متشکل از دو قسمت کوهستانی و جلگه ای میباشد . “بلندترین کوه، قله آزاد کوه” با ارتفاع ۴۷۲۱ متر و مهمترین رودها، “رود نور و لاویج رود” است.
از لحاظ پوشش گیاهی، شهرستان نور به سه قسمت تقسیم میگردد؛ که شامل جلگه ای با جنگل و مزارع برنج، کوهستانی شمالی با پوشش جنگلی انبوه و کوههای مرکزی و جنوبی با پوشش گیاهی ضعیف میباشد.
تقسیمات کشوری این شهرستان: دارای سه بخش مرکزی، بلده و چمستان است. بخش مرکزی، شامل شهرهای نور (مرکز شهرستان)، رویان(علمده) و ایزدشهر، است.
از روستاهای مهم نور: رستم رود، تاشکوه علیا و سفلی میباشد. بخش چمستان، به مرکزیت شهری به همین نام؛ که در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی نور، در مجاورت شهرستان آمل، واقع است.
بخش بلده نیز به مرکزیت شهری قدیمی، به همین نام در ۸۵ کیلومتری جنوب شهر نور، واقع است و پل ارتباطی میان دو جاده مهم هراز و چالوس میباشد.
جاذبههای گردشگری نور
مناطق دیدنی شهرستان نور شامل: ۱) پارک جنگلی شهر نور (مهندس سعیدی)؛ ۲) سواحل زیبا و پلاژ تفریحی در نور، رویان و ایزدشهر؛ ۳) قلعه پولاد بلده؛ ۴) خانه نیما یوشیج در یوش بلده؛ ۵) پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان؛ ۶) آبشار آب پری رویان؛ ۷) روستای پیمط؛ ۸) آب گرم و جنگل لاویج؛ ۹) هتل نارنجستان میباشد و همچنین یکی از روستاهای اطراف پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان به نام ” سلیا کتی ” است!
شهرستان نور، با ۲۶۷۵ کیلومتر مربع وسعت حدود ۳/۱۱ در صد کل مساحت استان را مختص خود کرده است.
شهرستان نور، در غرب استان واقع شده و و از شمال به دریای خزر، از مشرق به شهرستانهای آمل و محمود آباد، از جنوب به رشته کوههای البرز و شهرستان آمل و استان تهران و از مغرب به شهرستانهای نوشهر و چالوس میرسد.
این شهرستان، دارای ۵ شهر (نور،بلده ،رویان،چمستان،ایزدشهر)؛ ۳ بخش ( مرکزی،بلده، چمستان)؛ ۸دهستان و ۲۲۶ آبادی است، مطابق آخرین آمار حدود ۱۰۵۰۰۰ جمعیت که حدود ۶۷ درصد روستایی و بقیه شهری است.
مراکز دیدنی نور عبارتند از:
قلعه پولاد بلده، بقعه متبرکه آقا شاه بالو زاهد، بقعه متبرکه جمشید کیا سلطان، خانه نیما در بلده، پل خشتی نور و تکیه تاکر…!
شهرستان نور به لحاظ توسعه صنعتی و گردشگری، شرایط ممتازی در استان یافته است.
محصول غالب کشاورزی منطقه، برنج است.
گستردگی شهرستان نور، از ساحل تا ارتفاعات البرز میانی، وجود تنوع آب و هوایی، رودخانهها وآبشارهای طبیعی همـراه با آثار تاریخی و باستانی اعتبار ویژه ای به این شهرستـان بد داده؛ که میتوانـد در زمینه برنامه ریزی سفر کاملا” مؤثر باشند.
منبع :http://nedaonline.ir/
http://www.mohaddes.ac.ir/page.php?slct_pg_id=63
http://www.noorcity.blogfa.com/