نام قدیم : علی شاه عوض
شهرستان
شهریار در غرب استان
تهران قرار دارد یکی از شهرستانهای
تهران است و از شمال و غرب به شهرستان
کرج ، از شرق به شهرستان
تهران و شهرستان اسلام شهر ، از جنوب به شهرستان رباط کریم و از جنوب غربی به شهرسان
ملارد محدود میگردد
شهرستان
شهریار ...مشاهده کامل متن در منتهی الیه ضلع جنوبی سلسله جبال البرز مرکزی واقع شده است و در ارتفاع 160 متری از سطح دریاهای آزاد قرار گرفته است.
شهرستان شهریار تا سال 1367 بعنوان یکی از بخشهای بزرگ شهرستان کرج به شمار میآمد وازسال 1367 براساس مصوبه هیئت محترم دولت به عنوان شهرستان مستقل شناخته شده وازلحاظ تقسیمات سیاسی به دوبخش مرکزی ورباط کریم تقسیم شد .
با گذشت کمتر از یک دهه درسال 1376 بخش رباط کریم براساس مصوبه ای دیگر بعنوان یک شهرستان مستقل شناخته شده واز شهریار منفک گردید.
در گذشته به شهرستان شهریار علیشاه عوض گفته میشد.
شهریار از سابقه بسیار طولانی برخوردار است. قدمت برخی از آثار باستانی و بناهای تاریخی به هزارههای قبل از میلاد و ظهور دین مقدس اسلام برمی گردد. همچنین وجود بقاع متبرکه و مزار نوادگان ائمه اطهار ( ع ) نشان دهنده دینداری و دین باوری مردم این متطقه از میهن پاک کشورمان میباشد.
در فرهنگ نامههای زبان فارسی معنای لغوی شهریار را برابر با کلانشهر و یا بزرگ شهر آورده اند.
شهریار با توجه به سابقه چندین هزار ساله و به علت برخورداری از شرایط ویژه هموار مورد توجه خاص بوده است. شهریار در گذشته از بلاد ری محسوب میشده است.
سازمان میراث فرهنگی وجود قریب به 74 تپه باستانی، چندین قلعه تاریخی، چند درخت قدیمی چند صد ساله، تعدادی گورستان تاریخی، کاروانسرا و آثار باستانی دیگر را که همگی مبین سابقه کهن این منطقه میباشد را مورد شناسایی قرار داده است.
مظاهر تمدن اقوام سیلک که قدمت آن به 3800 تا 4000 سال قبل از میلاد باز میگردد در تپهها و جلگههای شهریار دیده شده است و همچنین مظاهر نفوذ تمدن این اقوام که وسایل کار آنها را بیشتر سنگ و استخوان تشکیل میداده است را میتوان در اطراف تهران چشمه علی، ری و اسماعیل آباد یافت.
در خصوص قدمت تاریخی این منطقه ، باستان شناسان معروف دیگری همچون ، آندره گودار، ماکسیم سیرو ویداگودار نیز کاوشهای وسیعی انجام داده و اظهار نموده اند که این منطقه دشتی وسیع و متشکل از خاکهای رسوبی بوده و از یکسو به قزوین و از سوی دیگر به ورامین محدود و به طور مشخص توسط دو رشته کوه البرزدر شمال و ارتفاعات صخره ای کم ارتفاع در جنوب محصور میشده است.
میانگین عرض این کمربند طولانی که از منابع آبی فراوانی برخوردار بوده، حدود 30 کیلومتر برآورد شده و دورههای باستانی وگذشته در این منطقه بدست آمده حکایت از وجود اجتماعات بشری متعددی در آن مینماید.
شهریار منطقه ای است با آب وهوای نسبتا خشک دارای زمستانهای نسبتا سرد وتابستانهای گرم .
واژه شهریار از تغییر و تحول واژه ” شهردار “ که برگرفته از واژههای ” خشتره داره “ در فارسی باستان و ” شتردار “ در زبان پهلوی به معنای ” دارنده و مالک کشور “ میباشد به دست آمده است.
درفرهنگنامههای بزرگ زبان فارسی معنای لغوی شهریار را برابر با (کلان شهر یا بزرگ شهر یا فرمانروای شهر) آورده اند.
در شهرستان شهریار حدود دویست شرکت و کارخانه صنعتی و تولیدی جود دارد که در زمینههای صنایع تولیدی مختلف نظیر کفش، الیاف، داروسازی، لاستیک و پلاستیک سازی، رنگ و ... مشغول هستند. مسیر رودخانه کرج دارای معدن شن و ماسه است، از این جهت چندین نقطه آن به صورت صنعتی بهره برداری میشود در کنار آنها کارخانههای آسفالت سازی نیز فعالیت دارند.
دام داری در منطقه شهریار به صورت سنتی و صنعتی انجام میشود. دام داریهای صنعتی شامل واحدهای گاوداری از نژاد اصیل خارجی و تعداد زیادی مرغ داری است که مقداری از شیر و دیگر فرآوردههای لبنی، مرغ و تخم مرغ و گوشت اهالی را تامین میکند.
عمدهترین فرآوردههای باغ داری و کشاورزی عبارتند از: انگور، انواع میوه جات، پنبه، چغندر قند، غلات و تره بار.
منابع تامین کننده آب کشاورزی و باغ داری چاههای ژرف و نیمه ژرف، قناتها و رودخانه کرج است.
منبع:
http://www.shahriariha.com/introduction.htm
http://old.sbmu.ac.ir/SiteDirectory/shahriarNetwork/Pages/shahriar.aspx
http://sahel-shahriyar.blogfa.com/post/2
http://shahriar.iums.ac.ir/index.aspx?siteid=54&pageid=2590
http://hosseinhaghverdi.blogfa.com/post-6.aspx
http://shahriyar.ostan-th.ir/?PageID=7
http://takban.blogfa.com/page/255.aspx