اقلیم : گرم
نام قدیم : کنب
مساحت : 11316
جمعیت : 1151672
استان
قم با وسعت 11240 کیلومتر مربع، بین مدار 34 درجه و 15 دقیقه تا 35 درجه و 15 دقیقه عرض شمالی نسبت به خط استوا و 50 درجه و 30 دقیقه تا 51 درجه و 30 دقیقه طول شرقی نسبت به نصف النهار گرینویچ، در بخش
مرکزی ایران قرار دارد.
مساحت استان
قم 6/8 % درصد کل مساحت کشور است.
این استان که تقریباً
...مشاهده کامل متن در مرکز ایران قرار دارد، از شمال به استان تهران، از شرق به استان سمنان، از جنوب به استان اصفهان و از غرب و جنوب غربی به استان مرکزی محدود است.
بخشی ازمحدوده استان قم به ویژه دهستان قم رود در محدوده پارک ملی کویر قرار دارد . قم به دلیل داشتن مناطق و روستاهای متنوع در موقعیتهای مختلف جغرافیایی دارای آب و هوای بیابانی و نیمه بیابانی است و آب و هوای روستاهای آن از کویری و بیابانی تا سرد و کوهستانی تغییر میکند و بر اساس همین تنوع اقلیمی، موقعیت کشاورزی و پوشش گیاهی آن نیز متفاوت شده است .
گونههای کیلیا ، سودا ، گز ، بادامک و پسته وحشی و گیاهانی که کاربرد دارویی و صنعتی دارند همچون خارشتر ، پیچک ، گراس ، اشنان ، اسپند ، شیرخشت و شیرین بیان در استان قم وجود دارند که گونههای استان قم را تشکیل میدهند .
اهالی قم از نژاد آریایی هستند و از برخی اقوام ایرانی چون عربها ، ترکها و بختیاریها در این منطقه زندگی میکنند . خانواده قمی متشکل از پدر ، مادر ، فرزندان و گاهی پدربزرگ و مادر بزرگ خانواده است .
امروزه در مناطق شهری ؛ خانوادهها به صورت جمعی زندگی نمیکنند و فقط در مناطق روستایی و عشایری بافت خانوادهها هم چون گذشته بزرگ و دسته جمعی است. مراسمهای سوگواری نیز به دو شیوه شخصی و مذهبی انجام میگیرد و همان آداب کلی مرسوم در ایران در این جا نیز حاکم است .
غذاهای محلی : در قم علاوه بر تهیه و مصرف همه غذاهای رایج در کشور ایران ، برخی غذاها و نانهای محلی نیز تهیه میشوند که انواع آش و آب گوشت ازجمله غذاهای یاد شده هستند .
آب گوشت هویج برگه ، آب گوشت بزباش ، آب گوشت قونبیط (که بیشتر در ماه مبارک رمضان و بر سر سفره افطار مصرف میشود) ، آش اوماج ، آش پتله (جو) ، آش سنگک ، آش شله ، آش قارقورت ، آش گندم ، آش اسفندی ، آش جو ، آش قنبیط ، آش بی بی فاطمه، مزگو ، دم پختی (دم پختک) ، دم پزک ، پلته پلو ، کباب ، شامی ، کوفته ، کال جوش (کله جوش) ، چنگال ، اشکنه ، قورمه ، کاچی ، زیره داغ ، حلیم لوبیا ، شیر برنج ، برنج و خورش (که همان انواع مختلف خورش از قبیل قیمه ، قورمه سبزی ، فسنجان و بادمجان و ... است) از جمله غذاهای مورد مصرف در منطقه قم هستند.
قدمت صنعت در این استان به سال ۱۶۰ هجری قمری باز میگردد. پایه اقتصاد استان قم بر کشاورزی، دامداری و صنعت (صنایع دستی و ماشینی) استوار گردیدهاست. در زمینه صنعت، این استان با توجه به امکاناتی که در سالهای اخیر در آن به وجود آمدهاست و بین دو قطب صنایع مونتاژی و وابسته در تهران و صنایع نسبتاً بنیادی در اصفهان قرار گرفته، به محل فعالیت صنعتگران در رشتههای میانی و معدنی تبدیل شدهاست.
پایه صنعت در قم را صنایع کانی غیرفلزی تشکیل میدهد.