نام قدیم : اوشکایاوویدهر
شهرستان اسکو از شهرستانهای آذر بایجان شرقی است , این شهرستان در قسمت غربی استان واقع شده است
شهر اسکو در جنوب تبریز و در شمال کوههای سهند قرارگرفته و ارتفاع آن از سطح دریای آزاد حدود 1500 متر میباشد.
اسکو با وسعتی معادل 775/1516 کیلومتر مربع است که از نظر مساحت 30/3 درصد از سهم استان را دارا میباشد و از این بابت رتبه 15 را در بین شهرستانهای استان به خود اختصاص داده است .
در تیر ماه سال 1376 بر اساس تقسیمات جدید کشوری ، بخش اسکو به شهرستان اسکو تبدیل شد و فرمانداری اسکو تاسیس گردید . در این سال ، خسروشهر از بخش اسکو جدا شده و جزء بخشهای تابعه شهرستان تبریز گردید و شهرستان اسکو از دو بخش مرکزی (شامل دهستانهای سهند ، باویل و گنبرف) و بخش ایلخچی (شامل دهستانهای تازه کند و شورکات جنوبی) تشکیل گردید .
در سال 1379 دهستان تازه کند از توابع شهرستان اسکو حذف و به جای آن دهستان جزیره اضافه گردید ، این تقسیم بندی تاکنون ثابت مانده و تغییری نیافته است
تاریخچه شهر
اسکو یکی از قدیمیترین و مهمترین شهرهای آذربایجان است ، قدیمیترین منبعی که نام اسکو یا اسکویه در آن ذکر گردیده شاید کتیبه سارگن دوم پادشاه آشور باشد .
سارگن دوم در سال 714 قبل از میلاد ، همراه با سپاهیان خود و قشون ماننا ، پس از تصرف ولایت «اوئیشدیش» (نام قدیم مراغه) و آبادیهای واقع در میان کوه «اوآئوش» (نام قدیم کوه سهند) و دریاچه ارومیه ، به ناحیت «اوشکایا» (نام قدیم اسکو) دست یافته و در این منطقه 115 آبادی و روستا را با خاک یکسان کرده است .
جمعیت اسکو طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۱۶٬۱۴۰ نفر بودهاست که از این تعداد ۸٬۰۴۰ نفر مرد و ۸٬۱۰۰ نفر زن بودهاند. همچنین تعداد خانوارهای این شهر، ۴٬۹۲۸ خانوار بودهاست.
طبق سرشماری سال 1385 خورشیدی صورت گرفت از مجموع ۱۶٬۱۴۰ نفر جمعیت ساکن اسکو، ۱۲٬۷۸۴ نفر باسواد و ۲٬۰۴۹ نفر بیسواد بودهاند.
ساکنان اسکو از نژاد ترک آذربایجانی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی سخن میگویند.
زبان گفتاری اهالی در منطقه آذربایجان و زنجانایران, سایر مناطق آذربایجانینشین ایران و زبان رسمی جمهوری آذربایجان است. ترکی آذربایجانی به عنوان زبان گفتاری همچنین در نواحی شرقی ترکیه و جنوب گرجستان و داغستان رایج است.
سوغاتیهای اسکو : دوشاب اسکو معروف است و از شیره انگور یا شیره خرما درست میشود – حلوای گردویی اسکو – میان پر (جوز قند) (که گلابی پوست کنده و دود گوگرد داده ، با نثار و ... پر میشود و هم چنین از زردآلو ، آلو و شفتالو هم درست میشود) فندق – گردو – بادام .
این شهر مانند سایر شهرهای آذربایجان دارای تابستان کوتاه و ملایم و زمستانهای سرد و طولانی میباشد. بارندگی آن بیشتر در فصول سرد سال بوده و تابستانهای آن خشک و گاهی با بارندگیهای رگباری میباشد
شهرستان اسکو فاقد جنگل طبیعی میباشد , وضعیت مراتع شهرستان به صورت زیر میباشد:
الف) مراتع خوب 9500 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 6308 تن که برابر 24% کل مراتع شهرستان میباشد.
ب) مراتع متوسط 28000 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 8120 تن که برابر 55% کل مراتع شهرستان میباشد.
ج) مراتع فقیر 8500 هکتار که کل تولید علوفه سالانه آن بطور متوسط 340 تن که برابر 21% کل مراتع شهرستان میباشد.
منابع آب شهرستان اسکو عمدتاً از طریق منابع زیرزمینی تامین میگردد.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://www.oskou.gov.ir/
http://irantoorism.akairan.com/iranshenasi-irangardi/azarbayjan-sharghi/4663.html
http://azarbaijansharghi.niopdc.ir/HomePage.aspx?TabID=14713&Site=azarbaijansharghi.niopdc&Lang=fa-IR