نام قدیم : تُرشیز، سلطان آباد
کاشمر یکی از شهرستانهای استان پهناور
خراسان رضوی است
کاشمر دارای قدمتی بیش از دو هزار سال است . این شهر حدود ۲۵ نام در طی گذشت زمان به خود گرفتهاست که از نامهای مشهور آن میتوان به کشمر -ترسیس-ترشیز-سلطان آباد و
کاشمر که نام فعلی آن است یاد کرد.
بنای آنرا به بهمن پسر اسفندیار و نوه گشتاسب نسبت دادهاند.
نام
...مشاهده کامل متن اصلی آن ترشیز است و جغرافی نویسان اسلامی به صورت طرثیث و ترشیش و.. آنرا ثبت کردهاند.
همچنین نامهای سابق این شهر بوشت و بست بودهاست. پس از تصرف خراسان بدست اعراب و تا زمانیکه سلسلههای ایرانی در خراسان علیه خلفای اموی قیام کردند ترشیز در طی دو سه قرن اولیه اسلامی بین امرای طاهری و صفاری دست به دست میگشته و در نیمه اول قرن چهارم از شهرهای تابعه نیشابور محسوب میشدهاست.
در سال ۴۸۳ هنگامیکه حسن صباح پیشوای نزاریان ایرانی در الموت استقرار یافت دستیار خود حسین قاینی را که از پیش حکومت قهستان و ترشیز را داشت به عنوان داعی به ترشیز اعزام کرد و وی در دعوت مردم به نهضت نزاری حسن صباح توفیق زیادی بدست آورد.
تعداد زیاد قلعههای جنگی در سراسر قهستان که در نامهای محلی به نامهای قلعه دختر و قلعه ملاحده موسومند حکایت از این امر دارد.
پیش از سلطه مغول ترشیز بدست وزیر سلطان سنجر سلجوقی غارت و پس از آن در سال ۴-۶۵۳توسط جلوداران سپاه هلاکوخان مغول ویران شد. بعد از قلع و قمع اسماعیلیه توسط هلاکو خان مغول بار دیگر ترشیز رو به آبادانی گذاشت و در قرن هفتم یکی از شهرهای مهم قهستان به شمار میآمد اما در پایان همین قرن توسط امیر تیمور گورکانی تصرف شده و ویران گردید.
کاشمر و ترشیز پیشین، از گذشتههای دور تا کنون دچار دگرگونی و تغییر نام شدهاست. در بررسی نام این شهر میتوان تمامی آنها را در واژگان «کاشمر»، «ترشیز»، «بست» و «سلطان آباد» خلاصه کرد.
بدین گونه واژه کشمر، که میتواند به معنای آغوش مادر گرفته شود، با گذشتن از شکلهای کیشمر و کشمار، سرانجام به گونه کاشمر در آمده و در همین صورت بازماندهاست.
از سوی دیگر فرهنگ نگاران، کاشمر را گونه کامل شده «کاخجر»، «کاشخر» و «کاشغر» دانستهاند و بر این باورند، که «کاش» برگردانیده شده «کاج» است و «کاخجر»، یاد آور سرو بزرگ و سرشناس این سرزمین است.
بنا بر روایتی در محلی که اکنون کاشمر خوانده میشود،
آب و هوای شهرستان کاشمر به مناسبت مجاورت تا ارتفاعات و کویر بسیار متغیر است وجود کوهستانهای مرتفع در شمال این شهرستان باعث شده تا مناطق شمالی دارای آب و هوای نسبتاً سرد باشد ، ولی در مناطق جنوبی شهرستان بدلیل مجاورت با کویر دارای آب و هوای گرم و خشک میباشد .
به لحاظ وجود تاکستانهای بسیار وتولید انواع انگور وکشمش از کاشمر به عنوان شربت خانه خراسان نیز یاد شده است
برگه زردآلو- زعفران- زیره – انواع سیفی جات- طالبی وهندوانه –انار- پنبه –بادام – گردو- جو وگندم محصولات زراعی وباغی منطقه هستند که علاوه برمصارف داخلی به شهرستانها ی دیگر وکشورهای خارج نیز صادر میگردد.
تخم پنبه دانه کاشمر به 27 استان کشور جهت کاشت صادر میگردد.
به دلیل موقعیت خاص آب وهوا ی منطقه پنبه کاشمر دارای الیاف بلند میباشد.
در کاشمر دامداری ودامپروری بصورت سنتی وصنعتی انجام میگیرد
منبع:
http://www.daneshonline.ir/
http://sarv-noor.blogfa.com/post/122
http://www.tci-khorasan.ir/kashmar/tabid/2309/Default.aspx
http://kashmarmap.blogfa.com/
http://klib.blogfa.com/post-13.aspx
http://kashmar.iran.sc/post3.php