اقلیم : معتدل
شهرستان
نکا بر اساس آخرین تقسمات کشوری، شامل یک نقطه شهری،2 بخش، 5 دهستان و130 آبادی است.
نکا تا سال 1374 از توابع شهرستان
بهشهر بوده و از آن سال به عنوان شهرستان مستقلی با مرکزیت شهر
نکا شناخته شده است.
نام
نکا را به صورت «نیکاح» و «نیکا» هم آوردهاند که به معنای شهر و آبادی کوهستانی یا سرزمینی که
...مشاهده کامل متن در آن خیزران یا نوعی نی میروید یا آبادی جایگاه «الهه ناهید» است.
در دادههای منابع تاریخی و جغرافیایی تا دوره قاجار اطلاع دقیقی درباره نکا وجود ندارد، اما در منابع جغرافیا نویسان قرون اولیه اسلامی از شهری به نام «مهربان» یا «میردان» در نزدیکی نکا امروزی یاد شدهاست.
نکا شهرستانی جلگه ای بین دریا و جنگلهای کوهپایه ای رشته کوه البرز است جلوه ای بسیار زیبایی از طبیعت را به نمایش گذاشته است و همواره پذیرای مسافران بیشماری از سراسر کشور میباشد در شهرستان نکا وبه خصوص در منطقه هزار جریب به دلیل علاقه خاصی که به سادات داشته اند امام زادگان زیادی را به سمت خود کشیده اند و مقبره هایی از آنان را در خود جای داده است.
شهر نکا به دلیل وجود شرکتهای بیشمار صنعتی به عنوان شهر صنعتی مازندران نام برده میشود و این ویژگی بیشتر از جاذبههای مذهبی و گردشگری مشخصه نکا به شمار میرود.
شهرستان نکا وسعت (71/5 درصد وسعت استان) و حدود 106 هزار نفر جمعیت،دارای دو بخش ، پنج دهستان و 126 روستا در دو منطقه شرق مازندران بین دو شهرستان ساری و بهشهر واقع شده است .
این شهرستان در نقشه به صورت هلالی شکل در جنوب دریای خزر واقع شده است که به طوریکه روستاهای این شهرستان در هری است که در شمال ایران و در نزدیکی دریا واقع شده است.این شهرستان به دلیل آنکه منطقه سمت غربی شهرستان بهشهر تا جنوب این شهرستان و حتی در خط فرضی جنوب شهرستان و بندرگز هم امتداد یافته است.
منطقهای که امروزه نکا نامیده میشود طی ۷۰ سال اخیر ازتوسعه محله یا روستای «تاریخ محله» جنب پلی بر روی رودخانه نکا، به وجود آمدهاست. نکا در منطقهای کاملا دشتی قرار دارد و آب و هوای آن معتدل و مرطوب است.
مجسمه و ظروف چوبی، حصیربافی، سفال و دست بافتها از مهمترین صنایع دستی نکا به شمار میآیند.
زمین شناسی
جلگهی ساحلی مازندران که حد فاصل کوهپایههای البرز و دریای مازندران را شامل میشود در عصرهای یخچالی و بین یخچالی کواترنر به تبعیت از شرایط آب و هوایی به وجود آمده است به طوری که پس از عقب نشینی آب دریا در اواخر کواترنر، فرسایش شدید آبی و تراکم آبرفت رودها، اراضی وسیع و همواری در سواحل دریا به وجود آمد که جلگهﻯ نکا نیز قسمتی از آن را شامل میشود.
توپوگرافی
شهرستان نکا از نظر ناهمواری از سه بخش جلگه ای، کوهپایه ای و کوهستانی تشکیل شده که پستترین نقطهﻱ آن در کنار دریای خزر و بلندترین نقطهﻱ آن در منطقهﻱ هزار جریب واقع شده است.
شهر نکا در حد فاصل بین بخش کوهپایه ای و جلگه ای واقع شده به طوری که قسمت عمدهﻱ شهر روی جلگه و مساحت اندکی از شهر نیز بر روی تپههای مشرف بر شهر شکل گرفته است
خاک
خاکهای موجود در منطقه را میتوان به دو گروه خاکهای کوهپایه ای و خاکهای جلگه ای ساحلی تقسیم کرد.
خاکهای کوهپایه ای به دلیل آب و هوای معتدل و مرطوب و پوشش گیاهی، نوع مشخصی از خاکها را تشکیل میدهد که شامل خاکهای قهوه ای جنگل، خاکهای قرمز و زرد پودزلی و خاکهای خاکستری است.
خاکهای قهوه ای جنگل، مخلوطی از مواد آلی معدنی است که بیشتر در دامنههای پرشیب یافت میشود.
خاکهای جلگه ای ساحلی که منشأ رسوبی دارند، بدلیل طغیانهای رودخانه ای به ویژه رودخانه نکا از نواحی جنگلی و دامنهها شسته و به جلگه حمل گردیده که بسیار حاصلخیزند.
این خاک ها، عمدتاً قلیایی و PH آن بین 5/7 تا 9 است. کربن این خاکها مناسب و بین 2/1 تا 2 است.
آب و هوا
اقلیم شهرستان نکا بیشتر تحت تأثیر عرض جغرافیایی، ارتفاعات البرز، ارتفاع از سطح دریا، دوری و نزدیکی به دریا، وزش بادهای محلی و ناحیه ای، جابجایی تودههای هوای شمالی و غربی و پوشش متراکم جنگلی قرار دارد، لیکن دو جریان بزرگ آب و هوایی نقش تعیین کننده ای در اقلیم این شهرستان دارند.
جریان هوای شمال و شمال شرقی که از سیبری و قطب شمال به سوی جنوب پیش میآید و موجب سردی هوا، یخبندان و ریزش برف و باران میشود، دیگری نیز جریان بادهای غربی است که در زمستان از اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه و دریای سیاه عبور کرده و پس از ورود به ایران بارندگی ایجاد میکند.
در تابستان از قدرت باران زایی این تودهﻱ هوا کاسته شده و تنها در قسمتهای ساحلی موجب شرجی شدن هوا و افزایش رطوبت میگردد.
مراکز دیدنی
آب معدنی قر مرض، دریاچه استخر پشت- منطقه هزار جریب- غار باستانی کمیشان-برج آرامگاهی امامزاده عبدالله - جنگلهای نکا در داخل نکا و امامزاده یحیی نزدیک روستای سیکا از معروفترین مناطق شهرستان نکا به شمار میآیند.
دریاچه طبیعی روستای استخر پشت که در سی و پنج کیلومتری شهر «نکا» قرار دارد، روزگاری با نیزارهای حاشیه خودنزدیک به بیست هکتار از محیط اطراف را پوشش میداد.
در چند دهه اخیر به دلیل بی توجهی به این منبع طبیعی نادر وسعت آن به چهارهکتار تقلیل یافته و روز به روز از آن کاسته میشود. این دریاچه کوچک و گمنام با مردابهای اطراف خود منظره رؤیایی را در منطقه پدید آوردهاست که در اولین نگاه هر بینندهای را مجذوب خود میکند.
دریاچه استخر پشت که آب آن به طور غیر محسوس از کف دریاچه تأمین میشود، سالهای سال است که برای آبیاری دست کم ۵۰ هکتار از شالیزارهای روستاهای مجاور مورد استفاده قرارمی گیرد.
مرداب اطراف این دریاچه روزگاری دراز پناهگاه امنی برای پرندگان بومی خصوصاً اردکهای وحشی بود اما متأسفانه در چند سال اخیر به دلیل تهاجم شکارچیان مجاز و غیرمجاز به این زیست گاه و کشتار این پرندگان زیبا، نسل آنان در معرض انقراض جدی قرار گرفتهاست.
درباره دریاچه طبیعی استخر پشت که بومیان منطقه به آن «اسطل» میگویند، افسانههای بی شماری نقل شده و اشعاری در وصف آن سروده شدهاست.البته هنوز هم زیبایی خاصی دارد که هر ساله پذیرا مسافرای زیادی از تمام نقاط ایران است.
صنایع
نیروگاه شهید سلیمی, پایانه نفتی نکا,شرکت حفاری شمال,کارخانه کشتی سازی صدرا, کارخانه سیمان , نکا پلاست , نکا فولاد , فولاد گستر نکا , فولاد ماشین نکا , کارخانه هوافضای نکا(ساخت هواپیماهای شناسایی) , کارخانه سیلو
منبع :http://mahdavi1408.mihanblog.com/
http://www.nekahome.rozblog.com/
http://www.r-yadollahi.blogfa.com/