1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : مالمیر، ایذج، انزان، انشان، آیاپیر، الیمائید
ایذه از شهرستانای استان خوزستان است
این شهرستان از شمال و مغرب به شهرستان مسجد سلیمان از شرق به شهرستانهای شهرکرد و اردل و لردگان از استان چهارمحال بختیاری از جنوب به شهرستان دهدشت از استان کهگیلویه و بویراحمد ...مشاهده کامل متن و شهرستان رامهرمز محدود می‌گردد .
این شهرستان از نظر آب و هوا ، هوایی معتدل و متوسط بارندگی 650 میلیمتر در سال می‌باشد .
شهر ایذه از روزگار باستان تا امروز به نامهای ایزج، ایذه، ایگه، ایجهه، اریگ، ایج، ایدج الاهواز، مالمیر یا مال امیر خوانده شده است.
کلمه ایذه برگرفته از واژه ایجه یا ایگه فارسی باستان به معنی مسکن و محل زندگی است. به علاوه به دلیل وجود زیج‌های بسیار در این ناحیه، این شهر به نام اریگ یا ایج خوانده می‌شده است.
به عقیده برخی از محققان این شهر در نیمه دوم هزاره دوم پیش از میلاد «انزان» نامیده می‌شد و مرکز ایالت انزان بوده است. ولی جدیداً براساس کشفیات باستان‌شناسی این نظریه مردود دانسته شده است.
می‌توان ایذه را تغییر شکل یافته انزان عیلامی نیز دانست.
براساس برخی روایات تاریخی، اسکندر پس از ورود به ایران و توقف در همدان به خاطر مرگ هفس تیون سردار جوان خود سخت آشفته شد و دستور داد که یالهای اسب و قاطرها را بچینند و کنگره‌های برج و باروها را برافکنند.
سپس غیب‌گوی وی از طرف ژوپیتر، هفس تیون را نیم خدایی نامید و برای آمرزش وی قربانی طلب کرد. بالاخره اسکندر برای اینکه در جنگ تسلی بیابد، به منطقه‌ای رفته و پس از مطیع کردن آنها شکار انسان ترتیب داد و امر نمود تفاوتی بین مرد و زن، بزرگ و کوچک نگذاشته و همه را بکشند و این قصابی وحشت انگیز را قربانی دفن هفس تیون نامید.
این حادثه در کوههای بختیاری در ایذه اتفاق افتاد.
از این دوران و سپس از دوران پارتی چندین مجسمه و چند نقش برجسته و... باقی مانده است. از این زمان به بعد، ایذه مستقل اداره و به نام الیمائید خوانده می‌شد
- ایدیده یا ایدیذ عیلامی
با توجه به اینکه تمدن عیلام در منطقه کوهستانی فعلی بختیاری قرار داشته است و شهر ایدیده از شهرهای مهم آن بوده است و ایدیذه به معنای شهر کنار آب آمده است و به دلیل قرار گرفتن ایذه کنونی در کنار تالاب شط (منگر) می‌توان گفت که ایدیده همان ایذه کنونی بوده است.
شباهت میان حروف ایدیده با حروف ایذه نیز می‌تواند دلیل براین مدعا باشد.
اوجا یا هوجا که یونانیان این شهر را به این اسم می‌خوانند و مردم آنجا را اوجیا می‌گفتند ایاپیر یا اجاپیرکه از اسامی باستانی این شهر می‌باشد و در کتیبه‌های اشکفت سلمان نام ایذه آیاپیر یا آجاپیر آمده است.
آنزان یا آنشان به معنی دارنده فرآسمانی که این نام از نظر زمانی قبل از آن است که یونانیان این شهر را اوجا یا هوجا بخوانند.
ایزج یا ایذج
اکثر مورخین در آثار خود این شهر را با نام ایزج ذکر کرده اند چنانکه ابن حوقل در صوره الارض ابودلف در سفرنامه، مقدسی در احسن التقاسیم حمدالله مستوفی در نزهه القلوب از این شهر با نام ایزج یاد کرده اند.

اصطخری در مسالک و الممالک از ایزج اسم برده و این شهر را جزو خوزستان دانسته است و قزوینی در آثار البلاد به ایزج اشاره نموده و حدود جفرافیایی و آثار تاریخی آن را ذکر نموده است.
طبری در تاریخ الرسل و الملوک و ابن ایثر در تاریخ کامل این شهر را با نام ایزج ذکر نموده اند.
تمامی مردم ایذه به گویش بختیاری صحبت م یکنند. گویش بختیاری نوعی از گویش لری می‌باشد که مردم مناطق جنوب لرستان، بخشهای شرقی و شمالی خوزستان، چهارمحال و بختیاری و مناطق غربی استان اصفهان بدان سخن میگویند.
مردم شهرستان ایذه به لحاظ بافت عشایری از آداب و رسوم و زندگی خاص عشایری تاثیر فراوانی پذیرفته اند.
زندگی سنتی عشایری که بر اساس نظام اجتماعی ایلی – طایفه ای استوار بوده و از شیوه معیشت کوچروی و بافت طبیعی و جغرافیائی منطقه تبعیت می‌کند در مناطق این شهرستان رایج و متداول است.
از مهمترین ارتفاعات ایذه می‌توان به کوه سفید، گ زرد و سلطان ابراهیم اشاره کرد
رودخانه بزرگ کارون از قسمت جنوب دهدز وارد شهرستان ایذه شده و در قسمت غرب این شهرستان در محلی بنام امامزاده سلطان ابراهیم به دریاچه سد کارون که مرز شهرستان ایذه و مسجد سلیمان است وارد می‌شود.
اقتصاد منطقه بر دامداری و دامپروری استوار بوده و ایذه مهمترین مراکز دامداری استان محسوب می‌گردد.
از دیرباز بافت قالی و قالیچه بختیاری در ایذه، مانندسایرمناطق بختیاری رونق داشته‌است.
قالی بختیاری نوعی قالی کهن ایرانی است که در آن از نقش‌های حیوانات همچون بز کوهی (کل، پازن)و کبک و... در کنار نقش گل و بوته بهره گرفته می‌شود البته عمده شهرت قالیهای بختیاری به دلیل بکارگیری اشکال هندسی و ذهنی باف همراه بارنگ و پشم والیاف طبیعی در آن است
از دیگر صنایع دستی ایذه می‌توان گلیم بافی، نمد مالی، گیوه دوزی، چوقابافی، شیرسنگی تراشی رانام برد.
منبع:
http://vista.ir/article/345782
http://iranjavid2500.blogfa.com/9205.aspx
http://www.izeh1.blogfa.com/
http://www.portal-khz.ir/Default.aspx?tabid=125
http://izeh.ostan-khz.ir/Default.aspx?tabid=303
http://izehcity90.blogfa.com/post-4.aspx
امامزاده سلطان ابراهیم

امامزاده سلطان...

در روستاى کارتا که در شهرستان ایذه واقع است امام‌زاده‌اى در دامنه کوه وسیعی که به نام آن بزرگوار میباشد مدفون است که به آن امام‌زاده سلطان ابراهیم(ع) مى گویند. سلطان ابراهیم مرتضى بن عبدالله بن حمزه بن موسى بن جعفر(ع) از اولاد امام موسى بن جعفر (ع) امام هفتم شیعیان است. محل دفن این اما...

اطلاعات | نقشه
کول فرح

کول فرح

کول فرح تنگه‌ای در هفت کیلومتری ایذه، شامل شش نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان است و بقایایی از محل زندگی آنها در گذشته‌های دور در میان کوهها باقی مانده است مانند گورها کانال آب و بقایای ساختمان و نقطه دیدبانی . از سنگ نبشته‌ها می‌توان فهمید که این محل عبادتگاه نارسینا یکی از خدایان ...

اطلاعات | نقشه
محوطه باستانی شمی

محوطه باستانی ...

در نه کیلومتری روستای شمی از دهستان «سوسن» در شمال شهرستان ایذه، آثاری باستانی متعلق به دوره الیمائیه 171- 138 قبل از میلاد مشتمل بر مجسمه معرف سردار پارتی، سنگهای مرمری، گورستان باستانی کشف شده است. مجسمه سردار پاراتی تمام قد به ارتفاع 285 و عرض 70 سانتی متر با جنس برنز است. کشف این ...

اطلاعات | نقشه
غار و سنگ نوشته اشکفت سلمان ایذه

غار و سنگ نوشت...

این منطقه شامل غار٬چشمه ای معدنی از دل کوه و تعداد ۵ سنگ نگاره بی نظیر متعلق به دوره عیلامیان میباشد و این محل نیایشگاه تاریشا، یکی از خدایان عیلامی بوده است. غار سلمان در فاصله سه کیلومتری جنوب باختری شهر ایذه کنونی، در انتهای دره‌ای واقع شده است. اشکفت سلمان محوطه ای وسیع است که در د...

اطلاعات | نقشه
کوه منگشت

کوه منگشت

مونگشت یا منگشت کوهستانی است در شهرستان‌های ایذه و لردگان، مرکب از کوه‌های تنوش، ناشلیل، زردحلقه، نسا، سه‌پران، سرچاه، قوچه، بدرنگان، سفیدکوه، دشت‌مر، چلا، جیمه، تیربازک، دوتو، کِله، کلمه، برآفتاب، سردوفون و دوزرد. این کوهستان که از شمال غربی (شرق دریاچه آب بوندان) شروع شده و تا حوالی...

اطلاعات | نقشه
تالاب میانگران

تالاب میانگران

تالاب میانگران که از تالاب‌های مطرح کشور است، با فاصله کمتر از 1500 متر از محدوده شهر ایذه در شمال شهر ایذه قرار دارد و پیرامون آن را رشته کوه هایی مرتفع از جمله کوههای کهک و کژگرد فرا گرفته و آن را همانندی جامی زرین در بر گرفته است. تالاب میانگران از چهار جهت شهر ایذه قابل مشاهده است و...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده شالو و منگشت

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده شالو و منگشت که در 25 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ایذه قرار دارد، منطقه ای است کوهستانی که در حوضه آبخیز رشته کوههای زاگرس واقع شده و طبیعتاً متأثر از ویژگی مرفولوژیکی آن است. این منطقه بدلیل حفاظت از گونه‌های جنگلی و جلوگیری از فرسایش و قطع درختان بعنوان یکی از مناطق ...

اطلاعات | نقشه
روستای شیوند

روستای شیوند

روستای شیوند واقع در ایذه خوزستان در دل منطقه حفاظت شده منگشت و شالو واقع شده که رودخانه کارون از شـــرق آن می‌گذرد. آبشار بلند و مرتفع روستای شیوند نیز از دل کوه فاصله ای حدود چهار کیلومتر را طی می‌کند و به دریاچه می‌ریزد. این روستا به دلیل همجوار بودن با دریاچه سد و رودخانه کارون ...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

دهکده تفریحی توریستی زراس ایذه

یکی از جاذبه‌های توریستی جدید و تازه تاسیس شده در منطقه ایذه دهکده توریستی زراس است.که یکی از مناطق بسیار زیبا و خوش آب و هوا به خصوص در فصل زمستان و بهار است. این دهکده تفریحی توریستی با قابلیت بسیار زیاد برای سرمایه گذاری به مساحت 206هکتار 250 کیلومتری شمال شرقی شهرستان اهواز "69کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ایذه "14 کیلومتری جنوب شهر دهدز و 39 کیلومتری سد کارون 3 میباشد.
جاذبه‌های توریستی:
1: دریاجه سد کارون 3 مشرف به دهکده که از زیبایی بی نظیری برخوردار است .
2: ابشار شیوند که روبروی دهکده که دارای جاذبه‌های فوقالعاده ای بوده و در نوع خود کم نظیر است .
3: کوههای سر به فلک کشیده منگشت و طبیعت برف گیر و جنگلهای بکر و جذاب ان .
4: ابادیها و باغات بسیار زیبا و پوشیده ازانواع درختان میوه ناحیه سردسیر و کوهستانی .
بررسی حیات گیاهی وجانوری در منطقه :یکی از مناطق منحصربه فرد و مستعد پرورش گل گیاه میباشد که مجموعآ 239 گونه شناسایی شده است و در بخش جانوری عمدتآ 15 گونه پستاندار از ده خانواده شناسایی شده است.
امکانات رفاهی تفریحی شامل (تفریحی-گردشگری-پارک آبی-قایق سواریو اسکله تفزیحی-تفریحات آبی-پیست اسب سواری و دوچرخه سواری-سالن‌های سر پوشیده و رو باز-تله شهر)
فرهنگی شامل:( مسجد-کارگاه اموزشی-سالن اجتماعات-تئاتر- رو باز-نمایشگاه گل و گیاه بهصورت موقت و دائم-موزه حیات وحش موزه بوم شناسی)
تجاری:شامل مراکز خرده فروشی و بازارچه‌های سنتی
فضاهای خدماتی و اداری-تأسیسات زیر بنایی-شبکه‌های ارتباطی شامل 4و6و8و12 متری
اقامتی دائم (در مجموعه شامل خانه‌های ویلایی با تراکم کم و متوسط)
اقامتی موقت (کمپینگ و هتل با توجه به وجود اماکن مقدس مذهبی و تاریخی در منطقه)فضاهای سبز حفاظت شده (باغات) وفضاهای عمومی . ... ادامه مطلب
دهکده تفریحی توریستی زراس ایذه

دشت سوسن

دشت سوسن منطقه ای است سرشار از تمام زیبایی‌های طبیعی و اجتماعی که در ۳۷ کیلومتری شهر ایذه در خوزستان واقع شده است. طبیعتی متفاوت و منحصر به فرد که در نوروز هر گردشگر طبیعت دوستی را به وجد می‌آورد. دشتی سبز و سراسر شقایق قرمز که رود خروشان کارون آن را به دو نیم تقسیم کرده است.
دشت سوسن نام منطقه ای ... ادامه مطلب
دشت سوسن

مشرقی مشرقی

مشرقی مشرقی یکشنبه 2 اسفند 94 - 11:24

سلام
مطلبتون کوتاه و بدون عکسه

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ایذه

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید