1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
نام قدیم : آبلش
مساحت : 5469
جمعیت : 50716
شهرستان املش در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر رشت, مرکز استان گیلان واقع شده است. این شهرستان از شمال به دو شهرستان لنگرود و رودسر از غرب و جنوب به شهرستان سیاهکل و از شرق به رحیم آباد رودسر ...مشاهده کامل متن محدود است .
آب و هوای املش به علت قرار گرفتن در کنار ارتفاعات سرسبز و ییلاقات، بسیار مطبوع می‌باشد. قومیت مردم املش گیلک با لهجه بیه پیش (شرق گیلان) وگویش املشی تکلم می‌کنند.
مردم املش دارای اعتقادات مذهبی بسیار قوی و اثنی عشری می‌باشند این شهرستان نیزدر قدیم مرکز فرمانروایی سلاطین بوده است.
عمدتاً در بخش کشاورزی و دامپروری فعالیت دارند و آثار کشاورزی بدست آمده در این منطقه نشانگر فعالیت‌های کشاورزی در ۱۵۰۰ سال قبل می‌باشد، از محصولات عمده کشاورزی می‌توان برنج، چای، گندم، فندق، مرکبات.
گیاهان دارویی، فرآورده‌های دامی و عسل و ابریشم را نام برد اما قسمت اعظم زمین‌های کشاورزی زیر کشت چای است و محصولات چای املش حدود ۳۲% کل تولید کشور می‌باشد عرضه محصولات بدست آمده در روز سه شنبه انجام می‌شود و سه شنبه بازار املش نمونه کاملی از بازارهای سنتی گیلان می‌باشد که مردم این منطقه با حضور گسترده رونق خاصی به آن می‌بخشند، مردم املش روزهای بازار را گالش بازار می‌نامند.
این بازار در تمامی طول سال در روزهای سه شنبه برقرار و اگر این روز با مناسبت‌های مذهبی برخورد کند فقط نیمی از روز درآن به داد وستد می‌پردازند.
شهرستان املش از نظر ژئومرفولوژی و ناهمواری‌ها به سه منطقه جلگه ای, کوه پایه ای و کوهستانی تقسیم شده است. بخش جلگه ای از آبرفت‌های رودهاخانه‌های شلمان رود, کیا رود و رود کهنه گویه به وجود آمده است که شهر املش بر مخروط افکنه شلمان رود بنا شده است.
پل رود (پله رود یا پلورود) و شلمان‌رود, مهم‌ترین رودخانه‌های این منطقه‌اند. پل رود, بزرگ‌ترین رودخانه شرق گیلان است‌. این دو رود از دامنه‌های شمالی البرز سرچشمه می‌گیرند و پس از طی مسیری با شیب زیاد به دریای خزر می‌ریزند.
بخش جلگه ای و کوهپایه ای در گذشته نه چندان دور پوشیده ازجنگل انبوه بود اما امروزه بیشتر درختان قطع گردیده و به باغات چای تبدیل شده است.
بخش کوهستانی در جنوبی‌ترین قسمت شهرستان واقع شده و پوشیده از مراتع و بلند‌ترین قله آن ناتشکوه است
مناطق جلگه ای و کوهپایه ای دارای آب و هوای معتدل خزری و مناطق کوهستانی با زمستان هایی سرد و پوشیده از برف و یخبندان و تابستان هایی خنک و دلپذیر است.
و متوسط بارندگی سالیانه این شهرستان, بیش از هزار میلی‌متر است‌.
پوشش گیاهی و جانوری: درختان توسکا، افرا، انار ترش‌، انجیر، ازگیل (کنوس‌)، فندق‌، گردو، راش‌، شرم‌، بلوط، ممرز، توت‌، ون و آزاد از رستنی‌های مهم این ناحیه‌اند.
همچنین گیاهان دارویی از قبیل گل بنفشه و ختمی‌، گل گاوزبان و کود کوتو در اکثر نقاط املش می‌رویند.
از جانوران و پرندگان روباه‌، شغال‌، گرگ‌، سمور، خرگوش‌، تیهو و سا, عقاب و انواع گونه‌های پرندگان جلگه ای و کوهستانی را می‌توان نام برد.
نام گذاری املش:
نام شهرستان املش دراصل «ام» و «لش» بوده است که «ام » به معنی «رود»و «لش»به معنی« راکد» می‌باشد. بنابر این املش؛ یعنی رود خانه راکد .
شهرستان املش در سال ۷۶ از شهرستان رودسر منتزع و تبدیل به شهرستان شد. این شهرستان براساس‌سرشماری سال ۱۳۷۵، جمعیت آن ۵۰۷۱۶ نفر برآورد گردید دکه ۳۸%شهرنشبن و ۶۲%در روستاهاساکن بودند .
تاریخ شهرستان املش:
بر پایه‌ی کاوش‌های باستان شناسی, شهرستان املش از نخستین زیست گاه‌های بشری, از جایگاه ویژه ای برخوردار می‌باشد.در املش آثار باستانی مهمی همچون کوزه‌های زرین و گلی از اشکال حیوانات‌، مجسمه و سلاح‌های انسانی به دست آمده است‌, که از جنس برنز، نقره و طلا ساخته شده‌اند.
این اشیای باستانی در جریان حفاری‌های غیرمجاز و یا توسط باستان شناسان از گورستان‌ها به دست آمده است‌.
از مقایسه‌ی این اشیای با آثار باستانی سایر مناطق می‌توان زمان آن‌ها را به اواخر هزاره‌ی دوم و اوایل هزاره‌ی نخست ق‌.م تخمین زد.
اشیای باستانی املش در مقایسه با اشیای باستانی مارلیک از لحاظ شیوه و زمینه دارای تفاوت هایی است‌، اما در استفاده از اشکال حیوانات مشترکند.با نمایش سفالینه‌ها و اشیای فلزی املش به سال ۱۹۶۴م‌/۱۳۴۳ش در موزه نوشاتل سویس‌، هنر املش شناخته شد .
املش زمانی مرکز استقرار مالکان و روسای خاندان صوفی بود. خان‌های صوفی املش به تحریک دولتیارخان‌، پسر خلیل سلطان‌، در عهد صفویان سر به شورش برداشتند، ولی به زودی توسط شاه عباس اول سرکوب شدند.
سپس پادشاه صفوی گروهی از آنان را به قندهار و گروهی دیگر را زیر نظر ولی‌سلطان صوفی به رانکوه کوچاند.
ایل صوفی تا پایان اقتدار صفویان اعتبار و منزلت خاصی داشت‌، به طوری که بر کل نواحی شرق گیلان (دیلمان و رانکوه‌) فرمان می‌راند، اما پس از به قدرت رسیدن نادرشاه افشار قدرت و نفوذ خود را از دست داد.
نادر که از حضور کردهای مهاجر ساکن در املش و مناطق دیگر رانکوه ناراضی بود، گروههای تازه‌ای از کردهای گروس و اطراف کرمانشاهان را برای تضعیف صوفی‌ها به کلاردشت و کجور کوچاند.
با به قدرت رسیدن آقا محمدخان قاجار مجدداً گروه دیگری از کردهای خواجوند و لرهای نقاط سردبند و سیلاخور برای تضعیف قدرت صوفیها به این منطقه کوچانده شدند.
به گفته‌ی ادموندز، جهانگرد بریتانیایی که در اواخر دورة قاجار به املش سفر کرده است‌، شمار خانه‌های این دهکده ۱۰۰ باب بوده است که ۲۰۰ خانوار از خاندان صوفی در آنها زندگی می‌کرده‌اند.
او املش را به لحاظ برخورداری از مناظر طبیعی و مسکونی زیبا با مناظر طبیعی بریتانیا مقایسه می‌کند.
اقتصاد شهرستان املش:
اقتصاد این منطقه بر پایه کشاورزی و دامداری استوار است. ازمحصولات مهم کشاورزی می‌توان چای ،برنج و گندم را نام برد. ساکنین مناطق جلگه به پرورش گاو، طیور و کرم ابریشم مشغولند و درمناطق کوهپایه ای و کوهستانی به پرورش زنبور عسل می‌پردازند.
ضمناً, سه شنبه بازار املش نمونه قابل توجهی از بازارهای هفتگی سنتی در گیلان است . که نقش به سزایی در رونق اقتصادی این شهرستان دارد . شهرستان املش دارای معادنی نظیر :معدن میکای سیاه و دولومیت می‌باشد.
منبع :http://www.karkan.ir/post-1856
http://ranekouh.blogfa.com/post-42.aspx
http://www.aftabir.com/articles/view/social/tourism/c4c1206791062_amlash
روستای تابستان نشین

روستای تابستان...

روستای تابستان نشین، طبیعتی بهشت آسا در جنوب شهر املش تابستان نشین، نام روستا و منطقه ای کوهپایه ای در جنوب شهر املش و ارتفاع روستا از سطح دریا ۳۹۰ متر و دارای طبیعتی با چشم انداز زیبا می‌باشد. بر اساس آمار رسمی، جمعیت روستای تابستان نشین املش در سال ۱۳۸۵ , ۲۶۷ نفر و دارای ۷۸ خانوار م...

اطلاعات | نقشه
سه شنبه بازار املش

سه شنبه بازار ...

تشکیل بازارهای هفتگی از گنجینه‌های فرهنگی و اقتصادی شمال ایران است که در استان گیلان رواج بیشتری دارد,این بازار‌ها محل تبادل کالاهای روستایی و شهری بوده‌اند که هم مایحتاج هفتگی شهر نششینان را فراهم می‌کردند و هم اسباب زندگی روستاییان را تامین میکند. گرچه کاربرد این بازارها با توسعه شهر...

اطلاعات | نقشه
تالاب زربیجار

تالاب زربیجار

از دیدنی‌ترین مناطق املش میتوان تالاب زربیجار را نام برد. این تالاب بعنوان یک زیستگاه طبیعی برای حیوانات و پرندگان مهاجر و همچنین محل ذخیره آب جهت مصارف شالیکاری دارای اهمیت می‌باشد.پوشش گیاهان مردابی و نیلوفرهای آبی در تالاب ، جلوه ای فرحبخش برای گردشگران در فصل بهار و تابستان ایجاد...

اطلاعات | نقشه
روستای رانکوه

روستای رانکوه

روستای زیبای رانکوه از توابع شهرستان املش می‌باشدکه در پنج کیلومتری املش قرار داردو حدود دویست و پنجاه هکتار مساحت آن است. رانکوه از سمت شمال و شرق به شهرستان رودسر و رحیم آباد و کلاچای منتهی می‌شود البته این روستا در سال هزار و سیصد و هشتاد و دو با دربرگرفتن سه روستای آسیابسران-اسماعی...

اطلاعات | نقشه
منطقه ییلاقی هلو دشت

منطقه ییلاقی ه...

ییلاق زیبا و بکر هلودشت با 200 هکتار وسعت در 32 کیلومتری مرکز شهر املش قرار دارد که رشته کوههای سر سبز و بلند البرز آن را احاطه کرده است. این منطقه جنگلی کوهستانی با چشم‌اندازهای طبیعی بسیار زیبا دارای جاذبه‌های زیبای طبیعی اعم از پارک جنگلی، رودخانه، آثار تاریخی در روستای بلوردکان اعم...

اطلاعات | نقشه
عمارت عبدالعلی خان صوفی

عمارت عبدالعلی...

عمارت عبدالعلی خان صوفی با قدمتی نزدیک به دو قرن که گویا جزو آثار ثبت شده است، میراثی فرهنگی می‌باشد که تاکنون پنج نسل را در خود جای داده است. بانو شکوه مقیمی تنها بانوی این خانه در مصاحبه با گروه تلویزیونی شبکه باران می‌گوید: هفتاد سال است که عروس این خانه هستم و اصالتم رشتی می‌باشد،...

اطلاعات | نقشه
پل بلوردکان ( شاه عباسی )

پل بلوردکان ( ...

این پل در روستای بلوردکان ( بلار دکان ) از توابع دهستان لات لیل، بخش اتاقور شهرستان لنگرود و در فاصله دوازده کیلومتری جنوب غربی شهر املش و ارتفاع چهل و پنج متری از سطح آب‌‌های آزاد بر روی دو رودخانه سیاهرود و زیل بره قرار دارد. آب سیاهرود از مغرب و آب زیل بره از شمال غربی روستای بلورد...

اطلاعات | نقشه
غار تلابون

غار تلابون

غار تلابون یکی از غارهای استان گیلان می‌باشدکه در فاصله یک کیلومتری شرق روستای گورَج از توابع شهرستان املش واقع شده است. این غار در دامنه پرشیب یک صخره قرار دارد و فاصله آن تا قلعه شاه نشین گورج که در رأس کوه بنا شده، دویست متر است و تا عمق دره، سیصد متر فاصله دارد. دهانه غار تلابون ب...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
نوروز در گیلان

نوروز در گیلان

نوروز خوانی از مراسم آخر هر سال در گیلان است. نوروزخوانی که هم اکنون نیز کم و بیش رواج دارد، در گیلان نماد ورود بهار و خیر و برکت است. برای این کار گروهی نوروزخوان در کوچه و خیابان به راه می‌افتند و اشعاری می‌خوانند. از معروف‌ترین این اشعار می‌توان به دوازه امام و عروس گوله اشاره داشت....

اطلاعات
محرم در املش

محرم در املش

مردم املش نیز همچون مردم سایر مناطق گیلان، آداب و رسوم ویژه ای برای سوگواری حسین بن علی (ع) دارند. مردم سعی می‌کنند تا در روزهای نهم و دهم محرم، به زادگاه خود بروند و در جمع بستگان و آشنایان خود در مراسم عزاداری شرکت کنند. روضه خوانی، سینه زنی، زنجیر زنی، چهل منبر، شام غریبان، تعزیه خو...

اطلاعات
شب یلدا در املش

شب یلدا در امل...

مردم املش نیز همچون هموطنان دیگر در اقصی نقاط ایران شب یلدا یا شب چله را جشن می‌گیرند و دارای آیین خاصی هستنند .در شب چله از انواع خوراکی‌ها مصرف می‌کنند مانند هندوانه، آب ایزگیل یا آب کونوس، برشته برنج و سه میوه محلی پرتقال، گلابی محلی به نام «خوج» و لیمو استفاده می‌کنند. مردم املش ه...

اطلاعات

دهکده ییلاقی خصیل دشت املش

دهکده ییلاقی و توریستی خصیل دشت ارتفاع آن 1834متر از سطح دریای آزاد است
شکل غالب زندگی مردم،دامداری سنتی است.تعداد محدودی خانوار در آن زندگی می‌کنند.
جاده دسترسی خاکی است .یک قهوه خانه و غذاخوری مجهز به مجتمع اقامتی تفریحی که در جذب توریست به این منطقه زیبا کمک زیادی کرده است.
برای رسیدن به این منطقه زیبا باید از دهستان لات لیل بگذری و حدود 7 کیلومتر به سمت مناطق ییلاقی با پیچ وخم‌های جاده جذاب میگذری و شاید رسیدی با خودت میگوئی بالای ابرها هستی و فقط چند کیلومتر گذشتی تا به اینجا رسیدی. ... ادامه مطلب
دهکده ییلاقی خصیل دشت املش

آشنایی با پارک جنگلی هلو دشت

پارک جنگلی هلودشت این منطقه به دلیل موقعیت مکانی و طبیعی خاص دارای چشم انداز قابل توجهی می‌باشد.آب و هوای مطبوع کوهستانی، پوشش جنگلی توام با فضاهای مرتعی(شبه جنگل)وزوایای دید گسترده از ویژگیهای خاص این پارک است.
این پارک در کیلومتر12جاده ییلاقی بلوردکان خصیب دشت، در مناطق کوهستانی و ییلاقی جنوب غربی ... ادامه مطلب
آشنایی با پارک جنگلی هلو دشت

آبشار سیاه تاش رانکوه نگینی بر طبیعت شهر ستان املش

آبشار سیاه تاش که در ۲۰ کیلومتری مرکز شهرستان املش در بخش رانکوه قرار دارد همه ساله در فصل‌های بهار و تابستان پذیرای گردشگران ،کوهنوردان و دوستداران طبیعت است.
آبشار سیاه تاش املش بیش از ۵۰ متر ارتفاع دارد و دیوار سنگی دامنه کوه زیبای آن را دو چندان کرده است.
بازدید کنندگان از آبشار سیاه تاش املش برای رسیدن به این آبشار باید حدود ۲ کیلومتر در مسیری جنگلی و از میان در ختان راش و کوپ پیاده روی کنند.
آنها در طول مسیر پس از عبور از شهرهای املش و رانکوه و روستاهای جیرگوابر ،گوشکور وپشت دره لنگه می‌توانند از باغات سبز چای ،رودخانه این آبشار که در حاشیه جاده امتداد دارد،دیدن کنند و ماهی قزل آلا و چای خشک با خود به سوغات ببرند. ... ادامه مطلب
آبشار سیاه تاش رانکوه نگینی بر طبیعت شهر ستان املش

جشنواره شکرگزاری برداشت چای

گیل نگاه/گروه اقتصادی:امسال برای اولین بار جشنواره شکرگزاری برداشت چای ۱۶ مهر در شهرستان املش برگزار می‌شود.
مهدی جعفری فرماندار املش در نشستی با اعضای جشنواره شکرگزاری برداشت چای گفت: املش بزرگ ترین مرکز تولید چای کشور است.
به گزارش گیل نگاه به نقل از پرتال سازمان جهاد کشاورزی گیلان، فرماندار ... ادامه مطلب
جشنواره شکرگزاری برداشت چای

مهران پروایی

مهران پروایی شنبه 4 مهر 94 - 12:19

یا خداااا
چایی شمااال

روستای تابستان‌نشین، طبیعتی بهشت آسا

روستای تابستان‌نشین، طبیعتی بهشت آسا در جنوب شهر املشه و ارتفاع روستا از سطح دریا ۳۹۰ متره و دارای طبیعتی با چشم انداز زیباست.
چای‌کاری و دامداری، شغل اصلی اهالی روستاست..
منطقه تابستان نشین بر خلاف اسمش، منطقه ای ییلاقی نبوده و راه دسترسی به این منطقه زیبا و کوهستانی آسان و دارای جاده‌ای آسفالته‌ست ... ادامه مطلب
روستای تابستان‌نشین، طبیعتی بهشت آسا

فرشته دوست عسگری

فرشته دوست عسگری یکشنبه 29 شهریور 94 - 23:24

آدم دلش میخواد بره بالای این تپه‌ها بشینه یه چای گرم بخوره و از طبیعت لذت ببره. خوش به حال روستایی ها

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره املش

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید