اقلیم : معتدل
نام قدیم : کوتم
مساحت : 1340
جمعیت : 146057
شهرستان زیبا و بکر
رودسر شرقیترین شهرستان استان در کنار دریای خزر واقع شده و فاصله آن تا
رشت حدود 72 کیلومتر است .
این شهرستان با وسعتی حدود 1340 کیلومتر مربع در شرق استان
گیلان و سومین شهر وسیع آن میباشد.
رودسر از شمال و شمال شرقی به دریا ی خزر، از جنوب به
سلسله ...مشاهده کامل متن جبال البرز و از شرق به شهسوار از استان مازندران و از غرب به لنگرود و دیلمان منتهی میشود.
شهرستان رودسر دارای چهار بخش مرکزی، کلاچای، چابکسر و رحیم آباد میباشد. قومیت مردم رودسر گیلک و به زبان گیلکی با لهجه بیه پیش (شرق گیلان) تکلم میکنند.
مذهب مردم رودسر شیعه جعفری و اثنی عشری است
رودسر در زمانهای قدیم به نامهای کوتم و هوسم نامیده میشود و دارای تاریخ بسیار دوری میباشد. یکی از روستاهای رودسر به نام تمیجان در زمان سلطنت شاه عباس اول دارای ضرابخانه بوده که سکههای ضرب شده در این محل موجود است .
مقدسی جغرافی دان معروف در سال ۳۷۵ هجری قمری در کتاب (احسن التقاسیم فم معرفه الاقالیم) آورده هوسم را بازاری نیکو و مسجد جامعی نزدیک مقرحاکم است و یا حمداله مستوفی در سال ۷۴۰ هجری قمری از هوسم به عنوان بندر و لنگرگاه کشتیهایی که از گرگان و طبرستان آذوقه حمل میکردند یا نموده مردم [رودسر] دارای عواطف و پایبند به اصول مذهبی میباشند.
این مطلب را رابینو در کتاب ولایات دارلمرز گیلان بدین صورت آورده: مردم رودسر به ملایمت طبع و علاقه مندی به مذهب معروف میباشند
ازنظر نا همواریها ،از دو قسمت کوهستانی وجلگه ای تشکیل یافته است که بخش کوهستانی قسمت اعظم وسعت این شهرستان را در بر گرفته و ناحیه جنوبی شهرستان را شامل میشود و جزءکوههای البرز غربی است و به نام اشکور خوانده میشود .
این کوهها سرچشمه تمام رود هایی است که به حوضه آبریز دریای خزر در محدوده شهرستان رود سر وارد میشوند ،از قبیل پلرود ،شلمانرود .
از مهمترین کوههای این قسمت میتوان ناتشکوه ،کلمازو،خشت چال و قله معروف سمام (3400متر)را نام برد.
قسمت کوهستانی آن خوش آب و هوا و سردسیر میباشد. و قسمت شمالی آن که در قسمت دریای خزر و جلگه قرار گرفته است معتدل و مرطوب میباشد.
اقتصاد مردم رودسر به علت قرار گرفتن درکنا دریا و زمینهای مناسب بیشتر بر پایه کشاورزی و ماهیگیری استوار است.
از محصولات تولید شده در رودسر میتوان برنج، چای، ابریشم و کنف و مرکبات، گندم، جو، فندق، گردو، حبوبات، گل گاوزبان و انواع سبزی و ابریشم را نام برد.
تنوع و فراوانی در رودسر باعث گردیده تا بازار هفتگی آن که در روزهای یکشنبه دایر میگردد از رونق فراوانی برخوردار باشد. بافت چادرشب، لباس قاسم آبادی ،حصیر، جوراب پشمی، زنبیل، نمد بافی و تولید انواع سرامیک و سفال را نام برد که اغلب در یکشنبه بازار رودسر عرضه میگردد.
میزان جمیعت رودسر
بر اساس آخرین آمارهای اخذ شده از مرکز آمار ایران، شهرستان رودسر دارای 146057 نفر جمعیت است. جمعیت مردان در این شهرستان 72018 نفر و جمعیت زنان 74039 نفر میباشد.
گویش محلی مردم رودسر
قومیت مردم رودسر گیلک و به زبان گیلکی با لهجه بیه پیش (شرق گیلان) تکلم میکنند. زبان گیلکی از گروه زبانهای ایرانی شاخه شمال غربی است، که در قسمت گیلان و دیلمستان متداول بوده و هنوز مردم استان گیلان آن را در گفتار به عنوان زبان مادری خود بکار میبرند.برخی از ساکنان کنونی شهرستان رودبار و کوهپایههای پیرامون آن را کردها تشکیل میدهند و بدیهی است که گویش رایج آنها کردی است.
همچنین در سالیان اخیر با مهاجرت مهاجرین ترکزبان که عمدتاً از استان اردبیل وارد استان گیلان شدهاند زبان ترکی نیز در برخی شهرهای گیلان مانند تالش و بندر انزلی و حتی رشت رواج دارد.
یکشنبه بازار در رودسر
در شهر رودسر در روزهای یکشنبه بازاری محلی بر پا میشود که بسیاری از مردم برای خرید به آن بازار میروند. تنوع و فراوانی در رودسر باعث گردیده تا بازار هفتگی آن که در روزهای یکشنبه دایر میگردد از رونق فراوانی برخوردار باشد.
بافت چادرشب، لباس قاسم آبادی ،حصیر، جوراب پشمی، زنبیل، نمد بافی و تولید انواع سرامیک و سفال را نام برد که اغلب در یکشنبه بازار رودسر عرضه میگردد.
سایرنقاط دیدنی وتاریخی رودسر
از جمله نقاط دیدنی در این شهرستان، ساحلی به طول ۳۰ کیلومتر است که به دلیل نزدیکی کوه با دریا، در این منطقه جغرافیائی، چشمانداز زیبائی را به خود اختصاص دادهاست.
همین عامل، این شهرستان را به مهمترین مرکز والیبال ساحلی در ایران تبدیل کردهاست.
اشکورات
تاقبل از احداث جاده رحیم آباد به اشکور هیچ تاسیساتی در این منطقه دیده نمیشد و بعد از احداث جاده و هجوم آرام آرام گردشگران به این منطقه باعث شد که تاسیساتی در منطقه ایجاد شود که ابتدا یک ساختمان گلی دو طبقه در آن احداث گردید اما فعالیت آن بسیار محدودو در حد یک قهوه خانه کوچک بود.
که به دلیل استقبال غیر قابل باور گردشگران که درآن زمان یعنی 25 سال پیش وشرایط جنگ و دیگر مشکلات اجتماعی روزانه این چشمه پذیرای بیش از 200 نفربود و. اولین جرقه احداث یک استخر پرورش ماهی بود و چون سرمایه گذار استخر توجه بیش از انتظار مسافران رابرای تفریح در این منطقه دید در صدد ایجاد احداث رستوران برآمد که کم کم تبدیل به یک رستوران شیک همراه با سوئیت کافی شاپ گردید و در کنار آن هم دو مجموعه دیگر ساخته شد .
سرانجام با دخالت مستقیم منابع طبیعی ساخت وسازهای دیگری انجام نگرفت .و نکته مهم آن که هیچ نهاد وارگانی برای استفاده گردشگران امکانت رفاهی و... ایجاد نکرد.
پل آجری تیمجان که ساخت آن مربوط به دوره صفویه میباشد - مسجد جامع تیمجان و قبور سادات مرعشی - بقعه متبرکه یحی دلیجان فرزند امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقا سید محمد فرزند گرامی امام موسی بن جعفر ه - بقعه متبرکه آقا سید عبداله فرزند گرامی امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقا سید نصرالدین از نوادگان امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقا سید نصرکیا از نوادگان امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقا سید مبین از فرزندان گرامی امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقای سید معین از فرزندان گرامی امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه آقای سید مرتضی از نوادگان گرامی امام موسی کاظم ه - بقعه متبرکه سیده بی بی سکینه از فرزندان گرامی امام موسی بن جعفر
منبع :http://soheil7563.blogfa.com/post-292.aspx
http://siahkalrud.parsiblog.com/
http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=129862
http://forums.pichak.net/thread3842.html