اقلیم : گرم
نام قدیم : رودکان
رودان در قدیم به نام «رودکان» معروف بوده و وجه تسمیه آن، وجود رودخانههای متعدد و پرآب است. شهرستان
رودان از مناطق جغرافیایی قدیمی استان
هرمزگان است که پیدایش آن معلول ویژگیهای جغرافیایی و قابلیتهای نسبی و بالقوه اش از جمله برخورداری از آب و هوای متفاوت نسبت به سایر نواحی ساحلی، وجود منابع و ذخایر آبهای سطحی و زیر زمینی نسبتا غنی است.
قدمت
...مشاهده کامل متن رودان
وجود سنگ نبشتههای میخی و تصویری ( هیروگلیف ) در منطقه باد افشان رودان حاکی از تمدن دیر پای رودان میباشد که طبق نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی به عصر ایلامی و آشوری میرسد .
قبل از روی کار آمدن پادشاهان ساسانی سدی طبیعی و نسبتا مرتفع در محلی که اکنون تبرکن گفته میشود وجود داشته که آب رودخانه پس از پر شدن کامل از بالا سرازیر شده و به دشت ارموز میرود .
این سد در زمان ساسانیان به دست مهندسین و کارگران در زمان هرمز پادشاه ساسانی خراب شده است . جلگه ای که بعدها بنا شده به نام هرمز مشهور بوده است . قبرهای قدیمی و خانههای سنگی در اطراف کوهها نشانه ای از زندگی دور از مرکز بوده است .
در زمان تیمور لنگ کورکانی پسرش امیرزاده محمد به این حدود حمله کرده بطوریکه شرف الدین علی یزدی مینویسد : هفت قلعه را خراب کرده است . قلعه مینا در هرمز کهنه – قلعه تنگ زندان – قلعه تازیان – حصار شمیل – قلعه منوجان – قلعه تزرک – قلعه تازیان .پس از حمله لشکریان تیمور حاکم هرمز کهنه فرار میکند و خود را به جزیره ای در بندرعباس میرساند و آن جزیره به یادبود هرمز کهنه نیز جزیره هرمز مینامند و ملوک هرمز در این جزیره به حکومت رسیدند .
شهرستان رودان با مساحت 5/3044 کیلومتر مربع در 100 کیلومتری بندرعباس واقع شده است. شهر رودان مرکز این شهرستان بوده و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۹۰ متر است.
جمعیت آن در سال 1390 برابر 118547 نفر (63 درصد روستایی) میباشد. مرکز این شهرستان، رودان است و شامل چهار بخش به نام های: مرکزی، بیکاه، جغین و رودخانه، و سه شهر رودان، بیکاه و زیارتعلی و ده دهستان به نام های: فاریاب، راهدار، آبنما، بیکاه، برنطین، جغین شمالی، جغین جنوبی، رودخانه، رودخانه بر و مسافرآباد و همچنین 204 آبادی دارای سکنه میباشد.
این شهرستان در شمال شرق استان قرار گرفته و از شمال به شهرستان حاجی آباد از مشرق به شهرستان کهنوج و منوجان از جنوب و جنوب شرقی به شهرستان میناب و از طرف غرب به شهرستان بندرعباس محدود شده است.
عوارض طبیعی
شهرستان رودان از نظر توپو گرافی و عوارض جغرافیایی از دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده است. قسمت جلگه ای و هموار که بیشتر مناطق مرکزی و جنوبی را در بر میگیرد.
اراضی این منطقه غالباً مسطح و بین 150 تا 700 متر از سطح دریا ارتفاع دارند. رودهای جغین و رودان شعبات اصلی رودخانه میناب از مرکز رودان گذشته و اراضی جلگه و دشت را آبیاری و بسترهای رسوبی و آبرفتی زیادی را ایجاد نموده که موجب گسترش کشاورزی منطقه گردیده است.
ناحیه کوهستانی با ارتفاعات قابل توجه در شمال و غرب و شرق که همانند دیواری شهرستان را احاطه کرده است. بلندیهای این ناحیه دنباله کوههای فارس جنوبی و کوههای پراکنده مرکزی است.
اقلیم
شهرستان رودان دارای اقلیم بسیار گرم و خشک میباشد. به همین دلیل میانگین درجه حرارت سالیانه در این شهرستان، بالاترین درجه را در سطح شهرستانهای استان نشان میدهد.
به دلیل خشکی هوا، میزان رطوبت نسبی این شهرستان در بین سایر شهرستانها کمترین درصد را داراست میانگین بارش سالانه در این شهرستان 250 میلی متر و متوسط دمای آن از 27 تا 28درجه سانتی گراد در تغییر است.
منابع آب
در سال 1385 حجم آبهای زیر زمینی در شهرستان رودان 320.206 میلیون متر مکعب برآورد شده که از این میزان 97.9 درصد آن در بخش کشاورزی و مابقی در سایر بخشها به مصرف رسیده است.
این شهرستان دارای 4402 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق میباشد که 22.6 درصد از کل چاههای استان را شامل میشود.
صنعت
شهرستان رودان با بار جمعیتی خود و جوانان جویای کار خارج از بخش کشاورزی به شدت آسیب دیده از کاهش نزولات جوی در سالهای اخیر، نیاز به تامین زمینه شغلی دارد.
احداث صنایع کار بر یکی از راه حلهای دراز مدت کاهش این مشکلات است که مسلما جا نمایی بسیاری از این صنایع باید در محلهای خاص و طبق ضوابط و مقررات صورت گیرد که در محلهای ویژه به عنوان شهرک یا ناحیه صنعتی تدارک دیده شده است.
از مهمترین انگیزههای ایجاد نواحی و شهرکهای صنعتی در شهرستان رودان میتوان به رشد صنعتی و حمایت از تولید با کاهش هزینههای اولیه، شناخت و انتقال صنایع مزاحم شهری و آلاینده محیط زیست و ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی برای حمایت از گستره بزرگ کشاورزی و باغ داری شهرستان اشاره کرد.
هدایت واحدهای جدید التاسیس و همچنین واحدهای در حال فعالیت برای استقرار در این فضای جغرافیایی از پراکنش ناسازگار در منطقه جلوگیری کرده و خود عاملی برای جذب سرمایه، اشتغال، جمعیت، نیروی انسانی متخصص و کنترل آلودگیهای محیط زیست خواهد بود.
حیات وحش
وجود ارتفاعات و تپه ماهورهای شهرستان رودان شرایط زیستگاهی مناسبی ر ا برای زیست گونههای مختلف فراهم ساخته است. خرس سیاه، پلنگ، جبیر، کل و بز و قوچ و میش، شغال، کفتار، گربه وحشی، گراز، انواع خفاش، خرگوش ، تشی و روباه معمولی از مهمترین پستانداران منطقه میباشد.
خرس سیاه آسیایی به عنوان یکی از کمیابترین و آسیب پذیرترین گونهها در ایران و حتی دنیا ، از گونههای مهم پستانداران استان هرمزگان به شمار میرود که از نظر اهمیت بعد از یوز پلنگ در رتبه دوم قرار دارد .
این حیوان از جمله پستانداران مورد حمایت و جزء گونههای در معرض خطر انقراض است که تنها در بخش هایی از شرق استان دیده شده است . منطقه رودان یکی از زیستگاههای مهم و با اهمیت خرس سیاه در استان است .
در چند سال گذشته این گونه با ارزش به کرات توسط دامداران محلی دیده شده است. خرسها معمولا در غارها و یا سوراخ هایی که بر اثر تخریب و روی هم قرار گرفتن سنگهای بزرگ به وجود میآید زندگی میکنند.
هوبره از پرندگان در معرض خطر انقراض، انواع اردک، حواصیل و بسیاری دیگر از پرندگان به صورت مهاجر در فصل پاییز و زمستان در شهرستان دیده میشوند. کونزیل، تیهو، قمری و یاکریم پرندگان غالب منطقه هستند که در تمام فصول سال به وفور در تمام منطقه یافت میشوند.
علاوه برآن پرندگانی نظیر انواع عقاب، انواع شاهین، کبک، هدهد، کبوتر چاهی ، بلبل خرما ، دیدومک، چکاوک کاکلی، شبگرد دشتی، لیکو، زنبور خور معمولی، جغد، شاه بوف، زنبور خورها ، سسکها ، سنگ چشمها در این منطقه دیده شده است.
منبع :http://rudandoe.persianblog.ir/
http://salarbika.blogfa.com/
http://www.bandarabbas.post.ir/