اقلیم : معتدل
مساحت : 275000
جمعیت : 133134
بندرانزلی اولین و بزرگترین بندر سواحل جنوبی دریای خزر در منطقه ای جلگه ای و ساحلی واقع شده است.
شهرستان انزلی از شهرستانهای استان
گیلان در شمال
ایران است و شهر ساحلی
بندر انزلی مرکز این شهرستان است که در شمال غربی استان
گیلان واقع شده است.
موقعیت جغرافیایی و مشخصات عمومی
شهرستان بندرانزلی از
...مشاهده کامل متن شمال به دریای خزر از جنوب به شهرستان صومعه سرا از شرق به شهرستان رشت و از غرب به شهرستان رضوانشهر متصل میباشد.
این شهرستان در ناحیه ای کاملاً جلگه ای به صورت طولی و در ساحل دریای خزر واقع شده و دارای آب و هوای معتدل مرطوب میباشد.
بخشی از محیط زیست طبیعی این شهرستان را دریا (40 کیلومتر نوار ساحلی) و بخش مهم دیگر را اکوسیستم ارزشمند تالاب انزلی تشکیل میدهد. فاصله بندرانزلی تا تهران 380 کیلومتر، تا مرکز استان 40 کیلومترو تا اولین فرودگاه 35 کیلومتر میباشد.
البته این فواصل با تغییر حوزههای شهری مربوط به شهرهای ذکر شده تا اندازه ای تغییر نموده است.
این شهرستان دارای آب و هوای معتدل مرطوب ساحلی بوده که در فصول مختلف سال شرایط آب و هوایی مطلوبی را دارا میباشد، میزان بارندگی شهرستان بسیار بالا بوده به طوری که سالیانه متوسط 1892 میلی متر بارندگی دارد بیشترین بارندگی در ماههای شهریور و مهر با 440/9 میلی متر گزارش گردیده است.
میزان رطوبت نسبی سالیانه به طور متوسط حدود 71 تا 97 درصد و درجه حرارت محیط زیست بین 3/5 تا 28 درجه سانتی گراد در نوسان بوده است.
جمعیت شهرستان سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان انزلی در سال ۱۳۸۵ برابر با ۱۳۳٫۱۳۴ نفر بودهاست که از این تعداد ۱۱۰٬۶۴۳ جمعیت شهری بندرانزلی میباشد.
مساحت آن بالغ بر ۲۷۵ کیلومتر مربع میباشدکه سهم مساحت شهری آن ۴۹٫۳۱ کیلومتر مربع بوده بطوریکه ملاحظه میشود بندرانزلی ازنظرتمرکز جمعیت یکی از متراکمترین شهرهای ایران است.
تقسیمات کشوری
بخش مرکزی شهرستان انزلی
دهستان چهار فریضه
دهستان لیچارگی حسن رود
شهر: بندر انزلی
مرکز آن بندر انزلی از گذشته عنوان پر بارانترین شهر ایران را داشتهاست.
جاذبههای گردشگری
بندر انزلی یکی از زیباترین شهرهای ایران است که در آن مرداب، دریا، ساحل و چمنزار با یکدیگر تلاقی میکنند و چشم اندازی بدیع و خیال انگیز میآفریند.
بندر انزلی با داشتن جاذبههای دل انگیز و طبیعی سالانه پذیرای میلیونها گردشگر از اقصی نقاط کشور و جهانگردان خارجی است.
سوغات
انواع ماهیان خزری عمدهترین سوغات خوراکی این شهرستان است ولی انواع سبزیجات محلی، زیتون، سیر و ترشیجات محلی نیز برای عرضه به مسافران وجود دارد.
بندر انزلی مرکز تولید بسیاری از صنایع دستی چوبین و همچنین صنایع مروار بافی است. بازار ماهی و بازار محلی شنبه بازار فرصتی برای خرید سوغات و یا تهیه خوراکیهای محلی برای ایام اقامت در این شهر ساحلی است.
نگاهی کوتاه به شهرستان بندر انزلی
بندرانزلی با وجود تاریخ کوتاه خود به سرعت صنعتی شده و رشد و توسعه چشمگیری داشته است که شروع آن مقارن با حکومت سلسله صفوی در ایران بوده است.
امکان ماهیگیری، روابط بازرگانی ایران با کشورهای همسایه و دیگر عوامل نخست انزلی را تبدیل به یک شهرک و آن گاه مبدل به یک بندر مهم کرد. اقتصاد بندر انزلی توریستی و ترانزیتی و 30% کشاورزی است.
انزلی امروزه به واسطه ارتباط با کشورهای مستقل شمالیو نزدیکی به نقاط پرجمعیت و مراکز مهم تجاری وصنعتی ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است و ضمن تماس دریایی با بندر مهم کرانه دریای مازندران، از راه کانال ولگا – دن و دریای سیاه با بندرهای تجاری و بین المللی کشورهای مختلف اروپایی نیز ارتباط دارد.
در این بندر اسکلههای قابل استفادهای برای پهلو گرفتن کشتیهای بازرگانی فراهم است، به طوری که در یک آن، چندینفروند کشتی را به اسکله و چندین فروند دیگر را به صورت دوبله پهلو میدهند.برنج،مرکبات،کالاهایساختهشدهوماهیازمحصولاتاینشهرستاناست.
مهمترینصنایع دستی این شهرستان سبدبافی، حصیربافی و سفالگری است. سبدبافی و حصیربافی از صنایع دستی رایج در این شهرستان است که خانگی است. سبد و حصیر مصارف گوناگون دارند و برای کف و سقف به کار میروند و سبد، کلاه، حصیر،زیرانداز، کفپوش از آنها تهیه میشوند.
سبد و حصیرهای رنگی جنبه هنری و تزیینی دارند.
روستاهای اطراف شهرستان بندر انزلی از نظر تولید حصیرهای زیبا و مرغوب شهرت دارند. دو گونه سفال در این شهرستان تولید میشوند.
سفالهایی که از وسایل ضروری زندگی است و مورد استفاده مردم قرار میگیرند مانند سفالهای سقف برای پوشش بامها و انواع ظروف مورد نیاز خانهها مانند گلدان،کوزه،نمکدان و غیره.
دوم سفالهایی که جنبه تزیینی دارند و در ساختن آن ذوق و استعداد بهکار رفته و گروه دوم به مفهوم واقعی سفال است که جزو صنایع دستی به شمار میآید. صنایع دستی یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان بندرانزلی را تشکیل میدهند.تالابانزلی،منطقهیحفاظتشدهسیاکشم،منطقهیحفاظتشده سرخانکل، آرامگاه آقا سید محمد نجفی، برج ساعت، بقعه امام زاده صالح، بقعه بی بی حوریه، پل غازیان، پل میانپشته، ساختمان گمرک، ساختمان معتمدی وکاخ میان پشته نیز برخی از دیدنیهای شهرستان بندر انزلی را تشکیل میدهند.
صنایع و معادن
صنایعدریاییو کشتیسازی، شیلات و انواع کارخانههای مرتبط با صنعت شیلان در شهرستان بندرانزلی وجود دارند. از معادن این شهرستان اطلاعات مستندی در دست نیست.
کشاورزی و دام داری
اساس اقتصاد مردم شهرستان انزلی را ماهیگیری تشکیل میدهد و حدود 30درصد از فعالیتهای بازرگانی و اقتصادی این ناحیه نیز به کشاورزی اختصاص دارد.
آب کشاورزی از رودخانه و چاه تأمین میشود و فرآوردههای کشاورزی آن : برنج، بنشن، دانههای روغنی، توتون، گیاهان علوفه ای، سیب، انجیر، انواع مرکبات و گردو است.دام داری نیز در کنار کشاورزی و بیشتر به صورت سنتی رواج دارد.
مشخصات جغرافیایی
انزلی در 40 کیلومتری شمال باختری شهر رشت و در مسیر راه اصلی رشت – رضوان شهر و 136 کیلومتری جنوب خاوری آستارا میباشد. رود پسیخان و رود بهمبر از این شهر میگذرد.
آب و هوای آن معتدل و مرطوب بوده و باران سالانه به طور متوسط 1951 میلی متر است. همسایههای بندر انزلی از شمال دریای مازندران، از خاور شهرستان رشت، از جنوب شهرستان صومعه سرا و از باختر شهرستان رضوان شهر هستند.
بندرانزلی مهمترین بندر شمالی ایران است که در کرانه جنوب باختری دریای مازندران و در قسمت شبه جزیره غازیان قرار گرفته، طول این شبه جزیره به 35 کیلومتر میرسد که مرداب انزلی را از دریای مازندران جدا میکند.
بندر انزلی در مسیر راه رشت – رضوانشهر قرار دارد و تا رشت 40 کیلومتر و تا رضوانشهر 28 کیلومتر فاصله دارد. طبق سرشماری سال 1375 جمعیت شهرستان بندر انزلی 119827 نفر بود.
زبان شان فارسی است که آن را با گویش گیلکی ادا میکنند.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
قدیمیترین ذکری که در متنهای تاریخی از انزلی وجود دارد مربوط به سال 863 هـ . ق است که در آن زمان دهکده ای کوچک بوده است. این ناحیه از اوایل دوره صفویه، مورد توجه انگلیسی ها، روسها و دولت مرکزی ایران که پایتخت آن قزوین بود، قرار گرفت.
انگلیسیها در تجارت ابریشم گیلان، با دایر کردن شرکتی تجارتی در مسکو، راه رشت – انزلی – بادکوبه به اروپا را رونق بخشیدند و انزلی به عنوان «دورازهاروپا» معروف شد.
از این زمان به بعد، انزلی به تدریج به صورت توقف گاهی برای کشتیهای تجاری و پلی میان رشت و اروپا قرار گفت و روز به روز بر رونق آن افزوده شد.
با روی کار آمدن پهلوی اول و توجه وی به بندر انزلی، این بندر بازسازی و اسکلههای جدیدی در انزلی و غازیان ساخته شد و اداره بندر و کشتی رانی مجهز گشتند.
در حال حاضر، بندر انزلی یکی از زیباترین شهرهای گیلان و مجهزترین بندر کرانههای دریای مازندران است که سالانه هزاران تن کالا توسط کشتی، از آن خارج و یا به آن وارد میشود.
این شهرستان حدود 200 سال سابقه بندری دارد . در سال 1306 ه.ش دولت ایران پس از تحویل تاسیسات بندری به وسیله روسها ، اقدام به تجهیز این بندر کرد . امروزه بندر انزلی به عنوان مجهزترین و مدرنترین بندر حاشیه جنوبی دریای خزر به شمارمیرود که به دلیل موقعیت منحصر به فرد جغرافیائی به عنوان تنها بندر آزاد منطقه ، نقش به سزائی در رونق کریدور شمال_جنوب دارد.
بعلاوه واقع شدن این بندر در محدوده منطقه آزاد تسهیلات و امکانات ویژه ای را در اختیار صاحبان کالا ، تجار و سرمایه گذاران قرار داده که بی تردید به افزایش قابلیتهای بالقوه و بالفعل این بندر منجر شده است .
منبع :http://anzali.gilan.ir/4
http://my-gilan.blogfa.com/post/20
anzalifz.ir/ShowPage.aspx?page...anzali