آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : خوار
گرمسار از شهرستانهای استان سمنان است
این شهرستان غربی‌ترین شهرستان استان سمنان می‌باشد، که از شمال به دماوند، از غرب به ورامین، از شرق به آرادان و از جنوب به کویر مرکزی محدود می‌شود.
نام گرمسار ...مشاهده کامل متن در زمان اشکانیان، «خواران» بوده است. چنان که سلوکی‌ها شهری به اسم «خاراکس» در این ناحیه بنا نهادند و سمنانی‌ها نیز امروزه آن را «خواره» می‌گویند.
از این منطقه به نام «خاریس» نیز یاد کرده اند. این نام در شاه نامه به صورت «خوار» بر وزن چار به معنی ذلیل و حقیر و ضعیف آمده است که به معنی آسان و سهل نیز گفته اند.
منطقه فعلی گرمسار در روزگار فرمان روایی مادها، حد فاصل بین ایالات ماد و پارت بود و این دو سرزمین را از هم جدا می‌کرد.
هخامنشیان خوار را که جزء ایالت پارت بود تصرف کردند. در دوره ساسانیان، خوار زمانی جزو قومس و زمانی جزو ری بود و اغلب، حکام طبرستان بر این ناحیه فرمانروایی داشتند.
پس از اسلام، خوار یکی از بلاد معتبر ری به شمار می‌رفت. در سال 329 هجری قمری و در زمان سلطنت نصر بن احمد سامانی، ماکان کاکی علیه دولت سامانیان قیام کرد و چند شهر از ایالت قومس و نیز خوار، سمنان و سمنک و ری را تصرف کرد.
در زمان حکومت غزنویان و به ویژه سلطنت سلطان مسعود، خراسان و قومس و ری مورد تاخت و تاز طغرل بیک سلجوقی و ترکان غز قرار گرفت و عده ای از اهالی سمنان، دامغان، خوار و برخی ده‌های ری جان خود را از دست دادند.
بعد از انقراض سلسله غزنویان، تمامی ولایات باختری ایران به تصرف سلجوقیان در آمد و شماری از قلعه‌های اردهان و گردکوه در قومس و گرمسار تسخیر شد. به این ترتیب ناحیه ای که خوار نیز جزء آن بود تا آخر سلطنت سلطان سنجر عملا جزء متصرفات سلجوقیان محسوب می‌شد.
در زمان حمله مغول به ایران؛ در سال 616 هجری قمری، خوار توسط قشون چنگیز به تصرف مغول‌ها درآمد وهلاکوخان با تخریب و تصرف قلعه‌های فرقه اسماعیلیه، طومار این فرقه را درهم پیچید.
ایل خانان مدت‌ها بر این نواحی حکومت کردند تا این که سر به داران با ظهور در خاور ایران علم مخالفت با مغولان را برافراشتند.
سربه داران شهرهای استرآباد، بسطام، شفاسفان، دامغان، سمنان، خوار و طبران را تصرف کردند. مقارن سال 766 هجری قمری عده ای از صحرانشینان مغول با تصرف کرمان به نواحی بسطام، دامغان، سمنان، فیروزکوه و خوار تاختند واین مناطق را از قلمرو سر به داران خارج کردند.
در سال 909 هجری قمری حکومت فیروزکوه و خوار با حمله شاه اسماعیل مؤسس سلسله صفوی از بین رفت. پس از انقراض صفویه به دست افغان‌ها و با ظهور نادرشاه، حوادثی تازه در خوار به وقوع پیوست.
آغا محمد خان قاجار پس از شکست لطفعلی خان زند و تأسیس دولت قاجاریه، مقر حکومت خود را به تهران منتقل کرد و برای ایجاد امنیت و حفظ پایتخت از تجاوز ترکمانان، عده ای از افراد ایل اصانلو از محال خمسه زنجان را به خوار کوچاند و در دهات خالصه این ناحیه مسکن داد.
به این ترتیب، منطقه خوار در دوره قاجاریه مورد توجه خاص حاکمان این سلسله قرار گرفت. گرمسار هم اکنون یکی از مناطق آباد استان سمنان است که در برگیرنده شهرهاو روستاهای آباد بسیاری است.
مردم گرمسار آریایی نژاد بوده وبه زبان فارسی با گویش محلی سخن می‌گویند.
شهرستان گرمسار با وجود قرار گرفتن درمنطقه کویری از کشاورزی خوبی برخوردار است.
آب کشاورزی این شهرستان از چاه‌های ژرف، حبله رود و کاریزهای سنتی تأمین می‌شود.
گندم، جو، تره بار، خربزه, انار، پنبه و انجیر محصولات عمده کشاورزی این منطقه را تشکیل می‌دهند. با وجود ایلات و عشایر متعدد در شهرستان گرمسار دام داری در این منطقه رواج دارد.
دام داری در شهرستان گرمسار بیش‌تر به صورت سنتی بوده و واحد‌های صنعتی کم‌تری در این قسمت وجود دارند.
قالی بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، پارچه بافی، خرجین بافی و سفال گری ، منبت کاری ، معرق کاری از صنایع دستی این شهرستان هستند
گلیم بافی گرمسار توانسته در بازارهای جهانی طرفداران زیادی را به خود اختصاص دهد.
از سوغات این شهرستان می‌توان از خربزه‌های شیرین و صاداراتی آن نام برد که در کویر گرمسار کشت می‌شود ,در بخش ایوانکی نوع خاصی به نام سوسکی وجود دارد همچنین محصولات لبنی خالص و انار و رب انار که بسیار مورد توجه است

منبع:
http://golshn12.blogfa.com/post/159
http://www.garmsar.ir/HomePage.aspx?TabID=4627&Site=DouranPortal&Lang=fa-IR
http://www.dadsemnan.ir/Default.aspx?tabid=1870
http://www.rasekhoon.net/forum/thread/897807/page1/
کاروانسرای قصر بهرام

کاروانسرای قصر...

کاروانسرای قصر بهرام د‌ر ۱۵۴ کیلومتری جنوب تهران و بر سر راه جاد‌ه سنگی قد‌یمی و کاروانروی کویری اصفهان ـ کاشان ـ گرمسار قرار د‌ارد.این جاد‌ه د‌ر طول مسیر خود از کنار کاروانسرای عین‌الرشید می‌گذرد و به جاده سنگفرش نیز معروف است. کاروانسرای عین‌الرشید د‌ر ۴ کیلومتری جنوب غربی کاروانسرا...

اطلاعات | نقشه
پارک ملی کویر

پارک ملی کویر

پارک ملی کویر حدود 50 کیلومتری جنوب شرقی تهران و در استان سمنان واقع شده و شبه جزیره ای است که بین دریاچه نمک، کویر ریگ، کویر مرکزی و کویر گرمسار محصور شده پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر مرکزی در غرب کویر مرکزی ایران و شرق دریاچه نمک و قم رود در استان قم، پیشوا و دهستان ارادان و قشلا...

اطلاعات | نقشه
امامزاده علی اکبر

امامزاده علی ا...

آرامگاه امامزاده علی اکبر در روستای امامزاده علی اکبر گرمسار قرار دارد و قدمت تاریخی این بقعه به حدود هشتصد و پنجاه سال قبل می‌رسد. گنبد اصلی این بنا ایلخانی و رواق‌های پیوست و هشتی ورودی آن به‌دوره قاجار مربوط است‌. بقعه و بارگاه بانمای آجری ساخته شده است,گنبد بنا دو پوششی است و بصو...

اطلاعات | نقشه
غار نمکی گرمسار

غار نمکی گرمسا...

غار نمکی گرمسار ازجاذبه‌های فرهنگی و طبیعی این شهرستان می‌باشد . این غار نمکی که به غار نفت دره در کوه اژدهای گرمسار معروف است، بر اثر سیلاب‌ها و شسته شدن صخره‌های نمکی به وجود آمده است. این غار بنا به اظهار نظر برخی کارشناسان زمین شناسی در دوره دوم زمین شناسی بوجود آمده است که انواع ...

اطلاعات | نقشه
تفرجگاه بنه کوه گرمسار

تفرجگاه بنه کو...

منطقه نمونه گردشگری بنه کوه در شمال شهر گرمسار در پنج کیلومتری شمال گرمسار واقع شده است و بخاطر دارا بودن طبیعت زیبا و عبور رودخانه حبله رود، یکی از مناطق نمونه گردشگری در استان سمنان می‌باشد، این منطقه به دلیل قرار داشتن بر سر راه باستانی گرمسار به مازندران، از نظر تاریخی و نظامی دارای...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای عباسی ده نمک گرمسار

کاروانسرای عبا...

به دلیل پیشینه تاریخى سکونت در روستاى تاریخی ده نمک و همچنین قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم، آثار و بناهاى فراوانی در آن ساخته شده است. آثار به جا مانده از دوره‌های گذشته قلعه‌ها و تپه‌هایی هستند که در سطح روستای ده نمک به صورت پراکنده به چشم می‌خورد. این قلعه‌ها نشانگر وجود تمدن در...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای ایوانکی

کاروانسرای ایو...

کاروانسرای ایوانکی از معروف‌ترین کاروانسراهای سمنان است که در 71 کیلومتری جاده تهران به گرمسار و دو کیلومتری جنوب ایوانکی قرار دارد. این بنا در دوران صفویه ساخته شده ، ساختمان این کاروانسرای چهار ایوانی، از سنگ و آجر بنا شده و دارای تزئینات آجرکاری است. این کاروانسرا که دارای پلانی مر...

اطلاعات | نقشه
روستای بهورد

روستای بهورد

منطقه گردشگری بهورد در 32 کیلومتری شمال غربی ایوانکی در شهرستان گرمسار حد فاصل دشت و کوهستان واقع شده است. این منطقه تحت پوشش اقلیم خشک و معتدل قرار دارد. از ویژگی‌های این منطقه تابستان گرم و زمستان معتدل است. برای دسترسی به این روستا باید در جاده ایوانکی به تهران حدود 18 کیلومتر را...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
ته چین گرمساری

ته چین گرمساری

چلو گوشت یا ته چین گرمساری یکی از قدیمی‌ترین غذاهای پرکالری و البته همچنان گران است که گرمساری‌ها به آن ته چین هم می‌گویند. این غذا در گرمسار و ورامین یکی از نذری‌های معروف است. مواد لازم: گوشت(ران وقلوگاه به طورمساوی )...............500 گرم برنج ...................................

اطلاعات

سرزمین ماه تابان و خورشید درخشان

سرزمین ماه تابان و خورشید درخشان لقب شهرستانی در استان سمنان است که اگرچه در گذشته با نام‌های خوار،خواران،خاریس و خاراکس شناخته می‌شده اما امروزه با نام گرمسار جای خود را در نقشه ایران پیدا کرده است.از سوغاتی‌های این شهرستان می‌توان به خربزه،گوجه سبز«آلوچه»،انجیر و انار اشاره کرد.
شایان ذکر است از جاذبه‌های دیدنی شهرستان گرمسار می‌توان از معادن نمک گرمسار،قصر حرمسرا،قصر عین‌الرشید،آب‌انبار ناسار،آب‌انبار مسیر امامزاده اسماعیل و شمس‌الدین،بنه کوه،غار نمکی گرمسار و امامزاده سلطان شاه‌نظر نام برد.
قصر حرمسرا در یک کیلومتری جنوب شرقی قصر شاه‌عباسی یا قصر بهرام قرار گرفته و انهدام کامل تالارهای ضلع شمالی آن نشان می‌دهد که زلزله‌ای شدید باعث تخریب بخش‌هایی از آن شده است.
سرزمین ماه تابان و خورشید درخشان
این بنای تاریخی در دوران حکومت صفویان ساخته شده است. آب‌انبار ناسار آب‌انبار ناسار یا نه‌حصار در جنوب قلعه ناسار گرمسار قرار گرفته و به دست سیف‌الله معماریان سمنانی ساخته شده است.این آب‌انبار هم‌اکنون قابل استفاده و بهره‌برداری نیست.
بنه‌کوه منطقه نمونه گردشگری بوده و در پنج کیلومتری شمال گرمسار واقع شده است. غار نمکی گرمسار غار نمکی گرمسار در3کیلومتری جاده گرمسار قرار گرفته و به غار نفت‌دره در کوه اژدهای گرمسار معروف است. هوای این غار بسیار سالم و پاکیزه است . ... ادامه مطلب
سرزمین ماه تابان و خورشید درخشان

یوزپلنگ ایرانی

شهرستان گرمسار - ابتدای زیستگاه یوز پلنگ ایرانی

این جانور در مناطق بیابانی در سطح منطقه زندگی می‌کرد و سال‌هاست که نسل آن در معرض نابودی کلی قرار دارد. نتایج جدیدترین تحقیقات نشان می‌دهد که بین ۷۰ تا ۱۰۰ یوز پلنگ در مناطق حاشیه کویر مرکزی از جمله خارتوران، نایبندان، دره‌انجیر و میاندشت وجود داشته باشد. این تخمین نتیجه نقشه‌برداری زمینی است که توسط بیش از ۱۲۰۰۰ دوربین دید در شب که در مکانهای مختلف کار گذاشته شده بود.

ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌های آسیایی (ایرانی) شناخته شده است. ... ادامه مطلب
یوزپلنگ ایرانی

زیبا فلاح

زیبا فلاح ﺳﻪشنبه 18 خرداد 95 - 13:49

Like

کوهپیمایی

بعد از کلی کوه پیمایی در کوه‌های شهر گرمسار (باراقل)چایی دودی و املت محشر بود و کلی انرژی گرفتیم. ... ادامه مطلب
کوهپیمایی

فاطیما راد

فاطیما راد یکشنبه 16 خرداد 95 - 16:13

به به خیلی هم عالی

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره گرمسار

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید