2

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
شهرستان آمل از شمال به شهرستان محمود آباد، از شمال شرقی به شهرستان بابلسر، از شرق به شهرستان بابل، از جنوب به استان تهران و از مغرب به شهرستان نور محدود است.
آمل از شهرهای قدیمی و فلاتی ایران است که پیشینه آن به دوره ...مشاهده کامل متن قبل از اسلام می‌رسد.این شهر به بام ایران،و شهر عرفا و فیلسوفان،و شهر هزار سنگر و اولین شهرعلویان معروف است.واژه آمل، حرف « آ » در زبان ایرانیان قدیم کاربرد «ضد » داشته و « مُل » به معنی مرگ و « آمل » ترکیبی از ضد مرگ مانند امرداد و مرداد است .
آمل به معنی بی مرگ است یعنی تو را مرگ مباد.
مردم
مردم آمل از نژاد اصیل آریایی‌ها هستند که در اولین ورود خود به آمل آمده اند، مردم آمل به طور عمده فارسی و مازندرانی از ساکنان استان مازندران و استانهای همجوار می‌باشند.
البته بعضی از بزرگان بهائی وعلویان از کشورهای خارجه در این شهر زندگی میکنند.
زبان
بعد از اسلام زبان و خط پهلوی در مازندران بیشتر از سایر مناطق ایران متداول بوده است.زبان طبرستانی کمتر از زبان‌های دیگر تحت تاثیر زبانهای بیگانه قرار گرفته است.زبان مردم آمل فارسی و طبری و به لهجه آملی می‌باشد.
گاهشمار
آمل و مازندران دارای تقویم مستقل هستند که آن تقویم تبری است.علاوه بر ماههای رسمی از ماه تبری استفاده می‌کنند که در زمان یزدگرد آغاز شده است.
دین
اسلام دین نخست شهر محسوب می‌شود و این شهر اولین مرکز حکومت دین شیعه دوازده امامی بوده است،آمل تنها شهری در ایران بوده است که در وصیت نامه خصوصی سید روح الله خمینی آمده است.
آب و هوا
آب و هوای آمل بسیار مطبوع و سبک و هوای شمالی است و در کنار هراز رود ،رودخانهٔ هراز قرار گرفته، و از مراکزگردشگری فرهنگی و اقتصادی ایران محسوب می‌شود؛ و آب هوای آمل در تابستان‌ها گرم و مرطوب و در زمستانها ملایم.
حداکثر ریزش باران در ماه آذر و حداقل آن نیز در ماه تیر است.
تاریخچه اساطیری می‌توان گفت آمل پایتخت اساطیری است چون نبردهای فریدون آرش ضحاک کیخسرو و ... در زیر پای دیو سفید آمل انجام شده است.شهر آمل از روزگاران کهن همواره شهری آباد و پر رونق بوده است. سیمای این شهر باستانی، از لا به لای هزاره‌های مه گرفته‌ی تمدن‌های پیش آریایی در فلات ایران رخ نموده و پیشینه‌ی تاریخی آن با افسانه‌ها و اساطیر پرشکوه ایرانی در هم آمیخته است.
نام آمل شانزده بار در شاهنامه‌ی سترگ فردوسی یاد شده است.فریدون، پادشاه اسطوره ای که اژدهاک ماردوش را درون چاهی در دماوندکوه آویخت، خود پرورش یافته‌ی دامان البرز بود و پژوهشگران، پایتخت او را حوالی آمل می‌دانند و امروز نیز باشندگان لاریجان، دشت خرمی در پای دماوند را تخت فریدون می‌خوانند.سال‌ها بعد، در عصر پادشاهی نواده‌ی وی، منوچهرشاه، سپاه توران از جیحون گذشت و سراسر شمال و شمال شرقی ایران را تصرف کرد، ولی به واسطه‌ی مقاومت دلاورانه‌ی ایرانیان، پشت دروازه‌های آمل زمین گیر شد و به موجب پیمان صلحی، آرش کمانگیر تیری از دماوندکوه در اطراف آمل تا فرارود در آسیای میانه رها کرد و جان داد و مرزهای ایران را باز تا آن سوی جیحون کران داد.
تاریخچه
بعضی‌ها معتقدند تاریخ آمل با افسانه‌ها پیوند خرده است.گرچه آمل قدمت آن به اول آریایی‌ها و قبل از اسلام بر می‌گردد ولی به خاطر اینکه در زمان آماردها آمل رونق خاصی گرفته و از آن دوره تمام اراضی آمل رونق ویژه ای در تمامی زمینه‌ها گرفت و از آن جا آمل جدیدی در کنار رود هراز روی کار آمد.در عصر صفوی آمل رونق فراوان گرفت و حکام صفویه به مازندران دلبستگی خاص داشتند.
شاه عباس که به آمل علاقه زیاد داشت به دستور او جاده کنار رودخانه هراز آباد شد و در طول راه برای توقف چهارپایان و افراد کاروانسرا ایجاد کردند جاده شوسه‌ای که آمل را به ساری و گرگان وصل می‌کرد، درزمان او احداث شد.
از این شهر با عنوان "پایتخت دنیای مسکون" به جهت بزرگی و عظمت آن یاد می‌شده است.
در عصرهای متفاوت
آمل از جمله شهرهای پر تحول و پر حادثه در تاریخ کهن جهان بوده از آغاز تاریخ باستان تا معاصر،می توان در مجموع به این گفتار رسید که:آمل در زمان سلسله‌های صفوی،علوی،و به معدود مواقع قاجار و سلسله‌های فریدون و رستم و حکومت مرعشی و دوره زندیه دوران خوب و یا دوران طلایی اسلام و تاریخ کهن را پشت سر گذاشته و در دوره ایخانی و سلجوقیان و غزنویان و افشار دوران بدی را پشت سر گذاشته است.
محیط طبیعی
آمل از نظر ناهمواری به سه قسمت جلگه ای و کوهستانی و قسمتی هم آبی تقسیم می‌شود،جلگه آمل در دوره کواترنی به وجود آمده است.و کوهستانی امل باید گفت رشته کوه البرز به صورت دیواره ای جلگه ای کنار دریا مازندران را از قسمت داخلی ایران جدا نموده و در نتیجه حرکت کوهزایی عظیم آلپی می‌باشد.از عوامل موثر آب و هوای منطقه آمل می‌توان به وجود کوه‌های البرز و کوه دماوند در آمل و ارتفاع مکان پوشش گیاهی،نزدیکی به دریاچه بزرگ جهان(خزر)و تاثیر پذیری آن از بادهای مرطوب غربی و سری شمال و هچنین بادهای محلی،عرض طبیعی،پیش امدن توده‌های شمالی و غربی که در بین عوامل فوق نقش کوه‌ها و دریای خزر و بادها و جنگل‌ها بیش از سایر عوامل ارزیابی می‌باشد.
خیابان‌های مهم و اصلی آمل
آمل از جمله شهرها اصلی و مرکزی است و به عنوان قلب شمال یاد می‌شود.همچنین مراکز مهم و اصلی آمل در کنار رود هراز است ولی با توجه به گسترش شهری به مناطق مختلف هم کشانده شده و معماری شهری امل بازتر شده است و همچنین معماری برون شهری توسط بزرگراه‌ها و کمربندی‌ها به داخل شهر و پنج خیابان اصلی مرکز شهر ختم می‌شود.
معماری و گردشگری
شهرستان آمل با زیبایی وصف ناپذیر در مرکزاستان مازندران در دامنه جنگلی و زیبای البرز و کوه دماوند با وجود بیشترین جاذبه‌های گردشگری مازندران و امکانات پذیرایی وتفریحی است که لقب نگین جهانی در قلب شمال کشور را به خود اختصاص داده است و به عنوان یکی از تاریخی‌ترین شهرها و شهر قدیم آمل و جاذبه‌های زیبا و سرسبزی با وجود جاده پر تردد کشور یعنی جاده هراز توریست‌های زیادی از سراسر ایران وجهان به این شهر زیبا سفر کرده و یا از آن گذر میکنند.آمل از شهرهای باستانی با معماری ایرانی محسوب می‌شود که بیشترین معماری را در زمان صفویان،اسلام،قاجار به خود دیده است.
فرهنگ و مراسم‌ها شهرستان آمل به شهر علم و فلسفه و هزار سنگر و دیار علویان و مرعشیان و اشکانیان در ایران معروف است.از نظر شعر، ادب، هنر، خطاطی، تاریخ، سیاست، فقه، تفسیر و فلسفه مشاهیر زیادی از این شهر برخاسته‌اند.
آمل از فرهنگ و تمدن بسیار کهن و اصیل آریایی برخوردار است و به دلیل داشتن این تمدن باستانی و دیرینه مراسم‌های باستانی و به دلیل علاقه به دین و مذهب مراسم مذهبی بس با شکوهی در این دیار کهن برگزار می‌گردد، پس از گرویدن مردم آن به اسلام، برخی از مراسم باستانی بسته به فرهنگ مردمان مختلف مازندرانی با آداب اسلامی در آمیخته و بنا بر این شیوه اجرای آن در هر روستا با روستای دیگر متفاوت است.
تیرگان
تیرماسیزه شو یا تیرگان یکی از جشن‌های ایرانی در روز تیر از ماه تیر برابر با سیزدهم تیرماه است. عده‌ای این جشن را در روزهای دیگر و از جمله در دهم تیر برگزار می‌کنند که به اعتقاد استادان ایران‌شناس نادرست است.جشن همه ساله در کوه دماوند, آمل انجام می‌شود و همه ساله توسط زرتشتیان ایران در بیشتر شهرهای جهان و ایران نیز برگزار می‌شود.
موسیقی
موسیقی منطقه آمل در قالب مناطق مرکزی شمال ایران بررسی نمود از همین رو تقریبا همه نغماتی در مناطق مرکزی شمال ایران رایج است در این منطقه مورد استفاده قرار می‌گیرد که از مشهور‌ترین آنها نجوا و امیری خوانی و گهره سری و مازندرانی خونش و طالبا است.شهرهای طالبا و امیری و لاره از شعرهایی هستند که با سوز خوانده می‌شود و بر روی شنونده تاثیر خاصی می‌گذارد.نوروز خوانی سنت اصیلی است که اولین منطقه قبل از اسلام در آمل اجرا شد و بعدها به جاهای دیگر مازندران و ایران گسترش یافت و بعد از اسلام این اشعار این نو خاوندن با مدح و منقبت ائمه در هم آویخت و از این شکل قدیمی حیث اشکالی نو یافت.
حیوانات نادر
آمل از جمله شهرهای جهان است که در آن حیوانات نادر مانند بزهای کوهی ،پرندگان اهلی،و حسوانات کوچک و نادر و بازها عقاب‌ها و گوزن‌های متعدد در ان یافت می‌شود که بیشتر این حیوانات در منطقه حفاظت شده یا جنگلی یافت می‌شود.متاسفانه حیوانات مانند پلنگ آمل و ببر مازندران نسلشان منقرض شده است.
اسب خزر
اسب خزر اسب کاسپین این نژاد اسب برای اولین بار در سال ۴۴-۱۳۴۳ شمسی توسط خانم لوئیز فیروز و با انگیزه دستیابی به اسبهای مناسب جهت آموزش سوارکاری و سواری آزاد به کودکان و نوجوانان در اطراف آمل به صورت تصادفی مورد شناسایی قرار گرفت.
نامبرده به واسطه داشتن تحصیلات در علوم دامی و آشنایی با انواع نژادهای اسب، به سرعت به ویژگیهای منحصر به فرد و ارزشهای خاص این نژاد پی برد و بر اساس مطالعات و تحقیقات خود در طی مدت کوتاهی جوامع بین‌المللی پرورش اسب را مجاب به قبول این نوع اسب کوچک ایرانی به عنوان نژادی منحصر به فرد نمود.
پلنگ آمل
این نوع پلنگ در طی چند دهه‌های قبل وجود داشت و بعد‌ها بعد نابود شدن جنگل‌ها به طور عجیبی نسل این گونه از پلنگ‌ها پر قدرت نا پدید شد این گونه پلنگ‌ها از نسل پلنگ‌های اسیایی هستند.
افعی دماوندی
افعی دماوندی آمل، ازخطرناک‌ترین وکمیاب‌ترین افعی هاست که در منطقه لار و دماوند آمل یافت می‌شود.یک خزنده شناس جوان به نام "خسرو رجبی زاده"پایان نامه فوق لیسانس خودرابه طورتخصصی افعی دماوندی انتخاب کرده است.وی افعی دماوندی راشرقی‌ترین افعی کره زمین میداند.وی میگوید:این افعی حدود38سال پیش توسط دکترمحمودلطیفی پایه گذاربخش جانوران سمی انستیتورازی کشف شد.وی هنگام تحقیق پیرامون برخی ازمارهاپس ازدقت درظاهرمارهامتوجه تفاوت یکی ازآنهابابقیه میشود.بررسی‌های دقیق ترنشان دادکه این گونه کشف جدیدی است.این افعی جدیدبه آلمان فرستاده شدوبابررسی سه نفرازبهترین متخصصان وخزنده شناسان نام گونه جدیدبه احترام دکترلطیفی Viperalatifiگذاشته شد.افعی دماوندی بعدازافعی جعفری مهلک‌ترین سم رادارد.این افعی درحال حاضردرلیست اتحادیه جهانی حفاظت دررده آسیب پذیرقرارگرفته است.
از حیوانات پرورشی آمل می‌توان به اردک،تیرنگ،غاز،بوقلمون،جو جه‌های محلی،می توان نام برد.
اقتصاد
در طول تاریخ این شهر،آمل به واسطه مرکزیت در منطقه البرز و واقع بودن در یک منطقه حاصلخیز به محل طبیعی برای مبادلات خارجی و ایرانی تبدیل شده بود،صاحب کتاب العالم نقل می‌کند که وقتی داخل شهر آمل شدم صدها تاجر بغدادی و یونانی دیده ام که برای خرید طلا و نمد طبری آمده بودند،آمل در مرکز راه تاریخی و کهن ایرانی قرار داشته و دارای مبادر خانه‌های عظیم بین راهی در قرن‌های سوم تا سیزدهم بوده است.همچنین بعدها و در عصر معاصر هم چندین درضد بزرگ از صنعت منطقه ای به نام آمل ثبت شد.
سوغات
فرش.سفر معرق، منبت، سفال، گلیم، انواع ترشی، برنج و زیتون و گردو و گیلاس و مرباجات و شیرنجات محلی و گل و غذاهای محلی از جمله مهمترین سوغاتهای آمل هستند.همچنین غذاهای محلی که بین المللی شده و همچنین عسل طبیعی از قله دماوند آمل،سیب ،پرتغال،کیوی،گردو،گیلاس صادراتی و نان کوهی ،شیرینی‌ها مانند آب دندان،اغوز کناک،ساقه عروس و غذاهای سنتی ساری شامل سیر انار، ناز خاتون، اکبر جوجه، چاشنی.. از جمله سوغات‌های آمل هستند.
مراکز اقامتی
در گذشته کاروانسراهای آمل و قلعه‌ها مکان‌های اقامتی برای مسافران به حساب می‌آمده‌اند. این کاروانسراهاو قلعه‌ها اکنون به صورت آثار باستانی در آمل و شهرستان آمل شناخته شده‌اند.
بسیاری از جهانگردانی که به آمل قدیم آمده‌اند در سفرنامه هایشان از این کاروانسرا نام برده‌اند. از کاروانسراهای قدیمی آمل پیش از حمله مغول به این شهر اثری نیست.مهم‌ترین کاروانسرای کاروانسرای کمبوج (گامبوش) و کاروانسرا شاهی هستند.
امروزه مراکز اقامتی آمل هتل‌ها و متل‌ها است که بیشتر در مالکیت خصوصی‌اند.یک هتل در بیرون شهر و دو هتل در شهر و چندین هتل در شهرستان آمل قرار دارد و دو هتل در منطقه هراز در حال احداث است.
منبع :http://pnu-club.com/showthread.php
http://www.nasiriamoli.blogfa.com/page/amol.aspx
http://sabz.ac.ir/
http://www.amol.gov.ir/index.php?static&sid=1606
آبگرم لاریجان

آبگرم لاریجان

به علت شرایط خاص زمین‌شناختی در دامنه‌های البرز به ویژه اطراف قله دماوند، آب‌های معدنی با خواص مختلف درمانی وجود دارد که مهم‌ترین آنها در روستای آبگرم مجموعه‌ای جذاب را پدید آورده‌است. روستای ییلاقی و خوش آب‌وهوای آب‌گرم در دامنهٔ قله دماوند قرار دارد. آبگرم لاریجان در فاصله حدود 60...

اطلاعات | نقشه
آبشار یخی

آبشار یخی

آبشار یخی، آبشاری است در ارتفاع ۵۱۰۰ متری از جبههٔ جنوبی کوه دماوند. آبشار یخی، یکی از پدیده‌های طبیعی شگفت انگیز و کم نظیر جهان به شمار می‌آید در استان مازندران و در بخش لاریجان آمل قرار دارد . ارتفاع این آبشار بین ۷ تا ۱۲ متر گفته شده و به جز در زمان‌های کوتاهی از تابستان که برای مدت...

اطلاعات | نقشه
پارک ملی لار

پارک ملی لار

منطقه حفاظت شده لار بین استان‌های تهران و مازندران واقع شده است. مساحت آن در حدود 31000هکتار می‌باشد. منطقه لار با وسعتی حدود ۷۳۵۰۰ هکتار در دامنه جنوبی رشته کوههای البرز قرار دارد که در سال ۵۴ به پارک ملی تبدیل شد و و از سال ۶۱ طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت ...

اطلاعات | نقشه
جنگل الیمستان

جنگل الیمستان

جنگل الیمستان نام جنگلی است از توابع شهرستان آمل استان مازندران .جنگل الیمستان یکی از زیباترین مناظر را در فصول بهار و تابستان به گردش گران و طبیعت دوستان نوید می‌دهد. این منطقه به طلای سبز ایران مشهور است و دارای مه غلیظ و جنگل‌های سر سبز و انبوه می‌باشد. این جنگلها محل رویش گیاه " ا...

اطلاعات | نقشه
آتشکده آمل

آتشکده آمل

آتشکده ساسانی آمل ,در شهرستان آمل، محله پائین بازار، در شهر قدیمیا عوام کوی قرار دارد. این بنا با توجه به ویژگی‌های خاص معماری اش در شمار بنا‌های قرن نهم هجری قمری است و در مقایسه با سایر برج‌های این دوره از وسعت قابل ملاحظه ای برخوردار است. این آتشکده بصورت چهار گوشه و گنبد مخروطی اس...

اطلاعات | نقشه
دخمه‌های باستانی کافر کلی

دخمه‌های باستا...

غار‌های منحصر به فرد دستکند محور هراز، کافرکلی نامیده می‌شوند. این فضاهای تراشیده شده در دل کوه که در محور هراز و نقاط مختلف منطقه بالا لاریجان ، در میان بندها و پرتگاهها قرار دارد. در هیچ یک از نقاط ایران این غار‌های دستکند تا این حد متمرکز نیستند. غارها از پایین کوه و کنار جاده به...

اطلاعات | نقشه
آبشار شاهان دشت لاریجان

آبشار شاهان دش...

آبشار شاهان دشت با طول تقریبی صد و هفتاد متر در کنار قلعه زیبا و باشکوه ملک بهمن در دهکده ای به همین نام در منطقه امیری لاریجان در جاده هراز وافع شده است. قلعه ملک بهمن در سال هزار و پنج هجری ساخته شده است و بقایای آن به وضوح از زیر آبشار نمایان است. آبشار زیبای شاهان دشت یکی از بل...

اطلاعات | نقشه
آبشار زیار ( شیخ علی خان )

آبشار زیار ( ش...

آبشار زیار که به شیخ علی خان معروف است در شهرستان آمل در روستای زیار واقع شده است. این آبشار نام خود را از رود زیار گرفته است و حدود چهل متر ارتفاع دارد . مناظر سرسبز و کوهستانی و چمن زارهای زیبای اطراف و حواشی آن که نطر هر رهگذری را جلب می‌کند، یکی از جاذبه‌های طبیعت گردی منطقه به شم...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
آغوزکا یا گردو بازی

آغوزکا یا گردو...

ازی‌های بومی و محلی در هر جغرافیا و اقلیمی برگرفته از فرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه است. این بازی‌ها متناسب با ویژگی‌های فرهنگی حاکم بر هر منطقه شکل می‌گیرند. بسیاری از ورزش‌های بومی و محلی در روستاها و حتی شهرهای استان مازندران در حال فراموشی است، اما اخیرا تلاش‌هایی صورت گرفته تا بازی...

اطلاعات
تمبان

تمبان

«تمبان» یا «تنگه تمبان» Tangetomban با پشمبال pasembal امروزه جزئی از پوشاک محلی زنان مازندران است. اما تا سه دهه‌ی پیش‌به ویژه در سرزمین‌های جلگه‌ای، پوشیدن شلوار زنانه بجز روزهای سرد چندان رایج نبود،‌به جای آن شلیته نوعی تمبان انگاشته می‌شد. از این رو به آن «تمبون» و به خاطر پرچین ...

اطلاعات
آیین سنتی شیردوشان

آیین سنتی شیرد...

"شیلان‌دهی" آئین نذر سلامت گوسفندان در شمال آئین "شیردوشان" یا "شیلان‌دهی" منطقه ییلاقی و جنگلی چلاو مازندران 500 ساله شد. هر کشور ریشه‌داری به سنت قدیمی و دیرینه خود می‌بالد و همیشه آن را برگ زرینی برای معرفی‌اش تلقی می‌کند. البته فردی که در کشور کهن و تاریخی ما، ایران اسلامی زندگی ...

اطلاعات
جشن تیرگان

جشن تیرگان

تیرگان جشن تیرگان در تیر روز از تیرماه برابر با 13 تیر در گاهشماری ایرانی برگزار می‌شود. این جشن درگرامی داشت تیشتر (ستاره‌ی باران آور در فرهنگ ایرانی) است و بنا به سنت در روز تیر (روز سیزدهم) از ماه تیر انجام می‌پذیرد. در تواریخ سنتی تیرگان روز کمان‌کشیدن آرش کمانگیر و پرتاب تیر از ف...

اطلاعات
جشن تی تی

جشن تی تی

آیین جشن تتی (شکوفه) با حضور علاقه‌مندان فرهنگ، آداب و رسوم مازندران برگزار می‌شود . این جشن هر سال به مناسبت شکوفه دهی درختان در فصل بهار با برگزاری نمادین عروسی سنتی و پخت آش و نان محلی برگزار می‌شود. عروس بران مهم‌ترین بخش عروسی، آیین عروس بران است که با حرکت داماد از خانه اش به سو...

اطلاعات
مراسم سنتی ورف‌چال

مراسم سنتی ورف...

مراسم سنتی ورف چال (برف چال) با قدمتی حدودا 800 ساله به عنوان یکی از آیین‌های منحصر به فرد مازندران در ارتباط با آب در روستای آب اسک آمل برگزار میشود. در این روز هیچ مردی اجازه حضور در روستا را ندارد و روستا تماما توسط زنان اداره می‌شود، همچنین هیچ زنی اجازه حضور در محل (ورف چال) را ن...

اطلاعات
نخل گردانی در روستای نوا

نخل گردانی در ...

واقعه عاشورا، در سال 63 ه.ق رخ داده است. اینکه از چه زمانی در شهر آمل اقدام به برگزاری این رسم می‌کنند بر ما پوشیده است. مردم منطقه درباره خاستگاه این نخل و معنی و مفهوم نمادین آن و پیشینه شبیه‌گردانی در دسته‌های عزا، اطلاع درست و روشنی ندارند و بیشتر آنان حمل نخل را رسمی قدیمی و بازمان...

اطلاعات
عیارگیران

عیارگیران

هیچ سندی که مشخص کننده تاریخ دقیق این آیین باشد، یافت نشده و تنها راویان محلی کهنسال برای این کار ارایه سندی شفاهی نموده و قدمت آن‌را بیش از یک‌صد سال تخمین می‌زنند. عیارگیران آداب و رسمی سنتی و قدیمی در میان روستاییان منطقه لاریجان بوده، قدمت آن را اکثر راویان بیش از یک‌صد سال می‌د...

اطلاعات
مشاهده تمامی آداب و رسوم

شخصیت فراموش شده

شخصیت فراموش شده

این روزها و در میان خبرهای سیاسی و جنگ یکی از عجیب‌ترین خبرها، اسپانسر تازه‌ی تیم استقلال بود. این اسپانسر تازه گویا یک پیج موبایل‌فروشی اینستاگرامی در شهر آمل است و با توجه به اندازه‌ی کسب‌وکار، این که چه طور هزینه‌های بالای اسپانسرینگ را تقبل کرده تا نامش روی لباس استقلال درج شود، جای سوال است.

... ادامه مطلب
شخصیت فراموش شده

خانه تکانی عید

اواخر اسفند، بوی بهار و خانه تکانی در روستاهای آمل از زیبای‌های این مناطق است که نوید بخش فصل بهار می‌باشند.
مراسم خانه تکانی احتمالاً نشات گرفته از این عقیده است که فروهرها سالی یک بار در آستانه فروردین ماه که ماه فروهرها است، در رستاخیزی به خانه بازمی‌گردند و اگر خانه را پاکیزه و آراسته ببینند شاد شده و برای برکت خانه و شادکامی خانواده دعا می‌کنند. ... ادامه مطلب
خانه تکانی عید

غار گل زرد

در منطقه ای کوهستانی به نام پلور، غاری شگفت انگیز قرار دارد که نام آن گل زرد می‌باشد، به عبارت دیگر می‌توان گفت که این غار در نزدیکی تهران است و در واقع از مسیر جاده هراز می‌توان به این غار رفت. در این غار زیبا همواره شگفتیهای بسیاری وجود دارد که نظر هر بیننده ای را به خود جذب می‌کند و همین موضوع باعث ... ادامه مطلب
غار گل زرد

جنگل رویایی الیمستان

الیمستان، روستایی توریستی است از توابع بخش مرکزی شهرستان آمل که در کیلومتر ۲۰ جاده هراز از آمل واقع شده است. جنگل الیمستان، محل رویش گیاه "الیما" است که در اردیبهشت ماه رشد می‌کند. می‌گویند نام جنگل الیمستان نیز برگرفته از آن می‌باشد. الیمستان یکی از مناطق توریستی ایران است که تورهای زیادی سالانه برای ... ادامه مطلب
جنگل رویایی الیمستان

دهکده‌ی ییلاقی نوا

کمی پایین‌تر از قریه‌ی اسک به سمت آمل، دو دیوار سر به فلک کشیده‌ی سنگی قرار دارد. سمت غرب آن دره‌ها و دامنه‌های وسیع قله‌ی دماوند است که دهکده‌های با صفای رینه، گرنا، آب گرم و امیرآباد چون گل و بوته‌ی رنگارنگ در چین و چروک‌های سنگی به دامن دماوند افتاده‌اند.
معروف است که چون در این روستا نسبت به روستاهای اطراف بادهای شدید نمی‌وزد نوا نامگذاری شد.
نوا = نه + وا ( وا در زبان مازندرانی به معنی باد است)
دهکده‌ی ییلاقی نوا، با کثرت و فراوانی چشمه سارها که از بن سنگ‌ها و دل کوهسار و از هر نقطه‌ی آن می‌جوشد و جاری می‌شود به چهارسد چشمه معروف است. لطافت هوا و صافی و شفافی آن و طراوت و خرمی گل و سبزه‌اش مخصوصاً در نسیم ملایم و روح نواز بامدادی چنان طرب‌انگیز است که هر تن خسته و دل افسرده‌ای را به وجد و نشاط می‌آورد.
در فرهنگ جغرافیایی ایران از فرهنگ دهخدا، ذیل کلمه‌ی نوا می‌خوانیم: "نوا، دهی است از دهستان بالا لاریجان بخش لاریجان شهرستان آمل در نه هزار گزی مشرق رینه، در منطقه‌ی کوهستانی سردسیری واقع است و 910 تن سکنه دارد. آبش از چشمه، محصولش لبنیات، شغل مردمش زراعت و گله‌داری است."
نوا دهکده‌ای است سالخورده و قدیمی. از آثار کهن و استوار آن، رونق گذشته به خوبی درک می‌شود. در عمارت‌هایی که با اسلوب اشرافی گذشته ساخته شده، تالارها و ایوان‌های متعدد باقی است و گذشت روزگار، آب و رنگ و جلوه‌ی نقش و نگار طاووس‌های چتر زده و گل و بوته‌های زیبایی را که به در و دیوار تالارها نقاشی شده هنوز محو نکرده است.
حمام بزرگ نوا با ستون‌های بلند سنگی، استوار و پا برجا است و این حمام هم‌اکنون مورد استفاده‌ی اهالی است.
... ادامه مطلب
دهکده‌ی ییلاقی نوا

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره آمل

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید