قزاقستان متشکل است از تختال کم ارتفاع (استپ) وسیعی در وسط آسیای
میانه . در غرب جلگههای مجاور دریای خزرتا کمتر از سطح دریا ارتفاع دارد .
قزاقستان نهمین کشور جهان از نظر وسعت است.
اما اغلب خاک این سرزمین وسیع را زمینهای استپی و نیمه بیابانی پر کرده است.
ارتفاعات شامل رشته تپه هایی در شمال وسلسله کوهستانی شامل تین شان در جنوب و شرق است . قله خان تِنگری با 6.398 متر ارتفاع
...مشاهده کامل متن بلندترین نقطهی کشور است . قزاقستان چندین دریاچهی نمک دارد ، از جمله دریاچهی آرال که به دلیل استفادهی بیش از اندازه از آب رودهای منتهی به آن در حال کوچک شدن است .
بیابانها شامل صحرای قیزیل قوم در شمال کشور ، قره قوم در مرکز و بارسوکی در شمال است .
رود مهم : سیر دریا 3.019 کیلو متر . آب و هوا : از خصوصیات آب و هوای قزاقستان ، زمستانهای شدیداً سرد و تابستانهای داغ است . میزان بارندگی پایین است و بین 200 میلی متر در شمال تا 500 میلی متر و بیشتر در جنوب شرقی متغیر و مقدار بارندگی در بیابانها ناچیز است .
زبان و خط رسمی:
زبانهای رایج در این جمهوری، قزاقی و روسی است که البته فضای عمومی کشور بیشتر در اختیار زبان روسی است. زبان قزاقی از گروه زبانهای ترکی ست که بسیاری از واژگان آن از زبانهای دیگر مثل: عربی، فارسی، مغولی و روسی اخذ گرفته شده است.
در نوشتار نیز، قزاقان با حروف سیریلیک و لاتین مینویسند. زبان قزاقی که زبان مردم قزاق و زبان ملی این کشور است، زبانی است از زیرگروه شرقی زبانهای ترکیتبار که خود زیر شاخه ای از زبانهای آلتای است.
از نزدیکترین زبانها به قزاقی، زبان کشور همسایه قرقیزی است. زبان روسی با توجه به سابقهی تاریخی و حضور گسترده خود همچنان موقعیت زبان رسمی (در قانون اساسی قزاقستان از اصطلاح زبان ارتباطات بینالمللی استفاده شده است) را حفظ کردهاست.
زبانهای اوکراینی، تاتاری، قرقیزی، اویغوری، ازبکی، باشقیری، فارسی تاجیکی، آلمانی، کرهای، ترکمنی، ارمنی و مغولی تنها تعدادی از مهمترین زبانهایی هستند که بزرگترین اقلیتهای قومی این کشور به آنها سخن میگویند.
البته بسیاری از اقلیتهای قومی قزاقستان برای داشتن زبان مشترک به جز روسی، زبان قزاقی را هم میدانند. آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان بینالمللی در سالهای اخیر افزایش یافته است.
اقتصاد قزاقستان:
نفت، گاز طبیعی، زغال سنگ، سنگ آهن، نیکل، کبالت و مس از عمدهترین ذخایر این کشور هستند. قزاقستان محصولات صادراتی خود را به آلمان، روسیه، چین و ایتالیا و به فرانسه و رومانی میفرستد.
محصولات وارداتی به قزاقستان نیز بیشتر از کشورهای روسیه، چین و آلمان میآیند.
تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور در سال 2006 میلادی 4/143 میلیارد دلار بود. نرخ بیکاری در این کشور 4/7 درصد در سال 2006 میلادی است. در سال 2004 میلادی 19 درصد از جمعیت این کشور در زیر خط فقر زندگی میکردند.
نرخ تورم در این کشور 6/8 درصد در سال 2006 اعلام شده است.150 فرودگاه، 13 هزار و 700 کیلومتر راهآهن و 90 هزار و 18 کیلومتر جاده زیر ساختهای حملونقل این کشور را تشکیل میدهد.
تعداد جمعیت ، توزیع دینی، مذهبی و قومی آن :
جمهوری قزاقستان چهارمین جمهوری در بین جمهوریهای مستقل مشترک المنافع از لحاظ فراوانی جمعیت میباشد. این جمهوری ملیتهای گوناگونی را درخودجای داده است.
بر اساس آخرین سرشماری، جمعیت قزاقستان 526/464/18 نفر میباشد. همچنین باوسعت 300/717/2 کیلومتر مربع، هشتمین کشور جهان و دومین جمهوری از جمهوریهای شوروی سابق به حساب میآید.
پایتخت آن،آلماتی است که بزرگترین و پرجمعیتترین شهر قزاقستان محسوب میشود. ولی چند سالی است که پایتخت به « آستانه » انتقال یافته که در شمال کشور و در مناطق عمدتاً روس نشین قرار دارد.
با این حال، پایتخت فرهنگی قزاقستان همچنان شهر آلماتی است.
پرچم قزاقستان:
پرچم این کشور به رنگ آبی است. این رنگ در پرچم قزاقستان به معنی آسمان بیپایان این کشور است. خورشید در این پرچم به رنگ طلایی است با 32 اشعه و عقابی که در زیر آن در حال پرواز است.
نماد ملی این کشور هم در گوشه پرچم قرار گرفته است
ساختار دینی و مذهبی:
مردم قزاق مسلمان حنفی مذهب هستند. آنها خیلی دیر (قرن نوزدهم) مسلمان شدند وحتی پس از قبول اسلام، عقاید و شعائر بت پرستی در میان آنان رواج داشت.
اسلام توسط روحانیون تاتار به این سرزمین راه یافت و جالب آنکه روسها موافق این رویکرد (مسلمان شدن قزاق ها) بودند . قزاقستان ، کشوری لائیک است و مبنای قوانین در آنجا بر پایهی شریعت نیست، ولی به اعتبار اکثریت مسلمان جامعه، نهادهای رسمی دینی به مسائل و دغدغههای دینی مردم میپردازند.
منبع :
http://hajij.com/
http://www.hamshahrionline.ir/