آب و هوا

آب و هوای کنونی

بارش باران
بارش باران
رطوبت: 69%
بیشینه: 6°
کمینه: 2°

ﺳﻪشنبه(9 بهمن)
نیمه ابری
نیمه ابری
بیشینه: 10°
کمینه: 0°
چهارشنبه(10 بهمن)
نیمه ابری
نیمه ابری
بیشینه: 10°
کمینه: 1°
پنجشنبه(11 بهمن)
ابرهای پراکنده
ابرهای پراکنده
بیشینه: 12°
کمینه: 1°
جمعه(12 بهمن)
ابرهای پراکنده
ابرهای پراکنده
بیشینه: 12°
کمینه: 1°

توضیحات

ویرایش

اقلیم : سرد
شهرستان زرندیه با مرکزیت شهر مامونیه یکی از شهرستانهای استان مرکزی ایران است. این شهرستان در جنوب غربی تهران قرار گرفته و در سالهای اخیر از شهرستان ساوه جدا شد.
شهرستان زرندیه با 4150 کیلومتر مربع وسعت و حدود 58000 نفر جمعیت سومین شهرستان استان از نظر وسعت و پنجمین شهرستان از نظر جمعیت می‌باشد . دارای مرز مشترک با استانهای تهران، قزوین،البرز و قم ، و با فاصله 80 کیلومتر از پایتخت وآخرین شهرستان استان با فاصله 240 کیلومتر از مرکز استان واقع شده است.
وجود زمینه فعالیت در بخش کشاورزی، سه شهرک صنعتی و دیگر بخش‌های اقتصادی ضریب مهاجر پذیری شهرستان را افزایش داده است. شهرستان زرندیه در تاریخ 81/10/29 با موافقت هیات وزیران به مرکزیت شهر مامونیه و با دو بخش خرقان و مرکزی و شهرهای ، زاویه، پرندک، خشکرود و رازقان بعنوان شهرستانی جدید و مستقل شناخته شد.
این شهرستان دارای دو بخش به نام‌های خرقان با دهستانهای الویر، علیشار و دوزج و بخش مرکزی با دهستانهای حکیم آباد، خشکرود و رود شور می‌باشد.
پیشینیه تاریخی:
در مجموع کل شهرستان بویژه چند منطقه مثل صدرآباد، زرندکهنه، مامونیه، محمدآباد، الویر و علیشار از قدمت تاریخی بیشتری برخوردار است که نظر بعضی از باستان شناسان صدرآباد و زرند کهنه و مامونیه به هزاره اول میلادی نسبت داده می‌شود.
با آثار مکشوفه در تپه‌های ترپاق، سرقلعه و اطراف پرندک(مشکویه) وجود لایه‌های خاکستری اکسید آهن، قدمت این آثار را به سه تا چهار هزار سال می‌رساند. آثار باقیمانده در شهرستان شامل دو بخش، تپه‌ها و بنا‌ها خلاصه می‌شود که مشهورترین تپه ها:ترپاق تپه، سرقلعه، رسفیجان، محمد آباد، زرند کهنه، مشکویه، علیشار را می‌توان نام برد.
تقسیمات کشوری
شهرستان زرندیه دارای دو بخش به نامهای بخش مرکزی و بخش خرقان است. این شهرستان دارای شش دهستان به شرح زیر است:
دهستانهای بخش مرکزی:
دهستان حکیم آباد
دهستان خشک رود
دهستان رود شور
نقاط شهری: زاویه، مامونیه و پرندک.
دهستانهای بخش خرقان:
دهستان الویر
دهستان علیشار
دهستان دوزج
نقاط شهری: رازقان
وجه تسمیه:
زرند یا زرندیه در قدیم بلوکی بوده مابین ری و ساوه که شکارگاه آن معروف بوده و وجه تسمیه برای شهرستان بسیار گفته اند، مثل زرندیه نام درختی صلب و بی بار- زرنج یا زرنگ که در اشعار فردوسی آمده:
به کوه دگر بود گاه فراخ فرازش که سخت و بن و دیولاخ
زبالا دو چنبر از این سنگ سخت برون تاختی چون زرنج از درخت
و یا به قسمتی از پوست خربزه گویند و یا زرندین، زرنشان، شمشیر فولادی و زرنگار- و یا جایی که در آن کشت بسیار شود: زمین حاصلخیز- زراندود و یا مخلوط شدن خاک با زر که زر پسوند اول زرسوده- جایی که طلا در آن آزمایش می‌شده.
زبان و گویش:
شهرستان زرندیه بدلیل گستردگی و پراکندگی از نظر مذهب و قومیت‌ها از تنوع زیادی برخوردار می‌باشد و مردم آن با آداب و رسوم محلی و عشایری با چند گویش محلی صحبت می‌کنند که انواع گویش‌ها یکی از ویژگیهای منحصر به فرد شهرستان می‌باشد.. اکثریت روستاهای شهرستان به زبان ترکی تکلم و منطقه امیرآباد، زرندکهنه و شهر مامونیه به زبان فارسی شبیه به فارسی دری با گویش مخصوص همراه با تلفیقی از اصطلاحات ترکی ، کردی و لری سخن می‌گویند.
در قسمت غربی شهرستان روستاهای الویر و ویدر به زبان خاصی شبیه تاتی با گویش مخصوص سخن می‌گویند.
آداب و رسوم
از مراسم رایج مذهبی و فرهنگی شهرستان می‌توان از تعزیه خوانی، سیزده بدر، مراسم عید نوروز، چهارشنبه سوری، پاتختی، حنابندان، عروس بران، جشن کوسه ناقالی(ناقلدی) ، مراسم بیل گردان، مراسم انگور(جشن انگور) نام برد که برخی از آنها در حال حاضر رواج بیشتری دارد.
صنایع دستی
صنایع دستی شهرستان زرندیه شامل دستبافت‌های سنتی (قالی بافی و گلیم بافی)، رودوزیهای سنتی، آثار چوبی(منبت و کنده کاری روی چوب،معرق کاری، خراطی)، سفالگری، کتابت و نگاری،آثار فلزی (قلمزنی) است.
مذهب:
مردم شهرستان زرندیه دارای مذهب شیعه و در قسمت هایی از شهرستان از جمله روستاهای چناقچی علیا و سفلی ولار پیروان مسیح سکنی داشتند که در حل حاضر به تهران و شهر قلعه حسن خان( شهر قدس ) استان البرز مهاجرت نموده اند.
و در تعدادی از روستاهای بخش خرقان اهل حق سکونت دارند. در روستای چناقچی کلیسای پیروان مسیحیت قرار دارد که در فصل تابستان محل اجرای آیین‌های مخصوص این دین می‌باشد.
کشاورزی و صنعت:
شهرستان زرندیه با بیش از 50500 هکتار زمین کشاورزی زیر کشت با متوسط سرانه هر نفر 50 هکتار در بخش کشاورزی در سطح استان مقام اول را دارا می‌باشد و با 3000 هکتار پسته کاری(مقام اول پسته ارگانیک کشور)- واحدهای پرورش شتر مرغ، سه ناحیه صنعتی مامونیه، زاویه و پرندک با کارخانه‌های بزرگ سیمان، تولید اتاق اتوبوس و پروفیل، منطقه گردشگری و اتومبیل رانی ایرانیان، و نیرو گاه رود شور از اهمیت فراوانی برخوردار می‌باشد.
زبان و گویش:
اکثر مردم شهرستان به زبان ترکی محلی صحبت می‌کنند، ولی اهالی شهر مامونیه( محله امیرآباد و زرند کهنه) و روستاهای الویر و ویدر خرقان با لهجه محلی تکلم می‌نمایند که با بررسی‌های انجام شده، قدمت و ریشه تاریخی این لهجه‌ها مورد تائید باستان شناسی است که به زبان مادها برمی گردد.
منبع :http://dadgostari-mr.ir/
http://www.ershadzarandieh.ir/
http://portal2.moi.ir/

روستا و آبشار چناقچی علیا

روستا و آبشار ...

روستای چناقچی علیا که از توابع بخش خرقان می‌باشد به عنوان یکی از روستاهای نمونه گردشگری انتخاب شده است و در ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر ساوه قرار دارد. تا مرکز شهرستان زرندیه (مامونیه) حدود ۵۰ و تا تهران حدود ۱۴۰ کیلومتر فاصله دارد. ارتفاع این روستا از سطح دریا ۲۴۰۰ متر و آب و هوای آن گر...

اطلاعات | نقشه
منطقه شکار ممنوع خرقان

منطقه شکار ممن...

منطقه خرقان ساوه دارای وسعتی بیش از ۴۷ هزار هکتار است و از سال ۸۹ به عنوان منطقه شکار ممنوع تعیین شده و حفاظت از آن بر عهده اداره حفاظت محیط زیست ساوه و زرندیه می‌باشد. این منطقه بین شهرستان ساوه و زرندیه قرار دارد، به این صورت که قسمت‌های جنوبی آن در بخش نوبران ساوه و قسمت‌های شمالی ...

اطلاعات | نقشه
کاروانسرای خشکرود

کاروانسرای خشک...

کاروانسرای خشکرود در شهرستان زرندیه به عنوان نگین معماری دوران اسلامی و همچنین یادگاری ارزشمند از دوران صفویان است که ویژگی‌های خاص معماری و فرهنگی آن زمان را در دل خود دارد. وجه تسمیه این بنای تاریخی از همجواری آن با روستایی با نام ˈخشکرودˈ است که در حواشی بیابان به عنوان مرکز جمعیتی...

اطلاعات | نقشه
امامزاده عبدالمطلب

امامزاده عبدال...

آستان امامزاده عبدالمطلب (علیه السلام) در بخش مرکزی شهرستان زرندیه،کیلومتر 40 اتوبان ساوه به تهران، دهستان رودشور، کیلومتر 6 جاده روستای پیک زرند، 4 کیلومتری جنوب روستای پیک قرار دارد. بنا به گفته اهالی این امامزاده به امام کاظم (علیه السلام) منسوب میباشد.نسب شناسان درباره شجره نامه و...

اطلاعات

نظر شما درباره زرندیه

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید