آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
نام قدیم : کیاکلا
شهرستان سیمرغ یکی از شهرستان‌های استان مازندران است. این شهرستان در آذر ماه ۱۳۹۱با تغییرنام و ارتقاء بخش کیاکلا و جدا شدن از شهرستان قائمشهر ایجاد شد. شهرستان کیاکلا یا سیمرغ بیستمین شهرستان تاسیس شده در استان مازندران است.
تاریخچه
اولین کسی که وارد شهر کیاکلا شد در ...مشاهده کامل متن قسمت شمالی شهر جنب میدان شهید کشوری فعلی سکونت داشته است.او یکی از مالکین بزرگ بوده و پسری بنام کیا داشت.بدلیل وفور علاقه به فرزندش این محل را کیاکلا نامید و کلا به معنای آبادی است.پس از آن شخصی بنام افشار تومانیاس گویا از اتباع روسیه بوده در دین یهودیت هم بوده ساکن گردیده و پس از مدتی عده ای از آن قوم مردند یا رفتند یا تشرف به اسلام پیدا کردند که بهمین دلیل آن محله جسلام خیل یا جدیدالاسلام معروف گردیده و هنوز بعضا پسوند لقب افراد محل در شناسنامه آنها جدیدی یا جدیدالاسلام درج گردیده است.
ظاهرا در دوره قاجار شخصی که یکی از چهار نفر نماینده رئسیه در ایران بود بنام عباس اسکندری یا شازده اسکندری یا عباس میرزا قسمت شمالی ایران را در اختیار داشت و در نقطه مرکزی شهر کیاکلا زمینی به مساحت قریب به 8 هکتار داشته که در آن یک کاخ دو طبقه با 44 اتاق احداث نموده و با حفر چاه عمیق در دوران پهلوی و فقر مالی اکثر مردم روستاها از رعایا و کارگران او محسوب میشدند.لازم به ذکر است دوران رضا خان مقر حکومت افشار طوس بوده و بعنوان مرکز املاک مازندران بود.از قدمت این شهر میتوان سابقه 200 ساله یکشنبه بازار آن را قید کرد که هنوز هم هر هفته برگزار می‌گردد.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان سیمرغ "بخش کیاکلا سابق" در سال 1390 برابر با 18366 نفر بوده است.
موقعیت جغرافیایی:
از نظر موقعیت جغرافیایی میتوان گفت شهرستان سیمرغ نقطه واصل چند شهرستان بزرگ استان مازندران است به طوری که فاصلهٔ بین راهی آن از قائمشهر٫12 از بابل ٫10 از بابلسر 21 ٫از جویبار13 و از ساری مرکز استان 36 کیلومتر است.
تقسیمات کشوری:
شهرستان سیمرغ از نظر تقسیمات کشوری به دو بخش مرکزی و تالارپی تقسیم میشود . که هر بخش آن دارای دو دهستان میباشد. در بخش مرکزی دهستان‌های کیاکلا و دشت کنار و در بخش تالارپی دهستان‌های طور و تالارپی ایجاد شده است.
مراکز دانشگاهی:
شهرستان سیمرغ در حال حاظر دارای دو مرکز آموزشی میباشد. مرکز آموزش علمی کاربردی سرای کیفیت اندیشان نوآور کیاکلا و آموزشکده فنی و حرفه‌ای سما کیاکلا
دانشکده هنر هم به زودی در شهرستان سیمرغ شروع به کار می‌کند.
پیشینه تاریخی شهر کیاکلا:
نشانه‌های بر جای مانده از صفویه (امامزاده عبدالله روستا فری کلامن از کیاکلا که از دربار صفویه در سده یازدهم به جا مانده بود) و حتی پیشتر از آن تپه‌های بجامانده از هزاره اول قبل از میلاد همچون تپه اکوک و آغوزدین همچنین وجود قلعه‌ای قدیمی در یکی از دهکده‌های کیاکلا نشان می‌دهد که مردمی در این دیار سکونت داشتند و این جا مرکز حکومتی بود و تدابیر سخت نظامی همانند دژی استوار برای آن وضع شده بود.
نشان‌های فرهنگی دیگر همانند مقابر و مشاهد بزرگانی همچون ابویعقوب بن یوسف بن الحکم بن یعقوب تنبلایی و آیت الله سید ابراهیم ثاقبی نجارکلایی و آیت الله سید حسن بهشتی سمناکلایی... و تپه‌های باستانی که به نام "دین" در جای جای این منطقه می‌باشد گواه این مطلب است.
منابع تاریخی موجود در بعد از ظهور اسلام تا حکومت قاجاریه، مطلب روشن و خاصی را درباره "کیاکلا" بیان نمی‌کنند. زیرا در قرون گذشته، شهرهای مازندران یا طبرستان به تعداد شهرهای فعلی نبوده است.
اما آنچه به اختصار نقل می‌شود حاکی از آن است که کیاکلا از سال ۲۵۰ هجری قمری و شاید پیش از آن به صورت دهستان و بلوک بوده است.
اردشیر برزگر در کتاب "تاریخ طبرستان" آنجا که در مورد شهرها و آبادی‌های بعد از اسلام توضیح داده است یکی از بخش‌های آباد را "رزمیخواست" می‌داند. رزمیخواست بخشی بوده از شهرستان بابل کنونی که تا سده سوم اسلامی در دست اسپهبدان مزمغانی بوده است.
در سفرنامه شخصی که اهل روسیه بود آمده است که در سیدمحله مردمانی قوی هیکل و تنومند زندگی می‌کردند که به آبادکردن جنگلها و دامداری امرار معاش می‌کردند.
اماکن مذهبی در شهرستان سیمرغ عبارتند از: آستانه سیده آبجی عمه در سیدمحله، آستانه سیده خدیجه درملاکلا، سیدعابد درشیرخوارکلا، امامزاده موسی کاظم در مری، پیرتکیه برج خیل، پیرتکیه موسی کلا، امامزاده سیدعباس در صلحدارکلا
زبان و لهجه
مردم شهرستان سیمرغ و روستاهای اطراف به زبان طبری صحبت می‌کنند اما تفاوت در نحوه محاورات و گفت و گو است که با توجه به ارتباط تنگاتنگ مردم این منطقه با ساکنین شهر بابل لهجه ساکنین این منطقه نیز بابلی است و همین لهجه و گویش محلی که در آخر هر جمله ((وه)) گفته میشود و مخفف بله و یا همان ((اره)) طبری است.
تعداد آبادی‌های تحت پوشش کیاکلا : 1-سوخت آبندان 2-سید محله 3-رکن کلا 4- پایین دسته 5-نجارکلا قدیم 6-نجارکلا جدید 7-تنبلا 8-پهناجی 9-دینه سر 10-برج خیل 11-جمالکلا 12-ملاکلا 13-کارتیجکلا 14-سمناکلا 15-تلار پشت 16-مری 17-سالدوزکلا 18 زیارکلا 19-سنگتاب 20-شیرخوارکلا 21-اخته چی 22-کوشی کلا 23-خراط کلا 24-موسی کلا بخش کیاکلا مثل سایر نقاط مازندران سرسبز و پر طراوت است و مردم پر تلاش این بخش با امکانات محدود و ایجاد تحول در اراضی با استعداد آن طراوت با نشاطی پدید آورده اند.گرچه این فعل و انفعالات بشری کاملا موثر نبوده است زیرا تا کنون نتوانسته شرایط کافی را فراهم نموده حسن بهره برداری را بنماید.
ساکنین این دیار از عاشقان قرآن و عترت و شیعه مذهب که به دلیل وجود آداب و رسوم دینی و مذهبی ریشه دار ولی مظلوم و ستم دیده که انحطاط و عقب ماندگی این بخش موجب انتزاع تعداد روستاها و الحاق به شهرهای مجاور آن گردیده که خود سند زنده و گویا است.
اگر استثمارگران ظالم دیروز این منطقه را رها میکردند امروزه میتوانست با استعداد و جغرافیایی و آماری بعنوان یک شهرستان معرفی گردد.امروزه تاسیس بخشداری و تجدید حدود جغرافیایی منطقه از برکات خون 150 شهید و رهین تلاش رهروان راه آن خونین کفنان همیشه سربلند است.
پوشش گیاهی
در این مناطق مراتع سرسبزی برای چراگاهای دامداران که در فصل زمستان دامداران از ییلاق به این منطقه کوچ می‌نمایند و اغلب از علفهای خودرو و پهن برگهای حاشیه ای استفاده می‌نمایند و بقیه مناطق زیر کشت انواع کشاورزی از قبیل برنج-گندم-جو-لوبیا-ذرت-گوجه فرنگی-خیار-کاهو-توت فرنگی و صیفی جات دیگر میباشد.
مرکبات نیز در این منطقه از رونق خاصی بر خوردار میباشد. تنها رودی که از کوههای سلسله جبال البرز(سوادکوه)سرچشمه می‌گیرد و پس از عبور از شهرهای پل سفید-زیراب-شیرگاه و قایم شهر در مدخل شهر کیاکلا جاده کیاکلا-بابل را توسط پل فلزی که زمان پهلوی اول ساخته شده قطع می‌کند و محله ای با فضای آموزشی بسیار در شرق پل پدید آمد که آن را سرپل نامیدند.رودخانه تلار پس از عبور از غرب سیمرغ و روستاهای مجاور از بهنمیر گذشته وارد دریا خزر می‌شود.در فصل کشاورزی آب رودخانه تلار در طول مسیر تامین کننده آب مزارع بطور مستقیم و آب بندها بطور غیر مستقیم میباشد.
آب و هوا
رشته کوه البرز مانند سدی در جنوب مازندران کشیده شده و مانع ورود رطوبت دریای مازندران به نواحی مرکزی می‌گردد و همین توقف اجباری رطوبت در دامنه‌های شمالی البرز تولید بارندگیهای فراوان می‌کند که بطور کلی هوای این شهر مرطوب و معتدل می‌باشد و بادهای زمستانی که از شرق و شمال شرقی می‌وزد باعث سردی هوا گشته به علت نزدیکی و ارتفاع کم آن به سطح دریا خزر دارای رطوبتی زیاد می‌باشد.
منبع :http://www.simorghcity.ir/173688
http://www.kiakolacity.ir/
http://simorghcity.ir/
گزنه چینی

گزنه چینی

گزنه از زمان‌های بسیار دور وجود داشته و مردم از آن برای تغذیه استفاده می‌کرده و از خواص درمانی آن اطلاع داشته اند. چیدن گزنه برای آش گزنه که در چهارشنبه آخر سال استفاده می‌شود ، از رسم و رسومات مازندرانی‌ها می‌باشد. گزنه گیاه کوچکی است که همه جا می‌روید. اگر خواص این گیاه را بشناسید خ...

اطلاعات
نون کوهی

نون کوهی

نون کوهی: برای 10 تا 15 نفر 2/5لیوان شیر ولرم 2قاشق سرپر غذاخوری مایه خمیر ترش 2قاشق غذاخوری شکر 3عدد تخم مرغ نصف لیوان شکر نصف لیوان روغن مایع ارد به میزان لازم(تقریبا یک کیلو) طرز تهیه: شیر و شکر ومایه‌ی خمیر ترش را مخلوط میکنیم و میگذاریم ده دقیقه بمونه 3 عدد تخم مرغ را به ...

اطلاعات

نظر شما درباره سیمرغ

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید