2

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : گرم
شهرستان سیرجان با 17481 کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی استان کرمان و در تقاطع راههای شوسه آسفالته چهار استان فارس ، کرمان ، هرمزگان و یزد و در مسیر راه اصلی تهران _ بندرعباس واقع شده که ویژگی ...مشاهده کامل متن بسیار مناسبی را بدست آورده است واز شمال به شهرستان شهر بابک و رفسنجان واز شرق به شهرستان بردسیر و بافت واز جنوب به شهرستان حاجی آباد هرمزگان واز غرب به شهرستان نیریز فارس محدود میشود ارتفاع این شهرستان از سطح دریا 1730 متر می‌باشد و دارای 4 شهر ( سیرجان ، زیدآباد ، نجف شهر ، پاریز ) و دو بخش ( مرکزی ، پاریز ) و 10 دهستان و 468 روستای دارای سکنه و 1093 روستای خالی از سکنه میباشد مرکز آن شهر سیرجان با وسعت 75 کیلومتر مربع وتا شهر کرمان 180 کیلومتر فاصله دارد و دومین شهر استان کرمان از نظر وسعت و جمعیت شهری میباشد.
سابقه تاریخی
آنچه از متون تاریخی برمی آید مبنای شهر سیرجان مربوط به قبل از اسلام است و آنرا به زمان بلاش پادشاه اشکانی نسبت می‌دهند گفته می‌شود اسکندر در مراجعت از هندوستان از روی شهر قدیم سیرجان گذشته واز طریق بوانات ( استهبان ) به پاسارگاد و سپس شوش رفته است قدیمی‌ترین سندی که اطلاعاتی درباره سیرجان به ما می‌دهد نوشته ابن اثیر است او می‌نویسد گشتا سب که یکی از پادشاهان قدیمی ایران است به طرف کرمان آمده ودر کوهستانی که تنبور است (کوه تنبور سیرجان ) نام داشت جای گرفت وبه عبادت مشغول شد.
سیرجان قدیم شهری بزرگ و آباد بوده و در زمان اشکانیان مرکز فرمانروای کرمان فعلی بوده است. در سال 31 هجری قمری عثمان بن عفان عبدالله بن عامر را مامور فتح کرمان می‌کند که وی به سیرجان لشکر کشیده و سیرجان را به تصرف در می‌آورد و با روی کار آمدن یعقوب لیث صفاری سیرجان جز قلمرو فرمانروایی او قرار گرفت.
وضعیت آب و هوا
تابستانهای گرم وخشک و زمستانهای سرد وخشک ، از مهر ماه تا پایان اردیبهشت ماه فصل بارندگی در این شهرستان محسوب میشود میانگین بارندگی سالیانه 142 میلیمتر میباشد .
رطوبت نسبی 36% میانگین درجه حرارت حداکثر 37 درجه سانتیگراد و حداقل 1- حداکثر درجه حرارت ( مطلق ) 42 و حداقل درجه حرارت ( مطلق ) 15- ارتفاع از سطح دریا 1730 متر می‌باشد.
موقعیت اقتصادی
سیرجان به موازات شهرهای کرمان و رفسنجان یکی از مراکز اصلی تولید پستهکشور بوده که به لحاظ افزایش سطح زیر کشت در چند سال اخیر و به ثمر رسیدن باغات جوان به زودی از عمده‌ترین تولیدکنندگان خواهد شد.
به نظر می‌رسد پسته سیرجان به به لحاظ شرایط اقلیمی از نظر کاهش آلودگی به آفلاتوکسیندر وضعیت بسیار بهتری قرار دارد که این از مزایای پسته این شهرستان به شمار می‌آید.
منطقه ویژه اقتصادی سیرجان به عنوان اولین منطقه ویژه اقتصادی کشور نقش موثری در توسعه این مناطق در کشور داشته‌است. عده‌ای از مردم سیرجان مهاجرانی هستند که در سالهای پیش از سیوندفارس به سیرجان مهاجرت نموده‌اند.
منبع :http://www.mcac.ir/
http://sirjanmaa.persianblog.ir/
http://www.sirjan.org/
باغ سنگی بلورد سیرجان

باغ سنگی بلورد...

حکایت باغی بزرگ که درختان چوبیش میوه هایی از سنگ داده اند و این روزها به سوژه عکاسان و گردشگران تبدیل شده است حکایتی شندینی است. در 40 کیلومتری جنوب شرقی سیرجان در جاده سیرجان - بافت دهستانی است به نام بلورد و روستایی میاندو آب نام قرار دارد که به دلیل وجود یک باغ عجیب شهیر شده است. ب...

اطلاعات | نقشه
کوه سرمشک

کوه سرمشک

کوه سرمشک یکی از منحصر به فردترین جاذبه‌های طبیعی و تاریخی استان کرمان، در شرق روستای سرمشک از توابع دهستان دهتازیان شهرستان سیرجان و شمال روستای سرمشک از شهرستان جیرفت واقع شده است. از ارتفاعات مهم این کوه قله دندانه هنزا است که در غرب روستای هنزا قرار دارد و حدود 3650 متر ارتفاع دار...

اطلاعات
آرامگاه شاه فیروز

آرامگاه شاه فی...

این بنا تاریخی در نزدیکى روستاى وحدت‌آباد و قلعه سنگ سیر جان بر فراز صخره‌اى از سنگ سبز تیره به ارتفاع حدود ۳۰ متر واقع شده و در محل به نام شاه فیروز معروف است.شاه فیروز شامل یک ساختمان چهار طاقی آجری با هشت ستون و سقفی گنبدی است که بر روی این ستونها زده شده می‌باشد. بناى این آرامگاه ...

اطلاعات
کفه نمک سیرجان

کفه نمک سیرجان

یکی از چهره‌های زیبا و منحصر به فرد طبیعت در ایران،کفه‌های نمک می‌باشد که در پست‌ترین نقاط ارتفاعی حوزه‌های بسته، پس از ورود جریانهای آبی اطراف به آنها و تبخیر آب، شکل می‌گیرند. سرزمینی در 27 کیلومتری سیرجان به سمت شیراز محور روستای خیرآباد که بیش از 35 هزار هکتار وسعت دارد و از نمک پ...

اطلاعات
بادگیر چپقی

بادگیر چپقی

بادگیر از مظاهر و سمبلهای تمدن ایرانی است.بادگیر چپقی سیرجان در کرمان تنها بادگیر متفاوت نسبت به دیگر بادگیرهای جهان از نظر معماری می‌باشد. که برای خانه سید علی اصغر رضوی ساخته شده است. بادگیر تشکیل شده است از برجکی تقریباً مرتفع‏تر از جاهای دیگر خانه در روی بام. عموماً بادگیرها بر ر...

اطلاعات | نقشه
قلعه سنگ سیرجان

قلعه سنگ سیرجا...

قلعه سنگ سیرجان مربوط به دوره ساسانیان - دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و درجنوب شرقی سیرجان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۵۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قلعه سنگ سیرجان قلعه ای است بزرگ از سنگ و همچون دژی تسخیر ناپذیز است . که حوادث ب...

اطلاعات | نقشه

ثبت جهانی دو شهر و روستای ایرانی

دو شهر مریوان و سیرجان و کلپورگان، نخستین روستای صنایع دستی ثبت جهانی شدند.

معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی ثبت جهانی دو شهر مریوان برای بافت کلاش و سیرجان برای گلیم شیریکی پیچ و نخستین روستای صنایع دستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه «کلپورگان» برای سفال را در سیستان و بلوچستان تایید کرد.
دو ... ادامه مطلب
ثبت جهانی دو شهر و روستای ایرانی

درختانی با میوه سنگی

کرمان سرزمینی مملو از زیبایی و تحیر است از بناهای تاریخی و گنبد جبلیه اش که با شیر شتر ساخته شده تا افسانه کرم شب تاب قلعه دخترش از گرمترین نقطه زمینش تا حکایت خانه‌های سنگیش که در دل کوههای میمند کنده شد و از دهکده زیبای کوتوله‌های شهداد تا شهر دقیانوس در کرانه رودخانه هلیلی رود اما حکایت باغی بزرگ که درختان چوبیش میوه هایی از سنگ داده اند و این روزها به سوژه عکاسان و گردشگران تبدیل شده است حکایتی شندینی‌تر است.
در 45 کیلومتری جنوب شرقی سیرجان و در نزدیک روستای بلورد یک باغ عجیب قرار دارد.
باغی شش گوش با صدها درخت بارور اما این باغ با سیار باغها بسیار متفاوت است و نه نیاز به آب دارد و نه آفتاب اما سالهاست درختانش سربلند ایستاده اند و ایستادگیشان را مدیون پیر مردی کر و لال هستند که تک تک آنها را با دستانش و در سکوت و بهت روستائیان و گردشگران کاشت.
درختان این باغ تشکیل شده اند از تنه‌های درختان خشکیده و سنگهایی که از شاخ و برگ درختان آویزان است.
داستان این باغ از آنجا آغاز شد که درویش خان اسفندیاری که از زمین داران سیرجان محسوب می‌شد در سال 1340 پس از اجرای طرح اصلاحات ارضی میزان قابل توجهی از زمینهای خود را از دست داد و در نهایت به دلیل عدم آبیاری زمینهای بارورش که سالها برای آبادی آنها تلاش کرده بود جلوی چشمانش خشک شد.
درویش خان که این ظلم را بار سنگینی بر دوش خود و خانواده اش می‌دید پریشان شد و در صحرای مجاور یکی از باغهایش که پس از اجرای طرح اصلاحات ارضی کاملا خشک شده بود چادر زد.
پس از آن اقدام به ایجاد این باغ کرد اما اینکه دلیل اصلی ایجاد این باغ چه بوده است حکایتهای مختلفی دارد اما به دلیل کر و لال بودن درویش خان هیچ گاه راز احداث این باغ مشخص نشده است.
نکته عجیب اینکه در برخی موارد تنه‌های درختان خشک شده و سنگهای عظیمی که به آنها اویزان شده است آنقدر بزرگ است که مشخص نیست این مرد چگونه از پس احداث باغ سنگی برآمده است.
در سال 1355 پرویز کیمیاوی بعد از بازدید از این باغ شگفت انگیز تصمیم گرفت که فیلمی از زندگی خان بسازد که در آن درویش خان و خانواده اش نقشهای اصلی را ایفا می‌کردند این فیلم توانست جایزه‌های بسیاری را در جشنواره‌های داخلی و خارجی از جمله جشنواره خرس نقره ای فیلم برلین را کسب کند.
در این فیلم نشان داده شده است که پس از خشک شدن باغهای درویش خان، وی در چادری نیمه شب درحال استراحت بوده که خواب باغی را می‌بیند از سنگ، پس از آنکه از خواب بیدار می‌شود به جستجوی سنگها می‌رود و در بستر رودخانه و کوه نزدیک به باغش سنگهای سوراخ شده ای را می‌یابد و آنها را با طی چندین کیلومتر راه به محل احداث باغ می‌آورد و از تنه درختان آویزان می‌کند.
اما خانواده درویش خان چیز دیگری را می‌گویند، به گفته خانواده درویش خان به دلیل اینکه خان گنگ بوده و نمی‌توانسته اعتراض خود را به از دست دادن زمینهایش بیان کند این باغ را به سبب نشان دادن اعتراض به ظلمی که بر وی رفته بنا کرده است.
درویش خان که زندگی خود را از دست رفته می‌دیده است ابتدا تنه درختان باغ خشک شده اش را از خاک بیرون می‌آورد و بعد به محل احداث باغ منتقل می‌کند و در نهایت به گفته روستائیان گودالی به عمق یک متر حفر می‌کرده و تنه درخت را در آن استوار می‌کرده است.
برای تهیه سیم برای اتصال سنگها به تنه درختان لاستیکهای فرسوده خودروها را جمع می‌کرده آتش می‌زده و بعد سیم درون آن را خارج می‌کرده است.
اما در این میان چند نکته عجیب وجود دارد نخست اینکه تمام سنگهایی که به درختان متصل شده اند به طرز ماهرانه ای سوراخ شده اند در حالیکه هیچ دستگاهی برای سوراخ کردن سنگها وجود نداشته و به نظر می‌رسد سنگهایی که سوراخ شده اند به وسیله درویش خان از اطراف و به خصوص از کوه نزدیک به باغ جمع آوری می‌شده است.
برخی از سنگها آنچنان بزرگ هستند که یک مرد تنومند به سادگی نمی‌تواند آنها را جمع آوری کند.
دوم اینکه پس از مرگ درویش خان یکی از درختان فرو می‌ریزد و برای سرپا کردن دوباره آن چندین مرد از روستای اطراف به زحمت توانستند درخت را استوار و سنگها را مجددا آویزان کنند با این وجود باید گفت درویش خان تمام سالهای عمر خود را برای ساخت این باغ سنگی صرف کرده است و برای ساختش از تکنیکهای ویژه ای استفاده کرده که با مرگش آنها را به گور برده است.
از سوی دیگر یک نکته دیگر نیز قابل توجه است آویزان کردن هر سنگ و احداث هر یکی از درختان که طی سالهای طولانی انجام شده است برای شخص درویش خان از معنای خاصی برخوردار بوده است بطوریکه هر گاه در زندگی درویش خان اتفاقی روی می‌داده است یک سنگ و درخت جدید بنا می‌کرده است.
مثلا وقتی نوه اش به سربازی می‌رود سنگی گرد هم ... ادامه مطلب
درختانی با میوه سنگی

قلعه سنگ

کوهی سفید با ارتفاع ۲۰۰ متر در اطراف سیرجان که آن را قلعه سنگ می‌نامند در گذشته برای خود سری در سرا داشته است اما اکنون چیزی جز یک خرابه از آن باقی نمانده است و سابقه پیدایش این شهر سنگی به روایتی به زمان هارون الرشید و اشکانیان نسبت داده شده است.
این شهر در فاصله ده کیلومتری سیرجان قرار دارد که در آن زمان بعنوان دژ مستحکم حکومت خلفای کرمان بوده است اما اکنون تنها اثر باقی مانده از این شهر منبری سنگی است که بر روی آن با خطوط تاریخی حکاکی شده است و تنها چند تپه خاکی و سنگی و یک دروازه از آن به چشم می‌خورد که هویت اصلی شهر قدیم که نام آن سیرگان بوده است را به خوبی نمی‌شناساند.
در ارتفاعات این کوه سنگی نشانه هایی از قلعه‌های نظامی دیده می‌شود پله هایی که با کنده کاری در دل کوه ساخته شده اند و تپه‌های خاکی که در اثر گذر زمان فرو ریخته اند.
... ادامه مطلب
قلعه سنگ

بی بی دن تپه سنگی دارستان

دارستان نام روستایی است در استان کرمان و ۲۹ کیلومتری شهرستان سیرجان. نرسیده به خانه‌های مسکونی روستا، در فاصله دو کیلومتری آن تپه‌ی سنگی و سفید رنگی به نام بی بی دن وجود دارد.
دارستان در قدیم دارای یک حمام عمومی بوده که مردم روستای دارستان و روستاهای اطراف از آن استفاده می‌کرده اند. قدمت این حمام ... ادامه مطلب
بی بی دن تپه سنگی دارستان

فرهادی فرهادی

فرهادی فرهادی دوشنبه 9 فروردین 95 - 11:02

سلام.لطفا بفرمایید که چقدر پیاده روی داره.برای دیدن این تپه سنگی.

دشت‌های برفی سیبری را در سیرجان ببینید

کفه نمک سیرجان یکی از زیبایی‌های بی نظیر طبیعت متنوع کرمان محسوب می‌شود که بین سیرجان و شیراز واقع شده است و یکی از بدیع‌ترین مناظر طبیعی کشور را به وجود آورده است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می‌کند.
طبیعت بی نظیر این پهنه اسرارآمیز کویر سیرجان بسیار متنوع و چشم نواز است به طوریکه بیابان نمکی ... ادامه مطلب
دشت‌های برفی سیبری را در سیرجان ببینید

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره سیرجان

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید