اقلیم : گرم
شهرستان زرخیز
زرند با مساحت 8260 کیلومتر مربع از شمال به شهرستانهای
کوهبنان،
بافق یزد و منطقه
طبس از جنوب به حومه
کرمان و بخش چترود و از طرف جنوب شرق به
کرمان، از شرق به بیابان لم یزرع (کویر) بین شهداد (در جنوب شرقی) و بخش
راور ...مشاهده کامل متن (در شمال شرقی)، از غرب به شهرستان رفسنجان (که یک سلسله کوههای مرتفع دو شهر زرند و رفسنجان را از یکدیگر جدا کرده است) محدود میباشد.
دشت زرند با مساحتی معادل 5870 کیلومتر مربع بین رشته کوههای حاشیه لوت (در شمال شرقی) و کوههای بادامو (درجنوب غرب) قرار گرفته است که با طول جغرافیائی 56 درجه و 34 دقیقه شرقی و عرض جغرافیائی 30 دقیقه و 49 دقیقه شمالی و ارتفاع متوسط 1500 متر از سطح دریا قرار داشته و دارای دو بخش، مرکزی و یزدان آباد و 10 دهستان به اسامی: انقلاب (خانوک) اسلام آباد (ریگ آباد) حتکن، بهشت وحدت (تاج آباد، بهاءآباد، فتح آباد و عبدل آباد) جرجافک (گرگاگ) و سربنان را شامل میگردد.
آب و هوا : تا یک قرن پیش وضعیت آب و هوا شهرستان به علت ریزش برف و باران زیاد و نیز فراوانی آب در قنوات و چشمه سارها، نه تنها به برکت آب فراوان در خانههای مرکز شهر، بلکه در تمامی روستاهای دور و نزدیک درختان سر به فلک کشیده شونگ، کاج، سرو و در داخل باغچههای بزرگ جلوی حیاط، درختان انار، انگور، سیب درختی و حتی درخت انجیر طبیعت سبز را در خانهها به ارمغان آورده بود.
فراوانی آب و سرسبزی درختان، منظره بدیع و زیبایی، هم از نظر پوشش فضای سبز داخل خانه ها، هم برداشت بهترین نوع میوه جات سر درختی ماحصل زرند در قدیم بود.
در کتب مختلف تاریخی، بخصوص جلد هشتم تاریخ ناصری که در سال 1294 قمری (134 سال پیش) توسط مرحوم اعتماد السلطنه نگارش یافته، در مورد وضعیت آب و هوای زرند اینگونه آمده است: «ذکر بلوک زرند واقع است در هجده فرسخی کرمان.
ناحیه ای است مُسرت توامّان. مشتمل است بر قراء و مزارع بسیار. آبش اکثر از قنوات و بسیار خوش گوار. خاکش محصول خیز و هوایش فرح انگیز. غلاتش فراوان و به غایت ارزان.»
جمعیت شهرستان : بر اساس آخرین سرشماری که در سال 1385 شمسی (بعد از منفک شدن کوهبنان) انجام گردید، جمعیت شهرستان 120811 نفر اعلام گردید که از این تعداد 60800 نفر مرد و 60011 نفر زن میباشد.
(103 درصد زن و 100 درصد مرد.) تعداد کل خانوارهای شهرستان 28746 خانوار، تعداد کل افراد باسواد 91090 نفر (47180 نفر مرد و 43910 نفر زن) تعداد کل افراد بی سواد 15857 نفراعلام گردیده است.
البته به لحاظ سطح بالای افراد باسواد، شهرستان زرند در سطح استان مقام نخست را کسب نموده که به همین مناسبت توسط معاونت فرهنگی شهرداری جشن شکرگذاری برگزار گردید.
آنطور که آمار جمعیت شهرستان زرند بر حسب سن و جنس و نیز وضع سکونت جامعه شهری و روستایی اعلام گردیده، آمار مذکور چنینی نشان میدهد که در طول 16 تا 20 سال آینده یعنی سنین صفر تا چهار سال 10084 نفر جمعیت، سنین 5 تا 9 سال 10183 نفر جمعیت، سنین 10 تا 14 سال 11758 نفر جمعیت اعلام گردیده که مجموعاً 32025 نفر جمعیت زیر چهار سال تا چهارده سال را نشان میدهد.
راههای زرند : مرکز زرند در 75 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان قرار گرفته که از طریق جاده آسفالته به آن متصل گردیده است. علاوه بر راه مذکور، در سال 1352 شمسی به راه آهن سراسری کشور متصل و فاصله 1057 کیلومتری زرند به پایتخت و بالعکس مهیا گردیده، مضافاً به اینکه در سال 1381 با افتتاح حفر تونل زرند به رفسنجان بن بست بودن شهرستان منتفی و فاصله دو شهر مذکور، در مدت نیم ساعت از طریق وسایل نقلیه قابل تردد میباشد.
جاده ابریشم : مورخان به لحاظ قدمت تاریخی زرند، راههای مؤاصلاتی شهرستان را که در قدیم هم پای کرمان در مسیر تاریخ قرار داشته، حائز اهمیت دانسته اند. راههائی که از شرق به غرب و شمال و مرکز کشور از این منطقه میگذشته اند که با گذشت قرنها، آثار آن مشهود و پابرجا میباشد.
بطوریکه هنوز هم عده ای از پیران با شغل راهنما (راه بلد) مسیر گذر، کاروانها را که از اجداد و پدران خود به ارث برده و کویر را مانند کف دست میشناسند امرار معاش مینمایند.
اهمیت خاص راههای قدیم زرند در اکثر کتب تاریخی دیده میشود، بخصوص استاد باستانی پاریزی در حضورستان به تاریخ اقتصادی زرند اشاره دارند که در گذشته، بسیاری از تاجران و پیشه وران مناطق مختلف کالاهای خود را از هندوستان، بنادر جنوب و حتی از سیستان به کرمان برده و از طریق زرند و راور و بعدها از طریق رفسنجان به یزد رسانده و از آنجا به نائین، سمرقند، دامغان، سمنان، شهرری و نهایتاً به رشته اصلی راه ابریشم که به کشور چین منتهی میشد میرساندند.
پوشش گیاهی: در اقلیم زرند به علت جنس خاک، اختلاف شدید درجه حرارت، کمبود ریزش باران و بادهای موسمی ، فاقد پوشش گیاهی ممتد میباشد. در این بیابان تنها گیاهی که رشد میکند درختانی چون گز و تانح است البته به جز پسته که عمدهترین محصول منطقه بوده و از اهمیت صادراتی خاصی برخوردار است .
منبع :http://www.tazirat.gov.ir/
http://www.zarand.ir/
www.ershadzarandieh.ir