اقلیم : گرم
شهرستان کوهدشت در قسمت غرب و جنوب غربی استان لرستان واقع شده است که دارای 4 بخش به نامهای طرحان - رومشگان - کوهنانی و درب گنبد و یک بخش مرکزی میباشد.
وجه تسمیه این شهر به خاطر وجود رشته کوههای اطراف و دشت پهناور آن میباشد. سطح دشت شهر کوهدشت تقریباٌ50 هزار هکتار بوده و کوههای گردل کوه چنگری - گم ور - هیزم آباد و قلههای معروف آن هنجس - مپل و وزینار میباشد.
ارتفاع بلندترین نقطه آن 2000 متر و ارتفاع پایینترین نقطه آن 1140 متر-پای پل واقع در خروجی ماریان رود- میباشد.
جمعیت شهر کوهدشت حدود 90 هزار نفر میباشدکه به گویشهای لری و لکی تکلم مینمایند که غالباٌ در مشاغل کشاورزی و دامپروری و خدماتی اشتغال دارند.کوهدشت جز اقلیم نیمه خشک بوده و متوسط بارندگی سالیانه آن از 400 میلی متر تجاوز نمینماید.
آب شهر کوهدشت قبلا از طریق چندین دهنه چشمه تامین میشده است که در قسمت مرکزی شهر جریان داشته است.یک رشته قنات در منطقه کوهدشت وجود داشته که از شمال شرق به غرب امتداد داشته که تامین کننده آب بخش کشاورزی خصوصاٌ باغات معروف به باغ زال بوده که آثار باقی مانده آن نیز کاملاٌ مشخص و مشهود میباشد.
با توجه به خشک سالیهای متمادی و برداشت بی رویه از منابع آب زیر زمینی اکنون آثاری از رشته قنات و چشمههای تامین کننده آب شهر نمیباشد و تنها منابع موجود سفره زیر زمینی دشت کوهدشت بوده که از طریق حفر چاه عمیق در بخش شرب و کشاورزی استحصال و برداشت میگردد.
تعداد 280 حلقه چاه عمیق در دشت کوهدشت حفر و به بهره برداری رسیده که تنها 14 حلقه از آنها تامین کننده آب شرب شهر میباشد و ما بقی در بخش کشاورزی فعال بوده که به علت خشک سالیهای اخیر و استحصال بی رویه سطح ایستابی سفره زیر زمینی شده به طوریکه تعداد زیادی از چاههای عمیق و نیمه عمیق بخش کشاورزی و شرب از مدار خارج گشته است.
دو رودخانه سیمره و کشکان که به ترتیب در غرب و شرق شهر که از سر شاخههای کوههای همدان و نور آباد سرچشمه میگیرند واقع شده اند و علی رغم اینکه کوهدشت به واسطه وجود این دو رودخانه بین النهرین شهرت یافته ولی تاکنون هیچ گونه استفاده و بهره برداری از آنها نه در بخش شرب و نه در بخش کشاورزی به عمل نیامده است.
چشماندازهای زیبا، چشمههای طبیعی، کوهستانهای سرسبز، رودخانههای پرآب و آثار باستانی شگرف و متعدد این شهرستان آماده استقبال از مسافران مناطق مختلف کشور است.این خطه سرسبز با آب و هوایی مناسب همه ساله پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی است.
معبد"سرخ دم لکی"منطقهای تاریخی در شش کیلومتری شمال غربی کوهدشت است که در دامنه کوه "چنگری" قرار دارد.
از این منطقه تاریخی وشگرف که یک هکتار وسعت دارد آثار و اشیای تاریخی متعددی از دوره تاریخی نخست هزاره یکم قبل از میلاد بدست آمده است.
کارشناسان با تحقیق و مطالعهروی اشیاء و آثار بدست آمده دریافتند که منطقه سرخ دم لکی پایتخت پادشاهی به نام"آل پی" بوده که به صورت مستقل حکومت میکرده است.یکی دیگر از آثارباستانی و دل انگیز شهرستان کوهدشت غار "میر ملاس" است.
این غار که یادگار دوازده هزار ساله بشر محسوب میشود درکوه" سر سرخین" و در فاصله بیست کیلومتری شهر کوهدشت واقع است. به گفته مورخان، این غار نخستین سکونتگاه انسان و آغازگرتاریخ مدون بشری است زیرا نقاشیهای حک شده روی دیواره آن کهنترین آثاری است که انسانهای اولیه تاکنون از خود به یادگار گذاشتهاند.
چشم انداز زیبای طبیعی شهرستان کوهدشت "تنگهشیرز" است که به لحاظ زیباییهای خدادادی و طبیعی از آن به عنوان نگین سبز لرستان نام میبرند. این تنگه بکر و دست نخورده در چهل کیلومتری شمال غربی کوهدشت و در کنار رودخانه خروشان "سیمره" واقع است.
از دیگر مناطق گردشگری و زیارتی منطقه کوهدشتلرستان میتوان به حرم امام زاده محمد(ع) در حاشیه رودخانه سیمره و امام زاده "ابوالوفا" در سی و پنج کیلومتری شمال کوهدشت اشاره کرد.
مقبره داودرشید، قلعه"سیله"مربوط به دوره اشکانیان ، قلعه "جق" مربوط به دوران قبل از اسلام، قلعه منیژه و غارهای باستانی میرملاس، برد سفید، همیان، مناره خسروآباد، دژ"زلالانگیز"و کاخ ساسانی از دیگر مناطق دیدنی شهرستان کوهدشت لرستان است.
منبع :http://www.abfa-lorestan.ir/
http://www.abfa-lorestan.ir/
http://kohdashtcity.blogfa.com/
http://www.kopec.ir/