شهرستان
مرودشت یکی از شهرستانهای شمالی استان
فارس است که درمرکز استان واقع شده است و و به فاصله 45 کیلومتری از مرکز استان قرار دارد. این شهرستان در شمال
شیراز واقع شده و آب و هوای آن در نواحی کوهستانی سردسیر و در سایرنواحی معتدل است و با وسعت ۴۶۴۹ کیلومترمربع، ۸/۳٪ کل مساحت استان
فارس را به خود اختصاص داده است.
این شهرستان از شمال به شهرستانهای
...مشاهده کامل متن خرمبید و اقلید، از غرب به شهرستان سپیدان، از جنوب به شهرستان شیراز و از شرق به شهرستانهای ارسنجان و بوانات محدود میشود.
شهرستان مرودشت تقریباً در مرکز استان فارس واقع شده است.
مرکز این شهرستان، شهر مرودشت است که در ۳۵ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است و جمعیت این شهر بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰ برابر با ۱۳۷،۰۸۷ تن است و جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۲۹۷٬۳۹۹ نفر بودهاست.
شهرستان مرودشت بدلیل جایگاه ویژه آن که یر بخش میانبد و معتدل استان فارس قرارگرفته است جایگاه رفتوآمد و برخرد ایلهای بزرگ استان فارس میباشد که ایلهای باصری (که به گفته برخی پژوهش گران همان ایل پاسارگادی میباشد که با گذر زمان و پس از حمله تازیان به ایران به باصری تبدیل شده است)، قشقایی، عرب، بهارلو و نفر از آن جملهاند.
ساکنان این شهرستان آریایی نژادند و به زبان فارسی گفتگو میکنند با این حال گویشهای محلی، شیرازی، و ترکی قشقایی، لری در جای جای آن رواج دارد.یکی از گویشهای مردم این شهر بنام سیدی است که بیشتربین جوانان محله پشم زنی رایج است
پیشینه تاریخی این دیار به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح میرسد و پژوهشها نشان میدهد که این منطقه از ماقبل تاریخ تاکنون مسکونی بوده است.
دشت وسیع مرودشت عمری به طول تاریخ شناخته شده ایران دارد و بارها شاهد دگرگونی و تحولات بسیاری بوده است. با تاسیس کارخانه قند مرودشت در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی اندک اندک بر جمعیت و آبادانی آن افزوده شده است.
وجود تعدادی از بناها و آثار تاریخی ایران در شهر مرودشت، این شهر به مهد فرهنگ و تمدن ایران زمین، گنجینه اسرار تاریخی، طلایه دار بزرگترین امپراتوری جهان باستان سرزمین اهورایی ایرانیان و نگهبان عظیم میراث گذشتگان، درآمده است.
نام این شهرستان احتمالاً برگرفته از دشتها و مرغزارهای سرسبز آن بوده است. همین طور که نخستین بار ابن بلخی در فارس نامه، ‹‹ مرو ›› را به عنوان یکی از محلات شهر باستانی استخر مینامد که با گذر زمان جای آن را بوستان تخت جمشید گرفته است.
مرو در لغت به معنی چمن است که در اصل به صورت مرغ و مرگ بوده و مرغزار صورت بسیار متداول آن است. در قدیم علفزارها را مرغزار میگفتند و به نظر میرسد که مرودشت نیز مانند ارژن در آن زمان، جایی پوشیده از مرتع و چمن بوده است.
کاوشهای علمی و گمانه زنیهایی که در تپههای مختلف جلگه مرودشت انجام گرفته، نشان میدهد که هزاران سال پیش از آنکه داریوش کبیر، تپه سنگی را بر دامان کوه مهر(رحمت)، برای ساخت کاخهای بزرگ خود برگزیند، اقوام متمدنی در دشت وسیع آن، میزیستهاند.
آثار بر جای مانده از قبیل ظروف سفالی منقوش یا ساده، و اسباب و وسایل زندگی آن دوره، همه و همه گویای این نکتهاند. ویرانههای استخر و کاخهای تخت جمشید، بخشی از تاریخ این شهر را به نمایش میگذارند.
همچنین روستای چمنی رامجرد نیز یکی از نزدیکترین روستاها به این شهرستان است که از نظر پذیرش توریست بصورت شناور (گذرا) و دائمی آمار جالب توجهی را در بین مناطق به خود اختصاص دادهاست.
لازم به ذکر است، شهرستان مرودشت از نظر آب و هوا چهار فصل میباشد. آب و هوای این شهرستان در نواحی کوهستانی سردسیر و در سایرنواحی معتدل است. متوسط بارندگی سالانه در منطقه ۳۶۵ میلیمتر و درجه حرارت بین ۴۱ درجه حداکثر و ۹ درجه حداقل میباشد.
پتروشیمی شیراز یکی از نزدیکترین و بزرگترین بخشهای صنعتی اقتصادی است که در ۴ کیلومتری این شهرستان قرارگرفته که علیرغم رونق اقتصادی خوب از نظر تولید آلودگی زیست محیطی مشکلاتی را نیز سبب گردیده است.
رودخانه کر که از کوههای اقلید سرچشمه میگیرد از ورودی این شهر عبور میکند. تخت جمشید نیز که یکی از مهمترین مناطق گردشگری باستانی دنیا میباشد در ۲ کیلومتری شرق این شهرستان واقع شدهاست.
شهرهای فاروق و سیدان نیز از جمله مناطق سرسبز و دیدنی و همچنین قطبهای مهم اقتصادی بدلیل وجود باغهای انار و میوه و همچنین محصولات مرغوب کشاورزی است. این شهرستان که یک منطقه صنعتی کشاورزی است، در زمینه تولیدات ذرت، برنج، گوجه فرنگی و سایر محصولات دیگر نظیر خیارسبز، کلم، بادمجان، هویج و زیتون برای واحدهای تولیدی بسیار حائز اهمیت است.
صنایع دستی این شهرستان شامل قالی بافی سنتی، گپه و گلیم، جاجیم، تنچه، حصیربافی، گیوه دوزی و غیره میباشد.
در اراضی وسیع مرودشت غارها و تلهای ما قبل تاریخ زیادی وجود دارد که در بعضی از آنها کاوش یا گمانه زنی هایی بعمل آمده است .از قدیمیترین غارها میتوان اشکفت گاوی با سابقه 27 تا 35 هزار سال ، تل سبز در جنوب شهر مرودشت و تلهای جری باکون را که در 12 کیلومتری تخت جمشید بین سه روستای تاج آباد ، عز آباد و خیر آباد قرار گرفته اند نام برد که از آنها مکشو فات با ارزشی بدست آمده است.
گردشگاههایی مانند بهشت گمشده، سد درودزن و منطقه کامفیروز، گردنه چاهو، تنگ خشک، تبره باغ، کوه حسین، کوه بید سندل، کوه مهر و کوههای قلعه، کوه دشتک، کنارههای رودخانه کر بویژه در مناطق نزدیک به درودزن، غار ممتاز روستای حاجی آباد، آبشار حصار امازاده اسحاق(برادر امام رضا(ع))، سلطان ولایت، آرامگاه ایوب پیامبر شهرها و روستاهای مانند سیوند، سیدان، فاروق، درودزن، کندازی، حصار، دشتک، میان رود، بیدگل، خانیمن و بکیان، پالنگری، دژکرد در کامفیروز از جمله جاذبههای گردشگری این شهرستان میباشد.
همچنین مجموعه کاخ هایتختجمشید،تنگ بلاغی، کاخ صدستون، کاخ داریوش، سنگ نبشته پهلوی، تخت گوهر یا تخت رستم، نقش رجب، آرامگاه اردشیر دوم و سوم، شهر قدیمی استخر (تخت طاووس)، قلعه استخر، برج زندان سلیمان، پل بند امیر و پل خان، کوه قلعه با استخرهای دوره ساسانی و سرو 1000 ساله، قصر قلات و باغ بدره در شهر سیدان، روستای فاروق، کاروانسرای شاه عباسی روستای مائین(ماهین) ابرج، از جمله مهمترین آثار تاریخی این شهرستان به شمار میروند.
لازم به ذکر است مرودشت نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور عزیزمان ایران سراسر از زیبایی است. وجود ۱۵۰ اثر گرانبهای باستانی و تاریخی در این شهر، به خصوص آثار برجای مانده تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب و پاسارگاد که جزء آثار ثبت شده جهانی هستند و دیگر آثار باستانی موجود که هرکدام به نوبه¬ی خود منحصربه فرد هستند، باعث شده تا مرودشت گردشگاهی مناسب و زیبا برای مردم و جایگاه ویژه¬ای برای جذب گردشگر از گوشه گوشه دنیا که با این آثار به خوبی آشنایند و خیره به عظمت و شکوه آنند، باشد.
منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.marvdasht.gov.ir/
http://www.marvdashtonline.ir/728.ir/page.asp?pid=64#sthash.7EZV2tzm.dpuf
http://eshteghal.farslabour.ir/citys/marvdasht.aspx
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=acba9e9d-33d8-4823-88df-8b02d009eb2e