آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
کَبودْراهَنگ که به شکل کَبودَرآهَنگ و کبوترآهنگ هم نوشته و تلفظ می‌شود، شهرستانی است دیدنی و دارای جاذبه‌های گردشگری بسیار که در استان همدان واقع شده است.
این شهرستان با وسعتی حدود 4025 کیلومتر مربع به عنوان بزرگترین شهرستان این استان در شمال استان همدان قرار دارد.
شهرستان کبودرآهنگ از شمال به استان زنجان ، از جنوب به شهرستانهای ...مشاهده کامل متن همدان ، بهار ، از شرق به شهرستانهای رزن وفامنین و از غرب به استان کردستان محدود می‌شود.این شهرستان دارای سه بخش (مرکزی ، گل تپه ، شیرین سو) و سه شهر(کبودراهنگ ، گل تپه ، شیرین سو) ، 10 دهستان و 128 روستا می‌باشد.البته اخیراً تأسیس بخش قهورد وتبدیل روستاهای علیصدر و داقداق آباد به شهر از سوی معاونت سیاسی وزارت کشور مورد تصویب قرار گرفته است و با اجرایی شدن مصوبات تعداد بخشهای این شهرستان به 4 بخش و تعداد شهرها به 5 شهر افزایش پیدا خواهد کرد.
در پیشینه تاریخی شهرستان کبودراهنگ متاسفانه در پده ای از غبار و بی اعتنائی به فراموشی سپرده شده و اشاراتی که می‌توان داشت به اینکه کبودراهنگ بیشه زاری پر آب بوده و در آن روستاهای قدیمی سادلج – قاسم آباد – هندره – دستجرد قرار داشته که در تپه‌های سادلج که هم اکنون نیز از مزارع 5 گانه آن می‌باشد قبر‌های پیدا شده که محلی‌ها آنها را گوور قبر (قبر گبر) می‌نامیدند و برخی اعتقاد دارندکه از جمله ساکنین اولیه این آباد گبر بوده اند و تاریخ بنای آن به قبل از اسلام بر می‌گردد و یا وقوع جنگ شاه طهماسب دوم صفوفی با جع قوای قزلباش سپاه عثمانی (احمد شاه والی عثمانی) در محل فعلی کوریجان از توابع کبودراهنگ و وجود شخصیتهای شهیر همانند شیخ موسی نثری کبودراهنگ رمان نویس نامی تاریخ اولین شخص که به سبک غربیها آثار ورمان خود را به تحریر در آورد و با وجود فخر المحتققین عارف اللهی و حکیم ربانی حاج محمد جعفرکبودراهنگی ملقب به مجذوب علیشاه صاحب مراحل السالکین و دیگر شخصیتهای شهیر و شاخص تاریخی خود گواه بر قدمت تاریخی این شهر بوده و می‌باشد.
ویژگیهای جمعیتی
جمعیت شهرستان در حال حاضر حدود 155675 نفر می‌باشد که رتبه چهارم استان پس از شهرستانهای همدان ، ملایر و نهاوند را از این لحاظ داراست.حدود 82 درصد جمعیت در مناطق روستایی و 18درصد در مناطق شهری ساکن هستند.البته آمار فوق تنها شامل جمعیت ثابت شهرستان می‌شود و اگر این آمار بر مبنای جمعیت شناور محسوب شود به لحاظ وجود مراکز مهم صنعتی ، گردشگری ، کشاورزی و... جمعیت شهرستان به حدود 200000 نفر می‌رسد.زیرا روزانه حداقل تعداد 15000 نفر گردشگر در غار علیصدر حضور دارند که در طول سال نزدیک یک میلیون نفر از محل مذکور بازدید می‌کنند که حدود20000نفر آنان از گردشگران خارجی می‌باشند.
کشاورزی بودن شهرستان باعث شده است که همه ساله بویژه در فصل کشاورزی تعداد کثیری از افراد خارج از شهرستان و حتی استان بعنوان کارگر در مزارع شهرستان مشغول به کار شوند که بیشتر این افراد از اهالی استانهای کردستان و کرمانشاه می‌باشند و تعداد آنها نزدیک به 10000 نفر می‌رسد.
بانگاهی گذرا به آمار فوق می‌توان دریافت که شهرستان کبودراهنگ با احتساب جمعیت ثابت و شناور آن قریب به 200000 نفر را در خود جای داده است.
وجود غارشگفت انگیز علیصدر بزرگترین غار آبی جهان ، قرار گرفتن در مسیر محورهای ترانزیتی و مواصلاتی استانهای غربی با تهران و مرکزی (محور همدانساوه ، همدان - قزوین ) استانهای جنوب غربی با شمال غربی ( همدانبیجار ، کبودراهنگ - زنجان) ، عبور خط آهن غرب کشور و بزرگراه کربلاو همچنین همجواری آن با منطقه ویژه اقتصادی فامنین و استقرار پایگاه هوائی سوم شکاری شهید نوژه ، وجود بزرگترین شهرک صنعتی استان (شهرک صنعتی ویان) و نواحی صنعتی گل تپه ، شیرین سو و اورقین ، وجود صنایع مادر از قبیل مجتمع فولاد ویان و نیروگاه شهید مفتح و دهها عامل و پتانسیل دیگر باعث شده است این شهرستان به عنوان مرکز ناحیه شمالی استان همدان از جایگاه ویژه ای در میان شهرستانهای استان برخوردار باشد.در این نوشتار سعی بر این است که پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود در شهرستان کبودراهنگ در پنج محور امنیتی و انتظامی ، کشاورزی ، صنعت ، فرهنگ و آموزش عالی و گردشگری معرفی می‌شود.
حوزه امنیتی و انتظامی:
شهرستان کبودراهنگ به لحاظ موقعیت جغرافیایی و هم مرزبودن با شهرستانهای بیجار و قروه از استان کردستان، از لحاظ درجه بندی تردد و ترانزیت کالای قاچاق بعنوان شهرستان درجه یک محسوب می‌شود و بعضاً نگرانیهایی از تحرکات اشرار ضدانقلاب و مسائل ضد امنیتی در شهرستان وجود دارد ، بطوریکه توجه به این مهم همواره یکی از رئوس اصلی فعالیتها و اقدامات فرمانداری می‌باشد و سالیانه مقادیر زیادی کالای قاچاق که از طریق محورهای این شهرستان به سمت مرکز کشور درحال ترانزیت هستند کشف و ضبط می‌شود.همچنین وجود مراکز مهم نظامی همچون پایگاه هوائی شهید نوژه بعنوان یکی از مراکز مهم نظامی در منطقه غرب و شمال غرب کشور و نقش مؤثر آن در حفاظت از حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران و نیز استقرار مرکز فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء غرب کشور در شهرستان و حضور چشمگیر و موثر این قرارگاه در امور پدافندی و فعالیتهای آن در سطح شهرستان به لحاظ موقعیت استراتژیک و جغرافیایی و پستی و بلندی شهرستان و همچنین وجود مرکز مهم ماهواره و رادار سوباشی در پایش آسمان غرب و شمال غرب بر اهمیت جایگاه امنیتی و انتظامی شهرستان می‌افزاید.
بخش صنعت:
موقعیت مناسب جغرافیایی شهرستان و قرار گرفتن در کنار کریدور اصلی ارتباطی مرکز کشور با استانهای غربی و همجواری با منطقه ویژه اقتصادی فامنین ، استقرار شهرک صنعتی ویان به عنوان بزرگترین شهرک صنعتی استان همدان ، استقرار صنایع بزرگی همچون مجتمع فولاد ویان ، لوله نورد اکباتان ، شرکت شیمی معدنی پاسارگاد ، کارخانه دوده صنعتی آلتون ، کارخانه سیمان ، آویژه الوند ، کارخانه ساخت دیگ بخار و دهها واحد صنعتی دیگر و همچنین وجود نیروگاه 1000 مگاواتی برق شهید مفتح باعث شده است که در شهرستان کبودراهنگ زمینه‌های لازم برای یک جهش بزرگ جهت تبدیل شدن به قطب صنعتی استان همدان فراهم شود.در توضیح اهمیت جایگاه شهرک صنعتی ویان همین بس که این شهرک هم اکنون دارای 72 واحد صنعتی فعال با اشتغال 3200 نفر می‌باشد که با افزودن فاز 2 شهرک با مساحت 170 هکتار و دارا بودن عرصه 350 هکتاری آمادگی لازم را جهت استقرار واحدهای مختلف بزرگ و متوسط صنعتی دارد.همچنین جهت گسترش صنعت در مناطق مختلف این شهرستان ناحیه صنعتی اورقین با 21 هکتار مساحت و ناحیه صنعتی شیرین سو با 50 هکتار مساحت در فاز 1 و با قابلیت افزایش تا 95 هکتار ایجاد شده است.
شهرستان کبودراهنگ سابقه ای بسیار دیرینه و درخشان در تولید فرش دستباف داشته است که در دهه‌های اخیر به علت مشکلات مربوط به بازار ، صنعت فرش دستباف به خاموشی گراییده بود ، اما در سالهای اخیر با همت بلند مسئولان شهرستان این صنعت خفته مجدداً احیاء شده است.در سالهای 88و89 با ایجاد کارگاههای آموزش قالیبافی در سطح شهرهای کبودراهنگ ، شیرین سو ، گل تپه و روستاهای شهرستان از جمله قباق تپه ، آق تپه ، ویان ، نگارآباد ، سراب ، سرایجوق و ... علاقمندان به اشتغال در این عرصه آموزشهای لازم را دیده اند و هم اکنون در شهرستان کبودراهنگ بیش از 2500 دار قالی فعال موجود می‌باشد که با برنامه ریزی‌های مناسب در این حوزه می‌توان ضمن ایجاد اشتغال نسبت به افزایش درآمد روستائیان و ماندگاری آنان در روستاها کمک نمود.
بخش کشاورزی:
شهرستان کبودراهنگ با دارا بودن 241165 هکتار اراضی کشاورزی شامل 34587 هکتار اراضی آبی (که بیش از 18500 هکتار آن تحت پوشش سیستمهای آبیاری تحت فشار می‌باشد) و 204368 هکتار اراضی دیم با سطح زیر کشت سالانه حدود 133165 هکتار و تولید 489590 تن محصولات کشاورزی از قبیل گندم ، جو ، یونجه ، سیب زمینی ، ذرت ، کلزا ، گلرنگ ، هندوانه ، صیفی جات و... حدود 7/10 درصد کل تولیدات محصولات زراعی ، باغی و دامی استان را به خود اختصاص داده است.
بخش گردشگری:
شهرستان کبودراهنگ در بخش گردشگری از پتانسیل‌ها و ظرفیتهای بسیار بالایی برخوردار است. وجود غارعلیصدر به عنوان یکی از بزرگترین غارهای آبی قابل قایقرانی در جهان در این شهرستان باعث شده است که شهرستان کبودراهنگ به قطب گردشگری استان همدان تبدیل شود.سالیانه به طور میانگین حدود یک میلون نفر از این غار بازدید می‌کنند که بیش از 20 هزار نفر آنان از گردشگران خارجی هستند.با توجه به جذابیت‌های فوق العاده این غار برای بازدیدکنندگان و وجود مناظر طبیعی بسیار زیبای آن در کنار علاقه بازدیدکنندگان به اسکان و اقامت چندروزه در سکونتگاههای روستایی اطراف آن ، ظرفیتهای لازم جهت ایجاد مجتمع‌های سیاحتی ، تفریحی، ورزشی ، ساخت سوئیت و... در حد بسیار مناسبی وجود دارد که با تصویب تبدیل مجتمع سیاحتی و گردشگری علیصدر بعنوان سایت گردشگری بین المللی در دور اول سفر ریاست محترم جمهور و هیأت دولت به استان همدان امید می‌رود با ایجاد بسترهای لازم برای سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی، این مجتمع تبدیل به محور توسعه شهرستان کبودراهنگ شود.تفرجگاههای طبیعی کوهستان قلی آباد ، تفرجگاه حاشیه سد خاکی مبارک آباد ، تفرجگاه حاشیه سد خاکی شیرین سو ، حمام و قلعه تاریخی باشقورتران منتسب به دوران ساسانی و پل تاریخی کوریجان متعلق به دوره صفویه از دیگر جاذبه‌های گردشگری شهرستان کبودراهنگ محسوب می‌شوند.
بخش فرهنگ و آموزش عالی:
در بخش آموزش عالی ، شهرستان کبودراهنگ با دارا بودن 3 واحد دانشگاهی شامل دانشگاه پیام نور ، دانشکده فنی و مهندسی وابسته به دانشگاه بوعلی سینا و دانشگاه آزاد اسلامی از وضعیت نسبتاً خوبی برخوردار است.
سوغات
با توجه به کشاورزی بودن منطقه و اسکان 80% از ساکنین شهرستان در روستا و اشتغال عمده آنها به کشاورزی و دمداری از جمله سوغاتهای شهرستان نان محلی و فرآورده‌های لبنیاتی محلی و شیره انگور را می‌توان نام برد.
منبع :http://www.kaboodarahang-hm.ir/
http://tch.ir/tch/pagecontent.php
http://www.sabteahval-hm.ir/
http://www.kaboodrahang.ir/
غار علیصدر

غار علیصدر

غار علیصدر غار شگفت انگیزی است که طولانی‌ترین غار آبی دنیا لقب گرفته است. این غار در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علی‌صدر شهرستان کبودراهنگ در استان همدان و در یکی از مرتفع‌ترین مناطق استان در دامنه رشته کوه زاگرس واقع شده است. ارتفاع دهانه غار از سطح دریا 2180 متر است. محوطه غار د...

اطلاعات | نقشه
قلعه سنگی باشقورتاران

قلعه سنگی باشق...

قلعه سنگی باشقورتاران در فاصله 1.5 کیلومتری ضلع جنوبی روستای باشقورتاران در بخش شیرین‌سو از توابع شهرستان کبودراهنگ است . این قلعه بر فراز کوهی قرار گرفته است که پس از طی مسیری مالرو و در بخش‌هایی با شیب تندی که دارد امکان دسترسی به قلعه را دشوار کرده است. این محوطه تاریخی در دوره می...

اطلاعات | نقشه
پل کوریجان

پل کوریجان

پل کوریجان با 5 دهنه و 4 دهلیز کوچک و بزرگ مزین به قوسهای جناغی در نزدیکی روستای کوریجان از توابع کبودر آهنگ و در فاصله 16 کیلومتری جاده همدان به تهران قرار دارد. این پل تماما آجری بوده و نوع قوسها جناقی بوده و از بافت آجری ساده ای برخوردار است. در ساخت پل از معماری و مهارت خوبی استفا...

اطلاعات | نقشه
تالاب شیرین‌سو

تالاب شیرین‌سو

تالاب شیرین‌سو در 95 کیلومتری شهر همدان در شمال غربی و در فاصله 40 کیلومتری شهرکبودراهنگ قرار دارد. دسترسی به این تالاب از طریق راه آسفالته کبودراهنگ به شیرین سو - قیدار میسر می‌باشد. وسعت محدوده این تالاب در حدود ۳۰۰ و وسعت دریاچه آن ۴۴ هکتار است. این تالاب منابع آبی متعدد از جمله ...

اطلاعات | نقشه
پارک لاله کبودرآهنگ

پارک لاله کبود...

پارک لاله کبودرآهنگ پارکی در بلوار بعثت شهرستان کبودراهنگ میباشد.این پارک در انتهای بلوار نیروی هوایی کبودرآهنگ، در مجاورت سالن ورزشی علی بن ابیطالب قرار دارد. پارک لاله پارک بزرگی است که یک دریاچه بسیار زیبا دارد,فضای سبز زیبای پارک و همچنین حوض بزرگ دایره ای باصفای این پارک، چشم اندا...

اطلاعات | نقشه
روستای آلان سفلی

روستای آلان سف...

روستای آلان سفلی در بخش گل تپه شهرستان کبودراهنگ واقع درشمال غربی استان همدان در مسیر گل تپه به بیجار و در نزدیکی غار علی صدر قرار دارد . شغل اکثر مردم کشاورزی و دامداری می‌باشد.محصولات باغی و کشاورزی این روستا بیشتر انگور و زرد آلو وگندم و جو می‌باشد. رود شور همدان که به سفید رود و...

اطلاعات | نقشه
غار سراب

غار سراب

روستای سراب در فاصله 6 کیلومتری از غار علیصدر قرار دارد و دارای غاری به نام غار سراب میباشد. منطقه ای که غار‌های علیصدر و سراب را در خود جای داده است از نظر زمین شناسی و فرایند غارزایی استعدادی شگرف داشته و وجود این دو غار تآییدی بر این موضوع است. برای رفتن به غار سراب از همدان در جاده...

اطلاعات | نقشه
قلعه باشقورتاران

قلعه باشقورتار...

این قلعه در فاصله یک و نیم کیلومتری ضلع جنوبی روستای باشقورتاران در بخش شیرین‌سو از توابع شهرستان کبودراهنگ واقع شده که در بالای کوهی قرار گرفته است . پس از طی مسیری مالرو و در بخش‌هایی با شیب تندی که دارد امکان دسترسی به زمانی که در بالای این قلع می‌ایستید گسترده وسیعی از دره‌ها، دشت‌ه...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
الک دولک

الک دولک

بازی‌های قومی سنتی، در کنار قصه‌ها، افسانه‌ها، ترانه‌ها و سایر آداب و رسوم جزء جدایی‌ناپذیر فرهنگ انسان‌ها هستند. این بازی‌ها از بطن زندگی متولد شده‌اند، از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و به مرور تغییر یافته‌اند. از گذشته‌های دور انسان‌ها از ساده‌ترین مواد موجود در طبیعت همچون خاک، سنگ، ...

اطلاعات

روستای سرایجوق

سرایجوق، روستایی از توابع بخش گل‌تپه شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان ایران است. این روستا در دهستان مهربان سفلی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن 12 نفر (1خانوار) بوده‌است. سرایجوق قدمتی 3000هزار ساله دارد که فاصله آن تا شهر همدان یک ساعت و پانزده دقیقه است سرایجوق یکی ... ادامه مطلب
روستای سرایجوق

اطلاعات بیشتر...