شهرستان
گچساران در جنوب غربی استان
کهگیلویه و بویر واقع شده است. مرکز این شهرستان، شهر دوگنبدان میباشد ، جمعیت این شهرستان بر اساس سرشماری سال 1390برابر با 217,119 نفر بودهاست.
این شهرستان در جنوب باختری استان
کهگیلویه و بویر احمد واقع گردیده و۴۶۸۳ کیلومتر مربع مساحت دارد و در ارتفاع ۷۲۰ متری از سطح دریا بامساحتی بالغ بر ۱۸ کیلومتر مربع و در 150 کیلومتری یاسوج قرار
...مشاهده کامل متن گرفته است.
شهرستان گچساران از شمال به شهرستان کهگیلویه، از جنوب به شهرستان گناوه (استان بوشهر) از شرق و شمال شرقی شهرستان ممسنی (استان فارس) و از غرب به شهرستان بهبهان (استان خوزستان) محدود میباشد.
زبان مردم گچساران لری و فارسی و ترکی(قشقایی)است و دارای چهار دهستان " امام زاده جعفر ، لیشتر ، بویراحمد گرمسیری و بی بی حکیمه " میباشد .
گچساران در منطقه گرمسیر قشلاقی واقع شده است و دارای دو نوع آب و هوای معتدل و خشک در نیمه شرقی و گرمسیری خشک در نیمه غربی میباشد. راه اصلی استان خوزستان به استان فارس از این شهرستان میگذرد و قشلاق عشایر بویراحمد و قشقایی نیز در آن قرار دارد.
آستانه مقدسه حضرت بی بی حکیمه(س) دختر باب الحوائج امام موسی کاظم(ع) در ضلع جنوبی و در فاصله 90 کیلومتری شهرستان گچساران قرار دارد. کرامات این بانوی بزرگوار به حدی است که هرساله تعداد زیادی از سراسر ایران و به ویژه از نقاط مختلف جنوب کشورهای حاشیه خلیج فارس برای زیارت مرقد مبارک امامزاده بی بی حکیمه (س) به این شهرستان سفر میکنند .
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
گچساران (دو گنبدان) در گذشته بخشی از کهکیلویه و بویراحمد بود که اخیرا به شهرستان تبدیل شده است. شهر دو گنبدان مرکز گچساران در منتهی الیه مناطق نفت خیز ایران قرار گرفته است و در آغاز قرن ششم شهری کوچک با هوایی گرم بوده است.
منطقه نفتی گچساران بسیار معروف و از نواحی قدیمی و معروف صنعت نفت ایران به شمار میآید. پیش از این که دوگنبدان کنونی ساخته شود، شهرکی به نام گچساران در جنوب خاوری آن قرار داشت که بعدها محل فعالیتهای نفتی گردید.
این شهرک بر اثر ناهمواری زمین، محدودیت فضای شهری، دوری از جادههای اصلی استان، تراکم تأسیسات نفتی و زمین لرزههای متناوب ومکرری که بر اثر انفجار برای اکتشاف معادن نفت ایجاد میشد، سرانجام به دوگنبدان منتقل شد که به گویش لری به آن «دو گنبذون» گفته میشود.
در دشتهای خاور و باختر دو گنبدان آثاری از دو گنبد قدیمی وجود دارد که یکی در ناحیه لیشتر (باختر شهر) و دیگری در دشت دوگنبدان (خاور شهر) واقع است. به نظر میرسد که نام دوگنبدان به واسطه وجود همین دوگنبد در خاور و باختر شهر باشد
رودخانه زهره مهمترین رود این شهرستان است که در جنوب شرقی و در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب دوگنبدان جاری است.
دیگری رودخانه باشت است که از کوه خامی و دره تنگ شیر سرچشمه میگیرد. رودخانه خربل یکی دیگر از رودخانههای شهرستان است که در جنوب شرقی دوگنبدان جاری است و پس از طی مسافتی به رودخانه زهره میپیوندد.
مارین یکی از روستاهای زیبا و دیدنی شهرستان گچساران است . این روستا که در 35 کیلومتری شمال شهرستان گچساران در مسیر راه دهدشت – گچساران قرار گرفته است و دارای آب و هوایی معتدل میباشد .
این روستا دارای باغات فراوان و مزارع سرسبز است . و از ویژگیهای روستای مارین معماری زیبا و چشم نواز آن است . که در نوع خود کم نظیر میباشد . منازل روستایی در یک شیب 60 درجه از بالای کوه شروع و تا ته دره که منتهی به باغات مرکبات است , ادامه دارد .
از دیگر جاذبههای این شهرستان میتوان تنگ دیل , قلات گناوه , دشت گل و باغستانهای مارین را نام برد. از چگونگی نامگذاری و پیشینه تاریخی این شهر اطلاعات دقیقی در اختیار نمیباشد ولی در آغاز قرن ششم شهری کوچک با هوایی گرم بوده است.
، شهرکی به نام گچساران در جنوب خاوری آن قرار داشت که بعدها محل فعالیتهای نفتی گردید. این شهرک بر اثر ناهمواری زمین، محدودیت فضای شهری، دوری از جادههای اصلی استان، تراکم تأسیسات نفتی و زمین لرزههای متناوب ومکرری که بر اثر انفجار برای اکتشاف معادن نفت ایجاد میشد، سرانجام به دوگنبدان منتقل شد که به گویش لری به آن «دو گنبذون» گفته میشود ولی طبق نظریه باستان شناسان و پژوهشگران در در دشتهای خاور و باختر دو گنبدان آثاری از دو گنبد قدیمی وجود دارد که یکی در ناحیه لیشتر (باختر شهر) و دیگری در دشت دوگنبدان (خاور شهر) واقع است.
به نظر میرسد که نام دوگنبدان به واسطه وجود همین دوگنبد در خاور و باختر شهر باشد .
صنایع و معادن
شهرستان گچساران از لحاظ وجود صنایع، غنی بوده و واحدهای صنعتی از جمله تأسیسات شرکت نفت، کارگاههای آرد و برنج و هم چنین کارگاههای ساختمانی متعدد، مراکز اشتغال افراد مختلف است.
مهمترین معادن این شهرستان را منابع نفت خام و ذخایر گوگرد در روستای نزاع علیا گچساران و معادن سنگهای ساختمانی تشکیل میدهند. از بیشتر معادن شن و ماسه، خاک رس و سنگ آهک در فعالیتهای ساختمانی و راه سازی و هم چنین تولید آجر و موزاییک استفاده میشود.
این منطقه از مناطق نفت خیز محسوب شده و در دو خط شاه لوله، نفت از آن صادر میشود.
کشاورزی و دام داری
به طور کلی اقتصاد شهرستان گچساران بر اساس کشاورزی، دامداری و پرورش طیور استوار است.
با وجود مشکلات کمبود آب درنواحی جنوبی و باختری، کشاورزی شهرستان پیشرفت نسبتا خوبی داشته است. در حال حاضر کشاورزی بیشتر در دشتهای باشت، لیشتر و دوگنبدان به صورت نیمه مکانیزه جریان دارد و آب کشاورزی از رودخانه و چاه ژرف تأمین میشود.
از فرآوردههای عمده کشاورزی میتوان گندم، جو، برنج، بنشن، بادام، چغندرقند و مرکبات را نام برد. در این منطقه دامداری بیشتر به روش سنتی انجام میشود و فرآوردههای دامی از جمله صادرات منطقه به شمار میروند.
هم چنین دامداری صنعتی کمک موثری به اصلاح نژاد دامی نموده است. مرغداری صنعتی نیز در حال گسترش است که بخش کوچکی از گوشت مورد نیاز شهرنشینان را تأمین میکند.
در این شهرستان به علت رونق کشاورزی و دامداری و پرورش طیور و وجود انواع تأسیسات نفتی و اجتماع کارگران و مهندسان شرکت نفت، بازرگانی بسیار پر رونقی است و انواع محصولات کشاورزی، فرآوردههای دامی، طیور، نفت و سنگهای ساختمانی به خارج از این شهرستان صادر میشوند.
شهرستان گچساران بدلیل وجود معادن نفت یکی از مهمترین مراکز استخراج و بهره برداری نفت کشور به شمار میرود , و دارای اهمیت و اعتبار ویژه ای است . منطقه نفتخیز گچساران در سالهاى ١٣٠٢ و ١٣٠٣ هجرى شمسى مورد مطالعه قرار گرفت .
در سال ١٣١٠ عملیات حفارى براى چندمین بار آغاز شد و پس از حفر چاههاى بسیار در لایه آسمارى میزان تولید نفت به ٢١ هزار بشکه در روز رسید. برنامه هاى حفارى تا قبل از ملى شدن صنعت نفت ادامه یافت و در این مدت به ١٦ حلقه چاه و ٦٠ هزار بشکه نفت در روز افزایش یافت.
پس از ملى شدن صنعت نفت، شرکت اکتشاف و تولید نفت ایران در سالهاى ٣٦ - ١٣٣٥ عملیات حفارى را بار دیگر در این منطقه آغاز کرد. این برنامه نیز تا سال ١٣٤٥ ادامه داشت و تعدادچاههاى حفارى شده به ٤٦حلقه افزایش یافت .
مراکز خرید :
مراکز تجاری قدمت زیادی ندارند ولی با گسترش شهر رشد قابل توجهی داشته اند . مهمترین مراکز تجاری و خرید گچساران به شرح زیر هستند :
مرکز شهر : این قسمت از شهر پر ترددترین قسمت است و به بیانی دیگر قلب شهر محسوب میشود .
این محل در بخش میانی بلوار ولی عصر قرار دارد و از طرفین به خیابانهای بشارت و حلال احمر متصل است . مراگز خرید و پاساژهای متعدد عامل اصلی جذب شهروندان است .
پاساژها : مهمترین پاساژهای گچساران، پارسیان، مروارید، نور، سعدی، زمرد، حافظ و هلال احمر هستند که عمدتا بوتیک و فروشگاه لوازم آرایش هستند . گسترش بیش از پیش پاساژها رونق اقتصادی شگرفی به گچساران داده است .
محلهٔ چینیها : محلهٔ چینیها که به علت ساختار معماریش به این نام خوانده میشود، در حال حاضر قلب تپنده شهر گچساران است . موقعیت مناسب مکانی، گسترش پاساژها و فروشگاههای متعدد از عوامل اقبال مردم به این محله بوده است .
ساختمانهای بلند، بوتیکها، لوازم کامپیوتری، لوازم آرایشی و گالریهای هنری رونق بخش این محل است که شبها به پاتوق جوانان گچساران تبدیل شده است . این محله در بلوار ولی عصر و بین پاساژ حافظ و سعدی قرار دارد .
منبع :http://www.gogfc.ir/
http://www.tajgardoun.com/
http://worldcity.blogsky.com/