قائنات از شهرستانهای استان
خراسان جنوبی است
شهرستان قاینات که در شمال استان
خراسان جنوبی واقع شده سابقه تاریخی بسیار طولانی دارد
مرکز این شهرستان شهر قاین است که بر روی
دشتی به همین نام قرار دارد.
این شهرستان از شمال به شهرستانهای
خواف و
گناباد از توابع
...مشاهده کامل متن خراسان رضوی و از جنوب به شهرستانهای بیرجند و درمیان و از غرب به شهرستانهای فردوس و سرایان و از شرق بطول 145 کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان هم مرز میباشد.
در کتاب باستان شناسان آمریکایی آمده قاینات در دوران پارینه سنگی میانی زندگی غارنشینی داشته، در غارهای فارسان، تجرگ، جوجه و خونیک آثار و بقایای زندگی غارنشینی مشهود است.
در بسیاری دیگر از کتابهای تاریخی مثل سفرنامه ناصر خسرو قبادیانی، سفرنامه مارکوپولو، کتاب شهرستانهای ایران، تاریخ قاین، سفرنامه سایکس، کتاب احیاءالملوک، تاریخ سیاسی خراسان، بهارستان آیتی، کتاب اصطخری از تاریخ گذشته قاینات همچون آداب و رسوم، آیین و مذهب مردم قاینات مطالب زیادی آمده است.
آثار تاریخی بسیار ارزشمندی در قاینات وجود دارد که گویای سابقه تاریخی این منطقه است. مسجد جامع قاین، مسجد جامع افین، بقاء متبرکه بسیار، قلعه کوه ( آرتاگوانا)، غارهای متعدد و دهها اثر تاریخی دیگر گویای این مطلب است.
چنانچه تذکره نویسان و مورخان نقل کردهاند منطقه قاینات با تاریخی سی هزار ساله یکی از اولین خاستگاههای تمدن خراسان است.
فخرالاسلام پیدایش قاین را به عصر قابیل پسر آدم نسبت داده و در فرهنگ دهخدا بنای اولیه شهر قاین به سام بن نریمان و در احیاء الملوک به کی لهراسب پدر گشتاسب نسبت داده شدهاست.
در سفرنامهٔ سرپرسی سایکس آمده در ۳۲۸ قبل از میلاد ۱۳ هزار نفر از مدافعان شهر قاین به مقابله با لشکر انبوه اسکندر در آمدند و دکتر بلووگلدسمید اعتقاد دارد که قلعه کوه قاین در عهد هخامنشیان همان کاخ سلاطین قهستان یا آرتاگوانا بودهاست.
قائن در دوره زمامداران ساسانیان هم از مراکز مهم قدرت و از معدود شهرهای استراتژیک ایران به شمار میآمدهاست. مورخان بسیاری در کتب خودشان از قائنات نام بردهاند.
اصطخری در ۳۴۰ خورشیدی از قاین بهعنوان مرکز قهستان نام برده و مذهب آن خطه را شیعه ذکر کرده و جیهانی در ۳۷۵ هجری از سه دروازه شهر به اسامی درکون، در کلاوج و درزقان استخر نام بردهاست.
ناصر خسرو قبادیانی در سال ۴۴۰ وارد قاینات شده و قاین را چنین توصیف نموده: قاین شهری بزرگ و حصین و گرد آن خندقی و مسجد آدینه به شهر اند است و آنجا که مقصوره است تاقی عظیم و بزرگ است که در خراسان از آن بزرگتر ندیدم.
مارکوپولوی ونیزی هوای قاین را در نهایت اعتدال دانسته و یاقوت حموی و عبدا... محمد بن احمد مقدسی آنجا را بندر خراسان و خزانه کرمان معرفی کردهاند. قائن در جریان تندباد ایلغارهای تاریخی صدمه چندانی ندیده است و چنانکه نقل شده در ۷۷۳ هجری امیرتیمور در حوالی قاین اردو زد لیکن به فضل و درایت حاکم شهر بدون جنگ و خونریزی از کنار آن گذشت.
مردم قائنات به زبان فارسی دری صحبت میکنند و از نژاد آریایی هستند.
مردم این شهرستان پیرو آیین اسلام و مذهب شیعه میباشند.
در مراتع قائن گیاهان دارویی گوناگون، جنگلهای تنگ، پسته کوهی، بنه، قیچ و بادامشک دیده میشود.
در شهرستان قاینات خصوصاً در منطقه شکار ممنوع شاسکوه، قریب به ۵۹ گونه پرنده، ۲۵ نوع پستاندار و ۱۷ گونه از خزندگان و دوزیستان منحصر به فرد زندگی میکنند.
رود شور، رود مرادنشاه، رود بیهود، افین و آهنگران رودخانههای با اهمیتی هستند که در این منطقه جریان دارند
گندم، جو، چغندر، پسته و خصوصاً زعفران و زرشک و آلو از محصولات کشاورزی این شهرستان میباشند.
قائنات از اب وهوای نیمه بیابانی و ملایم برخور دار بوده که در دو ناحیه شرق و غرب شهرستان اب و هوا به بیابانی تغییر مییابد،شهر قائن اغلب ایام بویژه تابستانها سردترین شهر خراسان و گاه سردترین شهر کشور میباشد
به طور کلی تابستانی طولانی و زمستانی سرد از خصوصیات این منطقه میباشد.
منبع:
http://www.110fk.ir/khorasan/maghaleh/173-ghayen.html
http://ghaen.skocr.ir/index.php?obj=Page&task=Show&code=8
http://sk-shora.ir/1391-02-09-06-32-34
http://sk-shora.ir/
http://www.skchto.ir/southern-khorasan/cities/qayenat
http://www.b-maskan-kj.ir/index.php?obj=Page&task=Show&code=74http://79.127.107.140/hamayesh/index.php/1392-09-26-15-56-20.html
http://vorezg.mihanblog.com/extrapage/qayenat