نام قدیم : مغان
شهرستان
پارس آباد از شهرستانهای استان
اردبیل است. نام قدیمی این شهرستان «مغان» میباشد.
بر اساس کتاب جغرافیای قدیم
دشت مغان، روزگاری آباد بود و رونق داشت اما بعدها بر اثر حوادثی نامعلوم از میان رفت. نمونه بارز روستاهای کهن و تاریخی
دشت مغان، روستای پرجمعیت «اولتان» است که دارای سابقه تاریخی مهم است.
گفته میشود
...مشاهده کامل متن در قدیم، این روستا دارای آبادی هایی بود که آنها را به اسامی دوازده گانه ماههای سال مینامیده اند. در مورد نام « پارس آباد » گفته میشود که شخصی به نام مهندس پارسا برای نخستین بار در این قسمت از دشت مغان به کارهای کشاورزی و عمرانی پرداخت و پارس آباد برگرفته از نام وی میباشد
شهر پارس آباد منطقه ای مرزی است که در جلگه ای هموار با آب و هوایی معتدل تا گرم قرار دارد .
فاصله آن تا اردبیل ۲۲۵ کیلومتر میباشد. جلگه پارس آباد مستعدترین خاک و مطلوبترین شرایط آب و هوایی را برای زراعت دامپروری و باغداری داراست.
مردم پارس آباد مسلمان و شیعه مذهب بوده و به زبان آذری صحبت میکنند.
در سرشماری سال 1375 این شهرستان تعداد 138887 نفر جمعیت داشته است.
شغل اصلی ساکنین را زراعت و کشاورزی تشکیل میدهد و فرش بافی مهمترین صنایع دستی منطقه است.
بیشتر محصولات کشاورزی پارس آباد صادرمی شود مهمترین صادرات این منطقه را گندم، جو، بنشن، دانههای روغنی، تره بار( بویژه خیار و هندوانه) انگور، پسته، قند، کمپوت تشکیل میدهد.
عشایر و روستاییان مغان در استان اردبیل ورنیهای نفیسی تولید میکنند , نقش و نگارهای زیبای روی بدنهآنها بیش تراز طبیعت منطقه و شیوه زندگی عشیرهای آنها الهام گرفته است.
در گذشته ساخت ورنی در این منطقه رواج زیادی داشته است، اما متاسفانه گرانی این محصول باعث کم شدن مشتریان شد. هم اکنون ورنی بافان مغان براساس نیاز بازارهای داخلی یا خارجی به تولید آن میپردازند، به همین دلیل از تولید این محصول تا حد زیادی کاسته شده است.
شرکت بزرگ کشت و صنعت و دامپروری مغان بزرگترین شرکت در نوع خود در کشور و در خاورمیانه با حجم عملیات زراعی، دامی و صنعتی در همین شهرستان دایر است
وجود کارخانه قند، کمپوت سازی، مرباسازی، پنبه پاک کنی و کارگاه تولید لبنیات رونق خاصی به این شهرستان داده است.
پوشش گیاهی منطقه بیشتر بصورت علفهای مرتع مرغوب میباشد و عشایر ائل سئون که بقایای 32 طایفه اصلی اند با حفظ نژاد و سنتهای خویش هنوز در دشت مغان به حیات خویش ادامه میدهند .
کشاورزی در این منطقه پیشرفته و صنعتی است ,گندم و جو، ذرت، سویا، برنج، تره بار، بنشن، چغندر قند، سیب، گلابی، انار، پسته و انگور از مهمترین محصولات منطقه هستند.
دام داری در این منطقه به صورت سنتی رایج بوده و بیشتر در مناطق اطراف شهرستان دیده میشود.
تپه نادر که از تپههای باستانی و تاریخی شهرستان پارس آباد و محل تاج گذاری نادرشاه افشار است, قلعههای قدیمی متعلق به دوره اشکانیان و پلهای تاریخی و قدیمی و گورستانهای مربوط به هزارههای پیش از اسلام از مهمترین بناهای تاریخی شهرستان پارس آباد هستند.
رودخانه ارس مهمترین و پرآبترین رودخانه شمالی ایران درمنطقه آذربایجان است از مهمترین جاذبههای طبییعی منطقه به شمار میآید.
منبع:
http://milad-ka.blogfa.com/post-23.aspx
http://fa.wikipedia.org/
http://mogane.persianblog.ir/post/4/
http://parsabadnews.mihanblog.com/