جوین از شهرستانهای
خراسان رضوی است و در فاصله 75 کیلومتری شمال غربی شهرستان
سبزوار قرارگرفته است
این شهرستان از شمال با فاصله 75 کیلومتری به شهرستان
اسفراین ، از شمال غرب به شهرستان
جاجرم ، از جنوب غربی به شهرستان
جغتای ، از جنوب به شهرستان
سبزوار،
...مشاهده کامل متن و از شرق به شهرستان خوشاب متصل میباشد.
این منطقه به علت واقع شدن بین ارتفاعات کوههای آلاداغ در شمال و کوههای جوین (سبزوار) در جنوب از موقعیت ویژه ای برخوردار است. عبور راه آهن سراسری تهران - مشهد از مرکز این منطقه موقعیت آن را ممتاز نموده است.
از نظر تاریخی از قدمت و پیشینه بسیار کهنی برخوردار است . قرار گرفتن در کنار جاده ابریشم که مرکز تعادل تجارت و فرهنگ بوده وجه تسمیه شهرستان و در ایران قدیم در فرهنگها و کتب تاریخ به 3 مکان بر میخوریم که موسوم به جوین میباشد یکی از آنها که صورت جویم آمده از توابع شیراز میباشد .
دومی محلی در افغانستان ، سوم جوین یعنی ناحیه ای که به تصریح کتب تاریخ در بین نیشابور و جاجرم واقع گردیده و حد فاصل ولایت اسفراین و بیهق بوده است .
آنچه از کتب تاریخ بر میآید نام جوین به صورتهای مختلف ولی نزدیک به هم آمده و آن نامها عبارتند از گویان ، گوان ، کوان (پهلوان) و چون در زبان عرب (گ) وجود ندارد به جوین معروف شده ناصر خسرو در سفرش از این ناحیه عبور کرده و مینویسد که از راه (کوان) به سوی بسطام رفته است و جوین ملج و پناهگاه مردم خراسان در زمانهای مختلف بوده و در کتاب لسان العرب جلد 2 مولف ابن منصور درباره جوین چنین آمده است جوین مصفر جون (گون) و آن نام گیاهی است که از شدت منبری به سیاهی بدل شده است از ماده جوند و آن خورشید است .
بخاطر نورانی بودن و صفایش در روایتی آمده که پیامبر گرامی (ص) عبائی داشت به رنگ سفید و سیاه که از این کلمه معنی رنگارنگ تعبیر میشود . جوین به قول لبید ابن ربیع شاعر معروف عرب سرزمین است که نفس کشیدن در آن حیات بخش است .
حتی برای انسانی که در حالت موت است نفس کشیدن در طبیعت این سرزمین فرح بخش میداند و به لحاظ پارامتر اقتصادی ، صنعتی و وضعیت نسبتاً خوب اقتصادی و معیشتی مردم منطقه از رشد آگاهی سیاسی خوبی برخودار بوده و همچنین ارتباط شهرستانهای مجاور و سایر نقاط کشور و وجود ایستگاه مرکزی راه آهن سراسری تهران مشهد در جوین ، منطقه را به یکی از مناطق مهاجر پذیر تبدیل نموده است .
در کتاب لسان العرب جلد 2 ابن منصور درباره جوین نقل کرده است؛ جوین مصغر جون(گون) و آن نام گیاهی است که از شدت سبزی به سیاهی بدل شده است.
حدود 50 درصد مردم این منطقه به زبان ترکی (گویش خراسانی - جوینی) ، 40 درصد فارسی (با گویش تاتی سبزواری) و 10 درصد نیز به زبان کردی (با گویش کرمانجی) صحبت میکنند.
شغل اصلی و عمده اهالی کشاورزی و دامداری و مرغداری بوده و نقش عمده ای در تولید محصولات کشاورزی از جمله گندم ،جو، هندوانه ، خربزه چغندر قند یونجه ، زیره ، کنجد ایفا میکند
این شهرستان از نظر دامداری و مرغداری سهم مهمی در تولید شیر و تامین گوشت قرمز و سفید را به عهده دارد در این زمینه کارخانه پنیر جوین و شیر مهر جوین و کارخانه جمع آوری شیر در حکم آباد در اقتصاد منطقه خواهد داشت .
معادن کرومیت و گچ و خاک کچ در شهرستان فعال میباشد
آب و هوای منطقه که گرم و خشک میباشد، گیاهانی توانایی رشد و نمو را دارند که نیاز به آب کمی داشته باشند گیاهان زراعی غالب دهستان عبارتند از گندم، چغندرقند، جو، یونجه، هندوانه پنبه و کلزا و سایر محصولات زراعی آن مقادیر خیلی کمی را دارا هستند شامل کنجد، انواع حبوبات (لوبیا، عدس و نخود)، پیاز، گوجه فرنگی، بادمجان میباشند.
گیاهان باغی منطقه ، انگور، بادام و پسته و انار میباشند اما درختان میوه از نوع آلبالو، گوجه سبز، زردآلو نیز به مقدار کمی کاشته شده اند که صرفاً مصرف داخلی دارد.
منبع:
http://www.joveyn.ir
http://www.khorasan.ir/jovein/tabid/5269/Default.aspx
http://atamalek.ir/Thread