نام قدیم : ده لران
شهرستان
دهلران در 220 کیلومتری جنوب شرقی
ایلام قرار دارد و از شمال به شهرستان
دره شهر،از شرق به شهرستان
آبدانان ، از جنوب شرقی به شهرستان
دزفول ، از جنوب و غرب به کشور عراق و از شمال غربی به شهرستان
مهران محدود میشود
این منطقه که در دامنه جنوب و
...مشاهده کامل متن جنوب باختری دینار کوه قرار دارد، از قدیم الایام به ‹‹ده لران›› مشهور بوده است.
شهرستا دهلران شامل سه بخش ، مرکزی ، زرین آباد و موسیان ، شش دهستان شامل اناران ، سیدابراهیم ، سیدناصرالدین ، دشت عباس و نهر عنبر و چهار نقطه شهری شامل دهلران ، میمه ، پهله و موسیان است .
دهلران دومین شهر استان ایلام از لحاظ جمعیت و اولین شهرستان استان از لحاظ وسعت میباشد که بیشترین مرز مشترک با کشور عراق را در استان دارد
این شهرستان بعد از دوران جنگ و بازسازی به صورت یک شهر توریستی در آمده است و به خاطر منابع عظیم نفت و زمینهای وسیع و مستعد کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است.
بیشتر آبادیها در اثر جنگ تحمیلی و اشغال آنها خالی از سکنه شده بود و بعداز جنگ و بازسازی دوباره اسکان یافته اند.
این شهر توسط ایل کایدخورده که از قوم لر بختیاری هستند بنا شده است و در واقع ساکنین اولیه این شهر قوم لر بوده که همچنان در آن سکونت دارند.
قدمت منطقه دهلران به هزاران سال قبل بر میگردد و همواره با جلگه بین النهرین در ارتباط بوده است و یکی از کانونهای باستانی ایران به شمار میرفته است
کاوش هایی که در سرزمین دهلران انجام گرفته نشان میدهد که انسان دراین منطقه در حدود 8000 هزار سال پیش از میلاد از دونوع گونه نبات یعنی گندم و جو ومیش و بز استفاده میکرده است.
نژادمردم این شهرستان از اصیلترین نژاد کرد هستند و قدمت آن به دوره مادها میرسد. ساکنان این شهرستان دارای قدی بلند و موهای مشکی و تا حدودی پوستی گندم گون و یا تیره هستند.
به سبب شرایط خاص زیست محیطی مردم دهلران بسیار بردبار و از لحاظ اقتصادی بسیار قانع هستند. در بین مردم این شهرستان میتوان ویژگیهای خاص جامعه عشایری چون علاقه به وطن ایمان و فداکاری، شوخ طبعی را در آنان به وضوح دید.
در بسیاری از موارد با توجه به موقعیت مرزی وجغرافیایی پاسداران و نگهبانان فدارکارو از جان گذشته هستند.
در شمال شهر چشمه آبگرم معدنی وجود دارد و در جنوب دهلران چند چاه نفت کشف شده که مورد بهره برداری قرار گرفته است. همچنین در جنوبیترین نواحی این شهرستان معادن شن و سنگ مورد بهره برداری قرار میگیرد.
گندم، جو، دام، محصولات دامی، قالیچه و جاجیم از صادرات این شهرستان هستند.
اقتصاد دهلران بر پایه کشاورزی، دامداری و صنایع دستی استوار است.
آب و هوای دهلران گرم است,اکثر مردم این شهرستان شیعه مذهب هستند,اهالی این شهرستان به زبان لری ،کردی، عربی صحبت میکنند.
مهمترین شغل مردم این شهرستان دام داری است و بیشتر دامهای این منطقه گوسفند و بز است .
آثار طبیعی و ملی دهلران به دلیل خصوصیات منحصر بفرد ( چشمه قیر، آب گرم، غار خفاش و تپههای باستانی موسیان ) و همچنین زیستگاه منحصر بهفرد گونهٔ حمایت شده خفاش مورد حفاظت و کنترل اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام قرار گرفتهاست.
در حال حاضر دهلران علاوه بر موقعیت گردش گری دارای منابع عظیم نفت و اراضی مستعد کشاورزی است که اهمیت اقتصادی و جغرافیایی آن را دو چندان ساخته است.
منبع:
http://dehloranshora.ir
http://fa.wikipedia.org
http://www.bishehderaz.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=120
http://forum.iranhakha.com/showthread.php?tid=11198