شهرستان
بوانات یکی از شهرستانهای استان
فارس ایران است که در شمال شرقی استان
فارس و در فاصله ۲۴۰ کیلومتری شهر
شیراز قرار دارد و دارای ۲/۴۹۹۲ کیلومترمربع مساحت میباشد.
این شهرستان از شمال به استان
یزد و شهرستان
آباده، از جنوب به شهرستانهای
ارسنجان ...مشاهده کامل متن و نی ریز، از غرب به شهرستانهای خرم بید و مرودشت و از سمت شرق به شهرستان خاتم از استان یزد منتهی میگردد.
وسعت شهرستان 4697 کیلومتر مربع بوده که میزان 83/3 درصد از کل مساحت خاکی استان فارس را به خود اختصاص داده است .
مرکز این شهرستان، شهر بوانات است. شهر بوانات به علت واقع شدن در مسیر بندرعباس به اصفهان از اهمیت ارتباطی ویژه ای برخورداراست.
در مورد واژه بوانات دو وجه نام گذاری وجود دارد. یکی بون به معنی بهرهاست که بعدها با ات تازی جمع شدهاست و دیگری به معنی بوان (بهشت) است که به مکان سر سبز دلالت دارد.
جمعیت شهرستان بوانات طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۴۴٫۰۶۹ نفر بودهاست که عمده راه امرار معاش مردم بوانات کشاورزی و دامپروری میباشد. عمدهترین محصولات کشاورزی این شهرستان عبارتند از گندم ،جو،گردو ،انگور ،سیب و آلو که که از اهمیت ، دامداری پس از کشاورزی قرار دارد ، فراوردههای دامی ولبنی از تولیدات بخش دامداری این شهرستان میباشد.
بوانات به عنوان بزرگترین تولید کننده گردوی مرغوب کشور ، قطب گردوی کشور محسوب میشود که گردوی بوانات از لحاظ مرغوبیت درجه یک بوده و همه ساله به بازارهای داخلی و جهانی صادر میگردد.
ویژگیهای اقلیمی ، پوشش مرتعی مناسب در کوهپایهها و بلندیهای سلسله جبال زاگرس که از شما به جنوب استان گسترش یافته است، زمینههای بالقوه مناسبی را برای ایجاد و رونق شیوههای متفاوت بهره برداری از دام بوجود آورده است که از نمونههای بارز آن میتوان نظام دامداری عشایری و جمعیت دامی و چشمگیر موجود در ایلهای قشقایی، خمسه و ممسنی را نام برد.
بیشتر فعالیتهای دامداری استان ، در چهار چوب نظام دامداری سنتی انجام میگیرد که لگوی تولید آن را دامداری وابسته به مرتع تشکیل میدهد.
در بخش صنعت و معدن تعداد 15 معدن و یک کارخانه صنایع غذایی و 6 کارخانه سنگبری در سطح شهرستان موجود میباشد.
از جمله جاذبههای گردشگری و دیدنی این شهرستان، امامزاده بی بی مزایجان دشت شیر مزایجان (بذرافشان)، تفرجگاه محمد حنفیه، امامزاده شاه میر حمزه، امامزاده شاهزاده علی اکبر جیان، مسجد جامع سوریان، پل آجری سوریان، چهل چشمه، قنات نیم افراز، امامزاده شاهزاده ابوالقاسم و ابشار بسیار زیبای روستای منج غار و کوه دیدنی کان گوهر که به طول ۴۰۰متر میباشد.
از روستاهای زیبای آن نیز میتوان به روستای " بادبر " اشاره کرد. این روستا در 5 کیلومتری دهستان "مزایجان" قرار دارد که بر دامنه کوه ساخته شده است . فضای سرسبز و زیبا و همچنین قرار گیری آن بر سرچشمه رودهای منطقه ، مکان زیبایی را برای گردشگران و اهالی بوانات به وجود آورده است .
از جاذبههای تاریخی ،طبیعی این روستا میتوان به "چشمه پیرکدو" ،" قبرستان پیرکدو با قدمتی مربوط به صفویه" ،"جنار بادبر" ،"غار نصر "، "چشمه دیوانه" و "آب قرقر" اشاره کرد.
همچنین رود بوانات که از کوههای بوانات سرچشمه میگیرد، از مغرب به مشرق جریان مییابد و پس از آبیاری زمینهای زیرکشت سوریان، به کویر مَروَست (در مشرق آن) میریزد که پلی منسوب به دوره دیلمیان بر روی آن دیده میشود.
گیوه دوزی و قالی بافی از صنایع دستی این شهرستان است و ازگیا، شاتره و خاکشیر و گل گاوزبان ، از زیا، گرگ و بزکوهی و قوچ و میش و خرگوش و کبک دارد.
از عشایر آنجا میتوان از قشقایی ، عرب ، و باصری نام برد.
منابع:
http://eshteghal.farslabour.ir/citys/bavanat.aspx
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://wikifeqh.ir/
http://bavanat.com/