آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
در جنوبی‌ترین نقطه استان یزد، شهرستان خاتم با ارتفاع ۱۶۰۰ متر از سطح دریا با وسعت حدود 8800 کیلومتر مربع واقع گردیده است. شهر هرات مرکز این شهرستان است که در جنوبی‌ترین نقطه استان یزد میان استان فارس و استان کرمان و در سه راهی یزد، شیراز، ...مشاهده کامل متن کرمان قرار دارد.
جمعیت شهرستان خاتم در سال ۱۳۸۹، برابر با ۳۴٬۷۸۰ نفر بوده‌است.
شهرستان خاتم از شمال به شهرستان مهریز، از شمال غرب به شهرستان ابرکوه، از شرق به شهرستان شهربابک (استان کرمان)، از غرب به شهرستان بونات (استان فارس)، و از جنوب به شهرستان نیریز (استان فارس) محدود می‌شود.
آب و هوای خاتم بیابانی و نیمه بیابانی است و بخش عمده این شهرستان، زیر پوشش جنگلی قرار دارد. جنگل‌های پسته وحشی «باغ شادی» و جنگل‌های بادام کوهی «چنار ناز» از جمله پوشش گیاهی این منطقه به شمار می‌روند.
همچنین وجود منابع آبی فراوان از جمله سفره‌های وسیع آب‌های زیرزمینی، هم‌جواری با شهرستان سرسبز بوانات و قرار گرفتن در مسیر رودخانه‌های بوانات، چشم‌انداز نویدبخشی را برای کشاورزی این منطقه ترسیم کرده است.
وجود چاه آرتزین شهرستان خاتم نمونه‌ای از فراوانی آب در این منطقه است. البته میزان نزولات جوی در خود شهرستان پایین و دارای میانگین 110 میلی متر در سال است ولی بارش برف و باران قابل توجه در بالادست شهرستان و جاری شدن رودخانه‌های اعظم و منج باعث تغذیه سفره‌های زیر زمینی آن می‌شود.
منطقه این شهرستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی خود و هم جوار ی با استان‌های فار س و کرمان از نظر قومی و فرهنگی دارای ویژگی‌های خاص خود می‌باشد علاوه بر این باعث مهاجر پذیری و رشد فرهنگهای گوناگونی شده‌است به گونه‌ای که امروزه در شهرستان خاتم آمیزه‌ای از فرهنگ مردم فارس، کرمان ویزد مشاهده می‌شود.
برای مثال لهجه تکلم مردم ترکیبی از گویش مردم استان‌های فارس و کرمان می‌باشد. از نظر دینی کلیه مردم شهرستان پیرو مذهب شیعه اثنی عشری می‌باشند.
در برخی از روستاها علاوه بر زبان فارسی مردم به زبان‌های دیگری چون زبان ترکی و عربی صحبت می‌کنند.
از لحاظ پوشش مردم ساکن خود شهرستان پوشش آنان با پوشش رسمی کشور یکسان است ولی در برخی از روستاها زندگی عشایری دارند و از تیره قرآیی هستند. لباس آنان بیشتر از لباس زنان قشقایی است که به زبان محلی لباس قری گویند.
در مورد قدمت هرات و مروست آثار و شواهد نشان می‌دهد که این دو منطقه بسیار قدیمی و تاریخی است و مورخان را بر این باور است که منشأ سکونت در این منطقه به زمان ورود آریایی‌ها به ایران باز می‌گردد.
منطقه هرات و مروست در قرون گذشته جزیی از مملکت فارس بوده که پایتخت آن شهر استخر بوده است. این منطقه در دوره ساسانیان به علت واقع شدن بین یزد و کرمان و فارس از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.
آثار و ابنیه تاریخی باقیمانده خود شاهدی بر این مدعا است.
از مهمترین آثار باستانی و تاریخی این شهرستان می‌توان به قلعه کبری واقع در بالای کوه سرچشمه با فاصله ۵ کیلومتری شهر هرات، قدمگاه علی در ۵ کیلومتری غرب هرات، بقعه تاریخی پیر غیب با سنگ نوشته‌های به خط میخی در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب غربی هرات (منطقه بوروییه)، مسجد فتح آباد در ۵ کیلومتری شمال شرقی هرات نام برد.
شایان ذکر است بسیاری از آثار باستانی شهر هرات بر اثر سیل ویرانگر سال ۱۳۶۵ از بین رفته است.
از جمله جاذبه‌های شهرستان، بخصوص گردشگری طبیعی (اکوتوریسم) ، می‌توان به وجود سرچشمه نهر مسیح هرات، چنارهای کر کرخنگان، سرچشمه هرات، غارها، 64000 هکتار جنگل زاگرسی, زیستگاه پرنده نادر هوبره و منطقه پناهگاه حیات وحش بوروئیه و را نام برد.
مسجد شاه حسین، مسجد حاجی قاسم، بقعه سید نورالدین فتح آباد و بقعه شیخ عبدالله مروست از جمله جاذبه‌های مذهبی شهرستان می‌باشنذ.
قلعه محمد کریم خان هرات، قلعه ملکی هرات و خانه صالحی از دیگر نقاط دیدنی شهرستان است.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://khatam.gov.ir/city-in-view
پارک سرچشمه نهر مسیح

پارک سرچشمه نه...

در جنوبی‌ترین نقطه استان یزد در شهرستان خاتم ، رودخانه ای به نام ˈنهر مسیح ˈ وجود دارد که شاهرگ حیاتی این شهرستان است و یکی از پنج منطقه نمونه گردشگری کشور به شمار می‌رود. نهر مسیح خاتم ، تنها رودخانه دائمی استان یزد است که سرچشمه نهر مسیح و پارک جنگی آن که در فاصله 5 کیلومتری جنوب شر...

اطلاعات | نقشه
چنار کهنسال کرخنگان

چنار کهنسال کر...

چنارهای کهنسال کر کرخنگان از جاذبه‌های طبیعی کشور محسوب می‌شود که در فصول مختلف سال ، پذیرای مهمانان و مسافران زیادی از سراسر کشور است . روستای کرخنگان ۲۵۰ کیلومتر تا شهر یزد فاصله دارد و از توابع بخش مروست در شهرستان خاتم است. این روستا جاذبه‌های بسیار زیبا و آثار تاریخی زیادی دارد. د...

اطلاعات | نقشه
قلعه مروست

قلعه مروست

مَروست شهری در بخش مروست استان یزد است که تا سال ۱۳۵۹ جز استان کرمان بوده است و به دلیل نزدیکی با استان کرمان، گویش مردم مروست بسیار به کرمانی‌ها شباهت دارد. مجموعه ابنیه تاریخی مرکزی مروست از نقاط دیدنی و تاریخی این شهر است که عبارت است از: مسجد شاه حسین مروست، متعلق به دوران قاجاریه ...

اطلاعات | نقشه
غار خانه خدا

غار خانه خدا

یکی از شگفت انگیز‌ترین غارهای استان یزد می‌باشد که به دلیل داشتن ستون‌های بسیار زیبا استلاگمیت و استلاگتیت در نوع خود بی‌نظیر است. غار خانه خدا که در ارتفاع 2800 متری از سطح دریا و در پناهگاه حیات وحش بوروئیه شهرستان خاتم (مرکز بخش مرکزی شهرستان خاتم استان یزد) واقع شده است. از پدید...

اطلاعات | نقشه
برج روستای ترکان

برج روستای ترک...

از عناصر بافت قدیم روستای ترکان بُرجی بسیار قدیمی می‌باشد که قدمت آن به دوران زندیه یا افشاریه بر می‌گردد. ارتفاع این برج حدود پانزده متر، قطرش در پایین پنج متر و در بالا حدود سه متر می‌باشد. برج ترکان تماما از خشت و گِل بنا شده و در لبه هایش کنگره هایی ایجاد شده است. راه پله ایی با...

اطلاعات | نقشه
پناهگاه حیات وحش بوروئیه

پناهگاه حیات و...

پناهگاه حیات وحش بوروئیه در شهرستان خاتم واقع شده است و به وسیله جاده‌های مواصلاتی این شهر احاطه شده است ، به طوری که در جنوب منطقه جاده آسفالته هرات به سرچهان و شیراز وجود دارد که مرز منطقه را نیز شامل می‌شود.در غرب منطقه نیز جاده آسفالته توتک به روستاهای کرخنگان و چنارناز واقع شده و ا...

اطلاعات | نقشه

سوغاتی ناب شیراز

شیراز حال‌وهوایی دارد که گویی بوی خوش و مست‌کننده‌اش در سراسر ایران می‌پیچد و مسافران را به این شهر رازآمیز می‌کشاند. اگر بخواهیم سوغاتی ناب از این شهر قدیمی با خود ببریم، چه چیزی بهتر از خاتم با اصالت شیرازی؟
کیفیت و اصالت خاتم شیراز زبانزد خاص و عام بوده و خاتم‌های اصیل ساخته‌شده در این شهر،دارای ... ادامه مطلب
سوغاتی ناب شیراز

تولد لاکپشت دو سر عجیب در شهرستان خاتم

تولد لاکپشت دو سر عجیب در شهرستان خاتم استان یزد در حالی این روزها مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته است که تولد لاکپست دو سر تا به حال آن هم در نقاط مختلف دنیا اتفاقی عجیب نیست و موارد زیادی از این دست گزارش شده است که تصاویر آن در اینترنت توسط کاربران همیشه دست به دست شده است .
با این حال در یک اتفاقی ... ادامه مطلب
تولد لاکپشت دو سر عجیب در شهرستان خاتم

قلعه مبارکه

این اثر با ارزش که در روستای مبارکه از توابع شهر تاریخی مروست قرار دارد که مقابل پارک ساخته شده در ابتدای ورودی روستا واقع می‌باشد، به عبارت دیگر برای دسترسی به قلعه مبارکه با وارد شدن به روستا می‌توان این اثر تاریخی را مشاهده نمود.
در پیرامون قلعه مبارکه تنها بنای تاریخی که قابل مشاهده است بقعه شیخ بهاءالدین مبارکه که در سمت شرقی بنا قرار دارد.
با توجه به سبک و شیوه معماری بنا و مقایسه آن با دیگر ابنیه مشابه به نظر می‌رسد قدمت قلعه مبارکه به دوران افشاریه می‌رسد.
اگرچه ساختمان‌های درون قلعه به دوران متأخرتر باز می‌گردد، به عنوان مثال خانه اربابی درون قلعه مربوط به دوران قاجار است و کتیبه حمام قلعه سال 1319 ه.ق را نشان می‌دهد. وجه تسمیه بنا به نام مبارکه به واسطه قرار گیری آن در روستای مبارکه می‌باشد.
زندگی اهالی روستای مبارکه تا حدود سه دهه پیش چنان که خود می‌گویند در قلعه سپری می‌شده بنابراین فضاهایی از آن جنبه عمومی داشته و بخش هایی از آن مالکیت خصوصی داشته و دارد.
بنای قلعه مبارکه به لحاظ شکل کلی یک مستطیل می‌باشد که در چهارگوشه خود دارای چهار برج دایره ای می‌باشد. به لحاظ فضاهای پر و خالی می‌توان این اثر را به دو قسمت بافت مسکونی و میانسرا دسته بندی نمود. از لحاظ ارتفاع ما در این قلعه به جز قسمت ورودی بنا هیچ گونه بنای دوطبقه مشاهده نمی‌کنیم و دارای ارتفاعی نسبتاً ثابت و یکدستی است.
خانه اربابی یکی از خانه‌های ارزشمند داخل قلعه مبارکه است که مقرنس‌ها و پیش بخاری گچی آن قابل توجه می‌باشد. از دیگر بناهای موجود در قلعه حمام آن می‌باشد. ... ادامه مطلب
قلعه مبارکه

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره خاتم

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید