آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : گرم
نام قدیم : زرهم - گهرم - گهرام
جهرم یکی از شهرستان‌های استان فارس است که در جنوب استان فارس قرار دارد. شهرستان جهرم با 5737 کیلومتر مربع وسعت، از شمال به شیراز و فسا ، از شرق به فسا و زرین دشت ، از جنوب به لارستان ...مشاهده کامل متن و از مغرب به شهرستانهای قیروکارزین و فیروزآباد محدود می‌شود.
جمعیت شهرستان جهرم در سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۰۲۴۴۵ نفر بوده است. زبان مردم این شهرستان، زبان فارسی است و شماری از واژه‌هایی که در جهرم به کار می‌گیرند نزدیکی با زبان پارسی میانه دارد.
جهرمی‌ها لهجه‌ی خاصی دارند که به لهجه‌ی شیرازی بسیار نزدیک است و مردم این منطقه مسلمان و شیعه مذهب هستند.
شهرستان جهرم کاملاً کوهستانی و مرتفع می‌باشد به طوریکه حدود یک پنجم از وسعت شهرستان دشت و چهار پنجم بقیه ارتفاعات است. این ارتفاعات بخشی از چین خوردگی زاگرس بوده و بعبارتی شهرستان جهرم در ارتفاعات زاگرس جنوبی قرار گرفته و شاخه‌های از آن، این شهرستان را محصور نموده است.
ارتفاع متوسط مرکز این شهرستان حدود ۱۰۵۰ متر و بلندترین نقطه آن قله سفیدار بین بخش خفر و سیمکان حدود ۳۱۷۰ متر و پست‌ترین نقطه آن حدود ۸۵۰ متر در بخش سیمکان از سطح دری ارتفاع دارد.
رودخانه قره آقاج سیمکان از رودخانه‌های منطقه است. مرکز این شهرستان، شهر جهرم است که جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۲۰۹٬۳۱۲ نفر بوده‌است.
جهرم در تقسیم بندی اقلیمی ایران در اقلیم بیابانی و گرم قرار دارد ولیکن به دلیل کوهستانی بودن منطقه، در اقلیم آن تعادل بوجود آمده است. از اینرو جهرم یک اقلیم استپی را داراست و قسمتهای مختلف آن دارای آب و هوای متفاوت می‌باشد.
بخش غربی آن مانند سیمکان دارای آب و هوای گرم و مرطوب است. بخش شمالی آن مانند خفر دارای آب و هوای بسیار معتدل بوده و اقسام میوه‌های سردسیری و گرمسیری در آنجا بعمل می‌آید.
بخش کردیان دارای آب و هوای گرم و خشک است و آب زراعی این منطقه اعم از سطحی و عمقی شور می‌باشد. بخش مرکزی که شهر جهرم در آن قرار دارد دارای دو اقلیم متفاوت است.
بخش شرقی که منطقه کوهک نام دارد کوهستانی و معتدل است و در بعضی مناطق مرتفع سرد است. چنانکه در زمستان قلل آن مستور از برف می‌شود. دربخش غربی آن که به منطقه هکان مشهور است آب و هوا بسیار نامطلوب بوده ولیکن بهترین تنباکوی دنیا در انجا کشت می‌شود.
جهرم یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران است که سابقه‌ی آن به زمان هخامتشیان برمیگردد. همانگونه که در شاهنامه نیز از جهرم نام برده شده است. با توجه به اینکه استان فارس خاستگاه تمدن و دو امپراتوری هخامنشی و ساسانی بوده است، لذا، بررسی ساختار سیاسی شهرستان جهرم در این چارچوب اهمیت دارد.
در زمان ساسانیان فارس به پنج قسمت یا کوره یا خوره: ۱-استخر ۲- اردشیر خوره ۳- دارابگرد ۴- شاپور ۵- قباد خوره تقسیم می‌شده و جهرم در آن دوره ضمیمه دارابگرد بوده است.
پس از اسلام این تقسیمات تغییر کرده و فارس به چهار ناحیه: ۱-شبانکاره ۲- فارس خاص ۳- کوه کیلویه ۴- لارستان محدود گردیده و جهرم جزیی از بلوک شبانکاره به شمار می‌رفته است.
در باره وجه تسمیه جهرم ، سه نظریه وجود دارد:
1- محقق کتاب « شهرها و دهات ایران » با شرح مفصلی نتیجه می‌گیرد که « جهرم » به معنای جایگاه و مکان گرم است.
2- به استناد نام جهرم در کارنامه اردشیر بابکان که به خط پهلوی « زرهم » نوشته شده است ، بعضی جهرم را به معنای « خانه سبز » و یا « جایگاه سبز » دانسته اند.
3- برخی نیز معتقدند ، « جهرم » در ابتدا « گهرم » یا « گهرام » بوده و از نام پهلوانی اساطیری گرفته شده است.
انواع مرکبات، خرما(خرمای شاهانی این شهر شهرت جهانی دارد)، گندم، جو، برنج، بنشن، تره بار از مهم‌ترین محصولات جهرم است. دام‌داری در ین شهرستان بیش‌تر بر روش سنتی صورت می‌گیرد، اما در اطراف شهر جهرم دام‌داری‌های مدرن جهت پرورش گاوهای نژاد اصیل یا الشتیناختصاص دارد.
دام و فرآورده‌های دامی از تولیدات این بخش به شمار می‌آیند.لیموترش از مهم‌ترین مرکبات این شهرستان است و عمده لیموی تولیدی در استان فارس در این منطقه تولید می‌شود اما آبلیموی آن به نام آبلیموی شیراز معروف شده‌است در حالی که شهر شیراز لیموترش چندانی ندارد.
صنایع و کارخانه‌های موجوددر این شهرستان بیش‌تر در ارتباط با محصولات کشاورزی راه اندازی شده‌است. کارخانه‌های مربوط به صنایع‌غذایی و کارخانه‌های تهیه مصالح ساختمانی مهم‌ترین کارخانه‌های این شهرستان را تشکیل می‌دهند.
یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های آرد خاورمیانه و سیلوهای گندم کشور در این شهر قرار دارد.

مهم‌ترین صنعت دستی این شهرستان قالی‌بافی است به طوری که یکی از ارکان مهم رشد اقتصاد شهرستان جهرم را تشکیل داده و هر ساله نیمی از این محصولات را که شاملقالی، جاجیم و گلیم است به شهرهای دور و نزدیک صادر می‌شود.
زیربنای اقتصادی شهرستان جهرم را کشاورزی، باغ‌داری، دام‌داری و قالی بافی تشکیل می‌دهد. طبعاً بازرگانی نیز در همین سمت و سو حرکت می‌کند و مرکبات، خرما و تره بار، قالی، جاجیم، پنبه و بادام مهم‌ترین اقلام صادراتی جهرم را تشکیل می‌دهد.
بخشی از این محصولات نیز به خارج از کشور صادر می‌شود.
شهرستان جهرم دارای 60 اثر تاریخی ثبت شده می‌باشد از جمله:شاهزاده فضل بن موسی بن جعفرمسجد، مدرسه خان، قدمگاه(اتشکده)، غار مصنوعی سنگ شکنان، بازار زندیه و دروازه پیرشبیب.
همچنین شهرستان جهرم دارای جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز می‌باشد که سد سلمان فارسی، غار وراء، غار بونیز که جنبه تاریخی دارد، پارک جنگلی بزرگ شهر ، جنگل کوهستانی چاه تیز،بنای چهار طاق (روستای علویه) و... از آن جمله می‌باشند.

منابع:
http://portal2.moi.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://eshteghal.farslabour.ir/citys/jahrom.aspx
http://www.jahrom.gov.ir/index.php?static&sid=1003
آتشکده جهرم ( آتشکده قدمگاه ) – آرامگاه باربد

آتشکده جهرم ( ...

در جنوب شهر جهرم روی تپه‌ای باصفا، آثاری از بنای بسیار قدیمی با طاق نما و شبستان‌های متعدد دیده می‌شود که بر تمامی شهرستان جهرم مشرف است . این ساختمان به قدمگاه و آتشکده جهرم معروف است. این بنا متعلق به دوره‌ی ساسانی است و در سال‌های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مرمت و با...

اطلاعات | نقشه
غار سنگ‌تراشان جهرم

غار سنگ‌تراشان...

غار سنگ‌تراشان جهرم که با نام سنگ شکنان و سنگ اشکن نیز شناخته می‌شود، در 3 کیلومتری جنوب غربی شهرستان جهرم و در فاصله 185 کیلومتری استان فارس در زیر تپه‌های البـرز کـوه قرار دارد. غار سنگ تراشان که غاری عظیم، دست‌ساز و دیدنی است، به عنوان بزرگ‌ترین غار دست‌ساز خاورمیانه و یکی از بزرگ‌...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع جهرم

مسجد جامع جهرم

مسجد جامع جهرم از مساجد تاریخی دوره سلجوقیان است که در چهار راه بهارستان و شهرستان جهرم و در محله قدیمی سنان قرار دارد. این مسجد دارای دو طبقه و از سنگ طبیعی کوهستان و گچ بنا شده است و دارای هزارمترمربع مساحت می‌باشد. مسجد جامع جهرم از نظر طرح و معماری از نمونه‌های بسیار جالب مربوط به...

اطلاعات | نقشه
روستای تاریخی بهجان جهرم ( بهجن )

روستای تاریخی ...

" روستای تاریخی بهجان جهرم " ، روستای با قدمت به بیش از 1500 سال و از توابع بخش سیمکان شهرستان جهرم می‌باشد. بهجان ۱۲۷۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در ۸۵ کیلومتری شهرستان جهرم و ۳۵ کیلومتری میمند فارس واقع شده است. ناگفته نماند که و از مرکز استان تا شیراز ( از طریق راه ارتباطی میمن...

اطلاعات | نقشه
غار شفق

غار شفق

در 140 کیلومتری شرق شیراز ، 75 کیلومتری جهرم ، بخش سیمکان ، درست روبروی کوشکسار ، " غار شفق " واقع شده است. " شفق " که در لهجه محلی به آن " شوفاق " نیز می‌گویند ، به معنای خفاش است. این غار که از جمله غارهای آهکی با تونل و طبقات می‌باشد ، دارای استلاگمیت و استلاکتیت‌های منحصر به فرد...

اطلاعات | نقشه
غار وراء

غار وراء

" وراء " در فارسی میانه به معنای دژ ، قلعه ، بلندا ، کنار و پهلو می‌باشد ، اما در جایی از شهر جهرم ، غاری با نام " غار وراء جهرم " وجود دارد. این غار که به معبد خورشید نیز معروف است ، دارای قدمتی طولانی در زمان‌های مختلف دوراءن باستان تا زمان ساسانیان ، دوراءن ساسانیان تا اسلام ، ...

اطلاعات | نقشه
بازار زندیه جهرم ( بازار جهرم )

بازار زندیه جه...

یکی از بناهای تاریخی اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه در شهر جهرم ، " بازار زندیه جهرم " یا " بازار جهرم " نام دارد. این بازار توسط حاج محمدحسین‌خان جهرمی ( متولد 1256 ه.ق ) ، حاکم وقت جهرم بنا گذاشته شده است ، از بهترین و ارزنده‌ترین نمونه‌های معماری دوره زندیه محسوب می‌شود. باز...

اطلاعات | نقشه
روستای تادوان

روستای تادوان

" روستای تادوان " ، یکی از روستاهای توابع شهرستان جهرم می‌باشد که در مسیر اصلی جاده شیراز – جهرم واقع گشته است. این روستا فاصله 23 کیلومتری از مرکز بخش خفر را دارا می‌باشد. قدمت تادوان به بیش از ۲۵۰۰ سال باز می‌گردد و از جمله آثار تاریخی این روستا می‌توان به حمام قدیمی ، نقاره خانه ،...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
حلوای خارک

حلوای خارک

حلوای خارک از شیرینی‌های سنتی شهرستان جهرم است که جهرمی‌ها در پذیرایی از میهمانان خود از آن استفاده می‌کنند. مواد لازم برای حلوای خارک: یک کیلو خارک چرخ شده، 300 گرم رطب چرخ شده، 300 گرم آرد برنج، یک استکان زعفران حل شده، 150 گرم روغن، یک قاشق چای خوری پودر هل. طرز تهیه حلوای خارک: ...

اطلاعات

آشنایی با منطقه شکار ممنوع کوه گرم

منطقه شکار ممنوع کوه گرم در شمال غرب شهرستان جهرم استان فارس قرار دارد. این منطقه از نظر پوشش جانوری خزندگان بسیار حائز اهمیت است.
عمده‌ترین گیاهان این منطقه عبارتند از ارس، بنه، گلخنک، کیکم، بادام و انجیر وحشی، تنگرس، مورد،خرزهره، استبرق، کنار، آلبالوی وحشی، ورک، گوش بره، گون، فرفیون، خارشتر، درمنه، ... ادامه مطلب
آشنایی با منطقه شکار ممنوع کوه گرم

جنگل چاتیز

تفاوت آب و هوا و اختلاف درجه گرما در نقاط مختلف کشور ، انتشار درختان جنگلی و تقسیمات جغرافیایی ویژگی هایی را سبب شده است و جهرم جزء نواحی گرمسیری و حاره محسوب می‌شود و دارای جنگلهای تُنک و کم پشت از گونه درختان نواحی گرمسیری است .
جنگلهای گرمسیری و نواحی خشک بیابان شامل درختان کُنار، کُهور، بادام ... ادامه مطلب
جنگل چاتیز

سنگ اشکن بزرگ‌ترین غار دست ساز ایران و جهان

غار سنگ اشکن در دامنهٔ شمالی البرز کوه، در جنوب شهر جهرم قرار دارد.غار سنگ اشکن مجموعه‌ای از دهانه‌ها و ستون‌هایی است که به صورت دالان‌ها که بر اثر برداشت و استخراج سنگ‌های سفید آهکی و دولومیتی به وجود آمده‌اند و از آن به عنوان بزرگترین غار مصنوعی جهان یاد می‌کنند.در این مکان چند سنگ‌شکن به کار برداشت ... ادامه مطلب
سنگ اشکن بزرگ‌ترین غار دست ساز ایران و جهان

علیرضا سالاری

علیرضا سالاری ﺳﻪشنبه 7 مهر 94 - 16:41

سپاس جالب بود

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره جهرم

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید