اقلیم : گرم
نام قدیم : سوزیانا، اووجه یا خووج
مساحت : 64057
جمعیت : 4531720
خوزستان با مساحت ۶۴٬۰۵۷ کیلومتر مربّع در جنوب غربی
ایران در جوار خلیج
فارس و اروندرود (شط العرب) قرار دارد و مرکز استخراج نفت
ایران است. شهر
اهواز مرکز استان
خوزستان است.
خوزستان ...مشاهده کامل متن از شمال به استان لرستان، از شمال شرقی به استان اصفهان، از شمال شرقی و شرق به استان چهار محال و بختیاری، از شمال غربی به استان ایلام، از شرق و جنوب شرقی به استان کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به خلیج فارس، و از غرب به کشور عراق محدود میشود.
این استان با جمعیّت ۴٬۲۷۴٬۹۷۹ نفر (سرشماری ۱۳۸۵) دارای ۸۶۶٬۹۱۳ خانوار است. استان خوزستان در محدوده ۴۷ درجه و ۴۲ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۳۹ دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ و ۲۹ درجه و ۵۸ دقیقه تا ۳۲ درجه و ۵۸ دقیقه شمالی از خط استوا قراردارد.
خوزستان از جمله استانهایی است که در طول جنگ هشت ساله دچار آسیب و خسارت فراوانی شد. اشغال طولانیمدت برخی مناطق استان، موشکباران دایمی برخی شهرها و حملات هوایی و زمینی به شهرهای دزفول،بستان، هویزه ، سوسنگرد ، اهواز، شوش، شادگان، اندیمشک و بسیاری از مناطق دیگر، همه و همه باعث آسیبهای فراوان به سرمایههای طبیعی و انسانی و زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن شدند.
خوزستان سرزمین دیگری است ؛ دنیایی متفاوت همراه با ویژگیها و تنوعات خاص، سرزمین نجابتهای برهنه با آفتابی داغ و سوزان که گرمابخش حیات، منشاء صفا، صمیمیت و خونگرمی جنوب و جنوبی هاست.
خوزستان یا «شکرستان » از دیرباز مهد تمدن و فرهنگ بوده و قابلیتهای سرشاری در این زمینه داشته که تاریخ، گواه صادقی بر این مدعاست.
درباره واژه « خوزستان »، معانی و تعابیر فراوانی وجود دارد که قدمت و دیرینگی این خطه را آشکار میسازد. برخی کلمه « خوز » را نام قبیله ای میدانند که در این منطقه ساکن بوده است.
« ابن منظور » به سال 711 ه.ق. در « لسان العرب » شاره دارد: و الخوز جیل من الناس، اعجمی معرب ؛ یعنی: « خوز » قوم یا قبیله ای از مردم عجمند.از سوی دیگر « خوز » را به معنی « شکر » و « نیشکر» نیز معنا میکنند.
زیرا خاک حاصلخیز و بارور خوزستان، استعداد ویژه ای برای رشد این گیاه، داشته و آنجا بهترین محصول نیشکر را به دست میداده است.
« خوزستان » در دوران باستان، بخصوص، در دوره هخامنشی به دو ناحیه تقسیم میشد: بخشهای شمال و شمال شرقی که انشان ( انزان ) نام داشت و سرزمینهای با صفا و کوهستانها و جنگلهای فراوانی را شامل بود ، و ناحیه جنوبی که دارای آب و هوای گرم و مرطوب و دشتهای حاصلخیز و جلگه ای جنوبی که دارای آب و هوای گرم و مرطوب و دشتهای حاصلخیز و جلگه ای سرسبز و پرآب بوده که به قاره ای کوچک و مستعد میمانست .
بخشهای جنوبی که « عیلام » نام داشته یادآور تمدنهای دیرینه خوزستان است و بشدت تحت تأثیر فرهنگ « میان رودان » بوده و جغرافیای وسیعی را شامل میشده که حد فاصل لرستان و خوزستان و سواحل خلیج فارس امروزی است.
خوزستان از حیث زمین و مرغوبیت خاک و حاصلخیزی، یکی از بهترین جلگههای ایران است که گاهی به دلیل ویژگیهای آب و هوایی میتوان در سال دو بار محصول را در آن تولید نمود.
فراوانی آب، وسعت و باروری خاک و تنوع طبیعی، این دیار را به جلگه ای زرخیز و پربرکت تبدیل نموده که در صورت استفاده صحیح و برنامه ریزیهای کشاورزی مکانیزه به تنهایی میتواند کشور را به لحاظ فرآوردههای کشاورزی تأمین نماید و آنچه تاکنون در این استان به دست آمده با برخورداری از همان روش سنتی است که اگر بهره گیری صحیح از این امر صورت پذیرد، بزودی خوزستان نه تنها به « طلای سیاه » ( نفت ) بلکه به « طلای سبز » ( کشاورزی ) شهرت خواهد یافت.
بی شک در کمتر استانی از ایران این همه رودخانه و آبهای پرخروش و مشرف بر دشتهای وسیع وجود دارد.
کارون به عنوان بزرگترین رودخانه ایران با طول 850 کیلومتر از کوههای بختیاری سرچشمه گرفته و ضمن احیای زاینده رود اصفهان با پیچ و تابهای بسیار دو استان چهارمحال و بختیاری و خوزستان را در نوردیده و سرانجام به خلیج فارس میریزد.کارون تنها رودی است که قابلیت کشتیرانی داشته و انگلیسیها تا سالهای اخیر با کشف « سرهنری لایارد » در بستر این رود، کالاها و ابزار صنعتی خود را از طریق آب راههای خلیج فارس و مسیر کارون ضمن عبور از اهواز تا « درخزینه » در نزدیکیهای مسجد سلیمان به وسیله کشتیها و « لنجها » به نخستین چاه نفت واقع در میدان نفتون مسجد سلیمان میرسانده اند .
رود کارون در صورتی که لایروبی گردد تا نزدیکیهای شهر شوشتر میتواند قابلیت کشتیرانی داشته باشد و ایرانیان باستان پیش از انگلیسیها به این کشف رسیده بودند و انگیزه پیدایی شهر اهواز، وجود کمره ای در این ناحیه بوده که رود به صخرههای سنگی برخورد میکرده و همین امر باعث میشده تا کشتیها در محله اهواز قدیم ( عامری ) بار انداخته و سپس کشتیهای از آن سوی رود بارها را به مقصد برسانند.
کرخه، جراحی، دز ، اروند، هندیان ، شاوور، بهمنشیر، « بهمن اردشیر » مارون، رود زرد، رود هندیجان، و رودهای متفاوت دیگر منابع عظیم و هرز آبهایی که در تمامی ایام سال دشتهای حاصلخیز استان را بی استفاده میگذارد منابعی هستند که در کمتر استانی یافت میشود که میتوان از این آبها به منظور پرورش ماهیان و آبزیان استفاده نمود.
وجود آبهای فراوان و استفاده شایان توجه از آنها میتواند صنایع شیلات را در این منطقه گسترش دهد. برپایی سدهای کارون 3 و 4 و سد کرخه و تأسیسات آبی که اخیراً از سوی دولت در جهت بهره گیری هر چه بیشتر از این نعمت خدادادی صورت پذیرفته گامهای موثر و ارزنده ای است که میتواند آینده این استان را در راستای تولید انرژی و آبیاری زمینهای بایر و بارور این استان قرار دهد و به کشاورزی گسترده آن یاری برساند.
همچنین توسعه نخلستانها، زه کشی نخلستانهای قدیم، آبیاری و کانال کشی دشتهای خوزستان از هرز آب رفتن این آبهای غنی به دریاها جلوگیری میکند. اهمیت و روش به کارگیری آب، این « طلای سفید » اکنون در جهان معاصر به عنوان یکی از دستاوردهای علمی است که میتواند جای نفت و منابع دیگر را بگیرد و در واقع جنگ سالهای اخیر جنگ آبی و چگونگی برخورداری از این انرژی ارزشمند است.
همچنین تنوع فرآوردههای نباتی و وجود نخل ها، مرکبات ، گیاهان ، سبزیجات و کوهستانهایی که قابلیت پرورش زیتون را دارند و نیز نیشکر خوزستان که شهرتش در تاریخ به استناد نام خوزستان ( شکرستان ) به آفاق رسیده است.
از نکتههای قابل توجه دیگر استان محسوب میشود . گندم و جو و دانههای روغنی، برنج، اکالیپتوس ، گیاهان دارویی همه و همه استعداد بی نظیر این جلگه حاصلخیز را نشان میدهد که قابلیتهای فراوانی را در دل خود نهفته دارد.
از سوی دیگر وجود امکانات ارتباطی، دسترسی به انرژی برق، آب، راه آهن و حمل و نقل آبی و حاصلخیزی خاک و صنایع پیشرفته در منطقه از جمله مواهبی هستند که میتوانند این استان را به خطه ای خود کفا و بی بدیل تبدیل نمایند.
موهبت دیگر این استان استعدادهای سرشار زیرزمینی است که یکی از مناطق غنی نفتی خاورمیانه و جهان به شمار میرود . چاههای نفتی بی شمار، گازهای متفاوت صنعتی و مایع، جدیدترین فرآوردهایی هستند که از نظر پیشرفتهای تولیدی و صنعتی، از جایگاه خاصی برخوردارند و خوزستان با عنایت ویژه طبیعی و شرایط اقلیمی، تمامی این مواهب را در دل خود جای داده است و میتوان در یک جمله اذعان داشت که خوزستان نه تنها در عرصه فرهنگ و تمدن، نه تنها در عرصه مواهب خدادادی و طبیعی کشاورزی و آبیاری و نه تنها در وجود منابع عظیم زمینی و زیرزمینی بلکه از لحاظ صنعتی نیز سرآمد است و از اصلیترین مناطق ایرانی است که صنعت و تکنولوژی در آن شکل گرفته که صنایع پتروشیمی، صنعت فولاد ،نورد لوله، صنایع و نیروگاههای تولید برق، صنایع شیمیایی و پالایشگاههای فرآوردههای نفتی از آن شمارند.
اما هنرمندان صنعتگر این استان از صنایع آفرینشگرانه انسانی نیز غافل نبوده اند و روستاییان صمیمی و خونگرم این دیار، تجلیات زیبا شناسانه خود را از ابزارهای کارآمد و زیبا با بهره گیری از مواد و عناصر پیرامون خود در قالب صنایع دستی، همچون: گلیم بافی، جاجیم بافی، حصیربافی، عبابافی، چوخابافی ، سجاده بافی، قالی بافی، و صنایع ریز و درشت دیگر به منصه ظهور رسانده و راهی بازارهای محلی کرده اند .
البته شهرهایی همچون : دزفول ، شوشتر ، بهبهان ، رامهرمز ، تلاش بیشتری در این زمینه داشته و دارند.
از همه اینها گذشته خوزستان مهد فرهنگ و هنر است . تنوع فرهنگی و تعدد اقوام مختلفی که در این خطه زندگی میکنند، همچون: عرب زبانان، بختیاریها، بهبهانی ها، دزفولی ها، شوشتریها و بندرنشینان حاشیه خلیج فارس، مجموعه ای متحد و در عین حال گونه گون را در گویش، زبان، آداب و سنن، مناسک و مراسم و جلوههای نیایشی و نمایشی متجلی میسازند که در عین زیبایی، در صور گوناگون قابل توجه و بررسی فرهنگی و هنری است.
اشعار، ترانه ها، ضرب المثل ها، موسیقی ، رقصها و آیینهای این اقوام با رعایت ویژگیهای بومی – فرهنگی، خوزستان را غنیتر ساخته و به ارزشهای بالنده و متعالی فرهنگ و هنر نزدیکتر ساخته است.
موسیقی آوازگونه عرب زبانان خوزستان متفاوت از موسیقی اعراب مناطق دیگر جهان با اشکال ابوذیه، علوانیه، رکبانیه و بسته و اشعار حماسی و زیبای « یزله » بیانگر سلحشوری و جنگاوری شیرمردان و عشایر این قوم است.
آنان با تکان دادن بیرقها و هلهله و پایکوبی در شادی، رزم و عزا، آیینی فرهنگی را پاس میدارند. بختیاریها با قدمت باستانی دیرینه و گویش شیرین و اشعار و ترانههای حماسی و تغزلی، دلاوریها و افتخارات تاریخی را در پشتوانه فرهنگی خود دارند و همچون کوهستانهای پرشکوه و پر صلابت خود به حیات تاریخی خویش ادامه میدهند.
دیگر اقوام این دیار در زهد، علم، تقوی و فرهنگ و ادب شایستگیهای ویژه ای دارند که نشانگر استعدادهای بالقوه این استان فرهنگ پرور است که هراز چندی با وجود امکانات کم و محدودیتها به شکوفایی مینشیند.
و مسجد سلیمان دیار حماسهها و رشادت هاست. بهبهان شهر علم و ادب است و دزفول، شهر هنر، معماری و مقاومت ؛ که حتی موشکهای دور برد رژیم بعثی نیز نتوانست آنان را تسلیم نماید.
شوشتر شهر علم و تقوی و صنایع دستی است و شادگان و هویزه سرزمین سلحشوران عشایری و دیگر شهرهای استان هر کدام قابلیتهای ستایش برانگیزی را درضمیر فرهنگی خود دارند که قابل تقدیر است .
طبیعت زیبا، اماکن تاریخی و دیدنی، قومیتهای مختلف فرهنگی، جاذبههای جهانگردی ، زمینههای اقتصادی و تجاری از جمله عواملی هستند که در خوزستان بوضوح، زمینههای رشد و تولید و سرمایه گذاریهای صنعتی، کشاورزی و فرهنگی را نوید میدهد و سرانجام خوزستان سرزمینی دیگر است؛ سرزمین ایثار و شهادت، سرزمین مقاومت و حماسه، سرزمین نخلهای سوخته، سرزمین صفا و صمیمیت ، سرزمینی با دشتهای سوخته که آغشته به خون شهیدان است .
خوزستان دین عظیمی برگردن این مملکت دارد. خاک پاک این دیار تفته، رایحه دل انگیز هزاران شهید صادق را به مشام میرساند . در خاک گلگون خوزستان با وضو وارد شوید! اینجا سرزمین دیگری است ...
« استرابون » جغرافی دان عهد باستان، خوزستان را از حاصلخیزترین جلگههای جهان میداند. زیرا رودخانههای زیادی این دشت را مشروب میکرده که امکان کشاورزی و آبادانی را در این منطقه میسر میساخته است .
شاید بر همین اساس بوده که عده ای بر این اعتقادند که نام این سرزمین « هند » یا « اند » بوده که به معنای جایی با آبهای فراوان میباشد.
در کتاب « مجمع التواریخ و القصص » خوزستان به نام « حجوستان » و « حبوجستان و اجار » آمده است که به نظر میآید، مأخوذ از زبان پهلوی با عناوین « حبوجستان » و حوجستان است .
همچنانکه در بعضی از گویشهای رایج در این استان « لفظ لری بختیاری » برای ادای حرف « خ » از « ح » نیز بهره میگیرند . بنابراین واژگان « اوج » ، « هوز» ، « هوج » ، « حوز » و « خوز» در سیر تحول و تطور لفظی با پسوند « ستان » و « اوجستان » به تدریج بر اثر سایش تلفظ، از « هوجستان » به «خوزستان » تغییری یافته است .
در گویشهای فارسی باستان و زبان پهلوی « او » به « هو » قابل تغییر است ؛ مانند « اورمزد» - «هورمزد» و « اوشمند » - « هوشمند » همچنانکه « هورداد و حورداد » را « خرداد » و « خورتات » نیز گفته اند .
البته تا سالهای اخیر این اسامی را با حرف ( ح ) نیز مینوشته اند .از سوی دیگر « یاقوت حموی » واژه « خوز » را با نامهای « خوز » و « هوز » و « اهواز » و « هویزه » هم ریشه میداند.« اهواز » محرف کلمه « اواز» و « اوجا » نیز هست که در کتیبه داریوش بیستون آورده شده و این نام در کتیبه نقش رستم « خواجا » یا « خوجا » حک شده که هزار سال پیش ، مرکز حکومت نشین استان خوزستان بوده است .
همچنین باید گفت اهواز شهری است که در زمان اردشیر بابکان بنا نهاده شده است . در زمان ساسانیان « هومشیر» یا « هرمز اردشیر » بوده و « خوجستان و اجار» یا « هوجستان و اجاره » معنی « خوزستان بازار » را میرساند که تا دهههای اخیر و هم اکنون عرب زبانان، اهواز را « سوق الاهواز » میخوانند .
اهواز یا هرمز اردشیر، ترکیبی از نام پروردگار و پادشاه است که در دو بخش ساخته شده بود : در بخشی از آن بزرگان و اشراف سکونت داشته اند و بخش دیگر آن، شهر بازاریان بوده است.
به هنگام آمدن تازیان به خوزستان ، شهر بزرگان به دست آنان ویران شد اما شهر بازاریان ( سوق الاهواز ) بر جای ماند. اهواز واژه ای پارسی و شهری پارسی است ؛ « ابومنصور جوالیقی » در قرن پنجم هجری مینویسد: « الاهواز اسم مدینه من مدن فارسی اعجمیته معربه و قد تکلمت بها العرب » ، اهواز شهری است از شهرهای پارس؛ نام آن پارسی معرب شده، اعراب انشای آن را از پارسیان پذیرفته اند.عده ای دیگر اهواز و خوزستان را با نام « اوکسین » در زمان عیلامیان مطابق میدانند که تغییر یافته واژگان « اوکس » « اوکز » « هوکز » « حوز » و « خوز » است.
وجود مراکز علمی و فرهنگی همچون دانشگاه جندی شاپور در این استان دال بر اهمیت و رونق این خطه ارزشمند میباشد که استادان بزرگ دانش پزشکی را از یونان، مصر، هند و روم گرد هم آورده بوده است.
پزشکان برجسته و ناماوری که به مداوای بیماران و تدریس دانشجویان رشته پزشکی در این دانشگاه مشغول بوده اند.این دانشگاه طب که به دستور شاپور اول ( 241-271 م ) بنیان نهاده شد.
توسط شاپور دوم ( ذوالاکتاف ) مرمت و بازسازی گشت و در زمان انوشیروان تکمیل و توسعه یافت .علما، دانشمندان و شاعران بزرگی همچون : ابونواس حسن بن هانی خوزستانی ، که از ارکان شعر عرب است، عبداله بن میمون اهوازی، نوبخت اهوازی منجم و فرزندانش، جورجیس پسر بختشوع گندیشاپوری و شاعران عرب زبان شیعی، مانند « ابن سکیت » و « دعبل خزائی » که با اشعار خود ولایت و امامت را پاس داشته اند و زبان به مقاومت گشوده اند از همین منطقه برخاسته و در این دیار زندگی میکرده اند.
مردم خوزستان با وجود تنوع فرهنگی و قومیتهای مختلف- که خود یکی از ویژگیهای این استان است- بتمامی مذهب شیعه دارند. غیراز شیعیان ، تنها در شهر اهواز عده قلیلی از پیروان حضرت یحیای ذکریا ( صابئین ) در حاشیه رود کارون سکنی دارند و اغلب به کار زرگری مشغولند.
استان خوزستان دارای ویژگیهای خاصی است که در کمتر استانی از کشور چنین ویژگیهای موجود میباشد و همین ویژگیها عاملی گردیده تا استان خوزستان متمایز از سایر استانها دیده شود و فرصتهای مناسبی را فراهم آورده تا سرمایه گذاران اعم از داخلی و خارجی برای سرمایه گذاری از این فرصتها استفاده نمایند که در این خصوص میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
1.
منابع عظیم نفت و گاز:
خوزستان رتبه اول را در کشور دارا میباشد که میتوان با ایجاد مجتمعهای پتروشیمی و پالایشگاهی کوچک زمینه ایجاد فرصتهای شغلی مناسب و پایدار را ایجاد نمود.
در این خصوص منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر از فاکتورهای مناسب برای جذب سرمایه گذاران (داخلی و خارجی) برخوردار میباشد که دسترسی این منطقه به آبهای آزاد اولیت خاص خود را به این موضوع بخشیده است.
2. تاسیسات فولادی و ذوب آهن:
استان خوزستان رتبه دوم را در صنایع فولاد و آهن در کشور دارا میباشد که سرمایه گذاری در احداث کارگاههای مدرن و سایر صنایع مصرف کننده تولیدات صنایع مذکور باعث ایجاد فرصتهای شغلی جدید و حفظ وضع موجود میگردد.
3. وجود کشت و صنعتهای مختلف:
مزارع کشت و صنعتهای متعدد نیشکر و غیر نیشکری در سطح استان شرایط لازم را برای ایجاد واحدهای تولید و کاغذ سازی، نئوپان و فیبر فشرده، خوراک دام، الکل سازی، تولید سرکه، تولید قارچ از باگاس نیشکر و کارخانجات دستمال کاغذی مهیا نموده است.
4. وجود رودخانههای پر آب کارون، کرخه، دز، زهره، مارون و جراحی:
یک سوم از آبهای جاری کشور در این استان جریان دارد. از این امتیاز میتوان در جهت سرمایه گذاری در امر کشاورزی، تحصیل برق، حمل و نق، شیلات و گردشگری استفاده و سرمایه گذاران را در این امر ترغیب نمود.
اجرای پروژههای تامین آب اراضی غرب حوزه کرخه از محل سد کرخه، پتانسیل بالائی را جهت ایجاد فرصتهای شغلی جدید و همچنین احداث واحدهای تولیدی کشاورزی فراهم آورده است.
5. دسترسی به آبهای آزاد و بین المللی:
ارتباط این استان با جهان خارج از این طریق حاصل گردیده است و نتیجه آن ایجاد بنادر بزرگی همچون بندر خرمشهر، بندر آبادان، بندر امام خمینی و بندر ماهشهر بوده است که علاوه بر استان پتانسیل مناسبی را برای کشور ایجاد نموده است.
6. وجود امکانات زیربنائی:
شبکه منظم و گسترده حمل و نقل به عنوان اساس تجارت در این استان میا میباشد، وجود اتوبانهای احداثی، راه آهن و فرودگاهها و بنادر از لازمههای سرمایه گذاری محسوب میشوند که این استان از آنها برخوردار میباشد.
از طرف دیگر چنانچه طرح اتصال راه آهن خرمشهر به شهر بصره در کشور عراق به اجرا درآید باعث خواهد شد تا از این طریق استان با عراق و کشور سوریه و نهایتاً به دریای مدیترانه متصل گردد و امکانات لازم برای صادرات و ارائه خدمات به اروپا از این طریق فراهم آید.
7. همجواری خوزستان با بازارهای مصرف جهانی (کشورهای حاشیه خلیج فارس):
وجود شرایط نا مطلوب آب و هوائی در کشورهای همجوار (حاشیه خلیج فارس) زمینههای لازم برای جذب سرمایه گذاری در امور کشاورزی و صنعتی در استان خوزستان فراهم است.
8. کشاورزی
استان خوزستان از جهت پتانسیل و قابلیتهای کشاورزی در کشور بی نظیر و در دنیا از نقاط ممتاز است . متوسط حجم آورد سالیانه آبهای آن معادل 32 میلیارد متر مکعب ( یک سوم آبهای جاری کشور ) است.
گفته میشود از مجموع آبهای استان 8/19 میلیارد متر مکعب آن در کشاورزی و شیلات استفاده خواهد شد که بیش از2 برابر مصرف فعلی است. سطح زیر کشت آبی استان سالیانه به 3/1 میلیون هکتار حدود دو برابر فعلی قابل گسترش است و به یمن شرایط اقلیمش تا سه کشت در سال امکان دارد و توانسته یا میتواند قطب تولید شکر، گندم، ذرت ، روغن ، خرما ، مرکبات، گل و گیاه ، شیر، گوشت ، ماهی و میگوی کشور باشد.
گفته میشود این استان میتواند توانایی 26% توسعه آتی کشاورزی کشور را یکجا به عهده بگیرد و 5/23 میلیون تن تولیدات زراعی و باغی داشته باشد و فرآوردههای دامی و شیلاتی آن 2 تا 9 برابر شرایط فعلی باشد .
در این گزارش سعی شده است اهم فعالیتها و اقدامات سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان اجمالا مورد بررسی قرار گیرد .
خوزستان از حیث زمین و مرغوبیت خاک و حاصلخیزی، یکی از بهترین جلگههای ایران است که گاهی به دلیل ویژگیهای آب و هوایی میتوان در سال دو بار محصول را در آن تولید نمود.
فراوانی آب، وسعت و باروری خاک و تنوع طبیعی، این دیار را به جلگه ای زرخیز و پربرکت تبدیل نموده که در صورت استفاده صحیح و برنامه ریزیهای کشاورزی مکانیزه به تنهایی میتواند کشور را به لحاظ فرآوردههای کشاورزی تأمین نماید و آنچه تاکنون در این استان به دست آمده با برخورداری از همان روش سنتی است که اگر بهره گیری صحیح از این امر صورت پذیرد، بزودی خوزستان نه تنها به « طلای سیاه » ( نفت ) بلکه به « طلای سبز » ( کشاورزی ) شهرت خواهد یافت.
بی شک در کمتر استانی از ایران این همه رودخانه و آبهای پرخروش و مشرف بر دشتهای وسیع وجود دارد.
تولید خرما:
استان خوزستان بزرگترین تولید کننده خرما در سطح کشور و سرمایه گذاری بر روی این محصول و صنایع تبدیلی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابر نظارت کارشناسی پذیرفته شده بسته به نوع درخت خرما هر درخت سالیانه حدوداً 20 تا 30 کیلو خرما میدهد.
در حال حاضر ظرفیت تولید خرما در استان معادل 120000تن میباشد که در صورت ایجاد اصلاحات لازم در کاشت و داشت و برداشت درآمد و جذب سرمایه و ترغیب سرمایه گذاران در هیات سرمایه گذاری ارز فراوانی را نصیب کشور خواهد داشت.
9.وجود زمینهای لازم در خصوص پرورش ماهی و میگو:
امکانات پرورش و تنوع ابزیان شامل ماهیهای سردابی، گرم آبی و میگوهای پرورشی در آبهای شیرین و امکانات سرمایه گذاری در طرحهای جانبی این فعالیتها استعداد خاصی را به این استان بخشیده است.
اختصاص اراضی نامناسب چوبیده در آبادان به امر پرورش ماهی و میگو و توسعه آن از پروژهای اجرائی هیات سرمایه گذاری محسوب میگردد.
10. صنعت توریسم و گردشگری:
استان خوزستان با دارا بودن آثاری با قدمت بیش از 10هزار سال قبل از میلاد مسیح (ع) زمینهای لازم برای سرمایه گذاری در امر گردشگری و جهانگردی را داراست وجود اثاری همچون معبد چغازنبیل در شوش، اشکفت سلمان و کول فرح ایذه ، کاخهای داریوش و خشایار و همچنین تالابهای شادگان، هورالعظیم، آبشارها و آسیابهای شوشتر و سد شادروان و بند میزان زمینهای مناسبی را برای باستان شناسان و جاهنگردان ایجاد نموده است.
11. سازمان منطقه آزاد تجاری صنعتی اروند(آبادان-خرمشهر) پس از طی مراحل قانونی و تصویب مجلس محترم شورای اسلامی در تاریخ 4/5/83، فعالیت خود را رسماً آغاز نمود.
این سازمان ، شهرهای آبادان را که بدلیل تاسیس پالایشگاه آبادان در سال 1912 میلادی یکی از شهرهای بزرگ صنعتی کشور و خرمشهر را که بدلیل وجود اولین بندر تجاری کشور از دیر باز دارای موقعیتی ممتاز نسبت به سایر نقاط و شهرهای بندری کشور بوده و همچنین جزیره زیبای توریستی مینو را تحت پوشش خود قرار داده و اکنون با تعیین این منطقه با این موقعیت ممتاز بعنوان منطقه آزاد تجاری و صنعتی میرود تا به بزرگترین منطقه تجاری و صنعتی و گردشگری .خاورمیانه تبدیل شود .
منطقه آزاد اروند در شمال غربی خلیج فارس به وسعت بیش از 165 کیلو متر مربع در محل تلاقی اروند رود و کارون و دارای مرز مشترک با کشورهای عراق و کویت میباشد.
این منطقه از دیرباز به دلیل وجود آب شیرین رودهای کارون و اروند، امکانات حمل و نقل جاده ای ، ریلی و دریایی از مناطق مرزی و نفت خیز کشور بوده ومنجر به ایجاد اولین پالایشگاه نفتی خاورمیانه و بزرگترین بندر تجاری کشور شده است.
وجود زمینهای حاصلخیز کشاورزی و صید آبزیان و فرهنگ خاص بازرگانی در مردم از دیگر ویژگیهای بارز این منطقه است.همچنین زبان و فرهنگ و نسبتهای خویشاوندی مردم منطقه با کشورهای همجوار نیز از مزیتهای منحصر به فرد میباشد.
منبع :http://www.ostan-khz.ir/