1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
شهرستان مهریز در جنوب استان یزد و در 30 کیلومتری شهر یزد و در کنار جاده استراتژیک تهران ـ بندر عباس (یزد ـ کرمان) قرار دارد. شهر مهریز مرکز این شهرستان است.
این شهرستان از سمت شمال به بخش مرکزی شهرستان ...مشاهده کامل متن یزد،از سمت شرق به بخش مرکزی شهرستان بافق و بخش مرکزی شهرستان شهربابک از استان کرمان، از سمت جنوب به شهرستان خاتم و سیرجان و از سمت غرب به بخش نیر و شهرستانهای ابرکوه و تفت محدود می‌باشد.
ادامه ارتفاعات شیرکوه در بخش غربی این شهرستان موجب تشکیل سفره‌های غنی آب زیرزمینی و تعدیل هوای آن نسبت به دیگر نقاط استان یزد شده است.
این شهرستان دارای شهر مهریز و یک بخش مرکزی و پنج دهستان به اسامی: ارنان، بهادران، تنگ چنار، میانکوه و خورمیز و 468 آبادی است. 43 روستای بخش مرکزی دارای شورای اسلامی و دهیاری مصوب می‌باشند.
شهر مهریز از اتصال محلات پراکنده توسط باغات و اراضی مزروعی به وجود آمده است. محلات مهم شهر مهریز عبارتند از: استهریج، بغدادآباد، مزویر آباد، منگاباد و مهرپادین.
مهمترین روستاهای شهرستان مهریز نیز عبارتند از: سریزد، میرک آباد، عصمت آباد، باغ دهوک، حسین آباد، مزرعه هرفته ،خورمیز سفلی و علیا ، مدوار، ارنان، تنگ چنار، منشاد ، بهادران، بنادک سادات ، علی آباد ، چهل گزی ، گردکوه ، مهدی آباد ، کریم آباد و سرو .
تاریخ بنای مهریز و اطراف آن مربوط به پیش از اسلام است. بنای مهریز را به مهرنگاردختر انوشیروان نسبت داده اند. مهریز از نام مهرنگار دختران انوشیروان گرفته شده است.
مهریز عنوان ناحیه‌ای است شامل مجموعه‌ای از روستاهایی که نام قدیم آن‌ها مهریجرد بوده و به مهرنگار دختر انوشیروان نسبت داده شده‌است اما تا قبل از ۱۳۱۸ وجه تسمیه مهریز دقیقاً مشخص نبود.
مهریز در حدود ۱۶ قرن قبل (در زمان حکومت ساسانیان) ناحیه‌ای در جنوب دشت یزد و دامنه جنوب شرقی شیرکوه بوده و قنات‌هایی از آن سرچشمه می‌گرفتند که در مواردی پس از طی یک مسافت ۴۰ به سرچشمه خود می‌رسیدند اما «مهرنگار» دختر انوشیروان دستور می‌دهد قنات‌هایی در منطقه احداث شوند که با طی مسیر کمتری به سرچشمه برسند.
پس از آن‌که این قنات‌ها موجبات آبادانی قصبه یا ناحیه مربوطه را فراهم آوردند، فرمانبرداران شاهزاده خانم آبادی جدید را «مهرگرد» نامیدند. عنوان مهرگرد در گذشت زمان به «مهریجرد» تبدیل شد و امروزه مهریز خوانده می‌شود.
آب و هوای مهریز در بخش کوهستانی از نوع آب و هوای نیمه خشک است که نسبت به یزد از اعتدال بیشتری برخوردار بوده اما در محل دشت خشک و بیابانی است. شهرستان مهریز از دو منطقه خشک و نیمه خشک تشکیل شده‌است: مناطقی از قبیل دشت بهادران در شمال شرقی و مناطق جنوبی این شهرستان در زمره مناطق خشک و دامنه‌های شیرکوه در شمال غربی مهریز و برخی از دامنه‌های غربی، منطقه نیمه خشک آن را به وجود می‌آورند.
با عنایت به مطالب فوق می‌توان نتیجه گرفت در گستره این شهرستان هرچه از شمال به جنوب و از غرب به شرق پیش برویم از میزان بارندگی کاسته شده و بر خشکی محیط افزوده می‌گردد.
به طور کلی به استثناء قسمت بسیار محدودی از مناطق کوهستانی، بقیه در حیطه قلمرو مناطق خشک قرار دارد و هم اکنون نیز با قابلیتهای تفریحی - گردشگری از جمله چشمه پرآب و زیبای غربال بیز، منطقه تفریحی کوه ریگ و آثار باشکوه تاریخی خشتی و غیره... همواره پذیرای خیل کثیری ازگردشگران داخلی و خارجی می‌باشد.
این منطقه با قنوات و کاریزهایی که به دیگر مناطق یزد جاری می‌ساخته و می‌سازد و همانند قلبی است که آب، این مایه زندگانی را به دیگر اعضا و جوارح یزد گذشته و حال ارزانی می‌دارد.
شهرستان مهریز با داشتن آب و هوای مناسب شرایط بسیار خوبی را برای کشت انواع محصولات باغی و زراعی از قبیل : پسته، گردو، بادام، انجیر، آلو، زردآلو، گندمو جو فراهم آورده است ضمن اینکه این شهرستان یکی از مهمترین مراکز کشت پسته با بیشترین میزان در استان تلقی میشود.
مرکز شهرستان مهریز « شهر مهریز» می‌باشد. این شهرستان تا قبل از سال 1358 یکی از بخش‌های شهرستان یزد بوده که در این سال از سوی وزرات کشور به شهرستان تبدیل شده است.
این شهرستان با وسعت 14684کیلومتر مربع، بر طبق آمار سال 85 دارای جمعیتی معادل با ۴۴۳۹7 نفر بوده است.
انار، پسته، قالی، صیفی جات، گیوه بافی و سبد بافی از جمله ره اوردهای این استان است. مهمترین صنایع دستی شهرستان مهریز عبارتند از: چاقو سازی، سبدبافی، گیوه دوزی، قالی بافی و نوغانداری.
درحال حاضراز بین این صنایع و هنرهای قدیمی ماندگار تنها « قالیبافی» در شهرستان مهریز رونق خوبی دارد، بطوری که حدود 4000 دستگاه دار قالی در سطح شهرستان وجود دارد.
این شهرستان دارای جاذبه‌های تاریخی می‌باشد که قدیمی‌ترین آثار تمدن منطقه در کوه‌های اطراف روستای سرو و ارنان است. از آثار بدست آمده در این منطقه از جمله تخته سنگ حجاری شده برمی آید که قدمت آن به بیش از ده هزار سال قبل از میلاد می‌رسد.
بافت معماری و ویژگی‌های شهر مهریز که یکی از روشن‌ترین جلوه‌های فرهنگ و شناسنامه گویای زندگی کویری است، بشدت متأثر از اقلیم ناسازگار و مصداق عینی مقاومت در مقابل کویر و حفظ حیات در این شرایط آب و هوایی است.
وجود ده‌ها اثر تاریخی از جمله مساجد، رباط ها، قلعه ها، آب انبارها، بازارچه ها، کاروانسراها، قنات ها، بادگیرها و سردابه ها، کوچه‌های پیچ در پیچ و دیوارهای بلند همگی نشان از پیش روی فرهنگ و تمدن در گستره طبیعت قهار این شهر است.
لازم به ذکر است بنا به گفته سایت فرمانداری شهرستان مهریز، بزرگترین باغ انار خاور میانه با 300 هکتار در مهریز قرار دارد. بلند‌ترین برج بادگیر دنیا با ارتفاع 5/55 متر در مهریز قرار دارد.
تنها کاروانسرای مدور ایران بنام « زین الدین» در مهریز قرار دارد. بزرگترین نخل در جهان اسلام در حسینیه کاج مهریز قرار دارد. تنها کوه سنگ نگاره‌های انسانهای اولیه در ایران در مهریز قرار دارد.
بزرگترین معدن سرب و روی خاور میانه در مهریز قرار دارد. قدیمی‌ترین درخت چنار در خاور میانه در مهریز قرار دارد همچنین تنها منطقه رویش گیاه ریواس در مهریز قرار دارد.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://mehriz.gov.ir/%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%8A-%D9%85%D9%87%D8%B1%D9%8A%D8%B2
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=acba9e9d-33d8-4823-88df-8b02d009eb2e
چشمه و آبشار غربالبیز

چشمه و آبشار غ...

یکی از چشمه‌های پر آبی که بخش عمده آب کشاورزی منطقه مهریز و یزد را تأمین می‌کند، چشمه زیبا و تماشایی غربال بیز در نزدیکی روستای مدوار است. این چشمه از مناظر کوهستانی جذاب مهریز است که در دامنه کوهی به همین نام قرار گرفته است. این چشمه با مرکز شهرستان مهریز 10 کیلومتر و با مرکز استان یز...

اطلاعات | نقشه
باغ پهلوان پور

باغ پهلوان پور

قدمت باغ پهلوان پور به اواخر دوره قاجار برمی گردد، و متعلق به یکی از تجار یزدی به نام علی پهلوان پور بوده است. این باغ در مهریز، محله مزویر آباد یزد قرار دارد. باغ جهانی پهلوانپور از بناهای مهم فرهنگی و تاریخی است که طبیعت ، هنر و معماری را در کنار هم به خود اختصاص داده است . این ب...

اطلاعات | نقشه
برج بادگیر شکیب

برج بادگیر شکی...

اولین بادگیرها در کرمان و یزد خودنمایی کردند. سیستم کاری بادگیرها به این نحو می‌باشد که هوای جاری بیرون از خانه را به داخل خود می‌کشند و با تشت‌های آبی که درون آن‌ها تعبیه شده، هوا را خنک و سبک می‌کنند و به داخل خانه هدایت می‌کنند و تا چندی پیش بادگیر دولت آباد به عنوان بلندترین بادگیر ...

اطلاعات | نقشه
روستای منشاد

روستای منشاد

در جنوب شهر مهریز از توابع دهستان میانکوه ، روستایی ییلاقی زیبایی به نام منشاد واقع شده است . این روستا به عنوان قطب اقتصادی، خدماتی و جمعیتی در منطقه شناخته می‌شود . آب و هوای خنک و مطبوع ، به خصوص در تابستانها که گرمای هوا در شهرها به سختی قابل تحمل است یکی از امتیازات مهم روستا بر...

اطلاعات | نقشه
پارک سرو کهنسال مهریز

پارک سرو کهنسا...

سرو کهنسال شهرستان مهریز به دومین موجود زنده یزد بعد از سرو ابرکوه معروف است,این سرو کهنسال با قدمتی حدود دو هزار سال در بهار پذیرای بسیاری از مسافران و میهمانان نوروزی است که از اقصی نقاط کشور به این شهر سفر می‌کنند. این سرو به عنوان دومین سرو کهنسال استان یزد و نهمین اثر طبیعی ثبت ش...

اطلاعات | نقشه
روستای خورمیز

روستای خورمیز

روستای خورمیز ازتوابع دهستان خورمیز بخش مرکزی شهرستان مهریز است که از سمت شمال به شهرستان یزد و ازسمت شرق به دهستان بهادران و ازسمت جنوب به دهستان تنگ چنار و از غرب به دهستان میانکوه منتهی میشود . در مورد شکل گیری مجموعه بناهای تاریخی خورمیز مستندات تاریخی نشان دهنده قدمت خورمیز بیش از...

اطلاعات | نقشه
قلعه خورمیز

قلعه خورمیز

قلعه تاریخی خورمیز در 3 کیلومتری جنوب غربی مهریز قرار دارد و مربوط به دوره ساسانی می‌باشد، این بنا روی صخره ای از رشته کوه‏های منفرد شیرکوه در روستای خورمیز از محلات مهریز واقع شده است.این بنا قلعه ای با خشت و گل و زیر ساخت سنگی شکل گرفته که جنبه دفاعی دارد. در متون تاریخی از جمله در «...

اطلاعات | نقشه
قلعه هرفته

قلعه هرفته

روستای هرفته در شمال شرقی مهریز و جنوب شرقی یزد واقع شده است.این روستا اقلیمی گرم و خشک دارد. ارتفاع روستای هرفته از سطح دریا 1398 متر است و از شمال غربی به کوه لاقلعه محدود شده است. روستای هرفته در تاریخ جدید یزد، به نام فرافتر معرفی شده است.طبق منابع محلی، هرفته به معنی گرد و خاک ح...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
گیوه بافی ( گیوه دوزی )

گیوه بافی ( گی...

گیوه، یکی از پاپوش‌های سنتی ایران است و به علت راحتی و جلوگیری از عرق کردن پا برای منطق کویری بسیار مناسب است. گیوه دوزی یکی از قدیمی‌ترین صنایع دستی یزد است که در گذشته در تفت، مهریز، نیر، روستای هنزا، بهاباد، بغداد آباد و مهریز رواج چشمگیری داشت و در حال حاضر بیشتر در شهرستان مهریز ا...

اطلاعات

آش گندم مهریز

پختن این آش در شب‌های اسفندماه متداول است. در شهرستان مهریز پخت این آش بسیار مرسوم است و آن را با نام آش حلیم و به نام حضرت عباس (ع) می‌پزند. نامش در منطقه‌ی مَنشاد جه جه و در منطقه‌ی بهادران شب اسفندی می‌باشد. به هنگام عزاداری‌های محرم دیگ‌ها برای پخت این آش برپا می‌شوند . آش گندم را با نام آش امام ... ادامه مطلب
آش گندم مهریز

باغ پهلوان پور

باغ پهلوان پور مربوط به اواخر دوره قاجار است و در مهریز، محله مزویر آباد واقع شده .
باغ پهلوان پور مهریز به دلیل روان بودن آب از داخل آن از گذشته دارای جاذبه خاصی بوده است. این آب از قنات مشهور به "حسن آباد" سرچشمه می‌گیرد و به جز باغ پهلوان پور به طور مستقیم از هیچ یک از باغهای منطقه عبور نمی‌کند.
آب ... ادامه مطلب
باغ پهلوان پور

قدیمی‌ترین بنا در شهر یزد

بقعه دوازده امام در سال 429 قمری ساخته شده و از جمله آثار دوره سلجوقی است. این بقعه در محله فهادان شهر یزد قرار دارد
این بقعه که قدیمی‌ترین بنای موجود در شهر یزد است از لحاظ معماری و گنبد آجری آن در زمره شاهکارهای هنر معماری دوره سلجوقی به شمار می‌آید.
این بقعه مشتمل بر دوازده گنبد منفرد در سال ... ادامه مطلب
قدیمی‌ترین بنا در شهر یزد

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره مهریز

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید