آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : گندآوگ-گنج آور
قصرقند یکی از شهرستانهای سیستان و بلوچستان است که در 600 کیلومتری جنوب زاهدان و حدفاصل شهرستانهای چابهار، نیکشهر و سرباز واقع شده است.
قصرقند یکی از قدیمی‌ترین شهرهای استان سیستان و بلوچستان ...مشاهده کامل متن است.
این منطقه به دلیل قرار گرفتن در کنار رودخانه کاجو کیاکور و نیز وجود چندین قنات پر آب و نیز خاک مناسب، بسیار مستعد برای کشاورزی بود.
از لحاظ تجارت و بازرگانی محصولات عمده قصر قند همچون نیشکر و نوعی قند قرمز، چرم و پوست به مراکز بزرگ آن روزگار همچون بابل و بین‌النهرین صادر می‌شد.
قصرقند در زمانهای گذشته به گنداوگ معروف بوده است و به مرور زمان به گنجاور تغییر نام داده است و در زمان هجوم استعمار گران پرتغالی کشت نیشکر رواج داده شد و به علت وضعیت آب و هوایی خاص منطقه که بیشترین تولید و راندمان را در واحد سطح داشته است و از آنجائیکه نیشکر ماده اولیه تولید شکر بوده است نام گنج آور به قصرقند تبدیل شده است .
نظریه غالب در باره وجه تسمه قصر قند تقریبا همین است اما با توجه به تلفظ بلوچی و بومی قصر قند که آن را کسرکند تلفظ میکنند دنبال وجه تسمیه بگردیم میتوان معنی دیگری در فارسی برای قصرقند پیدا کرد .
کسر کند از دو قسمت ک (با فتحه)بمعنی کاخ وسرکند(سحرکند) بمعنی خنده سحر آمیز (بعنوان اسم دختر در گذشته در منطقه قصرقند وجود داشته است)معنی کسرکند رامیتوان کاخ سرکند استنباط کرد .وابسته کردن وجه تسمیه به قند بعلت تلفظ متفاوت با تلفظ فارسی در منطقه دور از ذهن میباشد.
لغتنامهٔ دهخدا به نقل از جلد ۸ فرهنگ جغرافیایی ایران می‌نویسد:
قصرقند، قصبه مرکز بخش قصرقند شهرستان چاه بهار در ۱۱۰ هزار گزی چاه بهار و ۵۶ هزار گزی خاور نیک‌شهر، کنار رودخانه خواجه.
موقع جغرافیایی آن کوهستانی و گرمسیر مالاریائی است . سکنه آن ۴۰۰۰ تن است . آب آن از قنات و رودخانه و محصول آن غلات، خرما، لبنیات، برنج و شغل اهالی زراعت و گله داری است.
راه فرعی و پاسگاه ژاندارمری و دبستان دارد. قلعه خرابه قصرقند از ابنیه بسیار قدیم است

منبع:
http://malekmirza.mihanblog.com/post/4
http://www.joopar.com/knowledge.asp?pid=1016&title
http://globemuslims.com/fa/news/6353/
رودخانه کاجو

رودخانه کاجو

رودخانه کاجو قصرقند عامل اصلی استقرار انسان و شاهرگ حیاتی این شهرستان از هزاران سال پیش تاکنون است . این رودخانه از کوههای آهوران لاشاردر شمال بخش قصرقند سرچشمه گرفته و در مسیری شمالی جنوبی بسوی قصرقند حرکت می‌کند ودر بین مسیر سیلابهای کوچک وبزرگ مسیلهای اطراف خود را در آنها رها میکند...

اطلاعات | نقشه

نظر شما درباره قصرقند

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید