آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : شهر زو، زوه
زاوه با مرکزیت دولت آباد از شهرستانهای استان خراسان رضوی است
زاوه، از شمال با شهرستان فریمان و شهرستان تربت جام، از غرب با شهرستان تربت حیدریه، از جنوب با شهرستان رشتخوار و خواف ...مشاهده کامل متن و از شرق با شهرستان تایباد و تربت جام همسایه است .
زاوه از دو بخش مرکزی و سلیمانیه تشکیل یافته‌است.
تا آبان ماه ۱۳۸۷ این شهرستان یکی از بخش‌های شهرستان تربت حیدریه بود که در این تاریخ به شهرستان ارتقا یافت.
کشاورزی از بخش‌های تاثیر گذار در اقتصاد است و استعدادها و توانمندیهای شهرستان زاوه آن را به قطب کشاورزی استان خراسان رضوی تبدیل کرده است .
این شهرستان مستعد تولید انواع محصولات زراعی و باقی و پرورش دام ،طیوروآبزیان می‌باشد.این شهرستان رتبه اول سطح زیر کشت و تولید محصول ارزشمند زعفران را در کشور و جهان به خود اختصاص داده است
مجصولات اصلی این روستا زعفران و انگور است.
آب این روستا در قدیم از قناتی به نام قنات امرآباد تامین می‌شده است.
زاوه را به نام شهر زو نیز نامیده اند. برخی از زاوه ای‌ها اعتقاد دارند زاوه همان سبای بلقیس است و اعتقاد به این دارند که سلیمان بن داوود تخت ملکه را از این منطقه به سرزمین بنی اسراییل برده است.احتمال دارد دلیل این اعتقاد افسانه ای این باشد که زاوه را زوه نیز میتوان خواند که آهنگی نزدیک به سبا دارد.
اما در اینکه زاوه را در دوره ای شهر زو مینامیده اند تردیدی نیست.
بیهقی در خصوص نام زاوه گفته است:
وجه تسمیه ٔ آن به زاوه آن است که مدخل آن از سوی هر یک از شعبها مشتمل است بر 220 قریه و بسیاری از قریه‌های آن به «رخ » و «ربعالشامات » تبدیل یافته و قصبه ٔ آن بیشک است .
ازاین جا است محمدبن احمدبن مثنی بن سعید زاوهی.
زاوه را در زمانی زاوه سنجان نیز میگفته اند. چنین است که حمدالله مستوفی در جایی از کتابش گفته است:
از مشهد تا زاوه ٔ سنجان 15 فرسنگ است و قطب الدین حیدر در زاوه است و شاه سنجان
تپه‌ها و محوطه‌های باستانی که در نقاط مختلف این شهرستان توسط باستان شناسان مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته حکایت از وجود زیستگاه‌های انسانی مربوط به دوران پیش از تاریخ در این ناحیه دارد.
بنا بر شواهد بنیاد شهری به زاوه در پیش از اسلام وجو داشته از جمله ولایت زاوه منطقه ای آباد و پر رونق در قلمرو پارتیان بوده است. همچنین در آثار مکتوب جغرافیانگاران و تاریخ نویسان مسلمان نام این ناحیه به عنوان یکی از دیه‌های نیشابور،منطقه ای کوچک،شهری از ربع نیشابورمعرفی شده است .با آغاز حملات سپاهیان مغول ، زاوه نیز در امان نماند ولگد کوب سم ستوران گردید،اما نخستین شهری بود که افتخار مقاومت را در دیار خراسان علیه بیگانگان برای خود آفرید.
بر اساس باورهای افسانه ای بنای زاوه را به زوطهماسب نسبت داده اند که به احتمال فراوان مبنای این باور نزدیکی لغوی این دو بوده است و سند تاریخی دیگری بر صحت این مدعا وجود ندارد.
بر اساس مطالعات تاریخی، اولین نشانه‌های زیست انسانی در زاوه به دوران ماقبل تاریخ باز میگردد. پس از آن نیز زاوه یکی از آبادی‌های پر رونق در قلمرو پارتیان بوده است.
در صحت این ادعا میتوان گفت که بر اساس تواریخ، زاوه یکی از مناطقی بوده است که مورد لشکر کشی اعراب قرار گرفته است، که این خود دلیل خوبی بر قدمت و وجوداین شهر پیش از اسلام است.
پس از حمله مغول، این منطقه نیز از تاخت و تاز مغولان مستثنی نشد. اما به روایت آثار تاریخی، مردم این ناحیه مقاومت بسیاری در مقابل مغولان داشته اند. قتل‌عام مردم زاوه از اولین قتل‌عام‌های مغول در ایران بوده است.
تحت تاثیر این واقعه بود که مجیرالملک رخى و ضیاء زوزنى از وزرای خراسانی که خود از برخاستگان همین منطقه بودند با دشمن کنار آمده و مصلحت را در تسلیم دیدند.
موید ثابتی در کتابی به نام تاریخ نیشابور تصویری از زاوه در این دوران را اینچنین به دست داده است:
قبل از حمله مغول ولایت زاوه، مرکز حکومت نشین جلگه قرائى بوده است و نیز نخستین شهرى بود که به دست مغولان ویران، و مردم آن قتل‌عام شده اند.
از اثار تاریخی این شهرستان می‌توان به مسجد جامع نجف خان.آب انبار نجف خان.حمام نجف خان و از اماکن زیارتی میتوان به شهرستان امامزاده سلطان حسین واقع در چخماق.بی بی شهربانو اشاره کرد
از جمله خصوصیات اقلیمی زاوه تنوع آب وهوایی این است به طوری که هوای منطقه در تابستان‌ها تحت تأثیر اقلیم گرم وخشک کویری است ودر زمستانها از سیکلونهای هوای سرد متأثر است.
منبع:
http://www.khorasan.ir/zaveh/tabid/6451/Default.aspx
http://fa.wikipedia.org
http://www.sabteahval-kh.ir/zaveh/tabid/3086/Default.aspx
حمام قدیمی نجف خان

حمام قدیمی نجف...

حمام قدیمی نجف خان در شهرستان زاوه استان خراسان رضوی قرار دارد این حمام مربوط به سدهٔ ۱۱ هجری قمری است , با تصویب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، حمام نجف خان واقع در بافت قدیمی شهر دولت‌آباد در فهرست آثار ملی کشور جای گرفت. شهرستان زاوه با وسعت تقریبی 2338کیلومتر مربع از شمال به...

اطلاعات

نظر شما درباره زاوه

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید