صنعت حمل و نقل هوایی از ابتدای فعالیت خود تا به امروز تا تغییرات و تحولات زیادی همراه ده است. امروزه فناوریهای نوین و بسیار پیشرفتهای در چرخه این صنعت مهم به کار میروند تا بهرهوری و کیفیت بالاتری از خدمات مسافربری و باربری را ارائه دهند. حالا ما در روزهایی هستیم که هر مسافری در هر نقطه از جهان که باشد، به راحتی با کمی جستجو در اینترنت بلیط هواپیما تهیه میکند و بقیه سفر خود را پیش میبرد. بهطور مثال برای سفر از استانبول به تهران کافی است ابتدا از قیمت بلیط هواپیما استانبول به تهران مطلع شوید و بعد از خرید بلیط مناسب، سفر خود را آغاز کنید.
البته بر اساس مبلغی که پرداخت میکنید، امکان استفاده از خدمات مختلف کلاسهای پروازی را خواهید داشت. به عبارتی دیگر هواپیماها با توجه به عملکردی که در زمینه باربری و مسافربری دارند، طراحیهای متفاوت نیز برای آنها در نظر گرفته میشود و اندازه و ظاهر متفاوتی هم خواهند داشت. اجازه بدهید کمی بیشتر با فضای داخلی و خارجی یک هواپیما آشنا شویم تا در سفر بعدی با دقت بیشتری به آن نگاه کنید.
معرفی کلی یک هواپیما
به صورت کلی انواع هواپیماها در دو دسته باربری و مسافربری تقسیم میشوند. البته هواپیماهای مسافربری فضایی اختصاصی برای بار مسافران به اندازه کافی دارند. بنابراین زمانیکه از قیمت بلیط هواپیما https://www.alibaba.ir/international/ISTALL-THRALL مطلع میشوید و بلیط تهیه میکنید، فضایی اختصاصی برای حمل بار شما در نظر گرفته میشود.
از سویی دیگر امروزه در هواپیماها از تکنولوژی خاصی استفاده میشود که کاهش اصطکاک بین هوا و بالهای هواپیما را ایجاد میکندو در این صورت برای اینکه هواپیما قدرت کافی برای پرواز داشته باشد، از موتورهای توربو در زیر بالها استفاده میشود تا با مکیدن هوا شرایط مناسبی برای پرواز آرام و امن ایجاد کند. در برخی از هواپیماها با جثه کوچکتر نیز، به جای موتورهای بزرگ از پروانههایی در جلوی دماغه استفاده میشود.
مهمترین قسمت هر هواپیما، بدنه آن است که عموما به شکل یک لوله طولانی طراحی میشود. خلبان نیز در قسمت دماغه هواپیما مینشیند و مسافران در طول بدنه فرار میگیرند. همچنین برای فرود هواپیما چرخهایی طراحی شده که با نام قسمت چرخ دنده فرود نامگذاری میشوند. البته این چرخها تنها در زمان فرود و زمانی که هواپیما بر روی زمین قرار دارد، استفاده میشوند و تمامی زمان پرواز درون بدنه جمع میشوند. اما در ادامه کمی بیشتر با فضای داخلی و خارجی هواپیما و وظیفه هرکدام آشنا میشویم.
بدنه هواپیما
بدنه هواپیما یکی از مهمترین قسمتهای هواپیما است و قطعات مختلفی مانند بالها، کابین خلبان و قسمت مسافران را به هم وصل میکند. وقتی به یک هواپیما نگاه میکنید، بدنه بزرگترین قسمتی است که توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. البته هواپیماها بسته به نوع کارکرد، بدنههای مختلفی دارند و مسلما طراحی یک هواپیمای مسافربری با هواپیمای جنگنده فرق دارد.
کابین خلبان
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در هنگام سوار شدن به هواپیما دوست داشتید کابین خلبان را از نزدیک ببینید و خوش و بشی با خلبان و کمک خلبان داشته باشید. البته در بیشتر موارد امکان ملاقات با خلبان فراهم نمیشود، زیرا خلبانان نیاز به آرامش برای پروازی امن دارند. فضای کابین خلبانان یا عرشه پرواز در جلوی هواپیما قرار دارد و از این فضا، خلبان پرواز را کنترل میکند. در این قسمت از هواپیما کنترلها و ابزارهایی پیچیده قرار دارند که خلبان با استفاده از آنها پرواز را کنترل میکند.
فضای داخلی بدنه هواپیما
زمانیکه سوار هواپیما میشوید، ابتدا از یک راهروی کوچک رد میشوید و بعد تعداد زیادی صندلی را مشاهده خواهید کرد. اگر یک هواپیما چهار موتوره باشد، بدنه و فضای داخلی هواپیما ابعاد بیشتری دارد و معمولا صندلیها در دو ردیف کناری و ردیف وسط چیده شدند. اما در هواپیماهای دو موتوره، فقط دو ردیف صندلی در دو طرف چیده شده است. در قسمت بالای هر ردیف هم فضایی برای قرار دادن وسایل همراه مسافران وجود دارد.
بالهای هواپیما
بالها بهعنوان بخش بیرونی هواپیما، یکی از قطعات بزرگ و مشخص هواپیما است که برای پرواز هواپیما اهمیت زیادی دارد. علاوهبر بالهای بزرگی که از وسط بدنه شروع میشوند، دو بال کوچکتر نیز در پشت بیشتر هواپیماها وجود دارد. همچنین بالهای هواپیما، اگرچه نسبتا ساده به نظر میرسند، اما طراحی آنها به شاهکارهای مهندسی فوقالعادهای نیاز دارد و اهمیت زیادی در کیفیت پرواز و امنیت آن دارند.
دم هواپیما
یکی از اجزای اصلی هواپیما دم آن است که در قسمت انتهایی هواپیما قرار دارد. دم هواپیما با دو جزء اصلی خود یعنی سکان و آسانسور، به پایداری هواپیما کمک میکند. در این میان سکان به هدایت هواپیما از راست به چپ کمک میکند و آسانسور نیز برای تغییر ارتفاع استفاده میشود.
موتور و پروانه هواپیما
مرکز نیرو و انرژی در هواپیما، موتور و پروانه آن است. موتور هواپیما سیستم پیچیدهای دارد و از قطعات کوچکتری مانند سیلندرها، فنها و پیستونها تشکیل شده است. تمام این قطعات در کنار هم برای تولید نیروی رانش هواپیما کار میکنند تا انرژی مورد نیاز هواپیما را تامین کنند.
اجزای فرود هواپیما
هنگامی که هواپیماها قصد فرود در فرودگاه دارند، اجزای مختلفی در کنار هم باید فعال شوند تا فرودی امن اتفاق بیفتد. قطعاتی که در هنگام فرود و حتی برخاستن هواپیما اهمیت بسیار زیادی دارند و شامل تجهیزات مختلفی مانند کمکفنرها و چرخهای هواپیما هستند.