شاید شما هم به دنبال ورود به حوزه سلامت و فعالیت در یک شغل مرتبط با حرفه پرستاری باشید. در این مورد، احتمالا شغل بهیاری یک گزینه بسیار مناسب برای شما خواهد بود. نیروی بهیار، جزء کادر درمانی است که نقش اساسی در بهبود وضعیت بیماران و مراقبت از آنها دارد. در این مقاله با طرح این پرسش که: «چگونه بهیار شویم؟»، نحوه تبدیلشدن به یک نیروی بهیار ماهر و حرفهای را موردبررسی قرار دهیم.
در این مطلب به مهارتها، آموزشهای لازم، وظایف و مسئولیتهای یک نیروی بهیار و نکات مهمی که باید برای کسب موفقیت در این حرفه موردتوجه قرار دهید، اشاره خواهیم کرد. به شکلی که در ابتدا، به معرفی شغل بهیاری خواهیم پرداخت. در ادامه، به بررسی وظایف و مهارتهای مربوط به شغل بهیاری میپردازیم. با مطالعه این مقاله، میتوانید در مسیر پیشرفت شغلی و حرفهای در شغل بهیاری گام بردارید.
بهیاری چیست؟
پیش از ارائه پاسخ به این سوال که: «چگونه بهیار شویم؟»، ابتدا تعریفی از این حرفه را بیان میکنیم. شغل بهیاری (Nurse's Aide) یک شغل مهم و حیاتی در حوزه سلامت است که تحت نظارت مستقیم پرستاران و سایر کادر درمانی فعالیت میکند. افراد شاغل در شغل بهیاری معمولا در مراکز مختلف مانند بیمارستانها، خانههای سالمندان، مراکز مراقبت و مراکز بهداشتی و درمانی مشغول به کار هستند.
ازآنجاییکه حقوق بهیاری میتواند منبع درآمد مناسبی برای کارجویان خانم و آقا محسوب شود، بررسی فرصتهای شغلی در این حرفه از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای مشاهده آگهیهای استخدام فوری کمک بهیار در شهرهای مختلف کشور، روی لینک کلیک کنید.
شرح وظایف بهیار
پیش از ارائه پاسخ به این سوال که: «چگونه بهیار شویم؟»، بهتر است با وظایف یک بهیار آشنا شویم. در این صورت میتوانیم ارزیابی درستی از مهارتهای موردنیاز برای شغل بهیاری داشته باشیم. وظایف و مسئولیتها در فرصت شغلی بهیاری شامل مراقبت مستقیم از بیماران، نظارت بر تجهیزات پزشکی، مشارکت در فرآیندهای درمانی و ارتباط با بیماران و خانوادههای آنها است. در ادامه، به ارائه توضیحات بیشتر در رابطه با مهمترین وظایف یک بهیار خواهیم پرداخت:
مراقبت مستقیم از بیماران
یک بهیار مسئولیت مراقبت از بیماران را بر عهده دارد. این مورد شامل کمک به تغذیه بهموقع بیماران، حفظ بهداشت شخصی بیمار، تغییر وضعیت بیمار در بستر و تمیز کردن تجهیزات و ابزارهای پزشکی است.
حضور در اقدامات درمانی
بهیاران همکاری فعالانه در انجام فرآیندهای درمانی دارند. انجام مواردی مانند نظارت بر داروهای بیماران، انتقال بیماران، انجام تستها و انجام اقداماتی مانند بررسی فشارخون و ضربان قلب بیماران، جزء وظایف و مسئولیتهای موجود در شغل بهیاری هستند.
ارتباط با بیماران و خانوادهها
یک بهیار باید توانایی برقراری و حفظ روابط موثر با بیماران و خانوادههای آنها را داشته باشد. این مورد شامل بهبود ارتباطات، گوش دادن به صحبتها و پاسخگویی به سوالات و نگرانیهای آنها است.
نظافت محیط درمانی
یک بهیار ممکن است مسئولیت نظافت محیط درمانی را بر عهده داشته باشد. این مورد شامل تمیز کردن اتاقها و تعویض ملحفه بسترها در مراکز درمانی است.
پشتیبانی از تیم درمانی
یک بهیار باید توانایی همکاری با تمام اعضای تیم درمانی ازجمله پرستاران، پزشکان و سایر کارکنان مرکز درمانی را داشته باشد. این مورد شامل انتقال اطلاعات، گزارشدهی از وضعیت بیماران و هماهنگی با کادر درمانی برای رسیدن به نتایج بهتر است.
شرایط استخدام بهیار
برای ارائه پاسخ به این سوال که: «چگونه بهیار شویم؟»، باید ابتدا به ویژگیهای یک بهیار توجه کنیم. از ویژگیها و مهارتهای موردتوجه در شغل بهیاری میتوان به نظم و انضباط، مهارتهای ارتباطی، توانایی همکاری با تیم درمانی و انعطافپذیری اشاره کرد.
شغل بهیاری نیازمند صبوری، همدلی و قدرت تحمل استرس است. این شاغلان دلسوز با روابط عمومی قوی خود از بیماران حمایت میکنند و با سرعت بخشیدن به فرآیندهای درمانی، در جهت کمک به بیماران، خانوادهها و تیم درمانی گام برمیدارند.
در کل، شرایط استخدام بهیار ممکن است با توجه به محل فعالیت متفاوت باشد. در ادامه، برخی از شرایطی که برای جذب و استخدام بهیار وجود دارند، آورده شده است:
مدرک بهیاری
در پاسخ به این سوال که: «چگونه بهیار شویم؟»، میتوان گفت که اخذ مدرک بهیاری میتواند راه ورود شما به این حرفه را هموار سازد. خوب است بدانید که در ایران، آزمون بهیاری پایه نهم هرساله در فصل تابستان برگزار میشود. دانش آموزان در زمان انتخاب رشته و قبل از ورود به دوره تحصیلی پایه دهم، میتوانند با قبولی در آزمون بهیاری وارد دوره بهیاری در دبیرستان یا هنرستان شوند.
در این صورت بعد از دریافت دیپلم بهیاری، امکان ورود حرفهای به بازار کار وجود خواهد داشت. برای قبولی در امتحان بهیاری بهتر است دانش آموزان حتما نسبت به تهیه نمونه سوالات امتحان دبیرستان بهیاری نهم یا هنرستان بهیاری نهم اقدام کنند.
همچنین با شرکت در دوره بهیاری و کمک پرستاری بدون کنکور در موسساتی مانند جهاد دانشگاهی، میتوانید نسبت به اخذ مدرک بهیاری اقدام کنید. معمولا ثبت نام بهیاری با مدرک دیپلم امکانپذیر بوده و امکان دریافت دیپلم بهیاری برای بزرگسالان وجود دارد. در برخی از موارد برای فعالیت در شغل بهیاری، ممکن است به ارائه مدارک تحصیلی در رشتهای مانند رشته پرستاری نیاز باشد.
مجوز حرفهای
برای حرفه بهیاری در بسیاری از کشورها، نیاز به اخذ مجوز حرفهای از سازمانها و مراکز مربوطه مانند سازمان پرستاری است؛ بنابراین، معمولاً لازم است دارای مجوز رسمی و معتبر باشید.
تجربه کاری
در برخی از موارد برای استخدام بهیار یا دستیار پرستاری، به تجربه کاری کارجویان توجه میشود. این تجربه میتواند شامل کار در بیمارستانها، مراکز درمانی، کلینیکها یا سایر مراکز مرتبط با شغل بهیاری باشد.
چگونه بهیار شویم؟ با تقویت مهارتها و تواناییها
برای ورود به این حرفه، تسلط به تکنیکها و مهارتهای کاربردی در شغل بهیاری ضروری است. این مورد شامل دانش و توانایی در استفاده از تجهیزات و وسایل پزشکی، توانایی اجرای مداخلات درمانی و پرستاری، ارتباطات بین فردی و مهارتهای تیمی میشود.
شرایط جسمانی
ممکن است بهعنوان یک شرط استخدامی به شرایط جسمانی سالم و قابلقبول اشاره شود. بهطورمعمول، بهیاران باید بتوانند از دستان خود راحت استفاده کرده و در زمانهای طولانیمدت به شکل ایستاده فعالیت کنند.
اخلاق حرفهای
بهیاران باید به اخلاق حرفهای پایبند باشند و بهعنوان نمایندگان اصلی خدمات بهداشتی و پرستاری، اطلاعات بیماران را بهصورت محرمانه حفظ کنند.
مدیریت استرس
بهیاری یک حرفه دشوار و با فشار کاری زیاد است. برای موفقیت در این حرفه، لازم است توانایی مدیریت استرس را داشته باشید.
شرط سنی
برخی از کارفرمایان برای استخدام بهیار، به شرایط سنی کارجویان توجه میکنند. بهعنوانمثال حداکثر سن برای بهیاری در سازمان تأمین اجتماعی، سن 30 سال عنوان شده است.
نکاتی برای پیشرفت در شغل بهیاری
برای ارائه پاسخ تکمیلی به این پرسش که: «چگونه بهیار شویم؟»، در این بخش به ارائه نکاتی برای دستیابی به پیشرفت شغلی در این حرفه میپردازیم. برای پیشرفت در شغل بهیاری یا دستیار پرستاری، میتوانید توجه خود را به موارد زیر معطوف کنید:
آموزش و یادگیری مداوم
همیشه بهروز باشید و از آخرین مطالب علمی و فناوریهای جدید در حوزه بهیاری آگاهی داشته باشید. شرکت در دورههای آموزشی، کنفرانسها و سمینارهای مرتبط با شغل بهیاری و خواندن کتابها، مقالات و منابع تخصصی میتواند در افزایش دانش و مهارتهای شما مؤثر باشد.
چگونه بهیار شویم؟ با توسعه مهارتهای تخصصی
سعی کنید مهارتهای فنی و تخصصی خود را تقویت کنید. این مورد شامل آشنایی با تجهیزات پزشکی، تکنیکها و روشهای درمانی جدید و مهارتهای مرتبط با حرفه شما میشود. همچنین، از طریق صحبت با افرادی که تجربه کاری بیشتری در حوزه بهیاری دارند و استفاده از تجربیات آنها بهعنوان منبع آموزشی، میتوانید به توسعه مهارتهای خود کمک کنید.
ارتقای مهارتهای ارتباطی و فردی
بهیاران نقش فعالی در ارتباط با بیماران، خانوادهها و تیم درمانی دارند؛ بنابراین، مهارتهای ارتباطی و مذاکره، مدیریت استرس و روابط بین فردی خود را تقویت کنید. همچنین، توانایی همکاری با اعضای تیم و تسلط بر مهارتهای اجتماعی میتواند به پیشرفت شغلی شما کمک کند.
رشد حرفهای
با پیگیری مسیر حرفهای خود و فعالیت در فرصتهای شغلی مناسب، میتوانید در حرفه بهیاری پیشرفت کنید. در این راستا، میتوانید رویایهای شغلی خود را واقعیت ببخشید و به جستجوی فرصتهای شغلی مناسب برای رشد حرفهای خود بپردازید.
جمعبندی
در این مقاله با پاسخ به این سوال که: «چگونه بهیار شویم؟»، به بررسی مهارتهایی که برای تبدیلشدن به یک نیروی بهیار نیاز دارید، پرداختیم. از وظایف و مسئولیتهای یک نیروی بهیار تا آموزشها و مهارتهای موردنیاز، همه این اطلاعات به شما کمک میکنند تا مسیری مطمئن را برای ورود به حرفه بهیاری داشته باشید.
در طول مقاله، به اهمیت آموزش و مهارتهای لازم برای تبدیلشدن به یک نیروی بهیار پرداختیم. آموزشهای مربوطه شامل شرکت در دوره بهیاری یا دورههای آموزشی مرتبط با حوزه پرستاری است که شما را برای انجام وظایف و مسئولیتهای موجود در شغل های رشته بهیاری آماده میکند. درنهایت، با استفاده از اطلاعاتی که در این مقاله ارائه شده است، شما میتوانید به یک نیروی بهیار موفق و حرفهای تبدیل شوید.